Názory čitateľov


Názory k článku:
Áno, bitcoin je obrovská bublina, ale globálny systém fiat mien je ešte väčšia

12. 1. 2021   Dig
Ale zoberme si aj inú pozitívnu stránku tohto, pokud se tenegeri hrají, pak nezlobí.
12. 1. 2021   Optimistický Pesimista
Fiat meny sú kryté daňami, odvodmi, púoplatkami pokutami a inými koncesiami, ktoré štát dokáže vytrieskať zo svojich poddaných políciou, justíciou a hoci aj vojskom.
Ak predstavitelia štátu ukradnú zo spoločného priveľa, tak represívne zložky prestanú byť ochotné tĺcť svojich blížnych a štát zbankrotuje aj so svojou menou.
To aktuálne hrozí USA už asi 20 rokov (kedy systém preklopí - ako kolískový vypínač svetla na záchode síce nevieme - pokiaľ však takto budú pokračovať, tak skôr či neskôr to urobí "cvak" a USA skončia presne tam, kde Babylon Sumerov, Egypt faraónov, antické Grécko, svetovládny Rím, imperiálna Veľká Británia a Sovietsky Zväz - čiže na smetisku dejín.
Pokiaľ však predstavitelia štátov udržiavajú svoj rozkrádačský apetít na uzde, tak obeživo je prekvapivo stabilné a koreluje s množstvom tovaru v obehu, ktoré zastupuje (to, čo sa rozkradne sa totiž vykompenzuje infláciou s odloženou splatnosťou v podobne štátnych dlhov)
Systém je pritom dokonale neprehľadný, lebo väčšinu tokov v modernej spoločnosti tvorí kriminálna činnosť - od veľkomafií až po fušerov - tovar je totiž tovar a peniaze nesmrdia, takže pre HDP je každá zisková činnosť rovnako prínosná (je len hlúpou chybou štátu ak sa nechá oklamať na daniach - ekonómii samotnej to je úplne jedno - ekonómia totiž nemá právne vzdelanie :)
Takže to, či Bitcoin prežije nie je dané jeho mechanizmom, ani aktuálnou cenou, ale tým, či už plní svoju funkciu obeživa - t.j. zastupuje dostatočné množstvo tovarov v obehu - a je úplne jedno, či to sú drogy, detská púornografia, zbrane - alebo potraviny, ošatenie, či detské omalovánky.
Tovar ako tovar - rozhoduje len poinuka a dopyt - a ak je dopyt, ponuku si nájde, aj keď sa absolventi právnických univerzít postavia na hlavu (čo určite neurobia, keďže na kriminalite v skutočnosti zarábajú aj oni - a dokonca bez kriminality by ani nemali dôvod na existenciu - takže sú v skutočnosti jej súčasťou :)
Rozdiel medzi bitcoinom a fiat menami je len v tom, že razobné (seigniorage) neinkasujú centrálne banky (a nestavjú si z naho prepychové budovy, ako NBS :) ale tí, čo ešte dokážu nejaký nový bitcoin vypočítať.
Stabilitu bitcoinu zabezpečuje fakt, že ak sa matematici nemýlia, tak počet všetkých bitcoinov je konečný a raz zrejme bude vypočítaný aj posledný.
Ekonomickí "odborníci" tvrdia, že práve to je pre bitcoin vražedné - lebo počet obyvateľov (a teda aj množstvo tovaru v obehu) sa zvyšuje.
Neuvedomujú si však jednu drobnosť - fixná cena (denominácia) peňazí je v sklutočnosti falošná a jej dôvodom je len neschopnosť doterajších technológií.
Lebo množstvo tovarov v obehu nie je konštantné, ale neustále kolíše.
Čiže dolár, euro, či ligra sú v skutočnosti falošné meny (na čom pár chytrých jednotlivcov už stáročia výborne zarába - a ostatní prerábame :(
Takže správnym riešením by paradozne mala byť bankovka, ktorej nominálna hodnota je premenlivá - lebo taký je aj svet a život.
Bitcoin je prvá mena, ktorá to nielenže umožňuje, ale aj robí.
12. 1. 2021   anonym
Tvoj bitcoin je hovno v pozlatku, ale nikto ti ho neberie, investuj donho komplet celu svoju rodinu. A budte stastni 🤣
1/1