Názory čitateľov


Názory k článku:
100 rokov po: Keď peniaze umierajú

3. 1. 2021   Revolucionar
V Nemecku mohli s tými peniazmi aspoň kúriť namiesto uhlia, ale my ich budeme mať v digitálnej forme...
6. 1. 2021   kamco
Mozes kurit pocitacom, staci tazit kryptomeny :)))
2. 1. 2021   Nemserete Fekete
Najstrašnejšiu infláciu všetkých čias si spôsobili naši južní susedia.
Najvyššia bankovka vtedy mala hodnotu 100,000,000,000,000 ,000,000 Pengő (miliarda miliárd) a všetky peniaze v obehu mali hodnotu jednej tisíciny jedného US centu ...
Pri výmene peňazí sa menilo 400 kvadriliárd Pengó za jeden Forint.
Z názvy bývalej maďarskej meny Pengó je mimichodom odvodené rýdzo slovenské slovo "peniaze" :)
Najvyššia mesačná miera inflácia vraj bola v júli 1946 a dosiahla 41 900 000 000 000 000 %
[zdroj: anglická verzia Wikipédie]
2. 1. 2021   Ringoo
cielom článkov ako tento, je:
vyvolať dojem, že príde hyperinflácia
vystrašiť ľudí, aby začali mínať hlava nehlava a tým rozhýbali spotrebu resp. oživili ekonomiku
Riešenie už dávno je....už ste to určite všetci aspom raz čítali, budú CORONA- tzv. večné dlhopisy. Všetky náklady-peniaze na prekonanie CORONA krízy boli,sú a budú jednoducho NEVYHNUTNÉ a sú ligitímne.
2. 1. 2021   Helvetia Uberalles
Možno máš pravdu.
Lebo ak vo všetkých štátoch prebehne rovnaká inflácia, tak sa stratí možnosť jej merania :)
Takže ak FED, ECB, ruská centrálna banka, čínska centrálna banka a japonská centrálna banka budú postupovať v zhode - zvyšok sveta sa bude musieť prispôsobiť, lebo inak skončí v hyperdeflácii - čo tu však ešte nebolo a tak nikto nemá ani páru, ako by to vyzeralo (???)
Inými slovami, ak sa na celom svete vymenia metre tak, že 1 nový meter bude mať 10 starých centimetrov - tak sa zrazu všetci budeme 10x vyšší :)
V podstate jediný, kto by s tým mal problém sú Švajčiari - ale tí ho v skutočnosti majú už dávno a tak ich centrálna banka už roky úporne bojuje proti vlastnej mene - inak by si zrejme každý Švajčiar mohol kúpiť pol Európy.
To by zdanlivo pre Švajčiarov síce mohlo byť super - lenže už by nedokázali vyviesť žiadnu vlastnú výrobu ani služby a tak by musli zmeniť svpje hopsodárstvo na komunizmus - čo im však zase nedovolia všetky ostatné štáty, lebo by to ohrozilo ich systémy ...
1. 1. 2021   Fero
Nástroj Kapitalizmu je Klamstvo.Vytváranie bubliny úspechu neustaleho Rastu zvyšovania produkivity práce a neustaly rast Inflácie. Ale Za akú cenu? tlačenie bezcených papierov centrálnou Europskou Bankou a vytváranie dojmu že všetko je pod kontrolou a všetko je v poriadku.Bohužiaľ Kapitalizmus melie z posledného a dopyt je veľmi slabý Spotreba obyvateľov mizerná a neustála tlač bezcenných peňazí nič nerieši.Aj keď sú úroky najnižšie iba hlupák si bude brať tretiu alebo štvrtú pôžičku na nezmysly ktoré v skutočnosti nepotrebuje.
2. 1. 2021   Silenstroj
Podstatná je nutná spotreba.
A tá je nilenže konštantná, ale vďaka migrantom a opáleným dokonca rastie.
7 detí v25-rokoch nepustí.
Lebo jesť, šatiť sa a bývať treba - hoci aj osade.
Spotreba somarín je len motor pre udržanie multibiliónovej armády biorobotov (motrokov) v chode.
A motor nemusí vždy ísť na plné otáčky - stačí aj voľnobeh ;)
1. 1. 2021   Chudobny ucitel v kapitalizme
zase tieto anarchokapitalistke prekrucačky.. Hitler sa dostal k moci v kapitalistickej kríze a deflacii, podporovany samotnymi kapitalistami.. v casoch hyperinflacie Hitler ani nebol na politickej mape..
PS: vsetci menejstanici, kt. by chceli darovat "bezcenne papieriky/umierajuc e peniaze", cislo uctu rad poskytnem..
2. 1. 2021   Schickelgruber
Síce máš pravdu, ale mechanizmus ktorým prefinancoval zbrojenie je dodnes poučný.
A ešte zaujímavjší je mechanimus ktorým Amíci zabránili, aby Nemecko bolo za svoju expanziu potrestané a mohlo sa stať tým o čo Hitlerovi išlo - čiže majiteľom Európy ;)
Tento nástroj mimochodom nevyvinul žiaden ekonóm, finančník, ani národohospodár - ale najvyššie dekorovaný US generál a superodborník na inovatívne metódy a technológie vedenia vojenských konfliktov George Marshall.
3. 1. 2021   @@@
marshallov plan bol najmä vyhodny pre usa ....usa na druhej svetovejvojne obrovsky prosperovali v tom čase im hdp rapidne narastlo prave preto že dodavali tovar jednej strane často aj druhej na čom ich ekonomika rapidne rastla ....ale po vojne zrazu ostali plne sklady amici si uvedomili že ked nebudu mať komu ten tovar predať budu nuteni k tomu aby znižili vyrobu to znamena prepuštanie a eknomicky pokles a preto prišli s tym marshallovym planom ktory im mal obratom zabezpečiť odbyt ich tovaru a služieb vdaka čomu mohla ekonomika usa dalej napredovať .....takže cely marshallov plan bol najviac prospečny pre usa
4. 1. 2021   misseno@centrum.sk
- Marshallow plán bol win-win pre obe strany
- USA si zabezpečili požičky v dolároch, a nejaké zakazky pre ich priemysel
- Zničená Europa mohla okamžite budovať svoj zničený priemysel a nečakať dlhé roky/desaťročia až si ho obnový z vlastných zdrojov. A hned mala pristup k moderným technologiam.
P.S.: - USA mala plné sklady vojenskej techniky, tú europa nenakupovala. Takže tá bochorka o plných skladoch je vhodná tak pohodniť si vlastné ego.
P.S.2: Výsledok Marshallova plánu bolo a stále je vidieť na západnom a východnom nemecku. Nemecké mestá v troskách, odvlečené technologie, miliony utecencov z bývalých východných území a západné nemecko je za 15 rokov zase našpici. A to ospevované socialistické nemecko je po 40 rokoch komunistického ruského teroru tesne pred krachom.
Tu si vy bolševická zapredaná ruskách chátra možete overiť ako dopadol ten váš najvačší koncentračný tábor. Jedna krajina, jeden národ. Dva systémy a po 40 rokoch empirický výsledok.
7. 1. 2021   Osudu Neujdeš
NDR bola nútená splácať ZSSR náhradu škôd za II. svetovú vojnu - BRD nemuselo - vďaka USA - splácať ani škody za I. svetovú vojnu.
Bohužiaľ Rusi na to boli odkázaní, lebo kým Amíci nehorázne na WWII zarobili, tak Rusko bolo de facto zničené.
Počet US obetí vo WWII bol mimochom menší, než počet úmrtí na Covid-2 - ale smutnou pravdou je, že Európa si za to môže sama :(
Každopádne štátny dlh USA bol pred WWII zhruba rovnaký ako je teraz (percentuálne k HDP) a vojna ho zázračne "vyliečila".
Ako vyzerá tá vaša deluxe demokracia slobody podvodov, kradnutia, lúpeží, podplácania - ale aj neskutočne brutálnych vrážd - práve prežívame v priamom prenose od Kočnera, cez Ruska, kapitána priemyslu Haščáka, dvoch najsamdemokratickej ších policajných generálov a nesčíselnej plejády sudcov a prokurátorov - až po prepad kongresu USA.
Bravo !
Ale ak si myslíš, že vám tento strom porastie do neba, tak sa mýliš, lebo účet za 30 rokov drancovania bude už čoskoro vystavený :)
A nevystaví ti ho bolševická zapredaná chátra, ale tvoje vlastne deti a vnuci - čo ma nesmierne teší, lebo to je pomsta najkrutejšia :)
1/1