Názory čitateľov


Názory k článku:
V atómovej elektrárni v maďarskom Paksi zaznamenali poruchu jedného bloku

4. 3. 2021   anonym
Pokial im nevyrazilo dekel, ako v Cernobyle, tak sa jedna len o poruchu mazania, chladenie asi funguje.
4. 3. 2021   apoliticky
ani vo vtedajsom Sovietskom zvaze, cize v dnesnej Ukrajine...by na Cernobile ,,nevyrazilo dekel,, ...keby vtedy riaditel nocnej zmeny mal ROZUM ! ...bolo to aj sfilmovane podla skutocnych udalosti...kde sa ukazalo ze ,,svojvolne a proti nazoru a vol isvojich podriadenych a v podotykam rozpore s predpismi,, zvysil vykon reaktora o 120 percent a nasledne nedodrzal postup zavadzania tyci do reaktora ako aj spustenia procesu chladenia,,...len preto...ze sa chcel ,,ukazat a zapacit,, veducim politikom v tomto odvetvi...no ako vieme ,,zapacil sa,, ...normalne by ani cernobylsky reaktor nebol vybuchol...
4. 3. 2021   anonym
Reaktory typu RBMK, funguju dodnes, niesu to ale realtory bezpecne, ani povodne urcene, pre vyrobu pary, alebo el. energie.
Reaktory sluzia primarne na vyrobu transuranov vo velkom mnozstve.
Reaktory su to nebezpecne a neekologicke preto, ze chladiaci parny okruh, nieje oddeleny od chladiva v reaktore, teda chladiaca voda sa variv reaktore, je odvadzana cez separatory do turbin, a ochladena, kondenzovana, sa vracia do reaktora.
Takze vsetky mnamky a sragory, ktore zo sebou vezme voda z reaktora RBMK, sa musia sedimentovat a niekde vykydnut, okrem ineho ani sekundarne okruhy chladenia, niesu vatsinou nejak extremne chranene.
Tato koncepcia vznikala priebezne, bolsevikom bolo luto, tie gigawatty tepla, pustat do rieky, alebo do atmosfery, nic menej reaktory podobneho typu, mali v USA tiez, ale nie na vyrobu el. energie, ale len na vyrobu plutonia. Stavali na rieke Colorado a dodnes to tam nieje moc vhodne na navstevy turistiku, az na to, ze tieto stavby odstranili. Aj tam doslo k havariam a unikom, ale sa o tom nehovori.
Reaktory v Cernobyle, tie co ostali neposkodene, pracovali az do roku 2005, co je len zaujimavost, ze jeden vybuch reaktora, neznicil a nevyradil zvysok JE.
Potreba vyroby el. energie, prevazila nad strachom z monych nasledkov.
Zatial co zahrabavali a odhrabavali, pochovavali a betonovali jeen vybuchnuty blok, tak v ostatnej casti JE, isiel zivot dalej, privazalo a odvazalo sa palivo, plnili sa normy, sice pod velkym tlakom vedenia, pod neustalou radiacnou zatazou, ale zvysok JE, pracoval este 20 rokov, bez nejakej velkej slavy, veselo dalej.
1/1