Názory čitateľov


Názory k článku:
Koniec flexibility: Prečo je požiadavka na globálnu minimálnu sadzbu dane z príjmu právnických osôb zlým krokom

13. 4. 2021   Edo
Trochu to autor poplietol, lebo Yelenová povedala, že treba zaviesť daň z obratu nadnárodných spoločností, ktoré platia malé resp. nulové dane.
Napr. Amazon neplatí dane už roky a Apple platí minimálne dane v Írsku, Google a ostatné firmy podobne.
Yelenová presadzuje daň z obratu, ktorá by sa platila v štáte, kde vznikla.
Konečne by to bola spravodlivá daň, ktorá by zabránila únikom a štáty by sa menej zadlžovali. Podobný poplatok, ale v menšej miere, už platíme kartovým spoločnostiam pri platbe kartou, len to platia obchodníci. Ale je zarátaná v cene tovaru.
EÚ a Slovensko by takúto daň mohlo zaviesť aj na stredne veľké firmy, uvolnili by sa kapacity na naháňanie podvodníkov :-)
13. 4. 2021   Frantisek Nahnevany
Podobne ako pri poplatku za platbu kartou je v cene tovaru o. i. zarátaná de facto aj daň z nákupnej ceny alebo z ceny nákladov /tzv.DPH/. A túto nezmyselnú a okrem podvodu ničím neopodstatnenú daň napokon zdaní aj tzv. DPH, ktorá je v skutočnosti daňou z ceny /sumy/ bez tzv. DPH resp. zo základu dane.
Poznámka.
Týmto spôsobom si daňové subjekty tzv. DPH z nákupnej ceny alebo z ceny nákladov od naivných a nič netušiacich klientov, zákazníkov, spotrebiteľov a všeobecne od občanov zinkasujú späť.
Následne pod zámienkou dane z pridanej hodnoty /DPH/ zinkasujú v skutočnosti finančne vyššiu daň, t. j. daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane.
Napokon daňové subjekty poukážu do štátneho rozpočtu de facto finančne nižšiu daň, t. j. daň z rozdielu predajnej ceny /na výstupe/ a nákupnej ceny alebo ceny nákladov /na vstupe/.
Týmto spôsobom si daňové subjekty značnú časť sumy dane tzv. DPH ponechávajú.
13. 4. 2021   Víťazoslav Zvíťazil
Názor autora postráda dôsledky jednej veľmi dôležitej drobnosti - o ktorej síce všetci veľmi dobre vedia, ale nikto so "zodpovedných" ju proste stále neberie do úvahy.
Svet sa zmenil.
A to dosť dramticky a drasticky.
Skrz Covid-19 ?
Ale prd - jeho chvíľa ešte len príde ...
Svet sa mimoriadne zmenil sa už veľmi dávno - konkrétne pred štvrť storočím !
A čože je teda tá dramatická zmena - pád komunizmu, či nebodaj Černobyl ?
Nie, je to zmenšenie sveta prostredníctvom americkej vojenskej technológie, ktorej sa ľudovo nadáva "internet".
To, že sa jedná o najdokonalejšiu špionážnu - a manipulatívnu - zbraň v dejinách ľudstva je pritom nepodstatné - z pohľadu ekonomiky je dôležité, že svet sa scvrkol na bazár, ktorý sa zmestí do mobilného telefónu :)
SEPA platby, či nákupy na eBay, Amazon, Aliexpress, či v Bazoši sa stali dennou samozrejmosťou - ako nákup chleba, či mlieka v najbližšom Lidli, Bille a občas aj Tescu.
Nehovoriac o Bitcoinoch pre tých, ktorí z nejakého dôvodu netúžia o zvedavých pohľadoch porôznych orgánov a sú teda ochotní riskovať - lebo radšej stratiť trocha hotovosti, ako najbližšie roky zdielať ubytovanie s Kočnerom, či Černákom ;)
Lenže to čo je už dávno bežné v svete peňazí a elektronickej sociálnej komunikácie ešte stále nedošlo právnickej obci a tzv. "zákonodarcom", ktorí si tak urputne stoja na kábli - aj keď nepochybne používajú WiFi, Bluetooth, NFC, 5G, či hoci aj ZigBee a LoRa - že vlastne zaspali v dobe Márie Terézie, tak ako sovietsky komunizmus tuho zaspal v dobách Vladimíra Iljiča Lenina.
Od Márie Terézia sa totiž nezmenilo školstvo, zákonodarstvo a prísne vzaté aj to málo čo sa zmenilo sa zmenilo len kozmeticky.
Problém je, že tým pádom vzniká disproporcia organizácie ľudskej spoločnosti a technologických možností, ktorá sa zväčšuje dovtedy, kým sa ucho krčaha neodtrhne a nedôjde k "korekcii".
V histórii to bývali revolúcie - ako si vyláme svet zuby najbližšie, zrejme ešte zažijeme ...
Každopádne, ak si pred 30-timi rokmi vylámal zuby sovietsky dinosaurus, tak to neznamená, že sa všeto vyriešilo - naopak, znamená to, že teraz prichádza na radu dinosaurus americký, ktorý v skutočnosti už aspoň dvadsať rokov visí nad priepasťou a je len obdivuhodné, že sa mu darí agóniu predlžovať tak neuveriteľne dlho.
Pani Yelenová to asi pochopila (a zrejme tajne študuje Marxove spisy - lebo globálna internetová dedina perfektne vyhovuje jeho myšlienkoam komunizmu - pretože jedinou prekážkou jeho zavedania sa stávajú národné štáty - ktoré sú však umelé a naposto stratili akýkoľvek význam - teda okrem toho, že sú zlatou baňou svojich majiteľov - hŕstok rodinných klanov, ktoré si pod egidou "demokracie" nenápadne spravili zo svojich spoluobčanov "stolček prestri sa".
Bohužiaľ táto forma otrokárstva postráda zmysel - lebo skutoční otrokári aj niečo svojim otrokom dávali - a nielen brali ...
Dobrú chuť !
13. 4. 2021   Frantisek Nahnevany
. . . zmena - pád komunizmu. Komunizmus neexistoval. Nikdy a nikde.
Myšlienka . . . Myšlienka je nezničiteľná. Myšlienka ako taká. Nech je akákoľvek.
13. 4. 2021   oxana
Aby to bolo spravodlive, firmy co covid pomoc nedostali, by mali mat nizsiu sadzbu.
13. 4. 2021   anonym
podla mna aj ludia, ktori ziadny druh pandemickej pomoci nedostali, by mali mat mensie odvody
13. 4. 2021   anonym
Je to iba mutenie vody v kalnych vodach medzi danovym peklom a danovym rajom.
13. 4. 2021   Fluorid Daňový
Írsku zrejme hrozí ďalší hladomor - Golfský prúd sa spomaľuje, Brexit a Yelenová - už chýba len spojený výbuch Grimsvötn + Bardárbunga + Hekla + Katla :(
1/1