Názory čitateľov


Názory k článku:
Prečo potrebuje svet nemeckú marku krytú zlatom

21. 2. 2021   Prelozene z newspeaku
Je to proste, ked Germania, vytunelovala vsetky svoje kolonialne krajiny a spoluimperatorov, je cas, kedy opusti eurozonu a celkom vyhodne tak kapitalizuje svoj zisk, aj bez III sve. vojny.
Problem bude akorat obyt, pre germansky tovar, nakolko kolonie nebudu mat taku chut kupovat nieco na dlh, za mrzky urok, nie zaporny. Dalsi problem je, ze ak germanske euro odidene materske banky, budu viest pozicky a hypoteky za nove uroky prpeocitane na zlatom krytu neomarku, nebude mat uz prosty kolonialny lud, na splacanie takehoto jarma, nakolko inflacia zvysku destabilizovanej eurozony, plus uroky germaske, budu prilis vysoke.
21. 2. 2021   Polo
U nas v osade pozname iba madarsku marku. Mne najvac chuti malinova, ale Lajci pije radsej to ten original, biely vynic.
21. 2. 2021   Revolucionar
Po desiatich rokoch si všimli že centrálne banky po celom svete natlačili také miliardy že sa systém stáva neudržateľný, paradoxne minuli rok tlačili do bezvedomia a tento rok v tom pokračujú, tak prichádzajú nápady, akési výkriky do tmy, ako to vyriešiť, ale v živote to tak chodi že nie každý nápad dokáže vyriešiť problém, v teoretickej rovine sa toho da urobiť oveľa viacej ako v tej praktickej:)
21. 2. 2021   filantrop
Stara nemecka marka uz nema sancu, ale keby ju premenovali na novu eko marku, este by mohla spravit dieru do sveta.
21. 2. 2021   @@@
ludia často žiju v dokonalej iluzii ktoru maju problem opustiť .....autor si neuvedomuje určite veci mysli si že nemci su neuveritelne dokonali to si niekedy ešte v 80tych rokoch myslel svet o japoncoch ktorym to išlo tiež dobre až na to doplatili lebo sice japonci boli skvely mudri a všetko naj ale chybala ich spotrebe a to je to ...na jednej strane vidime krajiny ako nemecko ktore masovo vyraba a vyvaža ale neuvedomujeme si že ekonomiku nemecke vlastne taha spotreba prave tych krajiny ktorych autor označil ako nejake neschopne krajiny ....v podstate v ekonomike sa po cela čas bojuje alebo natahuje spor medzi ponukou a dopytom v dnešnom svete na globalnej urovni ....su krajiny ktore chvalime ale neuvedomime si že ich uspech stoji na krajinach ktorym nadavame preto že masovo minaju aj nemecky uspech stoji na tom že ine krajiny minaju vela a vdaka tomu nemci bohatnu ....takže ak aj by nemci opustili euro dali sa na marku a ostatne krajiny by kvoli tomu ešte viac padli vysledok by nebol posilennie nemecka ale skôr opak stiahli by aj nemecko lebo nemecko by zrazu nemalo komu vyvažať .....tak ako sa stalo japoncom ktore tak rastlo že v roku 1995 hdp na obyvatela japonska bolo 3 najvyššie na svete pričom pred prvym luxemburskom stracali len 20% a švajčiarskom 10% amici zaostavali za japoncami 20% a dnes su to japonci ktory zaostavaju za usa o tretinu lebo sa objavili ine lacnejšie krajiny odkial začali usa dovažať tovar a tym padom nato doplatili japonci ktory sice boli produktivny ale mali nizku spotrebu lebo domace obyvatelstvo viac šetrilo ako minalo ....a to dnes robia nemci a nato môžu doplatiť ked ide krajiny začnu odmietať ich produkty pre vysoke ceny .....prave dosiahnuť vyrovnanost medzi ponukom a dopytom sôsobuje v ekonomike problemy čiže krizy kde sa potom vyrovnavaju prebytky na jednej a druhej strane .....skratka je to bludny kruh kde vetci hladaju nejaky začiatok a koniec ale nedokažu ho najsť ale stale veria že ho najdu a vytvoria dokonalu ekonomiku ktora neexistuje
21. 2. 2021   fiko
Vsetko ok,nazory su v pohode,a s vela vecami by som aj suhlasil.Je tu vsak jedna otazka pre normalne uvazujucich ludi.Preco by to europa robila?Preco sa ma eu rozbijat a drobit?Odpoved je jednoducha.Aby mas mohli USA lahsie ovladat.Preco sa vzdy americania zaujimaju o europu a koniec eu?Lebo spolu sme silny.Nech sa rozdeli Usa,kalifornia prejde na zlaty dolar.Kalifornia je 4 ekonomicky najsilnejsi stat sveta,tak preco rozbijat europu,ked chcu tak dobre pre svet?Nech si urobia poriadok doma.Nam treba len spolocnu europsku armadu,aby sme mohli robit konecne politiku v zaujme europy.
21. 2. 2021   Blabolika
4 ekonomicky najsilnejsi stat sveta - ale na bublinovej stupnici :)))
Ale je pravdou, že dokiaľ sú Amíci majiteľmi bublifuku, tak to tak je naozaj :(
Bohužiaľ ľudí treba vyhnať nahých do pralesa (alebo na púšť), aby pochopili rozdiel medzi cenou a hodnotou a väčšina jew zrejme fakt presvedčená, že vybývané petržalské paneláky, ktoré dnes stoja v Eur, než za totáča v Kčs sa fakt 30 násobne zhodnotili :) Ale je to dobrý trik, ako oklamať almaróznu ropuchu - stačí upraviť váhu, aby namiesto 1kg ukazovala 500g - a ajhľa - zrazu je z tlstej škatule s ritiskom ako kufor, štíhla modelka (dá sa samozrejme použiť aj krivé zrkadlo - v demokraticky-ekonom ickom svete sa mu ľúbivo hovorí "burza", či finančné ukazovatele :))) Potom samozrejme nie je divu, že v LA stojí mesačné nájomné 4000,-USD.
21. 2. 2021   @@@
presne tak ....tieto veci v skutočnosti často neukazuju ako sa ludom v dannej krajine dobre žije len ukazuju nejaku bublinu kde sa povie čim väčšia bublina tam lepši život ale v skutočnosti to v tych štatnych bublinach sa skvele žije len tym nahore ked zoberieme ten priemer priemernych ludi alebo aj chudobnych tak potom zistime že v niektorych krajinach ktore maju aj nižšie hdp na obyvatela sa priemerny a chudobny ludia žiju lepšie ako v tych krajinach kde maju najvyššie hdp ....hdp totiž ukazuje vykonost ekonomiky ale neukazuje životnu uroven a to preto že ked hdp je nerovnomerne rozložene v krajine tym mysli že ked z toho vysokeho hdp profituje uzka mala skupina ludi na ukor inych tym padom neznamena že krajine sa žije lepšie možno tym bohatym ale nie tym ostatnym ....prave preto aj v LA ten čo ma 5tisic dolarov na mesiac z našho pohladu môže vyzerať ako skvele zaraba ale v skutočnosti je chudobnejši ako priemerne zarabajuci človek v petržalke
22. 2. 2021   M. V.
Blabolika. Tie byty sa totiž stavali v kvalite “vybývané” nielen v Petržalke a len výmena okien bola drahšia ako byt v minulosti. Výťahy, rúry, podlahoviny a všetko v spoločných priestoroch sú ďalšie Investície. Pôvodný, stav už nie je nikde.
22. 2. 2021   @@@
kecy ....tak prečo sa potom od roku 1989 nepostavili žaidne nove sidlska žiadne vyrazny narast bytov po roku 1989 .....ale namiesto toho tu 32 rokov sa počuvaju tie iste otravne kecy ake maš aj ty len aby sa sme sa vyhovorili aby sme to dali na matoviča ktory sa tiež len vyhovara že on nič to iny
21. 2. 2021   Doobedňajšie Zamyslenie
A ako je to naozaj ?
1) autor nevšedne brilantného postrehu: "Napríklad v roku 1923 viazalo weimarské Nemecko svoju novú menu na dolár, ktorý bol stále krytý zlatom. Predpokladalo sa, že to môže krízu ukončiť. Nasledovali však roky ekonomického poklesu a depresie" skromne zabudol uviesť detail, že v roku 1923 bolo slávne Nemecko po prehratej I. svetovej vojny. Čo mu robilo problémy nebolo zlato, alebo nezlato, ale vojnové reparácie - ktoré napokon aj tak nesplatilo. Za hrôzu, ktorú Nemecko spôsobilo svetu by podľa starých zákonov boli museli byť všetci Nemci zabití a ich územie spalnírované, ako Lidice. Tým pádom by evidnentne už nemali žiadne fionančné problémy. Nie svet sa ukázal byť veľkodušný a dal Nemecku druhú šancu - ktorú naši priatelia využili a venovali svetu II. svetovú vojnu, ktorá predčila všetko dovtedy známe - aj keď vojaci od Ypres si mysleli, že horšie peklo už existovať nemôže.
2) po WWII si zase naši americkí priatelia uvedomili, že peniaze sú len pa pier a zlato je len kov - teda, že to, čo má hodntu je to čo ľudia potrebujú - tovary ako strava, ošatenie, bývanie, doprava a hromada iných viac a menej potrebných vecí. A že průser je keď sa tento kolobeh zastaví lebo časť hobyvateľstva sa ho nemôže zúčasniť a tak nebude ani nič vytvárať a ani nič spotrebovávať - čo by mohli vyrábať iní. A tak zase odpustili Nemecku reparácie - a prensne naopak, zapalavili ho peniazmi pomocou Marshallow plánu. Pikantné pritom je, že pán Marshall nebol ani bankár, ani národohospodár, ba ani ekonóm - ale vojak. A jeden z najlepšíchj - lebo bol odborníkom na budúce formy vedenia vojen. Dovolím si tvrdiť, že predvídal internet a pochopil, že atómové bomby sú len nezmyslené, lebo priveľké prskavky - vhodné len na policajné nasadenie. Moderná vojna sa robí inak - a príve beží, len je tak rafinovaná, že ju nikto nevidí, lebo sa robí Fasbúkom a manipuláciami verenjnej a čoskoro aj individuálnej mienky :( Však načo ničiť hodnoty, vraždiť ľudí a páliť zem, keď otrokárstvo je prektickejšie ? Akurát treba dať otrokom viac nažrať, trocha lepšiu starostlivosť a hlavne veľa hudby, pitomých filmov a iných oktagonov :) Opici treba naozaj málo ku šťastiu.
21. 2. 2021   Zamyslené Dopoludnie
3) čo sa týka zlata vo funkcii peňazí, tak je to to isté ako mušličky, korálky, bankovky, mince, či bitcoin. Je to chyba daná nedostatkom technológie - a ako každá chyba aj zlato je zneužiteľné, lebo vždy sa nájdu chytráci, ktorí nájdu ako využiť diferenciu mezi sumou obeživa a sumy hodnôt tovarov, ktoré práve reprezentuje. Pretože množrvo a hodnota tovarov v obehu je dynamická, ale množstvo peňazi, zlata aj bitcoinov je konštantné - pričom pardoxne chybou zlata aj bitcoinov je to, že ich množstvo je obmedzené. V tomto smere sú fiat meny fakt pokrokovejšie, lebo ich objem je možné riadiť a tak prispôsobovať tovarovej realite. Bohužiaľ sa to chrapúnsky zneužíva, odkedy bol tento nástroj vymyslený. Stačí si uvedomiť, že peniaz nie je nič viacej ani menej, než dlžobný úpis. Paradoxne dnes by už bolo možné zaviesť reálne peniaze - pretože existujúca komunikačná štruktúra aj všasdeprítomná evidencia to už technicky umožňujú. Len to v skutočnosti nikto nebude chcieť, lebo sa to nedá oklamať a teda tam nie je čo a ako kradnúť. No a čo by potom robili armády bankárov a ostatných ekonómov ? Však to by bolo tak strašné, ako keby nejakým omylom nastala spravodlivosť - lebo razom by sa stala nadbytočnou záplava policajtov, sudcov, bacharov a ostatných právnikov ...
21. 2. 2021   ranger
Múrdo si to napísal. Zlato alebo BTC sú však nepraktické ako reálne peniaze a to nie z dôvodu obmedzenosti ale tým že neumožňujú realizovať mikroplatby, ktoré sú kľúčové pre digitálnu transformáciu spoločnosti. Rast niektorých aktív na trhu je naopak signálom straty dôvery a podpory v systém rozkrádania hodnôt a tiež aj snahou o uchovanie do budúcnosti aspoň malej časti vyprodukovanej hodnoty jednotlivcom samozrejme zníženej o dane + odvody
1. Vyprodukovaná hodnota zamestnancom: 3 380 EUR/mesiac
2. Hrubá mzda: 2 500 EUR/mesiac
3. Čistá mzda: 1 797 EUR/mesiac
4. Disponibilná mzda bez DPH: 1 498 EUR/mesiac
5. Dane a odvody zo mzdy (1-4): 1 883 EUR/mesiac

6. Spotreba tepla: 14 000 kWh/rok
7. Spotreba elektriny: 2 000 kWh/rok
8. Počet najazdených kilometrov: 10 000 km/rok

9. Spotrebná daň z PHM á 6 l/km: 705 EUR/rok
10. Cestná daň/diaľničná známka: 50 EUR/rok
11. Povinná platba RTVS: 54 EUR/rok
12. Daň z nehnuteľnosti á 3 izbový byt: 100 EUR/rok
13. Zvýšenie dane z nehnuteľnosti á 0.01% z hodnoty 150 tis. EUR: 1 400 EUR/rok
14. Emisne povolenky CO2 á 25 EUR/t (0.1 t/GJ resp. 0.7 t/MWhe): 161 EUR/rok
15. Krížové dotácie v EE cez TPS: 48 EUR/rok
16. Ostatné dane ... (daň z plastov, daň z dedenia, darovania a prevodu nehnuteľnosti): ??? EUR/rok

17. Dane a odvody spolu za rok: 25 108 EUR/rok
18. Zdanenie vyprodukovanej hodnoty: 61,9%
21. 2. 2021   @@@
takže riešenie je zrušime štat žiadne dane už všetko bude ok ???
toto je to riešenie ???
21. 2. 2021   ranger
áah pán od Irenky z PS prská. No určite nie chaos a anarchia, len trochu menej štátu. Presnú odpoveď na tvoju otazku nájdeš medzi riadkami v článku a ak náhodou nie tak potom v knihe Ludwig von Mises - The Theory of Money and Credit. Alebo inak v podmienkach Slovenska stačí ak Igorko a tiež údajný liberál Richard si splnia svoje domáce úlohy a zabezpečia doplatenie do statneho rozpoctu 61% z 600 mil. schovaných na Seicheloch, Bahamách ... nemusia zatvárať úplne postačuje ak zabepečia doplatenie čo sa rozkradlo z Eurofondov určených pre obcanov Slovenskej republiky.
22. 2. 2021   @@@
dalšia naivka ....keby tieto kecy platili tak teraz by si mal mať prebytočny rozpočet alebo si to podla teba mam vysvetliť tak že aj tito novy kradnu rovnako a nie že rovnako ešte viac lebo len minuli rok minuli o vyše 7 mld eur navyše .....
.....suhlasim s tym že ano šetriť menej štatu ale menej v čom ????....lebo toto sme tu už mali a menej zanmenalo menej pre ludi ale viac pre spriaznene osoby a tak ludia dostali menej od štatu ale mnohi štatny uradnici podniaktelia a manažeri sa na štat nabaluju stale viac a viac .....tak čo potom menej ????.....lebo ja ti napišem čo ale prave zaujimave že toto sa prave takym ako tym najmenej pači ....uvediem len jeden maly prikaldinak ich je ovela viac ale som zevdavy ako na to budeš reagovať .....tak šport kultura cirkev o to menej ked štat prestane financovať šport 200 milionov eur ročne kulturu 650 milionov eur ročne a cirkev 50 milionov eur ročne ....Sas podhadzuje ludom len cirkev ale oni su len dalši šmejdaci ktorych spominam vyššie lebo len par tyždnou dozadu sa na fb stranke chvalili že do športu naliali dalšich 50 milionov eur navyše takže oni len chcu zobrať cirkvy aby dali svojim ale ja s takymto špinavostiami nesuhladim vyberať si to čo sa nam hodi a potom presuvať prachy ku kamaratom a spriaznenym osobam ako to robia špinavci z Sas ....takže ako potom ?...suhlasiš čo som napisal šetrenie a to šetrenie začina na športe kulture cirkyv napisal som začina je to aj dalej ale pokial ti čo kričia menej štatu začanu tu tak nezačnu nikde inde len budu dalej špinavo presuvať ako som spomenul sas prachy od cirkvy k svojim do športu a to nič na veci nezmeni a nepomože ludom len spriaznenym osobam sa nabaliť potom taketo špinavosti menej štatu nepomožu len zas to bude špinavy kšeft a naši ludi takže sa zas nič nezmeni
2. 3. 2021   ranger
Naivka?, to nemysliš vážne ... podľa mna si len tu potrebuješ masírovať svoje ego keď doma po tebe ani pes nebrechne. Za naivné je možné skôr považovať očakávanie, že SAS bude robiť agendu KDH teda to je nelogické očakávanie. Že sa ti to nepáči ale čo s tým narobíme ... sú legitímnou súčasťou vlády a dostali tak možnosť presadzovať si svoju agendu na 4 roky. Ak tomu nerozumieš potom si je potrebné doštudovať detaily, podrobnosti dovysvetlí prof. Friedman vo svojom príspevku na youtube "Milton Friedman on Greed". Je vtipné koľko ľudí očakáva že v politike musíme mať anjelov, dokonca dobrých anjelov ... jedného anjela podľa PR sme tam už mali a vieme ako to zle dopadlo s tým dobrým anjelom. Tým nechcem povedať že voľba "dobrého anjela" nebola správna voľba a to s ohľadom na druhú alternatívu.
K tvojim tézam o šetrení a rozkrádaní rozpočtu sa neviem vyjadriť pretože nepoznám detaily, to je skôr problém Hegera zodpovedného za štatny rozpočet ... referendum sa blíži a majetkové dane možu byť rozbuška. Triezvo situáciu zhodnotil Mikloš keď napísal že nemôžme mať anglosaské dane, severský sociálny model a zároveň balkánsku korupciu o ktorej asi píšeš. Heger prišiel s PR o červenom koberci pre strednú vrstvu ktorá poctivo odvádza 60% z vyprodukovanej hodnoty. Z príspevku Hdhjdjd a Jxjyjx ale je zjavné že Hegerove PR nezabralo. Tých asi tiež trápi balkánska korupcia v štatnom rozpočte a zobrali spravodlivosť do vlastných rúk. Zavrieť ich pretože porušujú AML a KYC, nie je asi to optimálne riešenie pretože prídeme o 25 tis EUR/osobu do štatneho rozpočtu plus riskujeme že vychovajú generáciu s nenavisťou voči státu a ich skorumpovaným predstaviteľom.
2. 3. 2021   Frantisek Nahnevany
Dane ako sú napríklad die Mehrwertsteuer /Mwst./, Taxe sur la valeur ajoutée /TVA/, Value added tax /VAT/, Impuesto sobre el valor aňadido /IVA - Espaňa/, Imposta sul valore aggiunto /IVA - Italia/, Belasting toedevoegde Waarde /BTW/ . . . tzv. daň z pridanej hodnoty /tzv. DPH/ . . . sú podvodom na obyvateľstve a teda na štátoch a na kráľovstvách.
21. 2. 2021   Frantisek Nahnevany
Disponibilná mzda nie je pridaná hodnota.
21. 2. 2021   Hdhjdjd
Mikroplatby sa robia offchain v databázach alebo cez BTC Lightning Network, 2nd layer.
Neobmedzené TPS. Energetický nenáročné.
21. 2. 2021   ranger
BTC Lighting Network nie je riesenim mikroplatieb z dovodu porusovania AML a KYC. Podrobnosti ti dovysvetli Noriel Roubini (https://www.youtub e.com/watch?v=5CE8ip8 _7ng). Neveris ... no toto nie je o viere, chaose a anarchii.
21. 2. 2021   Jxjyjx
LN je permission less. To znamená, že Roubini si môže trhnúť
21. 2. 2021   apoliticky
Nemecko sa drancuje samo...prilevom nelegalnych imigrantov...a zase opacne...Nemecko drancuje krajiny vychodnej Europy !
21. 2. 2021   Samo Paneláčik
Trump sa chvastal, že chce urobiť Ameriku znovu velikou. Ako sa Amerika robila velikou vedia černošskí otroci a hromady prisťahovalcov s ktorými sa narábalo ako so zverou. Pekne to ukazuje napráklad film The Immigrant z roku 2013. Zmrdi ako Trump Ameriku akurát zničili a nedajú kľud, kým neostane len vycivaná a spálená zem. S Nemeckom je to podobné - obe krajiny sa vybili ako baterky a už len žijú z minulosti. Bohužiaľ zvyšok Eeurópy na tom nie je lepšie. Nádejou by mohla byť východná Európa a Rusko - bohužiaľ tejto časti sveta dominujú Slovania a to je nejaká vadná fajta - ktorá sa buď nevie dopracovať k svojmu rozkevu, alebo ho už má dávno za sebou. Pravdepodobne oboje :( Takže leadership pokroku sa tak dlho presúval na západ až skončil na Ďalekom východe: prví vraj boli Sumeri, potom Egypt faraónov, ďalej mykénska Kréta, antické Grécko, svetovládny Rím, koloniálne námorné mocnosti, Vimpérium Veľkej Británie - a teraz sa práve nezadržateľne uberá na smetisko dejín USA (pekný film: Nomadland) ...
1/1