Názory čitateľov


Názory k článku:
Kúpiť byt alebo radšej počkať? Odpoveď sa líši podľa toho, či ide o vlastné bývanie alebo investíciu

23. 3. 2021   Ifco
Ďalšia kríza je len otázka času, len blbci alebo nemysliaci ľudia nakupujú nehnuteľnosť na vrchole bubliny, pred krízou a tým jú ešte viac nafukujú. Keď už tak treba v prenajme vyčkať kým to praskne. Všetky hotely na slovensku sú prázdne, ponúkajú dlhodobé prenájmy a to isté príde aj v penzionoch a iných rezortoch. A tiež následné predaje nefunkčných ubytovní, exekúcie nehnuteľností a uvolnenie bytov po obetiach covidu a to aj ekonomických. A počet ponúkaných nehnuteľností utešene narastá. Kúriť a svietiť bez perspektívy je velký problém do budúcnosti. Pamätáte kedy bola posledná globálna kríza naposledy a koľko je od vtedy rokov? A kapitalizmus so svojim prehnitým bankovým systémom založenom na zadlžovaní ľudí a štátov tú krízu nevyhnutne potrebuje a východiská z nej sú niekedy dosť drastické a aj v podobe globálnych vojenských konfliktoch.
24. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Pred exekúciami žiadny strach.
Exekútor, ktorý si k svojej odmene účtuje a neskôr od svojej obete zinkasuje tzv. DPH /tzv. daň z pridanej hodnoty/ je podvodník.
28. 3. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Je jeden lúzer - Juraj Karpiš čo býva v prenájmoch a od 2016 čaká na pád cien bytov. Treba si odpovedať, kto a prečo bude predávať a kde tie peniaze vloží, keď v banke/dlhopisoch sú a budú nulové/zaporné úroky
11. 4. 2021   Duri
dockaj, ked napria dan % z ceny nehnutelnosti... potom sa uvidi kto by preco predaval.. :D :D
23. 3. 2021   sarkan
Nehovoriac o tom ze developeri klamu zakaznikov jedna radost - a o kvalite radsej pomlcim - lajdactvo tie "moderne novostavby".
Praxou overeny postup developera :
- najprv rezervacia - tu vyberie od zaujemcu peniaze
- potom vystavba trvajuca zo 2 roky, pricom peniaze boli blokovane developerom
- nasledne ako vzrastli ceny tak si developer uvedomil ze moze viac zarobit - a chceli s povodnymi klientmi rozviazat zmluvy s vyhovorkou ze papiere su problem
- ked sa vacsina povodnych klientov vzdala, a developer to predal drahsie novym klientom tak zrazu papiere boli zazracne na stole
Klamari co takto uvedomelo zavadzali svojich povodnych klientov za ucelom obohatenia sa:
Byty Ceresne v Dubravke ITB Development
Byty Proxenta residence Racianske myto
A ked niekto bude tvrdit ze take sa nestalo tak mame povodne zmluvy k dispozicii od zakaznikov + zaznamenane nasledovne dianie .. takze tak...
23. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
A navyše si od prípadu k prípadu developer ponechá ešte aj značnú časť sumy tzv. DPH.
23. 3. 2021   ROBO
Ako človeku, čo sa 25 rokov zaoberám ekonómiou(z toho 18 rokov s DPH), mi prídu tie tvoje príspevky strašne smiešne...aj tie hore a aj tie dolu, čo napíšeš pod týmto mojim príspevkom. Už sem prispievaš mesiace, a stále dokola tie isté kydy, a žiadne argumenty...ako pokazený počítač.
23. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Rozhodne nie smiešne, ale pravdivé.
Podvodom na tzv. DPH /pôvodne die Mehrwertsteuer, Mwst./na obyvateľstve a teda na štátoch sa zaoberám už od roku 1978. Vo vtedajšej NSR, ešte z čias EHS. Nebol som emigrant. S prestávkami som do júla 2019 pôsobil v mnohých krajinách EÚ aj mimo nej. Teraz ako sa zdá "spadla klec".
Pôvodne die Mehrwertsteuer /Mwst./ vymysleli v roku 1918 a v roku 1919 predložili dvaja nemeckí podvodníci z koncernu Siemens ako oklamanie a podvod na štátoch vtedajšej D.R. /po slovensky N.R./.
Spoločnosť Siemens /zal. v r. 1847/ sa stala úspešnou a z toho dôvodu boli na ňu uvalené pomerne vysoké dane. Postupom rokov dedičia, majitelia, následníci, šéfovia . . .špekulovali ako preniesť bremeno daní na zákazníka a ešte im, t. j. koncernu Siem ens značná časť daní zostane, Dvaja nemeckí podvodníci od Siemens predložili v roku 1919 die Mehrwertsteuer /Mwst./. Hoci bola táto daň v Západnej Európe ostro kritizovaná, zloduchom sa ju podarilo zaviesť.
Neskôr túto nezmyselnú a okrem podvodu ničím neopodstatnenú daň prevzali iné krajiny v podobe Taxe sur la valeur ajoutée /TVA/, Value added tax /VAT/, Impuesto sobre el valor aňadido /IVA - Espaňa/, Imposta sul valore aggiunto /IVA - Italia/, Belasting toedevoegde Waarde /BTW/, Fóros prastithémenes Axias /FPA/ . . .
V roku 1992 podvodníci podhodili parlamentu tzv. DPH a diletanti na Slovensku a v Česku ju schválili.
Tzv. DPH, Mwst., TVA, VAT, IVA, BTW, FPA . . . sú podvodom na obyvateľstve, na štátoch a na kráľovstvách.
Na Slovensku a o. i. aj v Česku je tzv. DPH neblahým dedičstvom z čias D.R. /po slovensky N.R./.
Poznámka.
Mená a originálny názov vtedajšieho zväzu nemeckých štátov zámerne neuvádzam z dôvodu zablokovania s výhovorkou "Váš komentár čaká na schválenie".
25. 3. 2021   ROBO
František Nahnevaný...tak ty už musíš byť dedko. Ja som sa okolo roku 1978 len narodil, a už mi to tak nepáli ako kedysi. Takže, ak si taký starý, ako si myslím, tak by bolo treba už ekonómiu prenechať mladším.
Každopádne, v tomto dlhom príspevku som v podstate nenašiel žiadnu chybu, tiež si myslím, že DPH je podvod na obyvateľstve, nie je to ničím opodstatnená daň, avšak to kľudne môžeme povedať o každej dani. Štáty páchajú tento podvod už mnoho dekád. Lenže ty v 99% príspevkoch hovoríš, že tento podvod páchajú podnikatelia, developeri a pod. A toto je v priamo rozpore s týmto tvojim posledným príspevkom.
Developeri a podnikatelia sú iba vyberatelia tejto dane a keď to zoberieme čisto matematicky, tak im z toho nezostáva ani cent, dokonca ešte sú na tom ešte stratoví, lebo musia zaplatiť ekonóma alebo účtovníka, ktorý im túto DPH každý mesiac vypočíta.
Áno, boli kedysi aj podvodníci medzi podnikateľmi, ale tí sú už zväčša eliminovaní, hlavne kvôli kontrolnému výkazu k DPH, ktorý tu máme od roku 2014, a ktorý od nás prevzali aj Češi, ako významný heuristický nástroj. Inak tento kontrolný výkaz som vymyslel ja, a štát mi tento môj nápad okolo z rokov 2010-2012 následne ukradol, takže asi toľko k tomu.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Mám 66 rokov a páli mi to znamenite.
Rozpory v príspevkoch neprinášam.
Vždy som tvrdil a tvrdím, že daňové subjekty /teda aj developeri/ si značnú časť sumy dane tzv. DPH ponechávajú. Pod zámienkou DPH zinkasujú vyššiu sumu tejto podvodníckej dane a do štátneho rozpočtu poukážu sumu nižšiu.
Tragédiou je skutočnosť, že podvod tzv. DPH na občanoch a teda na štáte je živený a vehementne podporovaný inštitúciami a štátnymi inštitúciami ako sú o. i. a predovšetkým Finančná správa, Ministerstvo financií, DÚ, Akadémia daňových poradcov, Slovenská komora daňových poradcov, Slovenská komora exekútorov, Finančná polícia, Súdy . . .
A ešte k tým mladším . . . Tak napríklad čo je to nákupná cana alebo cena nákladov a čo pridaná hodnota, ďalej čo je to cena /suma/ bez tzv. DPH resp. základ dane a čo pridaná hodnota, a cena /suma/ s tzv. DPH detto, tak tieto základné ekonomické pojmy resp. rozdiel medzi nimi dodnes nevedia o. i. ani na Ekonomickej univerzite v Bratislave alebo trebárs na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálnich věd Univerzity Karlovy v Prahe. Tak potom čo tí mladší.
26. 3. 2021   ROBO
Ok...súhlasím, až na jednu vec, a to je tá, o ktorej stále diskutujeme. Tvrdíš, že daňový subjekt/teda aj napr. developer/ si ponechá značnú časť sumy DPH. Laik si to väčšinou aj myslí, ale matematicky a ekonomicky je toto tvrdenie nezmysel.
Ja ale stále hovorím, že daňový subjekt(platiteľ DPH) si musí ponechať časť tejto DPH, lebo ju už zaplatil inému subjektu. Takže keď zaplatil vstupnú DPH 200 EUR, tak si svoju výstupnú DPH môže ponížiť práve o týchto 200 EUR. Takže rozdiel medzi 200 EUR - 200 EUR = 0 EUR. A práve suma 0 EUR je suma, ktorú si ponecháva. Teda nula. Ako hovorím, daňový subjekt je iba výberca dane, samaritán, ktorý tieto služby pre štát nielenže robí zadarmo, ale je na nej ešte aj stratový.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Podvod je už pri nákupnej cene /na vstupe/, pretože nákupná cena nie je pridaná hodnota. Pridanou hodnotou nie je ani predajná cena t. j. cena /suma/ bez tzv. DPH resp. základ dane. Cena /suma/ a tzv. DPH detto /na výstupe/.
Transakcia s kalkuláciou tzv. DPH sa deje nasledovne:
Daňový subjekt zinkasuje od zákazníka pod zámienkou DPH /pod zámienkou dane z pridanej hodnoty/ v skutočnosti finančne vyššiu daň, t.j. daň z ceny /sumy/ bez tzv. DPH resp. zo základu dane alebo tiež príslušným koeficientom vypočítanú daň z ceny /sumy/ s tzv. DPH. Tá je tiež finančne vyššia.
Daňový subjekt následne poukáže do štátneho rozpočtu da facto finančne nižšiu daň t. j. daň z rozdielu medzi predajnou cenou /cenou bez tzv. DPH resp. základom dane alebo cenou s tzv.DPH /na výstupe/ a nákupnou cenou alebo cenou nákladov /na vstupe/.
Týmto spôsobom si daňový subjekt značnú časť sumy dane tzv. DPH ponechá.
Veľmi zjednodušene:
Daňový subjekt zinkasuje finančne vyššiu daň a do štátneho rozpočtu poukáže daň finančne nižšiu.
26. 3. 2021   ROBO
Takže ešte raz, asi nečítaš, čo píšem: daňový subjekt(platiteľ DPH) si musí ponechať časť tejto DPH, lebo ju už zaplatil inému subjektu. Takže keď zaplatil vstupnú DPH 200 EUR, tak si svoju výstupnú DPH môže ponížiť práve o týchto 200 EUR. Takže rozdiel medzi 200 EUR - 200 EUR = 0 EUR, takže mu nezostáva nič. To je matematická istota.
Keď nie si dobrý v ekonómii, tak aspoň matematika by Ti mala niečo hovoriť, lebo toto sú fakt základy matematiky !!!. Učivo 1-4 základnej školy. Keď dostaneš dve jabĺčka, a dve musíš odovzdať, nemôžeš si z nich nechať nič.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Čítam každý detail.
Daňový subjekt sumu dane tzv. DPH, ktorú zaplatil inému subjektu si prípadne vyžiada v podobe vratky tzv. DPH. A navyše túto tzv. DPH na vstupe čo je v skutočnosti daň z nákupnej ceny alebo z ceny nákladov si daňový subjekt zakalkuluje do predajnej ceny čo je de facto cena /suma/ bez tzv. DPH resp. základ dane. A z tejto výslednej ceny /sumy/ bez tzv. DPH resp. zo základu dane zaplatí zákazník daň. Z ceny /sumy/ s tzv. DPH detto. Zákazník v žiadnom prípade neplatí daň z pridanej hodnoty /DPH/. Taká daň "by bola" finančne nižšia. Zákazník platí pod zámienkou DPH finančne vyššiu daň.
A ešte teda matematika.
Pri kaklkulovaní s tzv. DPH sú porušené zákony najvyššie, v tomto prípade matematické. Množina /nákupná cena, cena suma bez tzv. DPH, základ dane sú považovaná za podmnožinu /pridaná hodnota/.
Od zákazníkov sa požaduje, nariaďuje sa im, prikazuje sa im platba dane z pridanej hodnoty /t. j. z podmnožiny/, avšak od zákazníkov sa inkasuje daň z ceny /sumy/ bez tzv. DPH resp zo základu dane /t. j z množiny/ Rovnako je to aj v prípade nákupnej ceny. Áno je to učivo tak pre prvý stupeň ZŠ. Základy matematiky.
A ešte niečo pri sume 200 Euro nie je známa výška sumy pridanej hodnoty. A z neznámej výšky sumy pridanej hodnoty by daň z pridanej hodnoty /DPH/ nevypočítal ani profesor Albert Einstein.
26. 3. 2021   ROBO
Takže skúsim ešte raz, toto už musia pochopiť aj tí, čo nemajú vyštudované žiadne školy:
Zákazník Ti donesie 3 jabĺčka v podobne DPH, ktoré máš ty zaplatiť štátu. Lenže ty ešte musíš jedno jabĺčko zaplatiť inému tvojmu dodávateľovi, lebo aj ten musí štátu poslať jedno jabĺčko. Keby si mu neposlal toto jedno jabĺčko, tak by on nemal z čoho zaplatiť štátu. Takže ti zostali len dve jabĺčka. Nemôžeš zaplatiť 3 jabĺčka, keď ti zostali len 2.
Samozrejme, že sa každý laik čuduje, že prečo si zaplatil štátu len dve jabĺčka, keď si de fakto dostal tri. Štát ale v konečnom dôsledku obdrží 3 jabĺčka, 2 od teba a 1 od tvojho dodávateľa.
Verím, že si to už pochopil, a prestaneš spamovať diskusie nezmyslami. Ďakujem.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Nespamujem. Píšem ekonomické fakty. Realitu. A hlavne pravdu.
Predovšetkým nie je známe k čomu resp. k akej veličine sú pridané tie tri jabĺčka ako podoba DPH.
A teda ďalej. Môjmu dodávateľovi síce zaplatím jedno jabĺčko, a v prípade že mi štát jedno jabĺčko v podobe vratky jabĺčka nevráti, tak to jabĺčko v každom prípade zakalkulujem do predajnej ceny a tak ho získam späť. A mám zasa tri jabĺčka.
Poznámka. Predajná cena obsahuje okrem iného aj nákupnú cenu s daňou.
26. 3. 2021   ROBO
Tento príklad je najjednoduchší možný príklad ako funguje DPH, už jednoduchší asi nemôže byť. Žiadne iné veličiny nie sú v tomto príklade dôležité, pretože som písal len o DPH, nie o tom, z akých veličín sa DPH vypočítava, to je irelevantné na pochopenie princípu DPH. V princípe teda ide o to, že konečný spotrebiteľ zaplatil 3 jabĺčka (akože DPH), a štát tieto 3 jabĺčka (akože DPH) aj získal. Nie od jednej firmy, ale od všetkých firiem.
Taktiež...o žiadnych vratkách nebola reč. DPH vratky sú iba ďalšie rozvinutia a kombinácie tohto jednoduchého príkladu.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Áno. Z príkladu je zrejmé ako fenomén tzv. DPH funguje. Na podvode.
Všeobecne.
Poznáme výšku sumy povedzme 20%-nej dane z pridanej hodnoty /20%-nej DPH/, avšak výška sumy pridanej hodnoty nie je známa. Dokonca je irrelevantné z akých veličín sa tzv. DPH vypočítava. Tak to si teda vyžaduje talent.
Nebola reč o vratkách. Z toho dôvodu som napísal " v prípade, že štát vretku v podobe jabĺčka nevráti . . .". Čiže vratka, v tomto príklade jabĺčka, sa nie vždy koná.
Ale predajná cena obsahuje okrem iného aj nákupnú cenu s daňou.
V tomto príklade po predaji mám teda zasa tri jabĺčka. Štátu poukážem dve jabĺčka a jedno jabĺčko mi zostane, pretože je zakalkulované v predajnej cene.
26. 3. 2021   ROBO
V tomto príklade po predaji máš teda zasa tri jabĺčka. Štátu poukážeš dve jabĺčka, a jedno jabĺčko ti určite nezostane :)))
Lebo toto jabĺčko pošleš svojmu dodávateľovi, ktorý toto jabĺčko zase pošle štátu. Keď nepošleš, tak ťa dodávateľ zažaluje za neplatenie faktúr, ktoré on vystavil s DPH, a kde je vidno, že to jedno jabĺčko je tam vyčíslená DPH.
A bavíme sa iba o DPH, na jednoduchom príklade som ti vysvetlil,
že je to logický princíp, len sa to ty snažíš nejako prekrútiť. Toto ale neprekrútiš, môžeš počítať aj vplyv počtu neutrónov na úrodu jabĺk, aj tak sú stále v príklade 3 jabĺčka, ktoré zaplatil konečný spotrebiteľ, a na druhej strane 3 jabĺčka, ktoré štát dostane od radu dodávateľov, ktorí sa podieľali na produkte, kde bola pridaná hodnota 3 jabĺčka.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
To jedno jabĺčko som dávno poslal svojmu dodávateľovi a tak ma nemôže zažalovať.
Následne si do predajnej ceny zakalkulujem okrem iného aj nákupnú cenu s jabĺčkom. Týmto spôsobom mám odoslané jabĺčko späť.
Štátu pošlem dve jabĺčka a jedno jabĺčko mi zostane.V zinkasovanej predajnej cene.
Poznámka.
A to ešte nepíšem o prípadnej vratke jabĺčka z nákupnej ceny.
26. 3. 2021   ROBO
"Následne si do predajnej ceny zakalkulujem okrem iného aj nákupnú cenu s jabĺčkom. Týmto spôsobom mám odoslané jabĺčko späť".... ako následne, však to je začiatok toho príkladu...tá predajná cena s DPH(DPH=3 jabĺčka), v tom je zakalkulovaná nákupná cena s DPH(DPH=1 jabĺčko). A štátu pošleš 2 jabĺčka. Takže znova 3(od zákazníka) mínus 1(dodávateľovi) mínus 2(pošleš štátu) = 0 A stále si na nule. Takže neviem, kde ti zase zvýšilo to jedno jabĺčko :))). Ale kľudne si to zakalkuluj ešte raz, ale tým pádom zákazník musí zaplatiť 3+1 = 4 jabĺčka mínus 1 (dodávateľovi) a štátu musíš zaplatiť vybranú DPH, zvýšenú o jedno, t.j. 2+1=3. Takže prepočet 4-1-3=0 a zase nula :))) Zázrak, že?
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Áno. Nakúpim a následne predám aj s nákupnou cenou s daňou, teda s jabĺčkom.
Alebo v prípade začiatku príkladu predajná cena taktiež obsahuje okrem iného aj nákupnú cenu s daňpu, teda s jabĺčkom.
To jabĺčko dostanem späť tak či tak.
A keď dve jabĺčka pošlem štátu, tak mi toto jablčko obsiahnuté spolu s nákupnou cenou nájdem v zinkasovanej predajnej cene.
Poznámka.
Áno. Zákazník zaplatí v konečnom dôsledku nezmyselnú a okrem podvodu ničím neopodstatnenú daň tzv. DPH plus o. i. nákupnú cenu s daňou.
Nie zázrak, ale podvod.
Z tohoto dôvodu bola v roku 1918 pôvodne die Mehrwertsteuer /Mwst./vymyslená a v roku 1919 die Mehrwertsteuer/Mwst ./ dvomi nemeckými podvodníkmi zavedená.
26. 3. 2021   ROBO
Keď dostaneš späť jabĺčko od štátu, a zostane ti pre tvoju potrebu, tak jedine podvodom. DPH princíp je taký, že to nie je možné. Musíš pochopiť, že ty si iba vyberateľ tejto dane, DPH ti nepatrí, a nemôžeš ju žiadnym spôsobom ani optimalizovať. Akonáhle "optimalizuješ" DPH, 100% ide o podvod. A ten ti neodporúčam, najmä nie v časoch kontrolného výkazu. Práve ten kontrolný výkaz sleduje to, či si ako vyberateľ na nule. Ak si jedno jabĺčko nejakým spôsobom necháš, skôr či neskôr pôjdu na teba prídu.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Vyberateľ DPH rozhodne nie som. V skutočnosti spm vyberateľ dane z ceny /sumy/ bez tzv. DPH resp. zo základu dane. Od zákazníkov, spotrebiteľov a všeobecne od občanov. A pekne natvrdo.
Samozrejme že si to jedno jabĺčko nechám, pretože som si ho "odtrhol" v zinkasovanej predajnej cene.
Kontrolný výkaz. Márna snaha. Už samotná tzv. DPH je podvodom na občanoch a teda na štáte. A tento podvod par excellence tu máme už 28 rokov, dva mesiace, tri týždne a päť dní.
26. 3. 2021   ROBO
Mám okolo stovky klientov, a tí, ktorí nedali na moje rady, robili s DPH aj tak po svojom, tých som sa zbavil.... Lebo ja chcem mať pokoj, nebudem sa predsa stresovať ich problémami, ktoré viem predvídať... no a pár rokov na to.... niektorí títo moji bývalí klienti, keď na nich došli, tak by sa najradšej strčili do myšacej diery, a môžu chodiť akurát tak po kanáloch. A ja som rád, že im nemusím radiť, lebo tam už ani niet rady.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Ja som kedysi v marci 1994 na DÚ "aktá" ohľadne tzv. DPH otrieskal o stôl. Vyhrážali sa daňovou kontrolou. Dodnes neprišli.
Úplne stačí aby hocikto verejne vyhlásil, že napríklad nákupná cena alebo cena nákladov nie je pridaná hodnota, ďalej že pridanou hodnotou nie je ani cena /suma/ bez tzv. DPH resp. základ dane a cena /suma/ s tzv. DPH detto . . . A budú sa diať veci . . .
26. 3. 2021   ROBO
A ešte k tej vratke....štát by ti vrátil jedno jabĺčko z nákupnej ceny iba vtedy, keby si nemal žiadny predaj napr. konečnému spotrebiteľovi. A to iba preto, lebo si ju zaplatil už svojmu dodávateľovi. Takže 1(zaplatené dodávateľovi) -1(vratka) = 0 :)))takže zase si na nule.
V ostatných prípadoch nemôže byť vratka, ale iba odpočítanie z daňovej povinnosti, t.j. hore príklad s jabĺčkami.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
To viem.
Nuž ale ešte keby to tak v skutočnosti vratka skutočnej DPH - vratka skutočnej dane z pridanej hodnoty bola . . . Ale nie je.
26. 3. 2021   ROBO
Hovorím teda ešte raz, ty si iba vyberateľ dane, nedokážeš ju nijakým zákonným spôsobom optimalizovať, a ani si z nej ponechať niečo, čo ti nepatrí, pretože výsledný vzťah voči štátu musí byť na konci nula. Keď nie je, pôjdu po tebe.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
V tomto príklade vystupujem povedzme ako obchodník alebo podnikateľ, čiže vyberateľ dane. Samozrejme som sa tejto navrhnutej postavy zhostil.
V skutočnosti nie som obchodníkom ani podnikateľom.
Nikto po mne nepôjde, pretože som to okrem mnnohých iných ja, ktorý odhaľuje podvod tzv. DPH na občanoch a teda na štáte.
26. 3. 2021   ROBO
Takže predávaš načierno :). Najčastejší súdny spor na Slovensku - trestný čin neoprávneného podnikania, ale neboj sa, dávajú maximálne podmienku a väčšinou odhaľujú len "obchodníkov" s autami. Takže ak predávaš kapustu alebo niečo cez bazoš, tak to nie je až také hrozné.
26. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Pravdu povediac,už dlhý čas nepredávam nič.
Keď som v minulosti niečo používané ale zachovalé a vo veľmi dobrom stave predal, tak väčšinou to bolo pod cenu. Rozhodne som urobil záujemcovi radosť.
V prípade nových produktov napríklad v osemdesiatych rokoch minulého storočia populárnyh "walkmanpv", "discmanov". . . to bolo maximálne za cenu, za ktorú som to v tom ktorom štáte kúpil.
23. 3. 2021   servicius
Veľa ľudí si drží nehnuteľnosť ako aktívum. V tejto nehnuteľnosti nemusí nikto bývať ani sa nijak nemusí využívať. Toto vytvára umelý nedostatok a tým dvíha ceny. Stačí však zvýšiť zdanenie nehnuteľností, do čoho nás dlhodobo tlačí EU a o čo sa možno snaží Heger a situácia môže byť razom iná.
24. 3. 2021   prengel
pokial mas byt/nehnutelnost a neprenajimas ju, teda ju len tak drzis, tak to nie je aktivum, ale pasivum...
23. 3. 2021   @@@
pana boha to kto pisal ??? 20tisic korun v prepočte 6630 eur a nie nahodou 663 eur ???
po dalšie v ba 385 bytov na tisic obyvatelov ???...pokial vie tak v ba je 200tisic bytov pri 440tisic obyvatelov je to 455 bytov na tisic obyvatelov
23. 3. 2021   anonym
Otazka byvania v kolonii, je velka premenna.
V pripade velkeho uhynu ludskzch zdrojov, nechce nikto vidiet, ani vediet, co sa stalo z obytnymi priestormi, po mrtvych na kovid a aj bez kovidu vyradenych z boja.
Vyradeny z boja su aj neplatici, alebo odkladaci, len maju maly timeout, vdaka opatreniam.
Zaujimave to bude po skonceni podpory statu, teda vysledne bilancie si nechajme na roky po korone.
Ceny byvania mozno neklesnu, ale aj ked klesnu, alebo budu aj polovicne, oproti dnesnym cenam, ci uz najomnom, alebo vlastnenom na uver.
Problem bude dostupnost byvania, presnejsie schopnost zaplatit si byvanie.
Vdaka tomu, mozu nastat dalsie vlny exodu mladych, alebo vznikat nudzove kolonie, pre povodne etnika, co sa nemnozili na plne davky.
23. 3. 2021   Igor
ludia sa stazuju, ze vraj nemaju z coho platit hypoteky, usmevne je ze napriek tomu uspory ludi rastu. Asi by sa nemali dotacie tak rozdavat... Boli prijate pardony pre odklad splatok. Uroky hypotek su na minime. Ako povedal nemenovany politik tak sa to nerobi do psej matere. Bodaj by nerastli ceny nehnutelnosti ked ludi priam tlacite nech si vezmu hypoteku. Ziadne racionalne drzanie sa pri zemi. Pradavno uz mala NBS prijat usmernenie, ze hypoteka moze byta najviac na 50 percent ceny nehnutelnosti a aj to len v pripade, ze ide o novostavbu. Takto by sa podporila ekonomika - stavali by sa nove nehnutelnosti. Teraz ludia si beru prevazne hypoteky na 50 a viacrocne byty v panelakoch, ktorym o 30 - 40 rokov konci projektovana zivotnost. Len takto umelo dvihaju ich cenu. Co bude o 60-80 rokov? Je tu moznost, ze plno tychto panelakov bude potrebne zrovnat so zemou. Snad sa potom majitelia bytov nebudu obracat na stat, ze chcu nove byvanie :D
23. 3. 2021   @@@
ja by som to upravil trochu ako pišeš aby hypoteka bola hoc aj 100% ale len pri novostavbe tym padom by sa stavalo viac novych stavieb ale tie stare by boli ovela lacnejšie a dostupnejšie pre bežnych a chudobnych ludi bud vo forme predaja alebo prenajmu ......
23. 3. 2021   Jozko
tu je este jeden paradox. ak si clovek chce kupit novostavbu, tak si musi kupit aj parkovacie miesto. na drujej strane sa teraz mesta predbiehaju v stavani novych parkovisk pri starych panelakoch z dani vsetkych, cize aj tych co maju kupene parkovisko v novostavbe aj tych co byvaju v dome a takto mesta zatraktivnuju viac tieto bytovky. preco sa to neriesi jednoduchsie. Chces byvat v meste v panelaku? zabudni na auto, chod bikom abo mhd. Bolo by to lacnejsie a zdravsie riesenie pre zivot. ak sa ti nepaci kup si vlastny pozemok mimo mesta a mozes tam mat aut kolko chces. Parkujes mimo parkoviska? zaplatis kazdy den pokutu
23. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Pri kúpe bytu /a nie iba pri kúpe bytu/ si všimnite z čoho resp. z akej sumy prípadne platíte tzv. DPH. Z pridanej hodnoty to rozhodne nie je.
23. 3. 2021   Road Tohell
Ceny bytov sú ako obzor - stále sa vzďalujú.
Pritom cena je v skutočnosti už aspoň pol storočia rovnaká, len kúpna sila peňazí nezadržateľne klesá - rovnako za komančov, ako za démonskratov - v tom si môžu podať ruky :(
Vtipnejšie však je, že Slovač si usiera z iných krajín - viď článok v Zozname:
"Pandémia KORONAVÍRUSU: Toto sú najkurióznejšie opatrenia vo svete!"
a svojou impotenciou sa už dostala tesne za USA - t.j. 1670 zbytočne mŕtvych koviďákov na milión obyvateľov :(
To je neuveritelné, lebo ešte pred pol rokom sme boli doslova vzorový štát !
Teraz sa ukazuje, že len opozdený (odborne: retardovaný).
Pre zaujímavosť - Čina ma 3 mŕtvych na 1 milión obyvateľov ...
23. 3. 2021   @@@
ono to je tak skutočna cena vystavny nejakeho 2izboveho bytu je asi tak 60 až 80tisic eur to že tieto byty sa predavaju za 150tisic alebo až 200tisic eur je už len to že niekto sa na tom dobre nabaluje ale to nemeni nič na tom že cena vystavby takeho bytu je stale len okolo 60 až 80tisic eur .....tym padom keby to tak staval štat mohol by to ludom prenajimať lacnejši prave z tohto dôvodou ale natom by potom nezarobil ani banky ani realitky a ani dalši paraziti ktory sa v tejto oblasti an tom nabaluju
23. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Tak napríklad realitky /ale nemusia to byť iba realitky/ si v prípade tzv. DPH značnú časť sumy dane tzv. DPH ponechávajú.
23. 3. 2021   ROBO
Skôr pozemky sú predražené...a následne sa to samozrejme prejaví na cene bytu. A s tým asi nič neurobíme.
Inak skvelý článok, konečne po dlhom čase poriadne zhodnotenie súčasnej situácie, vrátane plusov a mínusov. Dosiaľ, čo som tu čítal, tak boli viac menej subjektívne názory prikláňajúce sa skôr na stranu "nekúpiť byt"
1/1