Názory čitateľov


Názory k článku:
Zotavenie z pandémie a blahobyt ľudí: Dosť bolo HDP, ako jediného komplexného čísla

15. 4. 2021   M.V.
HDP je asi smutne reálne číslo, teda v žiadnom prípade nie je komplexné v matematickom zmysle, ak by sa také začalo používať, určite by bola ako jeho imaginárna zložka obvyklá pesnička, že ženy sú ohrozené chudobou vždy, kým darebáci muži, teda aj bezdomovci, sú vždy v balíku, tiež živnostníci a muži dôchodcovia. Nikto ešte reálne nevyžil z HDP, ktoré mizne a nikto nevie kam.
14. 4. 2021   Klamem Klames Klame
HDP (GDP) je bohužiaľ podvod, pretože názov tohto údaja nezorientovaného človeka klame.
Nevyjadruje totiž stav, či výkonnosť spoločnosti, ale je len mechaickým súčtom príjmov a výdavkov.
Prečo je to zlé ?
Lebo ak je napríklad parkovisko zadarmo, tak HDP je nižšie, pretože nikto neplatí a nikto neinkasuje.
Pritom to parkovisko funguje rovnako.
Číže čím viacej ošklbávaní sa vymyslí, tým je HDP vyššie.
Ideálne by bolo spoplatniť vzduch, či Intellectual Property na koleso a HDP vy vyletel do závratných výšok - hoci by v skutočnosti všetci schudobneli.
Ideálny príklad je Írsko - nepochybne vzorová a dosť drahá krajina - pričom však Íri sú v skutočnosti chudobní (stačí si porovnať írske domčeky veľkosti domčekov pre bábiky so slovenskými rezidenciami - pričom už petržalský panelák je rezidencia, lebo minimálna, komunistická výška stropu 2,6 m je v Írsku (ale aj Anglicku) nedostižným snom - a to žiaden bratislavský "mešťan" nie je ochotný v králikárni bývať, lebo ak je výška stropu pod 3,5 m, tak sa v takej diere predsa nemôže dať žiť :)
Ale tak ako "demokrati" oiebávajú všade kde sa dá, nezabúdajú aj na pandémiu :(
napríklad aj analytici z "Dát bez pátosu":
"Nie všetci sú ochotní sa očkovať, napríklad vakcínou AstraZeneca. Analytici z Dát bez pátosu však zdvíhajú pri takýchto ľuďoch varovný prst a prirovnali to k tomu, ako keby dotyční jedinci dali peniaze do lota a prestali chodiť do práce. Lenže tu nejde o peniaze, ale o zdravie!"
Taktne zabúdajú ľuďom vysvetliť, že ak sa nechajú očkovať proti kliešťovej encefalitíde, TBC, tetanu, žltačke, či besnote - tak ide o ich zdravie - v prípade očkovania proti kovidu však ide o zdravie tých ostatných.
Že to je predsa jedno a nie je to úplne pravda ?
No momentálne to je úplne pravda, lebo TBC nie je epidémia a izolovaný výskyt Covid-19 by nestál za námahu o tom ani písať.
Tým pádom sa však mení pohľad na vakcínu - lebo PFizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, či Sputnik, alebo Sinovac nie zú zo strany EMA hodnotené z pohľadu prínosu pre jednotlivca - ale prínosu pre spoločnosť.
A to nie je to isté - pretože, ak sa 999.999 osob zachráni, smrť toho miliontého je akceptovateľný trade off.
Bohužiaľ nie pre neho.
Teda aspoň nie pri takomto marketingu - ktorý zrejme niekto výdatne manipuluje, lebo je zvláštne, že systematicky je osieraná AstraZeneca, Sputnik (aj keď hlavne byrokraticky) a najnovšie Johnson&Johnson.
Pritom je jasné, že zhruba rovnaký počet vedľajších účinkov musia mať úplne VŠETKY vakcíny (ako aj ostatné liečivá).
A napríklad obyčajný paracetamol ich má 1000x viac - a nikomu to nevadí ...
Keďže čínska vakcína sa tu nepredáva (takže nie je dôvod na ňu kydať) - je jasné, že to len marketingoví odborníci z USA robia svoj negatívny marketing nežiadúcej konkurencii (ľudovo: "hybridná vojna")
...
14. 4. 2021   Klame Klames Klamem
...
Paradoxne na to majú dostatok prostriedkov, lebo kým AstraZeneca je skoro zadarmo, Pfizer ani Moderna nie sú.
Dokonca sú v skutočnosti 2x tak drahé, ako sa oficiálne uvádza, lebo sa im podarilo získať subvencie na vývoj ešte predtým, než tá vakcína vznikla.
Keď sa dým rozplynie - a nikho to už nebude zaujímať - tak sa ukáže, že všetky vakcíny boli zhruba rovnaké ...
Smutné je len, že očkovanie vírus nezastaví a Covid-19 sa v skutočnosti naozj rozbehol len posledný mesiac, pretože pošet nakazených vzrástol za mesiac o rovných 100% - čo je explózia (keďže v tom čase všetci zaviedli lockdowny a aj sa naozaj skoro všade očkuje - dokonca aj na Slovensku).
Takže na letnú sezónu zabudnite, lebo koncom mája príde vytriezvenie ...
14. 4. 2021   Chudobny ucitel v kapitalizme
aj na Svk je kopec "trhovych ekonm. expertov", pre ktorých nominalna vyska HDP je synonymom zivotnej urovne.. a magoria ludi aj porovnavanim HDP pred 89 vs. dnes, pricom za komunistov sa HDP pocital inak, s inymi premennymi a co si vlastne sam scasti nacrtol hned v uvode prispevku.. a tito ideologicky zmagoreni slendriani robia casto aj na klucovych statnych poziciach ci ako bankovi ekonomovia.. aspon by mohli domaci produkt (HDP) nahradit narodnym (HND), v takom zglobalizovanom systeme s deregulovanym pohybom kapitalu a coraz vacsou oligopolizaciou by to bolo o malicko vystiznejsie..
14. 4. 2021   @@@
hdp ukazuje vykonost ekonomiky ...problemom je to že niektory ludia hovoria o hdp ako o ukazovateli životnej urovne čo je chybne ....často to robia mnohi ludi čo sa sami vyhlasuju za ekonomickych epxertov ako inessaci a pod....ale v skutočnosti tito ludia klamu lebo hdp ukazuje vykonost ekonomiky ale neukazuje nam životnu uroven ludi ....možte mať vysoke hdp ked sa to neodrazi na životnej urovni ludi potom existuju take krajiny ktore tieto udaje maju vyrazne skreslene alebo pomer hdp a životnej urovne je vyrazny ako napriklad v EU je to irsko ktore ma vyrazne vyššie hdp na obyvatela ale životna uroven irov je bežna ako napriklad v holandsku ..... prečo je to tak ....maly priklad ....predstavte si okruhli stôl za ktorym sedi 10 ludi a vy medzi nimi na stole je 1 milion eur a vy sa dohadujete ako ich rozdeliť a navrhnete rozdeliť rovnakym pomerom a tak každy dostane 100tisic eur .....ale predstavte si že ste za inym podobnym stolom na stole je ale 1.5 miliona eur aj tam je 10 ludi a navrhuje sa ako to rozdeliť ale nikto z tych ludi nema pravo to deliť len jeden z nich a ten navrhne že každy dostane po 50tisic eur (čiže 9 ludi po 50tisic eur ) a ten zvyšok ostane jemu čiže 1.05 miliona ....a ked budeme namietať tak sa ozve to často kapitalisticke bude rad že si niečo dostal a takto funguje cely tento kapitalizmus ....rozhoduju ti nahore ty nahore môžu veci upraviť tak aby hdp bolo prinosne pre všetkych alebo len pre male skupiny ludi .....čiže krajiny kde je vyrazny rozdiel medzi tym ake vysoke maju hdp na obyvatela a životnou urovnou su krajiny kde moc maju ti najbohatši na ukor ostatnych čim väčši rozdiel tym väčšiu moc maju bohači ...peknym prikladom je latinska amerika kde bohači ovladaju často cely štat a ostatny ako som napisal už vyššie budete radi že ste niečo dostali
14. 4. 2021   kornel
Keď padnú trhy a celá USA tak očakávajte hladomor aspoň tu v EU.
14. 4. 2021   anonym
hej, hej, hej Slovač
1/1