Názory čitateľov


Názory k článku:
Dôvod na presun: Kto si na dôchodok sporí v konzervatívnom fonde, dosiahne až 3-krát nižšie úspory

14. 1. 2021   Aleš
Nie som finančný expert, 23 rokov sa venujem peniazom a spravujem si svoje financie. Keď náš milovaný premiér všetkých občanov pleskol do Dlhopisových fondov, rok 2013, ja som prešiel do Indexového fondu. Dnes mám o 120% viac peňazí ako my tam zaslala Sociálna poisťovňa. Indexové fondy v piliery existujú cez 7 rokov. Nakoľko sa jedná o postupné sporenie, myslím že celkom dobrý výnos. Áno mal som prepady, ale neriešim ich a som rád že sú aj straty, aspoň lacno nakúpim. Do dôchodku mám ešte Ďaleko a viem že zarobím minimálne 3 x viac ako v konzervatívnych fondoch. Väčší risk je Sociálna poisťovňa, tam mám stále nasporenú nulu.
14. 1. 2021   Dionyz
Aleš je tiež nie som finančný expert (ani Ficovec :) ) a z druhého piliera som vystúpil keď dane že dôchodok si nebudem môcť vybrať po dovŕšení dôchodkového veku.... (resp podmienky "vyplácania" sa stále menia)
? premiér do dlhopisových presunul a ľudia si mohli zvoliť aký fond chceli
DSS mali "doplácať" v prípade nominálnej straty ... veď priemerne DSS nemôžu mat nikdy stratu ...
? načo vznikli indexové fondy (vznikli po kríze ... ved to mali byť akciové) ad dokedy budú rásť
? v akciových koľko % majetku bolo v akciách ...
ono tá suma nie je nasporená ale "nainvestované" a vyplácať sa budú 21,5 roka bez indexácie voči inflácii ... t.j. ani správcovské spoločnosti nemôžu ísť do rizika (prvých 7 rokov dedenie)... 85 ročných moc nie je ...
mne vychádza ze jediný kto zarobí sú DSS zdaňujú paušálne vloženú sumu celkom dobrým úrokom bez najmenšieho rizika ...
15. 1. 2021   anonym
U mňa presne to isté, je pekné pozerať ako sa to vyvíja.
.
Čo je však zlé, že Fico svojimi zmenami navýšil poplatky DSSkám na dvojnásobok. Len minulý rok som zaplatil na poplatkách 700€. Človek by povedal, že Fico bol vlastne agent DSSiek.
14. 1. 2021   Marian
2.pilier má byť PILIER! a nie stlpik!!! prečo nás nútite riskovať a prečo nepoviete že v indexovom, akciobom fonde možeme prist o všetko!
prečo tie si správcovske spoločnosti nepripíšu odmenu podLa zásluh,ale pekne si účtuju vysoké poplatky?
2.pilier je podvod a zlodejina na ľudoch, kaník je spina
14. 1. 2021   Ľuboš
V článku máte chybu.
Veď majetok v konzervatívnom fonde vzrástol o 3%...
14. 1. 2021   Ľuboš
Pardon, pomýlil som sa.
14. 1. 2021   elharc
Keby upravili podmienky poskytovania odmeny za vedenie účtu tak, že si ich správca nemôže účtovať paušálne, ale nejakým primeraným % z dosiahnutého výnosu (teda z toho, čo pre sporiteľa zarobil), myslím, že celý systém by sa značne ozdravil a aj správcovia by začali mať záujem na tom, aby sporiteľovi niečo zarobili. Takto je im jedno, koľko sporiteľ zarobí, pretože oni majú zárobok vo forme poplatku za vedenie účtu istý. A práve v garantovaných fondoch je to najlepšie vidieť. Už roky mi chodia výpisy, kde poplatok za vedenie účtu je väčší, alebo rovný ročnému výnosu.
13. 1. 2021   anonym
Je to cvok nie odborník. Všetko stagnuje a on chce rastové fondy? Blbec.
13. 1. 2021   Para Žiť
Ak ste skutočný finančný expert, ktorý sa vyzná v poistnej matematike, tak vám je jasné, že v prvom rade si musíte naplánovať, kedy zomriete a potom to dôsledne dodržať.
V skutočnosti to nie je žiaden veľký problém, lebo jediné, čo máte v živote absolútne zaručené a totálne garantované - je práve to, že raz zomriete (teda ak sa nevoláte HeLa ;)
Z uvedeného dôvodu preto vlastne nie je až tak dôležité, či to nebude o niečo skôr (autostrádu do Košíc nedokončia, ani keď umriete o pár rokov, či desaťročí neskôr).
Problém je len v tom, že aj keď si všetko krásne naplánujete a rozpočítate - ani tak vám to nevyjde lebo buď vás podrazí štát, finanční konzultanti, bektérie, vírusy, erekcia, alebo vám niečo spadne na hlavu, ako Schmacherovi :(
13. 1. 2021   karol_
Uplne keci. Za predpokladu, ze vacsinu uspor tvoria odvody, ktore su rovnake pri konzevativnom aj akciovom alebo indexovom fonde, je naivne si mysliet, ze zhodnotenie prekroci 200%. To skor bude v pekle snezit.
13. 1. 2021   anonym
Preklad z newspeaku, ak chcete hrat loteriu zo svojimi dochodkovymi sporeniami, mali by robit menej konzervativne kroky v dochodkovom kasine.
Inak je mozne, ze na miesto dochodku, dostanu ucet, za vedenie sporiaceho dochodkoveho fondu.
13. 1. 2021   anonym
fico nas zatiahol do kasina v roku 2013 , ja som mal nastavene rizikove fondy od zaciatku pekne, ale zrazu ma fico z toho prerusil a zastrasil takze teraz mam akoze nabehnut do kasina nazad ? preco teraz fico neposle list, ze "bude hospodarska kriza"
13. 1. 2021   Jaaaaaaj
No áno - nás so ženou pripravil o vyše 5000, o ktoré by boli naše peniaze zarobili viac, keby to nebol spravil...
14. 1. 2021   Dyoniz
mohli ste sa 1 deň po tom čo Vás presunuli dať žiadosť a prejsť do akciového resp. neskôr do indexového nie ?
1/1