Názory čitateľov


Názory k článku:
Analytici neočakávajú problémy so splácaním odložených splátok

8. 1. 2021   anonym
Prelozene z newspeaku, kratene.
analytici nebvytiahli hlavu z piesku, alebo sediac domacom prostredi, izolovany v domakancelarii, svoje zbozne priania opieraju o fundamentalne mysticke informacie, pripadne o statisticke udaje, ktore zatial nekoresponduju z realitou.
Ani samotna realita a skutocne dosledky nieje mozne spocitat, rovnako ako nieje mozne typovat skutocny stav svetovej hospodarskej krizy, alebo recesie, ktora sa stratila v kalnom bahne problemov z koronou, presnejsie, skor subormi opatreni, prijatych proti sireniu nakazy.
Staci ak vezmeme do uvahy pocet nakazenych, co nezomru, ale sa vyliecia, ich doba pozitivneho testu a karanteny, znamena vypadok ich prijmu. Ak maju dobre osetrene poistenim vypadok tohoto prijmu, alebo im bude stacit na prezitie nemcenska davka, niekto musi uvolnit peniaze na tieto nemocneske davky.
Otazka je, ci sa nejedna ciastocne o podvod, ak pozitivny na kovid, musi byt v domacej karantene a pocas tejto karanteny, vykonava home office, kto je skutocnym poberatelom vyhod. V prvom rade asi zamestnavatel, pretoze je evidovany zamestnanec v danom case poistnikom statu. Forma odmeny za pracu doma vykonanu, bude pravdepodobne vyplatena tak, aby nepodliehala moznej dani z prijmu, alebo sa bude jednat o pracu na cierno. Pricom pocas celkom dlheho obdobia pozitivity, zamestnavatel je vlastne vo velkej vyhode, nakolko za zamestnanca platit odvody nemusi, jedna sa o dlhodobu pracovnu neschopnost, popri relativne vysokej schopnosti pracovat v podmienkach domacej samovazby. Toto vsetko dokopy, vytvara enormny tlak na poistovne, aj cely socialny, alebo asocialny system.
Dalsi faktor su firmy, ktore pre situaciu koronovu, museli ukoncit cinnost, pripadne prepustat ludi. Nejedna sa len o stravovacie sluzby, ubytovacie sluzby, ale co celu sferu vyroby, remeselnej vyroby, drobnych sluzieb, kde vypadky prijmu niesu a nemozu byt zname, pretoze sa castokrat jedna o prace na dohodu, alebo sa jedna o ludske zdroje, pracujuce v rezime SZCO, dobrovolne nezamestnanych, ktori prakticky nemaju ziaden narok na davky v nezamestnanosti, alebo na rozne sice casovo obmedzene ale predsa len benefity zamestnancov.
Ak uz nejde priamo o tragediu jednotlivcov, co ostali bez prijmu, jedna sa ale zaroven o obrovsky vypadok vydavkov a platieb tejtoskupiny ludi a tiez o dost vznamny vypadok spotreby takychto ludskych zdrojov.
Nasledky nieje mozne v sucasnej dobe vobec zaznamenat, neexistuje na to ziadna metrika, ani priame metody, niektore mozno ano, ale niesu uplne legalne a to je na inu themu.
V prvom rade informacie maju banky, pretoze cash flow dnes uz marginalnej vatsiny, prechadza praticky vzdy cez nejaky bankovy system. Okrem nelegalnej a nezakonnej cinnosti.
Druha metrika, je taky "matrix" pohybu SIM kariet a spotreba dat, na lusky zdroj.
Tam sa da parovanim oboch udajov ciastocne odhadovat skutocny stav.
1/1