Názory čitateľov


Názory k článku:
Veľké výzvy 21. storočia: Veľkomestá, migrácia, starnutie

28. 4. 2021   Anonym
Zaujimavy clanok, avsak autor by si mal davat vacsi pozor na pravdivost dat, ktore publikuje. Napriklad uvadza, ze aktualne je 16miest s populaciou nad 10mil. Avsak uz v roku 2017 sme mali 29 takychto miest: https://www.baruch. cuny.edu/nycdata/worl d_cities/largest_citi es-world.htm.
22. 4. 2021   Prelozene z newspeaku
Velke vyvy 21 storocia su jednoduche.
Nenazyvajme veci tym cim niesu a nazyvajme ich skutocnou podstatou procesu, alebo stavu, ktory maju vyjadrit.
Velkomesta su mesta, kde je nejaky pocet ludi na jednej kope. Niektori pracuju, niektori su stari a niektori sa zivia zvyskami, co ostanu.
Problem je, ze su klimaticke pasma, kde sa dari velmi dobre ludom aj bez domova, no najma v mestach, kde nieje velka zima.
Nelusi to bzt len new Dilli, Kalkata, alebo Bombaj, Shanghai, ale najma Mesta ako Los angeles, San Francisko, Florida...
Tam vzikaju rovnako ako v mestach v azii, urcite sposoby zivota, ktory sa zhoduje z urcitou kukturnou odlisnostou, velkych miest, ktore su v Afrike, Azii, Juznej amerike.
Proste ludia co nemaju domov, alebo nedosiahnu na byvanie, sa zahniezdia na uliciach a tvoria kolorit velkeych bohatych miest. Paradox doby je, ze bohaty, slavny, alebo mocny, toto neriesia, naopak podporuju tento trend. Je to v prvom rade sposob, ako ziskat viac, napriek tomu, ze dochadza k destrukcii. Je to vidno na zaciatku koronasviatkov, ked v bohatej a luxusnej krajine, ako je USA, zacali nepokoje, ktore viedli predovsetkym k rabovaniu, ktore bolo restartom prevadzok, najma z luxusnym tovarom.
Aj bezdomovci maju pravo na pravu kabelku Guci, alebo znackove tenisky.
..........
Starnuca populacia, je dosledok problematickej demografickej krizy. Problem je, ze bohate zapdne narody starnu rychlo a rovnako aj chudobne kolonie na vychode europy. Jediny kto sa mnozi, uspesne a bez problemov, su vsak len ludia, co nemusia pracovat, lebo im to zakazuje viera, alebo kulturna odlisnost. U nas mame etnikum, ktore sa mnozi na plne davky, bez toho, ze by pracovalo. Pracujuci vymieraju, to znamena, ze su odsudeny na zanik, pretoze vdaka tomu, ze pracuju, nemaju cas sa mnozit a maju aj obmedzenu spotrebu, lebo ich mzda, nestaci na to, aby mohli napriklad chlastat, alebo drogovat, lebo to je velmi financne narocna aktivita, ktora sa neda praktikovat rekreacne, bez dosledkov na prijem z prace.
.....
22. 4. 2021   anonym
Stari ludia v mestach, su problemom miest, ktore umieraju vdaka depopulacii. Problem je ze ceny a sluzby, tak ako niesu v mestach, alebo obmedzuju starych, niesu a nebudu ani na vidieku.
Pre stareho cloveka, je odchod z mesta na viediek v pdstate odsudenie na dozivotie v relativne lacnejsom prostredi, kde sa mu znizi spotreba, ale len do casu, ak nepotrebuje specialne sluzby, ktore inak aj tak nema ani v meste, ale na vidieku uz vobec nie.
...
Nezamienajme si migraciou z koloniazaciou. Kolonizacia vznika vzdy na zaklade nejakej potreby, alebo moznosti, ktoru dostanu migranti, ako urcitu vyhodu, pretze maju schopnost cinnosti a kulturnej odlisnosti, ktora im je vyhodou v regione kolonizovanom.
Napriklad Valasska kolonizacia.
Prebiehala koli nedostatku ludi a poddanych nevolnikov, pre sluzby extenzivneho chovu dobytka, vyroby mliecnych vyrobkov a produkcie vlny.
Nevolnik a poddany otrok, nemohol vykonavat takuto cinnost, nebol na to ani stavany, ani nemal kulturne predpoklady a skusenosti.
Navyse bol viazanany v svojej hrude, bol majetkom a nie volne sa pohybujucim bacom, alebo honelnikom.
Preto zabezpecenim slobodneho pohubu, pre Valachov a migrujucich pastierov, dekrety a privilegia, umoznili po prichode migrantov z Rumunska, valassku kolonizaciu.
........
Otazka je, co sleduje dnesna aristokraticka byrokracia v EU, migraciou a kolonizaciou starnucej europy, prichodom ludi z kultirne odlisnych oblasti a inym fundamentalnym zakladom.
Navyse im prideluje privilegia, ktore pracujuce ludske zdroje nemaju ani u kolonizatorov, nieto v koloniach, ani dokonca v Romskych osadach u nas nesnivaju o podobnej inkluzii, ako su NoGo zony v Bruseli, Parizi, Bonne..
22. 4. 2021   localhost
Napadaju ma dva dovody preco sa rozhodlo importovat muzosov. Prispievanie na dochodok pre starnucu domacu populaciu?
A je zname ze pristahovalci jednoznacne vo volbach davaju prednost SOCIALISTOM (demokrati) pred PRAVICOU (konzervativci). To druhe je jednoznacne pripad USSA.
22. 4. 2021   anonym
To ale nevysvetluje, preco destrukcia, ktoru sposobuju migranti, je vitana, ked pripravuje o zisk z rozumu, bohate institucie, aj keby sa jednalo o riadeny proces reverznej kolonizacie, ako import volicskej zakladne, este neznamena, ze takito zaplateny volici, su vhodny zdroj prijmu a tvorca pridanej hodnoty.
Umela zataz ekonomiky a soc. systemu, sa da testovat aj inak.
22. 4. 2021   Kvetoslav Lúkofil
Chcel som sa dozvedieť viac a tak som zablúdil do Wikipédie (anglickej verzie). A naozaj som sa dozvedel viac, lebo som naďabil zaujímavý článok "United States military and prostitution in South Korea" - ktorý bohužiaľ (či samozrejme ?) nejnádete v žiadnej európskej verzii Wikipédie :)
Článok je síce o Južnej Kórei, ale podobné behaviorálne vzory sa opakujú aj v iných krajinách a teda nie je dôvod, prečo nie aj u nás.
A konečne som pochopil, prečo Valášek, Šimečka, Korčok, Osuský, Šebej a podobní jednajú tak, ako jednajú ...
Na druhej strane je nepochybne pravdou, že hromadu detí tu vytrtkali aj societske, či nacistické okupačné jednotky ;)
Raz darmo, svet je krásny.
22. 4. 2021   @@@
problemom sveta nie je chudoba ale nenažranost bohatych ....
keby štaty mali financovať len chudobnych tak to už by neboli chudobny ....neverite ????
.....mala ukažka tento rok štat minie 46 mld eur aspon take su plany ....ak by len polovicu z toho dal priamo chudobnym čo by sa stalo ....polovica je 23 mld eur ....zoberme si že napriklad na slovensku je 2 miliony chudobnych to by na jedneho pripadalo 11500 eur ročne alebo 958 eur mesačne ....pričom pišem o 2 miliony ludi alebo lepšie napisane o 2 miliony najchudobejšich na slovensku ale 958 eur mesačne ?...ved to je viac ako priemerny dôchodok ktory je 487 eur mesačne .....tak kto sa nas tu snaži oklamať že štat nema dostatok penazi na chudobnych ????....skratka ma dosť ale nedava tie prachy chudobnym ale dava ich bohatym a spriaznenym osoba ktore su natlačene v štate a ktore poberaju ovela vyššie platy a kadejake vyhody o ktore sa chudobnym nesnivalo a takto prichadzame o prachy vytvarame chudobu nie preto žeby sme na jej riešenie nemali peniaze ale vytvarame chudobu len preto že nedokažeme nasystiť chamtivost bohatych ludi a spriaznenych osôb
22. 4. 2021   @@@
pana boha ešte som ani neprečital cely čanok a už tolko nepresnosti "V roku 2020 malo 56,7 % jej obyvateľov viac ako 65 rokov, v porovnaní so 44 % v roku 1990." ....to si autor robi srandu alebo stavia na tom že vyše 90% ludi čo tu chodi nema o tom ani poňatia
22. 4. 2021   @@@
odkial maju tych 200 milionov na začiatku 17teho storočia ...pokial ja viem tak väčšia odhadou je že začiatkom 17 stor žilo asi 500 až 600 milionov ludi a nie len 200 milionov tych 200 milionov sa skôr odhaduje okolo roku 100 našho letopočtu (a aj to skôr mnoho odhaduju že to bolo vtedy okolo 200 až 300 milionov ludi )
22. 4. 2021   znalec
No neviem ci tu migraciu do velkych miest pandemia nezmeni. Ved vo vyspelom svete sa budu ludia stahovat na vidiek kedze praca z domu sa stane samozrejmostou aj po pandemi a uz sa to aj deje. A znizenie obyvatelstva vo vyspelych statoch nemusi byt zlym signalom.Ved Japonsko to zvlada dobre. Na jednu stranu hysteria ze vymierame na druhu nicenie planety premnozenim. To ma rast populacia do haleluja? Afrika a preludnene staty budu zamorene s neobyvatelnymi oblastami..
22. 4. 2021   oros
Kto je svetová elita ? Sú to ľudia, ktorým nestačí žiť obyčajný život, starať sa o svoje rodiny a svoj biznis. Túžia po moci nad všetkými. Chcú mať kontrolu nad nami všetkými a využívajú všetky prostriedky, ktoré majú k dispozícii. Stavajú sa do pozície „filantropov“ , vedia, čo je najlepšie pre nás ostatných. Veria, že sú nadradení a preto je ich „osudom“ diktovať nám ostatným svoje predstavy „ pre naše väčšie dobro“. Ich metódy ale ukazujú, že nemajú žiadnu empatiu, ani česť. Ich nezaujíma priemerný človek, ani životné prostredie, ani ekonomika či spoločnosť všeobecne. Záleží im len na sebe a na ich bludoch o vlastnej výnimočnosti. Títo ľudia sú naozajstnou rakovinou zvyšku civilizácie.
22. 4. 2021   M.V.
Dnešná populácia je 7,86 miliardy,práca v nedohľadne a zajtra bude povinné písať, že všetko zlo pre subsaharskú Afriku urobil biely človek, ktorý sa stáva obeťou tohoto vývoja. Starnutie chcú riešiť pirátske strany vyvlastnením majetku starých ľudí, ich natlačením do ubytovní s poschodovými posteľami a rozptýlením farebných po celej zemeguli a drastickým znížením nárokov na vzdelanosť. Havlovské králikirne sú perspektívne vzácny tovar, ktorému hrozí zdanenie ako za zámok pri mori. V Nemecku sa už končí éra rodinných domov. Je tiež koniec teórií o uživení ďalších miliard ľudí, dokonca som videl kdesi v slovenskom texte schovanú vetu: No place for the old man.
22. 4. 2021   S.G.
Simulácia svetovej pandémie Event 201 sa konala iba dva mesiace pred jej „náhodným“ ostrým štartom pod záštitou WEF a Nadácie Billa a Melindy Gates. Táto simulácia nebola ani tak o záchrane životov ako o potláčaní alternatívnych médií a cenzúre sociálnych sietí. Je potrebné umlčať nesúhlasné hlasy, aby sa mohol vykonať ten veľký RESET.
22. 4. 2021   M.V.
Presne ako píšete. Sám na sebe pociťujem vypestovanú autocenzúru už aj s ohľadom na majiteľa webu, ale každopádne by si európska diplomacia mala túto otázku udržať v zornom poli 12 hodín denne a nie mlčať nad procesom so Salvinim (Lega, Taliansko) teraz v sobotu. Opak je pravda. Tu sa hrá o nastolenie svetovlády. Ako chcú tie takzvane ľudskoprávne organizácie resetovať život bežencom, ktorí si pomoc predstavujú ako vždy doplnenú bankomatovú kartu, chodenie na futbal a keď skončí podpora utekať do susedného štátu s novým pasom a menom. Traja na neosvetlenej motorke bez prilby a vodičáku. Dnes sa ich nikto nesmie pýtať ani na vek a aké majú občianstvo už vôbec nie, aby neutrpeli ich citlivé duše. Pasy zahodili a späť by ich aj tak nevzali. Všetci sa narodili prvého januára.
22. 4. 2021   lopta
Na vyvoj vakciny proti korone islo vela penazi, ale na vyvoj lieku proti starobe nie, takze logicky starnutie asi bude pokracovat.
22. 4. 2021   janko
to mal byt nejaky vtip?
1/1