Názory čitateľov


Názory k článku:
Kto je vlastne stredná trieda a ako ju likviduje ekonomika plná bublín

13. 2. 2021   WannabeeP
Robotníkova pracovná sila musí pracovať na svoju obnovu a obnovu životných potrieb všetkých, ktorí na ňom závisia, teda jeho rodinou sa stáva aj tretí sektor. Ľudia ktorí netvoria nadhodnotu. Keďže vplyvom monopolného kapitalizmu mizne stredná trieda ale i klasickí kapitalisti klesol príjem strednej triedy z 50% na 15% a už nevládze živiť neproduktívnych.
Ale zároveň vplyvom technológií vytvára vyššiu nadhodnotu a peniaze v obehu vracia kúpou tovaru monopolného kapitalizmu - teda kryje jeho zisk.
Namiesto toho aby stredná trieda nadávala na tých hore, nadáva na tých dolu.
12. 2. 2021   Samo Jediny
Vyssie vzdelanie, vlastne byvanie, kvalitna zdravotna starostlivost, zaistena staroba.....Ak tu aj kedy nejaka stredna trieda bola, uz nebude.
12. 2. 2021   anonym
no veď o to ide,žiadna stredná trieda len žobráci a hŕstka boháčov,stále nechápete?Už nikdy žiadna práca,žiadna pláca,nijaké dovolenky,nijaké dôchodky - (veď niekto už dlho u nás hovorí-MENEJ ŠTÁTU )-nepočujete?Žiadne školy,žiadne nemocnice-starajte sa sami o seba-veď to už ani nijako netaja.Haló,veď počúvajte,čo hovoria politici,načo máte uši a mozog?Treba používať vlastné sivé bunky a pochopíte,kam svet smeruje.Do r..i.
12. 2. 2021   ROBO
Článok je fajn, súhlasím, až na jednu vec. Nemyslím si, že reality sú práve teraz v bubline. Áno, sú drahé, a neustále drahšie, ale len v pomere ku peniazom. Peňazí sa teda natlačilo v poslednej dobe, a preto sa nehnuteľnosti zdajú drahé, lebo veď inflácia.... Hodnota, meraná v nejakých iných jednotkách(napr. na počet uncí zlata) je však viacmenej rovnaká, a skôr by som povedal, že je nižšia oproti minulým rokom.
14. 2. 2021   anonym
Ale sú v bubline a čaká sa na jej prasknutie. Ceny dnešných nehnuteľnosti bdú buď klesať alebo stagnovať , podľa lokality. A potom cca o desť rokov znova skokovo vyskočia násobne! Stačí si porovnať koľko kg chleba si mohol američan kúpiť za dolár pred 100 rokmi a dnes! Bubliny sú umelo vytvárané na obsdzovanie cudzieho obchodného priestoru ! "V čase krízy vytlačíme sami sebe peniaze na zaplatenie dlhov a tych druhých od peňazí odstavíme! Ale dlhy zostávajú aj povinnosť splácať dlh !" Nemáte ako splácať, zoberieme si majetok !
12. 2. 2021   @@@
skôr by som povedal takto v minulosti bohači najviac vykoristovali chudobnych k nim sa postupne pridala aj stredna trieda a aj oni začali vykoristovaŤ chudobnych potom kapital chudobnych (čiže ich praca ) došla a tak bohači našli spôsob ako vykoristovať aj strednu triedu ...vysledok je že bohači vykoristuju strednu triedu aj chudobnych a stredna trieda vykoristuje chudobnych ale nastal problem v tom že chudobnych už tak nepripuda čiže je nedostatok otrokov čo spôsobuje na trhu problemy ked nakoniec najvyššiu pôrodnost teraz často ma stredna trieda a bohači a ked ich počet narasta odkial maju nabrať chudobnych ktorych udu vykoristovať a tak našli dalši spôsobo a o dovoz cudzincov čiže lacnu pracovnu silu z cudziny ale nakoniec aj toto začalo byť problemom ked sa chudobny buria proti tomuto špinavemu systemu a bohači im nahovaraju že to nemate pravdu ved ti cudzinci su pre vaš prospech aj ked su len pre ich prospech čiže prospech bohačov a strednej triedy ktora sa na tom nabaluje a ked sa stane to že už ani cudzinci nestihaju čiže cudzinci nedokažu nahradzať pokles chudobnej časti spoločnosti ktora vymiera kvoli nižšej pôrodnosti zatial čo bohata čast a stredna trieda dalej rastie tak jasne že su nasledky ved kto bude na tych ludi otročiť dalej ked zrazu viac a viac chudobnych to odmieta (v prenesenej forme nemaju vela deti čim sa nerodi dostatok otrokov ) ....tu je potrebne povedat aby sa to bralo ako celok a nevypichovali sa určite veci ....lebo je jasne že aj niektory chudobny sa vedia dostať nahore napriklad pekne ženy ktore ziskaju poziciu kvoli svojej krase alebo stykmi z bohačmi potom aj ich deti žiju v bohastve peknym priklad je na slovensku boris ....
12. 2. 2021   Antidaňový Nomád
Marx, Engel aj Lenin boli teoretici a tak pracovali len s oficiálnymi ekonomickými údajmi. Tie sú však na míle vzdielné realite, lebo nezohľad´ˇnujú kriminalitu. Pritom objem peňazí cirkulujúci v čiernej oblasti je rádovo vyšší masovo sa ho zúčastňuje prakticky celá spoločnosť. Čiže celá ekonomika je rovnako nezmyselná, ako Matovičovo plošné testovanie. Lebo plošné testovanie by malo zmysel len ak by fungovalo ako policajné pátranie - aj s príslušnými dôsledkami - inak je to len zdroj (aj tak nepresných) čísel na grafy do PowerPointu (ktoré sa potom - po spotrebovaní farebného toneru - na ministerstvách podkladajú pod rohy kývajúcich sa skríň a stolov - čo je v skutočnosti ich jediné zmysluplné využitie). Že čo to tu trepem za nezmysly ? Nuž stačí si prejsť naše krásne Slovensko a zrátať honotu všetkých nehnuteľností - nielen na "zbojníckych vŕškoch" - a porovnať s oficiálnymi hodnotami HDP, apod. Z výpočtov podľa oficiálnych čísel totiž veľmi rýchlo vyskočí, že tu by mali byť len samé stany a jaskynné obydlia - a tak to bolo už aj za komančov ...
12. 2. 2021   @@@
no ano vždy je to o tom ako sa na veci pozerame .... ak mame 2 domy jeden na slovensku v chudobnej oblasti kde jeho cena je 80tisic eur a taki isty dom v LA kde jeho cena je 650tisic dolarov ....takto funguje ekonomika tie iste veci a ine vysledky ....všetkemu tomu davame hodnotu len my sami ....keby si cely svet povedal že domy na slovensku maju hodnotu 1 milion eur zrazu by sa zo slovenska stal superbohaty štat bez toho aby sme postovili čolilen jeden navyše dom .....toto skreslene vlastne robi nerovnovahu vo svete a vytvara dojem že krajina je bohata len ta kde su vysoke ceny nahnutelnosti čiže hodnoty v dolaroch a eurach kde su vysoke platy vyjadrene opať v hodnote v dolaroch alebo eura a pritom si neuvedomujeme že aj taki priemerny slovak môže byť na tom lepšie ako priemerny obyvatel LA alebo že priliš velky rozdiel medzi nimi nie je ....čiže aj v tych akože ovela chudobnejšich krajinach sa ludom môže žiť lepšie ako v tych mediami ospevovanych krajinach .....potom mnohi ludia tejto propagande uveria a vydaju sa migrovať aby potom po rokoch zistili že vlastne tak krajina nie je až tak super len sme uverili dlho propagovanym klamstvam ktore širia media
12. 2. 2021   Esc66
Rozdiel ceny ROVNAKÉHO domu v LA a vo Veľkých Ráškovciach nie je daný "dohodou celého sveta", ale ich rozdielnym umiestnením. Práve UMIESTNENIE ROVNAKÉHO domu definuje jeho HODNOTU. Kým uživateľská hodnota rovnakých domov na rôznych miestach je rovnaká, tak ich umiestnenie zhodnocuje nehnuteľnosť. Umiestnenie domu poskytuje alebo neposkytuje benefity, za ktoré kupujúci JE OCHOTNÝ ZAPLATIŤ. Ide predovšetkým o prostredie, pracovné príležitosti, dostupnosť služieb a ich cena a ďalšie.
12. 2. 2021   @@@
hodnotu domu dava len a len človek ....to čo pišeš nie je pravda v usa v niektorych oblastiach su luxusne domy v okoli nie su žiadne pracovne miesta ale bohaty ludia si ich aj tak kupuju ako vidiecke domy ....u nas niečo podobne je v tatrach aj ked pracovnych priležitosti je tam malo ale ceny domov stupaju lebo mnohi si tam kupuju vidiecke domy a pod....takže ako pišem hodnotu tomu dava len a len človek .... ked si nejaky bohač povie že v nejakej slovenskej dedinke hornej dolne kupi dom za 500tisic eur aj ked ide o stary 60 ročny dom nizkej kvality tak nič sa na tom nezmeni tu hodnotu mu dal len danny človek
13. 2. 2021   anonym
Presne ako pises!!! Ked sme tu mali €ura za cca 40-sk a zrazu cez noc sa to prepocitalo na 30,12 tak to sme zrazu boli frajeri bohaty a chodilo sa do Hungarie, Protektoratu a do Polska na nakupy ako zapadonemecky turisti v 85 tom do Prag na vylet alebo za defkami.
12. 2. 2021   localhost
Dobry clanok.
+
14. 2. 2021   anonym
Dobrý, práve naopak ! Iba nová neomarxistická hlúposť!
1/1