Názory čitateľov


Názory k článku:
Štvordňový pracovný týždeň: Blížime sa k spravodlivejšiemu ekonomickému modelu?

6. 4. 2021   anonym
Nezdá sa, že by efektivita toto mohla umožniť. Kedysi neboli PC, ich príchod mal uľahčiť prácu a poskytnúť viacej času, ale to sa nestalo, lebo bolo možné urobiť viac roboty a byť oproti konkurencii vo výhode, to ovšem vedlo u konkurencie k tomu istému a dnes robíme viacej práce s prostriedkami (nielen PC, i technologické stavebné postupy ap.) než predošlé generácie. Takže keď počujem, že prostriedky, ktoré nám majú zvýšiť produktivitu a majú nám i ušetriť náš čas pre nás, viem, že je to blud. Všetko toto vedie iba k tomu, že sa urobí viacej práce, lebo konkurencia nespí. Takže je to utópia. Leda tak, ak by sa ustanovil direktívne 4 dňový pracovný týždeň a to vo väčšine konkurenčného prostredia.
6. 4. 2021   Fero
Nenažranosť Kapitalizmu túžba po neustalom Raste produktivity práce, Neustalom raste zisku, neustalom raste Inflácie a obrovskej spotrebe výrobkov a služieb. Lenže nič nemôže rásť donekonečna .Limity sú takmer vyčerpané, za hodinu času nie je možné urobiť viac, výroba sa sťahuje z číny do Indie ktorá je najlacnejšia ale kam sa pôjde ďalej ay stal výrobok menej?Kvalita výrobkov je už Fakt veľmi mizerná ledva prežije záručnú dobu.Spotreba sa beznadejne zasekla pretože ak mate jednu hypoteku a dva spotrebné úvery ďalší si už nezoberiete.T akže na ďalšiu spotrebu už nie sú peniaze a tak to majú občania väčšine krajín,a globalny rast stagnuje.Myslím že tento chorý a nezmyselný model musí skončiť a nemá žiadnu perspektívu.
7. 4. 2021   @@@
už som to pisal tu nižšie ....toto je skôr o tom že sa vytvorili pozicie ktore nie su ničim prinosne ...počet tych pozicii za poslednych 20 rokov najmä vo vyspelych krajinach vyrazne narastol ale tieto pozicie často neprinašaju nič ...absolutne nič su to v podstate len paraziti na spoločnosti a vyciciavaju inych a ak oni vyciciavaju inych potom ti iny musia pracovať viac a vytvarať viac produktivitu aby vykryli aj vypadky prave tychto parazitov .... a tito paraziti sa sice často nachadjazu v štatnych uradoch ale čoraz viac sa presuvaju aj do sukromnje sferi o to je to horšie takže už to nie su len štatny zamestnanci ale aj zamestnanci v skuromnej sfere a ich počet narasta a niekto musi robiť aj na nich čim zvyšuje tlak na ostatnych bez možnosti toho aby tito ludia mohli pracovať menej a dostavali rovnakui mzdu ako teraz namiesto toho ich o čast mzdy oberaju prave tito paraziti a privlastnuju si ich vysledok je že parazitom sa dari a propaguju aj cez media aki su oni dôležity pre spoločnosti ale absolutne nie su .....kedy si v tejto pozicii boli štatny uradnici nepotrebny uradnici ktory keby ich posty neboli nič by to na spoločnosti nezmenilo len to že by tam ušetrili peniaze ktore by potom viac dostali ti produktivny ale ako som pisal dnes sa to tlači aj do sukromnej sferi kadejaky youtuberi a podobne nezmysli alebo kadejaky finačny poradcovia manažeri a kadekto možne kto vlastne ani nič prinosne neprinaša len vlastne vyciciava inych
6. 4. 2021   Prelozene z newspeaku
Je to velmi jednoduche, Keynes mal urcitu predstavu a nepochopil nenazranost kapitalu, kapitalizmu a imperialneho systemu, transormovaneho na neoimperialny model.
Vysledkom je to, ze stale vznikaju kolonie a protektoraty, stale existuju protektori a kolonizatori.
Najtvrdsi kapitalizmus, dnes buduju skoro komunosti, alebo bolsevici v Cine, zatial co zapdna civilizacia, sa utapa v neo socializme, kde sa socializuju len straty, ale kapital sa kapitalizuje pre stale mensiu skupinu vlastnikov sveta.
Kedysi suroviny a zdroje, potrebne pre technologie a pokrok, aj potraviny, sa tazili v koloniach v afrike, dokonca aj ludske zdroje v podobe neoindustrialneho otroctva a plantaznictva v novom svete.
Sovietsky zvaz zase mal svoje protektoraty, ktore potreboval bud ako mista tazby strategickych surovin, alebo miesta pre strategicke umistnenie vojenskych technologii, ako napriklad rakiet a jadrovych skladov.
Logicky vyplyva, ze kolonie a protektoraty, ak sa zmeni sfera vplyvu, nemusia dostat ziadnu slobodu, mozno teoreticky politicku, mozno sa zmeni retorika a nazvoslovie, napriklad z Mukla sa stane proletar, z proletara ludsky zdroj.
Prikladom je protektorat, po skonceni II sv. vojny, kedy sovietsky zvaz, zistil ze jedine uzemie na ich obsadenom uzemi, kde je dostupna ruda a odvaly a skladky, kde je smolinec, je v oblasti Jachymova, tak sme sa stali regulernym protektoratom. Po skonceni tazby, alebo objave ich domacich zdrojov uranu, sme upadli do letargickeho chvilkoveho zabudnutia na sferu vplyvu, lebo zomrel Sudruh Stalin, u nas sme mali aj bigbeat, minisukne a nove idelay o obrode a socializme z ludskou tvarou, ktoru nam vytlkli z hlavy, pod obrazom velkeho opicaka Brezneva..
Nikdy sme sa nemali ale lepsie, aj ked je to relativne, v 40 rokoch trvajuceho absurdistanu, pod vladou bolsevikov, ako spravcov zapadneho protektoratu ZSSR. Kto si mysli, ze stratou vplyvu ZSSR, po jeho rozpade, sa stane zazrak, tak sa nemylil, kto prezil chaos a destrukciu i privatizaciu v rokoch 90tych, pochopi, ze sa len menila sfera vplyvu. Uz to bol opat zapd, kto potreboval lacne ruky a hlavy Husakovych deti, premenoval ich na ludske zdroje, dla im na misto rubla Euro a hajde vykonavat pracu z nizkou pridanou hodnotou, slobodne z ajfounom v dlani, na sichtu do montovni transnacionalneho kapitalu.
Produktivita prace je u nas vysoka, vyssia ako na zapade, ale za mrzku mzdu, kde pre istotu ma imperialny kapital poistku v podobe uverov, hypotek, poziciek, spotrebnych uverov a dlhopisov kolonie, takze de facto nevlastnime nic, ani dieru v zadku, co je takmer neuveritelne, ale je to tak.
6. 4. 2021   @@@
je to prave o tych bullshit jobs.... v našom šystem sa čim dalej tym viac vytvaraju taketo na nič posty ktore nemaju žiaden pirnos ale často sa v nich točia miliony a to tak že sa berie tym čo niečo skutočne vytvaraju ale ak beriete stale viac tym čo niečo vytvaraju pričom pracovne pozicie vznikaju často prave v tych oblastiach čo nevytvaraju absolutne nič potom vysledkom toho je že v priemer ten rast produktivity zlyhava a vytvaraca sa zaroven plati že ti ktory najviac vyciciavaju a zneuživaju už dalej nevladzu za všetkych tahat a preto musia pracovat stale 40 hodin tyždene a nie len 15 hodin aj ked skutočne oni by mohli pracovať 15alebo 20 hodin tyždene s rovnakym vysledokm na vyplate čiže mat za 20 hodin taky isty plat ako maju teraz ale prave tymito parazitmi čiže bullshit jobs ktory sa vy systeme vytvorili a viac sa rozmnožuju v nom nie je možne tym najnižšie položenym ludom ktory niečo skutočne vytvaraju znižiť hodiny zatial čo ti čo su v pozicii bullshit jobs si vlastne žiju skvele lebo pracu maju hoc su tam aj 40 hodin ale väčšina ich prace je o ničom a ten zvyšok vyplnaju kavičkami a vykecavanim s kolagami v praci pre tychto ludi je praca raj a pôžitok kde si pokecaju s kamaratmi v praci čiže akasi nahrada barov alebo nejakej spoločenskej akcie tak preto tito ludia nemaju zaujem tieto veci meniŤ ked maju z toho vyhody a to že iny na to doplacaju ich netrapi lebo oni nikdy nezažili skutočnu pracu nikdy nepracovali len sa vedia poflakovať a tvariť že niečo robia a často si myslia že najhoršie na praci je rano vstať do prace a nie to že v praci sa musi pracovať kedže oni tam ani nepracuju oni sa tam zabavju takže pre nich praca nie je peklo ....to peklo vytvorili pre tych ktorych takto vyciciavaju a vykoristuju ako paraziti
6. 4. 2021   Božie Mlyny
Neschopnosť západného (t.j. amerického) modelu demokracie krásne ilustruje fakt, že Taliani sa najnovšie chodia očkovať proti pandémii do Srbska - ktoré je zrejme jedinou krajinou na svete, kde si záujemcovia môžu slobodne zvoliť vakcínu, ktoru chcú byť zaočkovaní.
O tom naše médiá síce taktne neinformujú, západné ale paradoxne hej (inak by som to nevedel :)
Zato však má NATO neskutočnú starosť o Ukrajinu a americké vojnové lode sa štandardne promenádujú v Čiernom mori (de facto vnútrozemskom jazere).
Pritom akékoľvek cudzie bojové plavidlo v amerických veľkých jazerách by spôsobilo takú hystériu, že internet by skolaboval a zemegula by sa sploštila ...
Veselé je, že Ukrajina má zrejme najúrodnejšiu pôdu na svete - a pritom umiera od hladu a keby Brežnev nebol postavil rúry na Západ, na ktorých parazituje jej mafia (podobne ako Slovensko), tak by zrejme už dávno zdochla od hladu.
Takže Amcí by naozaj mohli urobiť Ukrajine obrovskú službu - keby internovali v kubánskom Guntanáme všetkých ukrajinských donov - lenže oni ich radšej zneužívajú, ako Lexova SIS voľakedajšiu slovenskú mafiu.
Ozaj a čo vlastne stratili v tom Guantanáme na tzv. "komunistickej" Kube ?
Zásadne nesledujem konšpiratívne stránky a hoaxy - načo aj, keď skutočnosť je oveľa horšia :(
6. 4. 2021   Marto
Kto je autorom tohto socialisticky znejuceho platku?
6. 4. 2021   Vladimír Iljíč
Žeby Lenin ?
6. 4. 2021   @@@
zlepšovať pracovne prostredie zamestnanca je socializmus??? takže kapitalizmus je zhoršovať pracovne prostredie zamestnanca ???
6. 4. 2021   Archegos Greensill
Credit Suisse bojuje o prežitie, Nomura má bobky a my sa tu trápime so štvorhodinovým pracovným týždňom :)
A to ešte investori nevedia, že prišli o dvadsať miliárd ...
Na druhej strane - sú to len papieriky ;)
6. 4. 2021   Dig
som za Štvordňový pracovný týždeň
6. 4. 2021   finta
Asi to nepojde, lebo cim menej pracovnych dni by si mal, tym efektivnejsie by musel stat nakladat s peniazmi, aby vykril vypadok na daniach.
6. 4. 2021   Dig
tak to už dávno tak robím - efektivnejsie by musel stat nakladat s peniazmi
1/1