Názory čitateľov


Názory k článku:
V roku 2021 vzrastú ceny bratislavských bytov od 5 do 10 % medziročne

23. 1. 2021   Frantisek Nahnevany
Pri cene bytu /a nie iba pri cene bytu/ si všimnite z čoho resp. z akej sumy prípadne platíte tzv.DPH. Z pridanej hodnoty to rozhodne nie je
20. 1. 2021   Ľudia Potrebujú Podojiť
V Bratislave je bytov habadej - len obyvateľstva je stále málo.
Preto sa ani nepostavilo metro - lebo by nemalo koho voziť.
Ceny bytov rástli minulý rok nie preto, že byty skupovali bezdomovci - ale preto, že každému , čo nemá v hlave na5raté je jasné, že impotenciu tzv. "demokratických" politkov (v skutočnosti klamárov, podvodníkov zlodejov a vrahov) v zvládaní pandémie zaplatia občania prostredníctvom inflácie. Keďže túto politku robí EU aj USA, nikto si to poriadne nevšimne a oba kolosy donútia ostatných, aby sa prispôsobili (Rusko, Irán, Severnú Kóreu a Kubu sankciami a Švajčiarsko vyhrážkami. Na čínsky tovar sa zase jednoducho zvýši clo. Takže byty sa skupujú ako finančná poistka, lebo ich cena síce nerastie (klesá kúpna siola meny) - ako sa naivní domnievajú - ale aspoň neklesá. Sú samozrjeme aj takí čo pchajú úspory do bitcoinu - ale to je riskantné, lebo keby štáty chceli, tak ho postavia mimo zákon (zrejme to nerobia preto, že tam majú napchaté nakradnuté aj politici - podobne, ako v tých bytoch). Po skončení pandéme (ak k tomu vôbec niekedy dôjde - keďže korona vírusy zjavne využívajú svoju historickú evolučnú šancu a nečakajú na očkovanie) ceny nehnuteľností začnú klesať, lebo ľudia začnú zase kupovať somariny a vyhadzovať úspory na pseudoluxusné voloviny. Takže každý správny Blavák má bytov niekoľko a zúfalo dáfa, žew Covid-19 vydrží čo najdlhšie. Možno aj preto sú opatrenia také, aké sú ...
20. 1. 2021   anonym
uz teraz je to bublina a za chvilu praskne.
20. 1. 2021   trader
To je realita nie bublina lebo ludia potrebujú bývať.Príjmy rastú tak ludia na to majú.Kto pred 10 rokmi kúpil byt na hypotéku zarobil na cene bytu 100 %.
20. 1. 2021   Kviciak
Takto plošne to povedať je nezmysel. Keďže som mal/mám byty v BA, kde je rast cien asi najvyšší, tak tie tvoje percentá vydeľ dvoma a to je tak cca pravda - 50% nárast ceny voči 2010-11. Hovorím o jednoizbovom byte v Ružinove (nie prízemie, ani vrchné poschodie, s balkónom).
19. 1. 2021   anonym
To je pekna predstava, ale ani kupna sila, neznamena, ze sny developkarov, bankstrov a realitnych maklerov, sa zakladaju na nejakom skutocnom a realnom zaklade.
Problem BA je v tom, ze je to dezindustrializovan e mesto, kde ak dojde k hociakemu rozsiahlejsiemu problemu, ludske zdroje to mozu velmi rychlo vzdat a opustit.
Jedina vyhoda BA je v tom, ze nema ziaden slum, alebo gheto, len zopar vzlucenych lokalit, kde aj tak byty maju cenu prakticky rovnaku, ako hocikde inde.
Vyznamny problem nebude tvorit v cenotvorbe nehnutelnosti koronavirus, ale nasledky opatreni, proti jeho sireniu.
Nikto nechce pocut, ze mnoho pracovnych miest, uz dnes prakticky neexistuje, alebo su len umelo drzane, navyse ani prijmy nekryju dnesnu spotrebu a dopyt.
Z toho nebude len taka lahka slamastika, ako po roku 2008, ale bez ohladu na natlacene peniaze, ludske zdroje sa nerodia v SR. Aj nebytove priestory, office, obchody a obchodne centra, vzhladom na rozne mozne mutacie viru, alebo inej choroby, su prakticky len predrazene premorovacie stanice, co moze znamenat, ze nie jeden rok, ale niekolke po sebe nasledujuce roky, nebudu prevadzky schopne, jedine ze by znizili ceny najmov, co vatsinou nerobia, nechavaju sa taketo vykladne skrine schatrat a buraju sa. Rovnako ukoncenie stavby, zanechava po sebe nedokoncene skelety budov, napriklad roky takato budova aj bez krizy zarastala naletovymi drevinami na Sancovej ul. v BA. Dnes je dostavana a ci nebudu dlasie prazdne, urci neviditelna ruka trhu.
20. 1. 2021   trader
Už pred 25 rokmi takí ako ty hovorili o predraženosti bytov v BA a to stál 3 izbový byt v centre 1.5 milióna korún.
20. 1. 2021   anonym
Neviem co hovorili taki ako ja, pretoze hovorili vselico.
Pokial viem, prognoza demohgrafickehop vyvoja, hovorila celkom jasne a zahrnala aj Bratislavu, bez ohladu na krizy a vyvoj politicky, ze ak sa neposunie podpora rodin, ani nie ako priporita, ale netrestat ludske zdroje za vyrobu deti, budeme od roku 1995 vymierat.
To sa v skutocnosti stalo, deje sa to stale.
Bratislava ma velku vyhodu, ze v nej stale byvaju a chodia pracovat ludia z vychodu. Ale nestabilne podmienky a relativne male mzdy, drahe a nefungujuce sluzby, vysoke poplatky, podobne daniam, v poslednej dobe parkovacia politika, zacne vyhanat ludske zdroje z Bretislavy. Lebo ak niekto vytiahol kotvu v KE, PP, alebo Ocovej, Vidinej, Viglasi, alebo Humennom, aby siel robotovat do BA, vytiahne uz polahky kotvu aj v BA a pojde dalej, pretoze ak prijem prestane pokryvat naklady, uspory neriesia problem.
A ono sa to stane, je to otazka casu, nejde o ziadnu bublinu realitnu, alebo o nejaky ziadany stav, ale nuance typu, vezmem na hypoteku byt a prenajimam ho, aby sa splatil, alebo vezmem si na byt hypoteku a postavim si dom pri Blatisrave, byt prenajimam a zijem si sen dochadzajuceho ludskeho zdroja v horizontalnom panelaku, dostane trhliny v momente, ak sa bud velka cast povodnych najomnikov, dostane k hypeoteke a kupi si byt vlastny, alebo urcita cast najomnikov z nejakych pricin, nebude moct parkovat, alebo stratia prijem v hlavnom meste. A nieje to nic vynimocne, ze potom sa rozne lokality, do urciteho casu velmi kulturne a prijemen na byvanie, zmenia na ghetta, alebo lokality plne socialnych zivlov, kde byvat nechce ani ludsky zdroj z KE, alebo KK, kde su na vselico zvyknuty.
Bratislava tiez neponuka ziadnu exkluzivitu a nic, okrem relativne zle platenej prace, prespavania, mizernej kultury a mizernej MHD, mizerneho parkovania. Pre mlade rodiny, je velmi draha, skolky stoja aj 250, nie vynimocne aj 600 eur na dieta, na mesiac. Taketo naklady niesu mozne, zahrnut do beznych vydajov domacnosti.
Verchuska, na sposob Mariana K., alebo dalsich, co sa usadili na svahoch prilahlych kopcov, tiez musi mat z niecoho prijem, dnesna New generation, jasankov, slnickarov a podvodnikov, mzoe akorat rozkradat v mensom, ziadna velka privatizacia, ani 90te roky, sa nebudu konat. Mozu ist na sposob Matusa V. co si nadelil plat a zamestnava aj namestnikov pre Upratovacky, avsak toto tiez dlho nebude trvat, je to politicky nestabilny prijem, neda sa uplacat vsetkcych, vzdy sa najde dakto nespokojny a dokonca pravom, takze zas vymeni figurky.
Mesto BA, sa nevie vysporiadat z mnozstvom potrebnych najomnych bytov, pre rukojemnikov restituentov, nieto este z nejakou realnou hospodarskou krizou, nie ako v roku 2008.
21. 1. 2021   anonym
V tvojej gebulke sa zastavil cas. Pred 25 rokmi bola ina hodnota bankoviek ako dnes. Zopakuj si co je inflacia a kurzovy ojeb pri prechode na eurošekely.
29. 1. 2021   anonym
Ej aký si múdry.
.
Skús si dať do porovnania dve krivky za posledných 25 rokov:
1. % rast cien nehnuteľností
2. % rast inflácie
a zistíš, že tieto dve krivky sa až tak celkom nerovnajú.
.
Alebo jednoduchšie, nájdi akú akúkoľvek inflačnú kalkulačku na nete a daj tam sumu 50tis.€ (čo je približne hore uvedených 1,5mil.€ - v skutočnosti bol kurz €/SK cca 1/40 a teda by to malo byť iba cca 37tis.€).
.
Výsledok ti výjde cca 135tis.€.
.
Koľkože to teraz stojí v BA lepší 3-izbový byt v centre BA?
29. 1. 2021   anonym
Bertrand Russell raz napísal:
...ľudia, ktorí sú si istí, sú hlúpi, a tí, ktorí sú obdarení predstavivosťou a inteligenciou, sú naplnení pochybnosťami a nerozhodnosťou.
.
Ty si za to ukážkový príkladom istoty.
1/1