Názory čitateľov


Názory k článku:
Socialistické plánovanie: Kam sa podela hroziaca banková kríza?

27. 4. 2021   Nevedkove Dobrodružstvá
Autor to síce vystihol vcelku presne, ale nedal jednoduchú a jasnú odpoveď na otázku, ktorú položil: "Kam sa podela hroziaca banková kríza?"
Respektíve ju mal popožiť inak: "Kam sa presunulo riziko komerčných bánk ?"
Po takto preformulovanej otázke je odpoveď okamžite jasná aspoň tým, ktorí vedia čo je to "Basel III" - čiže niekedy mali niečo spoločné s riadením komerčenej banky.
Odpoveď je potom prostáí - riziko sa presunulo na centrálne banky a teda najbližšiu bankovú krízu môžeme očakávať zo zlyhania niektorej centrálnej banky.
Keďže centrálna banka je v podstate bielym koňom štátu (lebo - akože - je "samostatná" - čo je evidentný nezmysel - stačí si pozrieť Turecko, kde Erdogan vyhadzuje guvernérov dovtedy, kým mu nejdú po ruke - podobne ako Trump - alebo zákernejšiue fungujúca EU, či iné krajiny :)
Takže najbližšia kríza zrejme bude zlyhanie niektorého štátu - proti čomu sa však štáty už dávno chránia svojim rastom.
Takže USA nezbankrotuje, keď zbankrotuje Kalifornia - tak ako EU nezbankrotuje, keď zbankrotuje Grécko, či Island, či Írsko (čo sa aj stalo) - lebo ich proste podrží silou ostatných členských štátov.
Asi tak ako Slovensko nezbankrotuje, keď zbankrotuje východné Slovensko, či Nemecko nezbankrotuje ak zbankrotuje niektorá z zväzových republík (povedzme Sasko, či Vestfálsko)
Táto konštrukcia vyzerá byť dostatočne stabilná, lebo sa osvedčila aj historický a využívajú ju aj iné kolosy - ako Rusko, či Čína.
Napriek tomu je to len zdanie a keď niektorý z takýchto kolosov padne, tak účinky sú podobné výsledkom svetovej vojny (našťastie je mnej vojnových invalidov a neznámych vojakov) - my sme to prežili na vlastnej koži pádom ZSSR (čo už bol celkom slušný kolos) - roky od 1990 do roku 2000 boli totiž u nás nie nepodobné situácii v krajinách zničených II. svetovou vojnou - rozmach v SR začal až po roku 2000.
Navyše pád blokov je celkom prirodzený - veď tak "padla" aj skutočná imperiálna mocnosť Veľká Británia, Ríša Mongolov (ktorá vraj bola vôbec najväčšia (?)), Rímska ríša, Antické grécko, Kréta, Egypt faraónov, či Babylon aj so svojou vežou (aká sa práve stavia v Bratislave ;)
Otázke je len, kto bude rýchlejší ?
EU, ktorá sa už začala drobiť Brexitom - čo je veľmi zlý omen - a ktorá najnovšie urobila z lieku zbraň hybridnej vojny (čo ešte bude mať následky :(
alebo USA - obor, ktorý už nestojí ani len na hlinených nohách - ale výhradne na bublinách z Wall Street ?
Ale možno to bude Čína ...
Isté je len jedno - nielenže to časom postihne každého z nich - ale možno aj všetkých nqaraz - čo by bola mega-giga-terra kríza o akej ešte svet nechyroval.
Ale svet má rád noviny a záporné úroký sa tiež po stáročia považovali za nemožné (pritom moderní ekonómovia už zrejme vedia vytvoriť nielen iracionálne úroky, ale aj komplexné - s imaginárnou zložkou ;)
27. 4. 2021   Sprava Zlava
Dôsledkom prenesenia rizika (Risk Managmeent) z komerčných bánk na centrálne banky (regulátorov) bude kompletná likvidácia bankového sektora, pretože sa stal nepotrebným.
V podstate už žije len z poplatkov a robí sluhu štátu, ktorý mu za to dohadzuje klientov tým, že ich núti otvárať bankvé účty, aby mal prehľad o pohybe ich financií (len absolútny akompletný idiot žije v naivnej predstave, že dnes ešte existuje nejaké bankové, listové, obchodné, či iné tajomstvo - jediný, kto má všetko zakázané si ty a riaditeľ - kamaráti, spolužiaci a rodinní príslušníci sekretárok, vrátnikov, šoférov - a hlavne IT adminov - vždy vedia úplne všetko - žiješ nahý vo výklade a máš GDPR rúško na očiach :)))
Moderná banka je navyše len jedno veľké výpočtové stredisko, ktoré - z neznámych dôvodov - živí aj hromadu iných (naprosto zbytočných) zamestnancov (jediným dôvodom ich zamestnávania je to, že to sú príbuzní dobrých klientov (pre ktorých banka perie - spravidla špinavé - peniaze), bývalí zamestnanci konkurencie od ktorých si banka sľubovala know-how (ktoré síce nemajú - ale zato dokážu výborne klamať) a zopár agentov ŠTB, KGB a CIA - ktorí sa dajú vcelku jednoducho odhaliť tým, že absolútne nič nevedia, nič nerobia a majú najvyššie platy ;)
Takže bežná banka môže s kľudom vyhodiť zo dňa na deň všetkých zamestnancov (okrem admina IT) a zobrať rovnaký počet náhodne vybraných ľudí z ulice - a nielnže bude fungovať nerušene ďalej, ale dokonca možno aj lepšie, lebo je šanca, že niektorí náhodní okoloidúci (spravidla zamestnaní v inej profesii) vedia niečo o bankovníctve :)
Úplne najzbytočnejší ľudia v banke sedia v jej vedení - ako sa dalo presvedčiť pri ich neustálych, politických výmenách nielen v minulosti, ale aj teraz - a nielen u nás, ale aj všadeinde vo svete.
Inak povedané, retailové bankovníctvo už dnes patrí technologickým spoločnostiam, banky investičné bakvníctvo robiť nevedia (lebo sa opierajú len o názory ratingových agentúr a hypotéky môže s kľudom rozdávať NBS (a rovno si aj zriadiť exekučné oddelenie a realitku na predaj zabavených nehnuteľností).
Otázka, je čo s takto vzniknutou armádou armádou zbytočných zamestnancov, ktorí zase živia ďalšiu armádu zbytočných dodávateľov akože luxusných automobilov a iných kabeliek Vuitton ?
Covid-19 totiž problém nevyriešil a ak fakt mal byť zbraňou hromadného ničenia, tak žalostne zlyhal.
Lebo aby vieršil problém zbytočných zamestnancov - to by musel mať aspoň 1000 násobne vyššiu mortalitu - a na to sa (zatiaľ) nechytá ...
27. 4. 2021   @@@
to je len ukažka toho prečo produktivita praca tak rychlo nerastie nad čim si mnohi ekonomovia lamu hlavu ....je to presne tak čim dalej tym viac vznika kasta nepracujucich teraz nehovorim o nezamestnanych ale o ludoch ktory pracu maju ale ich praca nie je absolutne potrebna často je len vysledkom uradnickych nezmyslov alebo administtrativnych nezmyslou alebo len vymyslov manažmentu lebo firma ma kopec penazi a im sa nechce robiť tak si vytvaraju kadejake zbytočne posty kde nakoniec mnohi len popijaju kavičku a vykecavaju ....vysledkom toho je že čim dalej tym viac tato kasta narasta obera opačnu stranu o ich skutočny realny prijem a aj zvyšuje ich množstvo prace lebo musia vlastne pracovat aj za tychto vyššie spomenutych ....čiže vysledok je taki že v skutočnosti by sme dnes mohli pracovaŤ 20 hodin tyždenne za tu istu mzdu ale kedže musia pracovať aj na inych tych čo som spominal stale musia pracovať 40 hodin tyždene kedže musia pracovať aj za inych a na inych a ovela viac aby naplnili vrecka tych ktory nepracuju ale pracu maju
27. 4. 2021   @@@
problem je že pod pojmom socializmus si mnohi predstavuju že štat pomaha bežnym alebo chudobnym ludom ale pravda je uplne ina ....socializmus je tu už davno ale len pre bohatych tym štaty čiže politici a ich spriaznene osoby pomahaju udržať sebe aj svojim spriazneny osobam podnikatelom a manažerom svoje vysoke posty postavenie a vysoke prijmy takže sa tu vytvorili nejaka ta kasta ktora je pri moci ale v podstate to sa dialo aj pred rokom 1989 v celom vychodnom bloku bola tam nejaka kasta ....aj preto ja hovori že to čo je dnes je to iste ako pred rokom 1989 len je to viac sofistikovanejšie ....skratka nikdy žiadna demokracia ani sloboda nebola nikde na svete všade vladne korporatny fašizmus ktory využije akekolvek prostriedky len aby dosaihol svoje a to obohatenie tych čo sa za tym stoja v preklade socializmus pre bohatych a tvrdy kapitalizmus pre chudobnych a toto sa všade aj vo svete deje v ramci korporatneho fašizmu
27. 4. 2021   anonym
Nie tak celkom. kasta za sociku ani nahodou nemohla byt oligarchiou a "roztapat' verejne financie na svoj zisk. Najvacsim problemom je ze vas presvedcili o tom, ze Kapitalizmus je demokracia. (co sa vzajomne vylucuje.) Akoze moc pochadza z ludu, ale aj ten lud vie, ze pochadza z penazi a majetku. (a za sociku to bolo zasadne eliminovane, prvykrat v hstorii od esxitencie systemu vsemocnych penazi.)
28. 4. 2021   @@@
ja neverim že kapitalizmus je demokraticky ani to že teraz mame demokraciu toto nie je demokracia čo mame ma asi tak 5% spoločne s demokraciou zvyšok je korporatny fašizmus čo vladne všade vo svete ....pred rokom 1989 to bolo to iste nazov sice bol aki bol ale na vysokych postoch sedeli kapitalisti ktory hajili len vlastne zaujmy ale problem mali jeden že nemohli tak kradnuť ako im dovoluje terajši system takže kradli len v malom dnes kradnu vo velkom lebo im to presne takto system dovoluje preto aj ta akože zmena o ktore tu niektory basnia v roku 1989 v skutočnosti žiadne vyrazna zmena nebola bolo to len prehodenie kabatov a dalej pokračovali v tom ti isty ludia len s inym nazvom
27. 4. 2021   anonym
Je to uplne jasne, ze zapadne povodne umperialisticko- kapitalom ovladane spolocnosti, buduju socializmus, ktory sa podoba na idelaisticky komunizmus, ale v nerealnej podobe. Zatial co najtvrdsi komunisti napriklad v Cine, buduju najtvrdsi kapitalizmus.
27. 4. 2021   anonym
Ked vas oligarchia nuti zit podla svojich predstav a pravidiel preco to nazyvate socializmom? Ked je to system, kde vam vladne oligarchia a skutocny socik netoleruje ziadnu oligarchiu? Ved tie pravidla co vam dnes podsuvaju budu platit len pre vas a nie pre nich. Komu vlastne sluzi toto matenie pojmov???
Aj sudruhovia v Cine zistili, ze anglosasky model kapitalizmu sa da porazit este tvrdsim kapitalizmom. (a zatial im to bravurne vycadza..).
27. 4. 2021   anonym
Ale my nezijeme v socializme, ani sme nezili v dobe, ked sme sa hrdo nazyvali socialisticka republika, boli sme len zapadnym protektoratom ZSSR, kde nam vladli bolsevici, neostalinisti, ktory boli rovnako imperialny, ako "kapitalizmus", ale hladali pre to vhodnu retoriku, aby tuto skutocnost zakryli, alebo hladali na to vhodne pomenovania.
Na to napriklad sluzil prognosticky ustav, VUML, alebo mnohe kluby sovietskeho priatelstva.
Mimo to vsetko aj dens, nech sa buduje cokolvek, nieje to rozhodne trhove hospodarstvo, ale kleptokraticko-olig archicek imperium, ktore kolonializuje, alebo zotrocuje krajiny, ktore vypadli z neobiolseviykeho protektoratu.
Navyse skutocnu moc, ma v EU v rukach a inych organoch nikym nevolena Verchuska, ktora je zlozena z kariernych byrokratov, ktori sa tvaria, ako neoaristokracia, alebo aristokraticka menej degenerovana skupina.
27. 4. 2021   anonym
Samozrejme ze to na prvy pokus nemohlo byt dokonale. Ale pokusal som sa ti vysvetlit ten rozdiel, ze vtedy nemohla existovat oligarchia ktora by riadila spolocnost tak ako je to pre kapitalizmus samozrejme. (tj na svoj prospech a ZISK.) V kazdom pripade sa peniazmi nedalo zotrocovat, neboli nadradene zivotu a aspon na zopar dekad sme sa vymanili z krvavych pazurov anglosaskeho kapitalu. Takze ten nazov socializmus mal aspon v naznakoch svoje opodstatnenie.
To, co tu mame dnes je globalny libero-kapitalizmus , ktory sa na verejny DLH tvari socialne a zisky prudia oligarchii. (DLHy sa neskor nejakou formou zosobnia.) A Trhove hospodarstvo je tiez len iluzia, pretoze trh bol vzdy korupcny a pokriveny drzitelmi kapitalu. (pre najbohatsich platia ine pravidla.)
27. 4. 2021   @@@
maš pravdu dnes zisky idu firmam ale ich dlhy splacami my ....aj teraz ked sa to zakrylo v ramci koronapomoci zas sme to my ktory budeme splacAť dlhy firiem aby oni si delili zisky ....a to nie je všetko podobne robia aj centralne banky ktore umožnuju firmam mať obroske zisky ale dlhy prenašaju na seba a tie su dalej prenesena na celu populaciu v podobe dani a tou v pripade centralnych bank je inflacia lebo inflacia je tiež forma dane len je to skryta dan ale zas je to o tom že my splacame dlhy centralny bank ktore potom prachy davaju bohačom a bohatym firmam ktore z toho profituju ale dlhy ako vždy platia bežny a chudobny ludi ktory z toho nič nemaju .....takto funguje dnes system .....
27. 4. 2021   anonym
Suhlas a to vsetko pod plastikom demokracie (za ktoru sa kapitalizmus tak uspesne skryva.) A aby to nebolo az tak okate, tak vam povieme, ze ideme nastolit novy "socializmus". A z pozadia ho bude riadit oligarchia a sukromne banky, hmm. (neskutocne mesuge.)
27. 4. 2021   kviciak
Mozes tu pisat tieto bolsevicke nezmysly bez toho, aby ta sused alebo kolega udal a uz ti klope STB na dvere. Ked budes odchadzat budovat socializmus na Kube, nikto ta nezastreli na hraniciach. No nie je to demokracia ?
Vdaka za anglosasky kapital. Kecas, ze nebola oligarchia. Kecas, ze vrchni bolsevici nezneuzivali spolocnu kasu na sukromne ucely. Peniaze boli cely cas nadradene zivotu, len korupcnym sposobom, neukazovalo sa to tak, ako dnes. Bol to rezim pre podle udavacske krysy a ritolezov.
27. 4. 2021   hejhou
ja mam skusenost taku, ze na rezim teraz nadavaju aj ti, ktori sa pocas neho mali mimoriadne dobre. nerozumiem tomu.
27. 4. 2021   kviciak
Nech si zastava každý, co chce, ale neznášam, keď tu títo pro-bolsevici a rusofili idealizuju predošlý rezim. Bol to policajny a STBacky stat, zlocinecky rezim, len o kúsok lepsie ako fašizmus. Niektorým sa to zjavne páčilo- označiť niekoho za triedneho nepriateľa a toho potom mohli legálne prenasledovať, okradnúť alebo zavraždiť.
27. 4. 2021   anonym
Nemam najmensi dovod adorovat minuly rezim. Aj mne v mnohom nevyhovoval, alebo inak obmedzoval. Dovolujem si vsak tieto systemy POROVNAVAT. Idea socializmu sa tiez neustale vyvija a v ziadnom pripade nie je navratom do minulosti!!! Na prvy pokus to nevyslo, (ved ani nemohlo), ale Kapitalizmus (system vsemocnych penazi) nam krachuje pravidelne a coraz krvavejsie..
28. 4. 2021   @@@
ja nemam zas rad ked dnes niekto vyhlasuje že mame slobodu slova a pritom tu policia nahana ludi pre slobodu slova ...tak ako to je k..... možne a prečo tu nemôžem napisať slovo k.... ani v dalšich media toto je podla teba sloboda slova .....ked som na FB kritizovali buzerantov tak ma scenzurovali a zablokovali na 3 dni tomuto ty hovoriš sloboda slova ???....sa preber čo zlasaš ....ste špinavy klamari a sloboda slova tu nie je ....je tu skupina alebo kasta ludi ktory môžu hovoriť a propagovať čo chcu a ostatny alebo nazori ostatnych su silno potlačane presne tak ako to bolo pred rokom 1989 ....čiže zas to je policajny štat a štb.ci sa len premenovali na naka alebo sis a ide všetko po starom
27. 4. 2021   anonym
Problem je v tom, ze nemusim nikam odist. Pretoze libero-kapitalizmus prave z hrmotom krachuje. DLHy su nesplatitelne, kriza neriesitelna a ludska hlupost nekonecna.(co teraz???)
27. 4. 2021   kviciak
Dám ti zadarmo radu na spokojny zivot. Vyuzi co najviac svoje schopnosti na obživu, každý ma nejaké. Samozrejme, nesmieš byt lenivý, ani chamtivy. Venuj sa rodine, priateľom a koníčkom. A neries globálne problémy sveta, svet si poradi s ďalším vývojom vpred aj bez teba.
27. 4. 2021   anonym
Naivne! (ci skryte zelanie burzuj propagandy?) Akoze o nic sa nestaraj, pekne sa krut v nasom kolotoci a ked ta nejaky chamtivec zakonite zozerie, tak to teraz neries (potom sa uvidi.) Bohuzial, zasadny problem Kapitalizmu je, ze ponuka systemove MOZNOSTI okradania. (a ten digitalny coraz sofistikovanejsie.) Treba sa o tychto veciach otvorene rozpravat ( co v ziadnom pripade nie je automaticky adoraciou sociku minuleho storocia.)
27. 4. 2021   kviciak
Nie. Cítim sa slobodný na rozdiel od predošlého policajného režimu. Dostal som možnosť využiť svoje schopnosti bez externého (politického alebo iného) obmedzenia. Keď sa mi nepáči okolo seba, tak to poviem a riešim. Neriešim globálne problémy sveta, len lokálne. Som proti SMERácky aktivista, robím to zadarmo a rád :-). Keď sa mi veľmi nebude páčiť, pôjdem inde a nikto ma nezastrelí.
Žiadna propaganda, len reálna sloboda. Moja rodina bola po 1968 prenasledovaná bolševikmi prakticky za nič. Ja tu už nič také už nezažijem.
27. 4. 2021   anonym
Jeden by povedal, ze nevediac niecomu robis uzitocneho... A to, ze nevidis hrozby a okovy okolo seba, este neznamena ze tu nie su. Kym nepochopite, ze sloboda a sloboba okradania nie je jedno to iste a nebude to "zadratovane" aj v systeme, tak sa budete okradat, primitivne nenavidiet a zabijat do nekonecna. Ako pisem, nemam dovod obhajovat podlosti si nespravodlivosti minuleho rezimu, ale vidim aj systemove pozitiva, ktore sa nedaju nevidiet. Takze v ziadnom pripade (ako sa pise v clanku) tu nejde o ziadny socializmus, ale sofistikovany oligarchicky system a matenie pojmov je pre nu velmi ziaduce..
28. 4. 2021   Prihláste Sa
S kvičiakom nemá zmysel sa naťahovať, lebo má vygumovanú hlavu. Po 68-mom už nikto nebol reálne prenasledovaný - to môže tvrdiť starej Blaškovej. Policjaný a eštebácky je keždý štát, lebo to je jeho základ. Ale perla ducha je, že "bol len o kúsok lepší, ako fašizmus". Aký fašizmus ??? Tu nikdy žiaden fašizmus nebol. V nemecku bol nacizmus a v skutočnosti stále je, len Nemci - ako národ zrazený na kolená - sa to dokázali neuveriteľne pretvarovať. Ale na Slovensku sa možno stále blúzni o fašizme, preto, lebo nacizms je národný socializmus - čo je spojenie sociálnej demokracie (napríklad Smeru) so šovinistami (SNS, SMK, apod.) A zvyšok je ešte ďaleko horší - talibanskí, nábožení fanatici - ktorí zaspali pred 2000 rokmi (fakt veríte, že Kristus by bol checl skončiť pribitý na kríži a zakonzervovaný, ako Lenin v mauzóleu ? A v americkej riti zapichnutá ultrapravica, hopršia od Ku-Klux-Klanu - tpoo je tá vaša "demokracia po roku 1989 :( Vy svine podvodnícke, zlodejské, mafiánske a vykroisťovateľské - posunuli ste koleso dejín dozadu a odplatu, ktorú za to stanete bude strašná. Nevinný Covid je len úvodný diel - a to ešte ani nezačal ...
Vývoj sa totiž zastaviť nedá a prírodné sily (či Stvoriteľ) si vždy presadia svoje - ako keď sa pretrhne priehrada. Jediný výsledok je, že čím viac sa proti nim postavíte, tým brutálnejšie budete eliminovaní. A ak si myslíte, že Vy ste stredobod vesmíru, ktorý nemôže vyhynúť, lebo je vyvolený Bohom - tak obrovské dinosaury si mysleli to isté. A nebude to trvať tisícročia, ale to pôjde dramaticky rýchlo - tak sa pripútajte a užite si to, lebo sedíte na javisku ...
28. 4. 2021   kviciak
Kecas, klameš, nič nevieš a manipulujes - neomarxisticky demagog. Takych ako ty sme si už užili dost. Boli ste len vychcani prizivnici, zasluzene ste na smetisku dejín.
28. 4. 2021   @@@
hahaha ....toto je rada ako nechajme teraz manažerov a podnikatelov vykoristovať ludi čo nas je po tom že mala skupinka ludi sa nbaluje na ukor inych a vykoristuje ich a ked niekto toto napiše je socialista ...takže vlastne ty hlasaš že sloboda slova nie je a všetci mame veriť tomu že čim bohači viac vykoristuju costatnych tam nam je všetkym lepšie :D :D :D ....si presne taki isty ako ti pred rokom 1989 len použivaš sofistikovanejši spôsob aj oni použivali propagandu presne ako ty aj oni využivali policiu a armadui na zastrašovanie ludi presne ako to robiš teraz aj ty aj oni klamali ludi že len s nami sa vam bude žiť lepšie presne ako to teraz robiš aj ty ......tym len ukazuješ že mam pravdu že sa nič nezmenilo a pred rokom 1989 vladli kapitalisti len sa skryvali za iny nazov v roku 1989 len zmenili nazov a pokračovali dalej alebo aj inak vymenili kabat a porkačovali dalej .....a takto to je všade na svete ako pišem všade na svete je korporatny fašizmus a ten ma svoje nasledky lebo potrebuje stale viac a viac otrokov aby ti nahore boli bohatši a bohatši
28. 4. 2021   @@@
pišeš nezmysli ....v kapitalizme je tiež nesloboda slova aka bola pred rokom 1989 len je to sofistikovanejšie ....dnes ti povedia štat cenzurovať nemôže ale sukromnik ano ...ako to že sukromnik môže cenzurovať a ako to že cenzuruju všetky media ved ked hovorime o slobode slova prečo je v mediach cenzura ???....opať len ukažka toho že ide len o iny sofistikovany system ciel je vytvoril umelu slobodu pre ludi ktora ale nie je presne argumentami ako pišeš ty ale zaroven s obrovskou cenzurova s opať vyhovorkou sukromnik môže ....ale to je omyl lebo ak by skutočne bola demokracia a sloboda tak ani sukromnik nemôže cenzurovať to môže len v korporatom fašizme kde sloboda neznamena nič ....a ked si niekto ako ty mysli že tu nenahanaju ludi pre slobodu slova tak potom je len ukažka toho že bud si zakrvyaš oči pred realitou lebo kopec ludi už stihali za slobodu slova kopec ludi obemdzovala policia pre slobodu slova tvrdenia že sa ti dnes nič nestane lebo sloboda slova je nezmysel
1/1