Názory čitateľov


Názory k článku:
Financovanie Šírava Parku napadla Národná banka Slovenska

30. 11. 2020   anonym
V okolí Michaloviec bolo namerané aj zvýšené radónové žiarenie. Aký postoj k tejto skutočnosti zaujme váš úrad?
"Vo východnej časti Bielej hory bolo namerané radónové žiarenie, ktoré predstavuje zvýšené riziko pre zdravie človeka. Individuálna výstavba nie je a nebude povolená v smere na Zemplínsku šíravu. Celkový rozvoj mesta orientujeme do lokalít, kde radónové nebezpečie nehrozí."
# Na spomínanom území oproti slovenskému priemeru žijú ľudia kratšie, vyskytuje sa tu viac onkologických i alergologických ochorení. Stúpa tu spontánna potratovosť, umiera viac dojčiat, rodí sa viac detí s vrodenými vývojovými chybami. Čo robí váš úrad, aby sa ekologická situácia v okrese podstatne zmenila?
Čítajte viac: https://www.sme.sk/ c/2059850/trojuholnik -michalovce-strazske- humenne-patri-k-najoh rozenejsim-lokalitam- bez-tretieho-s-ing-vl adimirom-kopaskom-ved ucim-odboru-.html
30. 11. 2020   anonym
https://www.svps.sk/ zakladne_info/chemka- strazske.asp
www.minv.sk/?tl...
Ako vážny problém po sebe výroba PCB v Strážskom zanechala?
Zóna kontaminácie sa ťahá od Strážskeho až po Michalovce. Čo je osobitne zarážajúce, končí to vo vodnej nádrži Zemplínska Šírava. Kontaminovaný je odpadový kanál, rieka Laborec a celkovo ide o 40 ton sedimentov kontaminovaných PCB. V odpadovom kanáli z Chemka dosahuje koncentrácia PCB až 6 miligramov na 1 kg sedimentu, v Laborci je približne o polovicu menšia a v Zemplínskej Šírave je to 2,4 mg/kg sedimentu. Povolená koncentrácia PCB látok vo vode je dnes na úrovni 10 mikrogramov na liter, čiže tieto hodnoty zásadným spôsobom prekračujú povolené limity. Napríklad v Domaši je koncentrácia PCB len 0,008 mg/kg. V regióne žije takmer 250-tisíc obyvateľov, ktorí sú priamo či nepriamo ohrození kontaminovanou vodou, pôdou, rastlinami či živočíchmi.\
https://www.abs olventi.stuba.sk/sk/a ktuality/nova-nadej-n a-likvidaciu-nebezpec nych-pcb-latok-v-chem ko-strazske
https://e.denni kn.sk/minuta/2078531
Kto sa tam asi tak bude kupat?
Rekreantov budu po tom rovno zakopavat, alebo dostanu vytetovane, po uhyne spalit!
30. 11. 2020   anonym
Je to jedna z oblasti, kde vdaka kedysi velmi uspesnemu vyrobcovi vybusnin, na baze hexogenu, oktogenu, ale aj polychlorovanych bifenylov, je jedno z najzamorenejsich uzemi, kde zjedenim ryby, alebo vodneho vtactva, sa moze clovek doslova priotravit, pasuci sa dobytok, ma kontaminovane mlieko a PCB cykluju v ekosysteme tej priehrady uz desiatky rokov.
Chranena krajinna oblast slatin a mokradi, je chranena nie koli tomu, co tam zije, ale aby tam ludia neliezli a nekontaminovali sa bahennymi usadami PCB.
1/1