Názory čitateľov


Názory k článku:
Osem zmien, ktoré nás čakajú pri dôchodkoch

21. 11. 2020   kakadu
Systém DSS je založený na základnom podvode v terminológii,
ktorou uvádzajú ľudí do omylu tým, že vzbudzujú falošné presvedčenie,
že si človek v DSS niečo sporí
Lebo človek si nič nesporí, ale peniaze odovzdáva DSS spoločnosti,
ktorá za penieze kupuje akcie, ktorých hodnota sa môže zrútiť, až k nule,
a vtedy človek zistí,
že ho oklamali, lebo DSS spoločnosť nemá peniaze na výplatu jeho dôchodku.
21. 11. 2020   marika1255@post.sk
Neuvažuje sa o úprave ak matka vychovala deti? Mala som 5 deti starala som sa o ne pokiaľ mi to štát dovolil ale prepočtovy koeficient za to obdobie je 0,33. V čase keď som bola na materskej dovolenke som s platom stala a bola som v nevýhode. Všetky moje deti dosiahli vzdelanie z nich traja VŠ. Dnes všetci robia a prinášajú úžitok štátu oproti dlhodobo nezamestnym evidovanym na UP. Nikdy počas života som nebola evidovaná na UP vo veku 50 rokov som si dopĺňala VŠ vzdelanie aby som aspoň trochu zvýšila šancu na slusnejši dôchodok. Pritom som stále bola na poste SŠ a posledných 5 rokov na poste VŠ. Po odchode do dôchodku som pracovala ďalších 5 rokov ako profesionálny rodič a znovu vychovávala opustené deti. A dnes môj osobný dôchodok nedosahuje ani výšku min. dôchodku za odrobenych 45 rokov. Pokiaľ viem, tak dlhodobo nezamestnaní a evidovaní na UP sú na tom lepšie nezdá sa mi to spravodlivé.
22. 11. 2020   apoliticky
Zial nie...tento štat si matky a deti nevazi... vazi si len zvratene ,,zapadne hodnoty,, ...a preto raz aj zanikne...
22. 11. 2020   M.V.
Aj muži vychovávajú deti,len sa to prehliada, žijú o 5 rokov kratšie oproti ženám, ale žiada sa od nich pracovať dlhšie lebo platia unisex tabuľky pre výpočet dôchodkov.Počet detí si musí rozmyslieť každá individuálne. Nie je dôvod znevýhodňovať mužov ešte viac lebo niekto ten systém musí ťahať.
21. 11. 2020   anonym
Jednu zmenu tam nepisu, to je ciastocny zakaz umriet, najma pred dovrsenim dochodku.
Zakaz umriet plati pre ludske zdroje.
Je to asi jediny dosledok, ktory bude mat zvysenie veku odchodu do dochodku.
Nerodia sa ludske zdroje, nieje ich za co odchovat a cim nakrmit a ked uz by aj boli schopny si utriet zadok, nemaju kde bzvat a ked bz si aj zobrlai na uver, nemaju kde za-rabat, hoci pracovat musia.
Taze vlastne teraz hrame taku opotrebovavaciu vojnu.
Na dochodky nieje, ani platena praca nieje, ani pre mladych, ani pre starych, tak zvysime vek odchodu do dochodku. Mlady mozu zacat fetovat preventivne, pred nastupneim na miesta mrtrvych dochodcov, co sa upracovali k smrti.
Do vtedy mozu byvat v mama a tata hoteloch.
22. 11. 2020   mako
Milá pani,aj moja mamka nás mala 5 detí odpracovala 40 rokov a dôchodok má 359€!!!No svokra odpracovala 15 rokov a spolu s dôchodkom zasnuleho manžela poberá dôchodok 519€!!!Vám sa to zdá spravodlivé????? vedúci Martin
22. 11. 2020   apoliticky
Zial toto si ludia ,,vystrngali,, v prevrate v 1989-tom ...ked ich na namestiach oklali Havel s knazkom...UZIVAJTE OVCE !
22. 11. 2020   anonym
no tu sa treba zamyslie aky mala plat pocas tych 40 rokov, resp. kolko odvadzala na dochodok. ked bol jej plat nizsi ako priemer, tak nemoze mat vyssi dochodok ako je priemer. svokra odpracovala len 15 rokov a za to jej prinalezi nejaky minimalny dochodok. Tych 519€ bude mat hlavne vdaka manzelovemu dochodku
21. 11. 2020   koks
tyto demokrati co prejebali za31 rokov -sme mohli ist do dochodku pri doziti 55rokov
21. 11. 2020   @@@
cely druhy pilier je nezmysela a podvod ....media o tom mlčia lebo toto su ich ludia a tak naivna verejnost to žerie a pritom sa niekto na tom krasne nabali aby druha strana na tom krasne stracala ....ale všetky tie akože moralne media nam budu hovoriť že je to ok ked oni klamu zavadzaju a odrbavaju verejnost
21. 11. 2020   jaaaaaaaaaj
Aké máš vzdelanie - ekonomický rozhľad, koľko máš rokov?
Jáj zrejme "školu života" ...
Neskoro sme začali s ďalšími piliermi no aj tak máme s manželkou o hodne viac na dôchodok, než keby sme neboli začali vôbec.
21. 11. 2020   paulo
ok kolko mas vyssi dochodok z 2 piiera
21. 11. 2020   anonym
každý, kto má 2. pilier. si môže tak ako na bankovom účte pozerať stav.
.
A keďže mám indexové fondy, rastú celkom sľubne. Teraz napriek kríze mám v úrokoch viac ako 35% z nasporenej sumy.
22. 11. 2020   Janko
ja som mal vzdy akciove a presiel som na indexove asi 3 mesiace po tom ako vznikli a bola aj tato moznost. celkova nasporena suma je teraz u mna cca o 55 percent vacsia ako som do fondov odviedol.
21. 11. 2020   Fero
Vkladať peniaze do II piliera sa oplatí iba ľuďom s veľmi dobrým platom. Pre nízko zarabajúce skupiny je to čistá strata pretože ak je ročná inflácia 3% plus poplatky tak si nakoniec za 40 rokov za tie peniaze nič nekúpite. V okolitých bývalých socialistických krajinách II pilier zamietli ako nerentabilnú Hlúposť.
21. 11. 2020   Bohumil
ak by si žil v Nemecku alebo rakusku mal by II pilier význam .Ak niekto zarába 700€ našetrí veľmi málo a poplatky a ročná Inflácia mu tie peniaze znehodnotí. Ak si uvedomíte čo ste kupili pred 20 rokmi za 30000sk a čo kupite teraz za 1000€ tak je to neporovnateľné.čo myslíte a ako to bude za 40 rokov? Koľkonásobne stúpnu ceny tovarov a služieb?
22. 11. 2020   jozko
ak niekto zaraba 700€, tak by nemal ocakavat zavratny dochodok. Akurat socialisti musia vsetko pokrivit a v prvom pilieri zdvihaju nizke dochodky na ukor vsetkych ostatnych. V skutocnosti je to vsak zlodejstvo, kedze mizne zasluhovost. Takto vitazia ti, ktori odzubavaju system, napr. zivnostnici z minimalnymi odvodmi
24. 11. 2020   anonym
jednoznačne súhlas
22. 11. 2020   Janko
Treba si uvedomit, ze zo mzdovych nakladov ide 18 percent na starobne poistenie 4.75 percenta na garancny fond. Do druheho piliera pojde z toho len 6 percent ale aj to az roku 2024, teraz je to tusim 5 percent. Cize do prveho piliera pojde v 2024 17.75 percenta oproti 6 percentam do druheho piliera. Pre zjednodusenie ak by clovek cely pracovny zivot odvadzal aj do druheho piliera tak tam odvedie len cca stvrtinu odvodov na starobne poistenie. Cize jeho dochodok z 2. piliera by mal byt len stvrtinovy a tristvrte by mal byt z 1. piliera. To bolo v pripade ze by si clovek sporil takto cely zivot. 2. pilier tu vak existuje len 15 rokov, takze pre ludi ktori idu teraz do dochodku a pracovali cca 42 rokov by mali peniaze odvedene do 2. piliera predstavovat len desatinu odvedenych penazi. Tito ludia odviedli do 1. piliera 90 percent prostriedkov a do druheho len 10 percent. Nemozu preto ocakavat, ze dochodok z 2. piliera bude nejaky super oproti tomu z 1. piliera. Vacsina ludi si toto vobec neuvedomuje
21. 11. 2020   ozvena
Ja by som len rád vedel, či by sa dôchodky nejak zvyšovali ,alebo sa išlo do dôchodku skôr ,keby sa karta obrátila. To znamená ,keby začalo ľudí pribúdať. Ono nemusí ľudí pribúdať stačí, keď pracovné pozície zaplnia ľudia z okolitých krajín/ Ukrajina a pod/.Problém je len v tom /čo platí pre všetky postkomunistické štáty/, že všetky zisky fabrík odchádzajú mimo sektor tej ktorej krajiny. Je to nastavené tak ,ako keby som hral karty s vopred zamiešaným balíkom. Ako malí chalani sme tak raz karty hrali ,že sa nám to podarilo spraviť jednému hráčovi ,ktorého volali aby sa šiel najesť .Ale efekt bol len v tom, že sme si z chlapca ostatní "vystrelili", zasmiali sme sa a to bolo všetko. Napojili sme sa na finančné trhy nie ako rovnocenná ekonomika, ale boli sme okolím doslova rozkradnutí a padli sme na úroveň rozvojovej krajiny. Len by ma zaujímalo dokedy sa rozvojové krajiny budú "rozvojovať"!Všetko je nastavené tak, že západné krajiny nikdy nedobehneme, lebo vždy budú mať väčší príjem ako my. S tým nikto nič nespraví. Nie preto že sa to nedá, ale preto že to nikto nepotrebuje. Načo! Prisťahovalci sa sem hrnú, nie z dôvodu vidiny svojej lepšej budúcnosti ,ale ako následok neustáleho drancovania ich domovských krajín.Pritom by stačilo povoliť opraty ich ekonomík, aby si vo svojich krajinách hospodárili naozaj sami a nie aby ich neustále ožobračoval tkzv. rozvinutý svet. Je to utópia, ktorá nikdy nenastane. Aby som sa vrátil k téme dôchodkov, tak ako sa západ tvári demokraticky, tak by mal demokraticky byť dôchodok na stejnej úrovni všade. V každom kúte EU.
21. 11. 2020   anonym
v krajinach zapadnej europy na dôchodky vydavaju každy rok 10 až 15% hdp na slovensku je to 8.5% ....a prave to že tu mame 8.5% politici to nechcu zvyšovať lebo to by išlo na ukor ich spriaznenych osobam ktore by museli platiť štatu vyššie dane a tak štat im ustupil a radšej si povedal zničime radšej zdravie starych ludi ako by sme mali ohroziť obrovske zisky našich spriaznenych osôb ....vieš spriaznena osoba môže politikovi zabezpečiť skvelu buduncost kde na dôchodok odkazany nebude nikdy ....a tak prachy su viac ako ludia tohto štatu
22. 11. 2020   fero
Zrovna ted covid zabezpecil ze ludi bude ubudat.
21. 11. 2020   Treba Bezďákov
"Lepšou cestou je, keď každý správca zverejní vlastný benchmark" - iste - ale len pre toho správcu. Prsne tento koncept viedol k poslednej finančnej kríze. Ale však to vlastne nebola žiadna kríza - to len somáre prerobili. Kríza totiž neexituje - existuje len neschopnosť ju využiť. Veď keby si Volkswagen mohol robiť vlastné emisné testy, tak by tiež neexistovala žiadne aféra.
1/1