Názory čitateľov


Názory k článku:
Putin: Obmedzenia pre ťažbu ropy by sa mohli predĺžiť

23. 10. 2020   fero z BA
že sa nečudujem, že rusi dohody nedodržiavajú.... nižšie ceny ropy znamenajú pre nás lacnejší benzín, plyn, ukrajina má menej okupantov, vidím v tom len samé pozitíva
24. 10. 2020   apoliticky
Vidis ? Nie ! Ty mas zahmlene videnie !...lacnejsi benzin ci plyn na svetovych trhoch VOBEC NEZNAMENA ze bude aj lacnejsi pre ludi ! ...ano na Ukrajine je uz menej americkych okupantov...rozkrad li co sa dalo...a ako svaby odisli dalej !
26. 10. 2020   anonym
Pri dnešných cenách ropy je tak asi približne 70% z ceny benzínu tvorí spotrebná daň a poplatky. Zvyšných 30% je rozdelených tak - asi 60% cena ropy a 40% náklady a zisk rafinérie (Slovnaft).
*
Teda cena ropy tvorí len asi 15% až 20% z ceny benzínu. Je jasné, že zmena ceny ropy nemá veľký vplyv na zmenu ceny benzínu.
*
Na čo má vplyv je, že nižšia cena ropy nezaťažuje Slovensko obchodným deficitom, teda celkovo ekonomika lepšie "šlape". Tým sa nevytvára nerovnováha v biznise, nevytvára sa deflačný tlak - vyšší obchodný prebytok vytvára mierne inflačné tlaky a v aktuálnej situácii podporuje rast ekonomiky a tým zvyšuje rast Slovenskej ekonomiky.
*
Na druhej strane tlači na pomer Eur/Rubeľ. Tlači na cenu rubľa nadol a tým znižuje životnú úroveň Rusov, predražuje ceny dovážaných tovarov do Ruska a tým aj zbrojenie Ruska (pre množstvo pokročilých Ruských zbraní sú potrebné zahraničné technológie) a teda viac-menej platí to, čo napísal fero z BA.
1/1