Názory čitateľov


Názory k článku:
Nové informácie: Ako čítať výpis sporenia v 2. pilieri a čo sa oplatí skontrolovať

12. 2. 2021   Komu patri penzion Grand Matej
Prva vec je ze tolko akcii na svete ako dochodkovych fondov nie je. Preto investuju do derivatov. Moze to byt aj skryte cez "biele kone" ako su velke fondy.
Ja som z 2.piliera vystupil. Pouzil som jednoducu matematiku. Stav na konci - prispevky. To som porovnal so stavom na zaciatku roka a vyslomi tusim menej penazi( zozrali to rozne poplatky). Treba si uvedomit, ze vykonnost je udavana bez poplatkov.
11. 2. 2021   anonym
Odpoved je jednoducha, citat v klude, pod sedativami, inak vas moze trafit slak.
11. 2. 2021   M. V.
Ešte nedávno niektorí sporitelia opľúvali dôchodcov a už je tu téma Memento Mori. Ako píše klasik “spolu sú, žiaden lad a sklad. Tituly? Kto sa o ne stará? “
17. 2. 2021   anonym
Tak neviem aké memento Memento mori máš na mysli. Práve sa pozerám do apky DSS na svoj účet v 2. pilieri a vidím tam po zaplatení všetkých (aj "Ficových") poplatkov toto:
- 56% z nasporenej sumy sú vložené financie z odvodov - teda "moje vlastné peniaze"
- 44% z nasporenej sumy je zhodnotenie.
.
Z iného pohľadu teda: je zhodnotenie na úrovni 80% z vloženej sumy od začiatku sporenia od roku 2005 (pomer zhodnotenia a vloženej sumy). Čo je takmer 6% ročné zhodnotenie, pričom odhadujem, že Fico ma obral minimálne o ďalších 10% vzhľadom na zníženie pomeru rozdelenia medzi 1. a 2. pilier z 9%/9% na 4%/14% v prospech 1. piliera a zvýšeniu poplatkov za indexový fond.
11. 2. 2021   Tajomstvá Financií
Pokiaľ sa spoločnosti darí, tak takéto pyramídové hry naozaj vedia prinášať nezaslúžený zisk (hlavne svojim managmentom a vlastníkom :)
Problém je, že časom nahromadia priveľké objemy financií a potom nevedia čo s nimi, lebo ani ich šéfovia nemajú kryštálovú guľu (aj keď niektorí z nich majú insiderské informácie - tie sa však snažia využiť najmä sami pre seba - a najradšej s cudzími peniazmi - ľudovo sa tomu vraví: demokracia)
Takže potom to vedie k situácii ako v USA, kde sú obrovské fondy, ktoré zúfalo hľadajú hocičo, kam by mohli strčiť aspoň vagón peňazí.
A to je zlatý vek potkaniarov z Hamelnu - hercov s obludným nadaním presvedčovať a uchvacovať - ktorí u nás končievajú v base ako Šikrha či Suchoba (toho ešte nechytili) - ale v USA ľavou zadnou produkujú gigantické fimy, ktoré nezarobia ani cent (Uber & spol.)
Kým sa bublina nafukuje, tak to perfektne funguje - ale potom príde margin call, lebo perpetuum mobile neexituje ani vo financiach - takže len to sa dá rozkradnúť, čo sa vyprodukovalo a akcie, opcie aj obligácie sú len prísľubom, že sa raz čosi vyprodukuje ...
Inými slovami, systém zatiaľ funguje - bohužiaľ prestane práve vtedy keď si budete chcieť vybrať svoju časť práve vy a to práve preto, že ste si ju chceli vybrať práve vy.
Mechnizmus jew podobný, ako majetok Billa Gates - má ho dokiaľ ho nemá. Akonáhle by sa pokúsil ho vybrať, tak by sa začal zmenšovať - tým prudšie, čím rýchlejšie by sa o to snažil.
Takže ak by nebodaj hodil na trh všetky svoje akcie naraz, dôsledkom by zrejme bol totálny krach burzy a z multimiardára by zrazu bol bezďák !
Poučenie - ak chcedte mať vysoký dôchodk, tak si hnevyberajte :)))
1/1