Názory čitateľov


Názory k článku:
Vyše 260-tisíc dôchodcov sa prepadlo do závažnej materiálnej deprivácie

9. 4. 2021   anonym
Mne to pripadá ako by bolo celé Slovensko jedno dementné smetisko neschopných ĺudí zaobstarať si základné veci k životu ako teplo,vodu,jedlo!Fa kt super redaktor ,toto je to isté ako keď píše 30r tedaktor o tom,ako sme sa mali veĺmi zle pred r.1988!Taký vymlerý magor,iné mi neprinalezí nato napísať!A keďže sme tak neschopný a lenivý,prečo človek uz pomaly neprejde uz ani peši cez cestu,lebo je toĺko veĺa aut zaparkované?! A keby reťazce neustále nezvyšovali ceny kóly rýchlemu zbohatnúť,tak má každý všetko nedostal!A ak by ozaj NAKA a súdy dotiahli veci tak,ze zmrdi čo ukradli milióny by to museli vrátiť az k 3pokoleniu,tak to by sme sa inak mali!Co s tohoked zmrda odsúdil a všetky prachy a majetky ostanú žene alebo deťom?Všetko zlé!A ze nejdeme mäso?Asi hej,keď uz sú u nás z mäsa prežratý...doslova! A sa čudujem aj tým,čo vypúšťajú takéto kačice neoverené vin!Radšej dajte ĺudom prácu a lepší plat,nie ako nejakému Číňanov co robí za misku ryže!Nie je tu až tak zle a bolo by lepšie ak by dokázali klesnúť zlodejom po prstoch!A ešte...je to na zaplakanie ak niekto robí celý život a dostane od statu mizerný dôchodok a potom sa ĺahko píšu štatistiky,že?
27. 3. 2021   peg
za Dina-Nesnažil som sa dopátrať, kam až dovidíš Ty, no nebude to o moc ďalej. Stále opakuješ svoju neomylnú mantru konzumu ,vlastnej výnimočnosti a neomylnosti, podľa ktorej skoro štvrtina dôchodcov s nízkym príjmom sú vlastne bývalí flákači a asociáli ,iba Ty si bicykel. V minulosti sme tu nemali iT- ečkárov, rôznych analytikov a hovorčíkov, ľudia museli robiť aj podradné práce, za podradnú mzdu, z ktorej im náleží logicky aj podradný dôchodok. Áno, časť týchto ľudí zomrie s vedomím skrivodlivosti, lebo svoj aktívny život prežili, kde si nemohli vyberať čo budú robiť, kde budú robiť a za koľko to budú robiť. Museli robiť to čo im bolo pridelené a výpadky príjmu na zebezpečenia svojich rodín, doplňali kadejakými brigádami a prácou na poli. Za to im patrí poďakovanie a nie cynické konštatovanie, že za to, že žijú zo žobračenky si môžu sami a oni sami si najviac ublížili. A štát bol vtedy a je aj teraz ten spravodlivý.
31. 3. 2021   Katka
Nemáš celkom pravdu. Časť súčasných dôchodcov sú ženy, ktoré boli po celý život ako "domáce" pri deťoch, nikdy nepracovali a teda si neplatili nemocenské, dôchodkové, starobné, invalidné.... poistenie.
Druhá kategória sú bývalí kulaci, ktorí hospodárili na vlastnom statku a takisto neplatili štátu žiadne odvody.
Za socializmu si mohol každý vyberať čo bude robiť, kde bude robiť a za koľko bude robiť, keďže bola plná zamestnanosť. Vyberať si nemôžu ľudia v kapitalizme, lebo pán kapitalista potrebuje, aby jeho zamestnanec na písanie faktúr a na obsluhu kopírky mal vysokoškolské vzdelanie.
31. 3. 2021   anonym
Okrem zien banikov, alebo zlievacov, maloktora zena, mohla byt doma v domacnosti za bolsevika.
Kulakov zlikvidovali kolchoznici velmi rychlo, este ani zivnostenska strana nebola v Jachymove..
Existovali slobodne povolania, ale malo to svoje specifika a odvody sa latili a to nie male, rovnako aj dane z prijmu a luxusu. Spisovatelia ale aj ine slobodne povolania, ako zeleninari, niektori remeselnici, ako napriklad pismomaliari, alebo bytovy maliari, museli byt aj tak zdruzeny v cechu, bud pod nejakym literarnym caspisom, alebo v pridruzenej vyrobe, okresnom druzstve, alebo spadali pod MNV, ako slobodne povolanie.
a platili a p;latili nemalo, ak by neplatili, isli by makat do vyroby, alebo ich zobrali za prizivnictvo. Bodka..
Zeny banikov, mali urcite privilegium, pretoze muzi vykonavajuci velmi tazku pracu, by sa na taku pracu vysrali a to doslova, ak by ich doma necakali manzelky z navarenou stravou a rozkrocenou narucou.
To im nedali komanci, ani bolsevik, ale ako top proletariat, tieto privilegia uz mali za prvej republiky a dokonca aj v stredoveku, ked hornici, alebo mnohe dalsie povolania, neboli a ani nemohli byt nevolnici, ale preto ostalo oznacenie "hornik" ako urcity status spolocenskeho postavenia, pretoze nevolnik by sa tiez vykaslal, na to rypat, rubat sa a farat pod zem.
Zeny v domacnosti ale odvody platene mali, Banici, zlievaci a mnohe dalsie povolania, odvadzali velke peniaze na daniach a vykonavali aj za bolseika pracu z vyssou pridanou hodnotou. To nebol odbor povalacsky a naozaj vyzadoval zo strany zamestnanca obrovske odhdlanie a pre stat, prinasal nemaly zisk.
Castokrat zotroceny banici, politicky vazni z Jachymova, Pribrami, ostavali po skonceni trestu, nadalej v tejto praci, alebo prechadzali do uholnych bani, pretoze im toto zabezpecilo urcite lepsie zivotne podmienky, aj postavenie, napriek tomu ze bolo vynutene.
Je to aj moj pripda a ked ma budes jedovat, draha Katusa, neprajem ti nic zle, ale aby si ostala cely zivot sama, alebo sa vydala za banika.
Tomu mozes zacat vrieskat o rovnopravnosti a ver mi ze frcka do nosa, bude nieco, co si vyziada asi lekarske osetrenie.
31. 3. 2021   anonym
P.s.
Tiez ti prajem zazit slobodny vyber povolania za bolsevika u nas, rovnako ti prajem plnu zamestnanost, najma pracovne soboty, akcie Z, brigady soc. prace, skolenia ROH, zotavovne ROH, tiez ti prajem aby si zazila tyzden sichty na uderke brigady soc. prace, napriklad v CHZJD, na vyrobe vybusnin, alebo hnojiv a pesticidov, pripadne predlzene smeny brigady soc. prace v ZMDZ, alebo v kablovke, pripadne v gumonke, na lisovni bakelitu.
9. 4. 2021   anonym
100%pravda!Robil si ako mula a aj tak si dostal nanajvýš 1500ķčs ako žena!Tu na Slovensku nič nie je spravodlivé prečo by mali byť dôchodky?A ak je sám,nemá ozaj veĺkú šancu vyžiť zo žobračenky!
27. 3. 2021   peg
Kriticky myslieť, to je nejaká profesia, alebo nebodaj činnosť? S porozumením sa snažím zistiť, v ktorej vete si si priznal nejakú chybu. Potom mi napíš, až budeš aj ty v pokročilom veku, ako Ti pomáha Tvoje chcenie v tom, aby si sa mal lepšie. Sem písať môže iba ten, kto sa chce mať lepšie? Skús celú tú debatu brať ako formu vyslovenia názoru k danej problematike a určitý spôsob vytvorenia dialógu. Pozn. Na tie vety s otáznikom, v mojich príspevkoch, si si odpovedal aspoň v duchu ? Alebo ti na všetko stačí Tvoje kritické myslenie ?
27. 3. 2021   za dina
Ty si nevidíš ani na koniec nosa. Zostal si svojim myslenim stat na jednom mieste. Prepáč už neviem ako som ti to mal napísať. Takže uplne jasne lopatisticky. Tých 260 tis dochodcov cely zivot čakalo a čaká s natiahnutou rukou na štát dajmi. Nie je a nebude. Len politici im to takto jednoducho povedať nemôžu a oni svojim jednoduchým myslením nato nikdy nepridu a umru s vedomím, že im niekto strašne ublížil. Najviac si ubližili oni sami
27. 3. 2021   peg
for Dino -Ešte vždy si mi neuviedol, čo ste pre túto krajinu urobili za 32 rokov, aby sa v nej žilo lepšie, a aby Vám deti neutekali na západ, ako za socializmu. Odosobniť sa, ísť na prechádzku na pláž a dýchať tamojší vzduch môže ten, čo na to má. My sme nemali slobodu podnikania a zárobku, ale tabuľkové platy .Náš život a svet v ktorom žijeme je tu, nie v nejakom Malibu .Áno svet nám utiekol, no človek, keď pozoruje, čo sa v ňom deje, má niekedy pocit, že chvála bohu. Že Vám chýba vízia /ani tú ste si za ten čas nedokázali vytvoriť/ a elity na presadzovanie cieľov/ ak nejaké vôbec máte/,je zase len a len Vaša chyba. Chcete luxusný život, prechádzky pri mori, ratolesti v rodnom hniezde, no čo preto robíte? Nadávať na seniorov, ktorí nemôžu za to, do akej doby sa narodili a akú žili a aký systém museli budovať,.. to mi pripadá ,ako keď sa niekto "trojnásobný" ešte po desiatich rokoch vyhovára: "To preto, lebo napr. Radičová..."Ešte šťastie, že sa Vám nebridí bývať v domoch a bytoch a užívať ostatné produkty tej neblahej doby. A propó, koľkože nemocníc u nás pribudlo za posledných 32 rokov? Lebo život, to je aj choroba a strádanie, nie len prechádzka a dýchanky pri mori.
27. 3. 2021   dino
naučil som sa kriticky myslieť, nesťažovať sa a vždy začať od seba. Priznať si chybu a pripustiť že nie som najmudrejší na svete. Čitať s porozumením. Hlavne keď sa nechceš mať lepšie neviem prečo sem píšeš. Ja sa chcem mať lepšie a nehanbím sa zato.
31. 3. 2021   Katka
Najlepšie obdobie v celej histórii Slovenska (Československa) bolo obdobie socializmu.
Teraz máme rozkradnutý štát, sme americkou kolóniou, doplácame na daňových podvodníkov, o ktorých liberálne médiá píšu ako o "šikovných, schopných a úspešných podnikateľoch" a oni sú to pri tom obyčajní zlodeji a podvodníci, ktorí parazitujú na ostatných. Priemysel nemáme takmer žiadny, poľnohospodárske družstvá a štátne majetky zlikvidované, sme potravinovo odkázaní na zahraničie, lekári a VŠ odborníci vyštudovaní za naše slovenské dane utekajú pracovať na západ, ktorý do nich neinvestoval ani cent, ale má zadarmo našich "hotových" lekárov, IT špecialistov, inžinierov...
Najlepším "lakmusovým papierikom" porovnania života pred r. 1989 a po r. 1989 je pôrodnosť. V dobrých podmienkach stúpa, v zlých klesá.
9. 4. 2021   anonym
Ten život aj keď si veĺa nezarobil stál zato!A aj tak si si kúpil čo si chcel...byty sme dostali,deti do škôlky tiež,robiť musel každý...To teraz je to jedna bieda a závisť s nenávisťou ruka v ruke ide!
27. 3. 2021   Samo Jediný
Kradol? Fuj. Aby viac nekradol, odťať!
27. 3. 2021   peg
for DINO- v 89.tom ste dostali do rúk fungujúci / aj keď s chybami/ štát, z ktorého ste si mali vystavať raj na zemi. V čom ste ho zveľadili za 32 rokov? My sme urobili chybu, že Vám deti utekajú za hranice ?Čo ste urobili za tých 32 rokov Vy, aby sa Vám a Vašim deťom tu žilo lepšie ? Špajzu sme si vyjedli. tak ideme vonku za lepším. To je jediné. čo ste dokázali. To je to .čo Vy nazývate "robiť inak ? Čo ste vlastne urobili Vy, začo by sme Vás mali chváliť ? A k poslednej vete - my sme si nič nevybrali, nám to bolo nariadené. Menujte mi jeden štát z bývalého vých. bloku, ktorý si mohol " vybrať". K tým dôchodkom iba toľko-nikto nežiada 1000 euro dôchodok, my už nechceme "lepší život". Chceme iba dôstojne dožiť a pozerať pri tom, akú radostnú budúcnosť nachystáte Vy, pre Vaše deti.
27. 3. 2021   dino
Napríklad. Chod sa poprechadzat na plaž v Malibu aby si videl čo je fungujuce a čo je nefungujúce. Nadychni sa toho vzduchu tam a priznaj si, že to je ten sen. Stačí sa trocha odosobniť a trochu zmeniť pohľad. Pre začiatok to stačí. A nie tvrdošijne sa biť do pŕs čo sme všetko dokázali. Svet nám dávno utiekol pre stále ten istý postoj k životu, ktorí ste získali v tom skvelom socializme pri budovaní tých svetlejších zajtrajškov. Tento štát nám nikdy nepatril a nebude. Chýba tu základná vízia a elita, ktorá by ju dokázala presadiť miesto tých slubovaných istôt. A presne tak zmýšlajuci ľudia sú prekážkou aby sa to niekde posunulo.
28. 3. 2021   anonym
Co Malibu.. Ale taka Venice beach, alebo New York, long island, New Yersey, Frisko.. Plne bezdomovcov, stastnych a spinavych, fetujucich za soc. davky.
Mimochodom, zatial co nas drtila normalizacia, tak v 70tych a 80tych rokoch, taky New York, aj okolie, vyzeralo horsie, ako v rozvojovych krajinach, teda okrem centralneho Manhattanu.
V Kalifornii drogy, drogy, gangy, nasilie.
A je to najbohatsia krajina sveta..
90te roky, silikon walley, smredlo ako zaparena rit, pocas dotcom bubliny, sa tam stahovali vsetci nerdi a geekovia..
Ono je to tak, ze navatsi zisk, sa tvori vzdy na naraznikovych zonach navyssieho mozneho bohatstva a na druhej strane najvatsej moznej chudoby a upadku moralky.
Socik, alebo skor vedenie normalizacnych neostalistickych bolsevikov, nam naordinovalo akusi rovnopravnost, plus verchusku, tolerovalo vexlakov, ako kulturne ideologicky samostatne zarobkovo cinnu skupinu, doplnujucu nedostatocne zasobovanie obyvatelstva nedostatkovym tovarom.
Potom je asi jasne, ze to co mame dnes, nieje dobre rovnako, ako nebolo dobre pred tym.
31. 3. 2021   Katka
Nesúhlasím. Socializmus bol geniálny systém po všetkých stránkach: ekonomicky, spoločensky, morálne, sociálne.
Sporadické "nedostatočné zásobovanie obyvateľstva nedostatkovým tovarom" bolo spôsobené sankciami a ekonomickými embargami, ktoré na nás uvaľoval "dobrý" Západ v snahe povaliť socializmus u nás. Rovnako, ako to robia celé desaťročia v Kube, Venezuele, Severnej Kórei...
Štvavé západné rozhlasové vysielačky Hlas Ameriky, Slobodná Európa, Rádio Londýn a ďalšie úmyselne vyvolávali u nás nákupnú paniku, aby poštvali obyvateľstvo proti komunistom. Žiaľbohu, s pomocou domácich kolaborantov a umelcov, ktorých západ finančne dotoval, sa im to nakoniec podarilo.
Kam sme sa to za posledných 31 rokov dopracovali, vidí každý. Dobre už bolo - za socializmu.
31. 3. 2021   anonym
Katusa prajem ti jednie, aby si to mohla zazit na vlastnej kozi, ako pracujuca zena, neikde v nadhernom podniku z cervenou hviezdou na vstupnej brane, aby ta tam vyprstoval clen zavodnej straze, pri osobnej prehliadke, alebo aby si si na miesto menstruacnej vlozky, davala do pancuch natrhane rude pravo, pripadne handru.
Aby si si mohla po, alebo pred sichtou, vystat frontu na cokolvek, aj z politickym skolenim, od nejakej domovej dovernicky, aby si mohla slobodne zit v zemi kde vladol bolsevik, pripadne aby si za politicky vtip, povedany niekde v tackovej jedalni, isla fajcit vtaka nejakemu impotentnemu referentovi, STBakovi vo vysluzbe, kdesi v podniku.
26. 3. 2021   M.V.
V tejto situácii nachádzame v schránkach návrhy posielať peniaze na vzdelanie deťom v Afrike alebo v Ázii a pritom bieda hmotná a už aj jazyková s prienikom angličtiny do štátneho jazyka je viditeľná.Tých 260 000 žobrákov by ani nebolo možné umiestniť v sociálnych zariadeniach lebo toľko zariadení nemáme a ich majetok by bol nepostačujúci - exekútor by sa postaral o jeho symbolickú cenu. Každý sa musí v aktívnom veku aspoň primerane zabezpečiť na dôchodok aj keď riskuje to, čo sa stalo nám, teda vykradnutie vkladov. Iný slovenský problém: Minule sa mladý etylik a asi aj štandardný feťák povaľoval pri výťahu, nevedel nič povedať a asi si ráno myslel, že sa o neho večer vždy niekto postará. Nebol nikto komu by sa dal zodpovedne zveriť, žiadna sanitka, mestská polícia a ani milosrdný Samaritán by si neporadil keby mu doma zomrel to by bolo paragrafov alebo by on po vytriezvení dal trestné oznámenie, že ho okradli.
26. 3. 2021   peg
My , chudobní blázni, spolu so svojimi rodičmi a starými rodičmi, sme svojim majetkovým a osobnostným vkladom i prácou zadarmo v socializme vybudovali priemysel, sebestačné poľnohospodárstvo, zabezpečila sa dostupnosť bývania. Z agrárne orientovanej krajiny, sme postupne vybudovali moderný, priemyselný štát / spolu s Čechmi/.Ukončila sa elektrifikácia, realizovali asfaltové komunikácie ,mosty /ktoré sa Vám až teraz rozsýpajú/,nastal rozvoj kultúry, športu, cestovného ruchu, vysokú úroveň bola dosiahnutá v zdravotnej starostlivosti, školstve a kultúre. Popri tom bola úplná zamestnanosť,/nikto nedostával peniaze zadarmo,lebo bol marginalizovaný./ Každý musel robiť, ináč išiel bručať/.Nemali sme drogy, ani bezdomovcov.Toto bolo vykonané za 40 povojnových rokov. Teraz uveď, čo v našej krajine ,okrem zopár montovaných montovní a niekoľko kilometrov diaľnice pribudlo za posledných, nepovojnových 32 rannokapitalistický ch rokov. Rozbili, rozkradli a rozpredali sme všetko súce a hodnotné, máme armádu nezamestnaných, feťákov a bezprízorných. Chodíme zarábať do susedov a nadávame na životnú úroveň, ktorú sme si rozkradli tak, že nemáme ani na dôstojne ocenenie tých chudobných bláznov, ktorí Vám tu zanechali vybudované hodnoty, z ktorých doposiaľ ťažíte. Je načim sa spamätať, začať nanovo investovať a stavať, lebo sa môže stať, že Kapitalista zatvorí hangár a zostanete tu iba Vy a možno nejaký ten hlodavec. P.s. Nikdy som nebol komunista,iba som to obdobie prežil....for DINO
26. 3. 2021   dino
Presne preto tu dnes naše deti s radosťou žijú a neutekaju do zahraničia za lepším. To sú Vaše hodnoty? Dobre ste to robili. Ešte že ste odvadzali viac ako pol života odvody z 2000-2500 korun Vašich platov a dnes chcete 1000 eurove dochodky? Z čoho? To je to, že vy ani nepripustite tu možnosť že sa to dalo robiť aj inak ako ste to robili. Začo Vás mame chvaliť? Ostali ste celý život v ulohe obetí. Ale mali ste na výber, vybrali ste si sami.
31. 3. 2021   Katka
Ty nie si dino, ale dilino. Z psychologického hľadiska arogantný kretén, sociopat. To sa im uteká do zahraničia, keď na Slovensku zadarmo vyštudovali. Na "vyspelom", lepšie povedané, na zadĺženom západe by si na vzdelanie museli vziať celoživotnú pôžičku.
Solidárny systém je geniálny, unikátny, lebo ako jediný zaručuje sociálnu spravodlivosť.
Ľudia s 2000 - 2500 Kčs platmi vybudovali celú republiku, aby ste mali čo rozkradnúť v privatizácii a v pochybných reštitúciách. Politici, ktorí spôsobujú štátu miliardové škody svojimi zlými politickými rozhodnutiami, resp. kolaboráciou so západom a ešte za to berú plat, pričom štátu a spoločnosti škodia, si zaslúžia slučku a nie dôchodok.
Teraz vidíme, ako sa to dá robiť lepšie:-)))
Enormne zadĺžený štát, zničený priemysel, nízka pôrodnosť, daňoví podvodníci, mafiáni vo vláde, armáda nezamestnaných, ľudí v hmotnej núdzi, sociálne odkázaných, 3 500 000 exekúcií v 5,5 miliónovom štáte, 10 000 mŕtvych v pandémii, vytunelované štátne podniky, spoplatnené zdravotníctvo, školstvo, pričom kvalita od roku 1989 permanentne klesá na úroveň rozvojových krajín.
To je vaša vizitka, za ktorú raz budete súdení a odsúdení!!!
31. 3. 2021   anonym
Katusa ako tak citam ty si asi jedna z tych, co by zazivali orgazmus, pri prstovani pri prehliadke zavodnou strazou, aj keby si nenaindulonovali prsty, pri kontrole telesnych otvorov, mysliac na krajsie zajtrajsky by si to brala ako prijemne spestrenie dna..
31. 3. 2021   Katka
Veľmi dobrý, pravdivý príspevok.
Vymývanie mozgov študentom médiami a liberálnymi učiteľmi dosahuje obludné rozmery.
O socializme im nehovoria pravdu, klamú a zavádzajú.
Najvyšší čas zrušiť najzbytočnejšiu inštitúciu na Slovensku - Ústav pamätí národa.
26. 3. 2021   renars
ahoj pane a pani
Rýchly a spoľahlivý úver: renarszeltin@gmail. com
V súčasnosti už nemusíte osobitne chodiť do banky, aby ste si požičali, pretože u nás môžete ľahko a rýchlo získať úver! Ponúkame vám možnosť získať od 5 000 € do 1 000 000 € na renováciu domu, financovanie svadby alebo kúpu nového auta, stavbu domu, rozšírenie podnikania atď.
Kontaktujte nás teraz a získate pôžičku.
Informácie o kontaktoch: renarszeltin@gmail. com
ĎAKUJEM
1/2staršie