Názory čitateľov


Názory k článku:
NBS navrhuje do ústavného zákona o dôchodkoch zaviesť 12 princípov

14. 10. 2020   rak
dnes to bude 40 a o 5 rokov 50
14. 10. 2020   Peg
Vedenie ministerstva práce a sociálnych vecí, sa najnovšie hrdí svojím návrhom, pre úpravu veku odchodu do dôchodku, po 40 odpracovaných rokoch. Teda teoreticky, ak začnem pracovať v 19-tich,do dôchodku môžeme ísť ako 59 ročný . P. Krajňák asi doposiaľ žije v hlbokom socializme, kedy mal každý p r á v o na prácu a nepracovať bolo trestné. V dnešných časoch /ešte neskončil rok a vplyvom korony ,som už druhýkrát prišiel o prácu ,´čím sa dostanem počas t.roku mimo proces na cca pol roka//, kedy uvedené právo a ani trest neplatia bude mať bežný človek obrovský problém,odpracovať 40 rokov,počas svojho aktívneho veku./do približne 65 rokov/. Vplyvom rôznych vonkajších faktorov môže byť prac. proces prerušovaný /aj zásahmi štátu, ako v tejto dobe/a pracovníkovi nebude umožnené za dané obdobie naplniť počet povinných rokov,potrebných na uplatnenie si svojho nároku. Čo sa stane, ak následkom toho bude napr.70 -tnik odpracovaných iba 35 rokov? No nebude mať nárok na dôchodok. A za svojich 35 rokov dostane nejakú smiešnu soc. dávku? Bude daný na roveň tomu,ktorý celý život nepracoval, nepracuje a ani si nepripúšťa myšlienku, žeby niekedy pracoval a bude žiť naďalej iba zo soc. dávky? Toto návrh reformy vôbec nerieši á nepamätá na to žiaden s 12-tich princípov??
14. 10. 2020   M.V.
Dnes vzniká nárok po odpracovaní 15 rokov a za Kaníka postačovalo dokonca len 10 rokov, ale z toho by nikto neprežil. Súbežne musí byť splnená podmienka veku, teraz 62,5 roka, ale nie v novom systéme po odpracovaní 40 rokov, tam môže byť aj 58 rokov. Inak pri neodpracovaní bude platiť nový fyzický vek pre priznanie dôchodku. V návrhu je kĺzavý priemerný vek dožitia ako refernčná hodnota, ale nie je z celej populácie, ale len z tej staršej, kde ju určuje vyšší priemerný vek dožitia žien, majú vyššiu štatistickú váhu. Tabuľky budú určite unisex a priemer aritmetický, žiaden medián alebo geometrický priemer, aby sa v yvážilo zastúpenie mužov s nžším vekom dožitia. Sociálne trenice sú na obzore.
14. 10. 2020   Janko Gatlink
Bol som idiot, že som za socializmu pracoval - dokonca so spústou realizovaných zlepšovacích návrhov, ocnenení a slušným kariérnym rastom (od piky po námestníka). KeĎže som vedel perfektne nemecky, mal som radšej šmeliť pred Tuzexom, vytrtkať pol Bratislavy a dnes som mohol byť uctievaný disident a vyaoký ústavný činiteľ. Bohužiaľ ma rodičia zle vychovali - pracovať, pomáhať, neklamať a nerobiť iným, čo necheš, aby robili tebe. Proste k...t.
14. 10. 2020   anonym
Demograficky vyvoj je v prdeli a vymierame.
Na dochodcov z generacie Hnusakovych deti, uz nebude mat kt robit. Je to na jednej strane vina deti, co sa narodili od cca 1972, ze nemaju dnes deti, ale aj po 89roku absolutny fakac, na podporu rodiny. V obdobi najvasej demontaze a rozkradania nedobudovaneho socializmu po 40 rokoc, privatizacie, devalvacie, debilizacie, mafianskeho baroka a podnikatelskeho rokoka, sa uspesna demontaz statu, preliala do vackov daerbakov, etablovala konstitucnu kleptokraciu a dnes ked uz zijeme 3/4 doby, ano! uz 30 rokov zijeme od roku 1989, rodina podpora rodiny, deti, matiek a rodin, co predpoklada byvanie a tiez pracu, sa stali deti skor trestom a vysledkom nahodneho oplodnenia, nechceneho tehotenstva a dozivotne nasledky z vychovy a platenej radosti vlastnenia deti.
Preto mame tolko neziskoviek a roznych nadacii, na ochranu prirody, zatulanych psov, maciek, koni, ochranu slepic v klietkach, krav a bykov, prasiat, peberame v markize, ci je zakalacka psa v jatocenj vahe trestny cin, alebo priestupok, psia mast, ci je dobra, alebo ublizuje ludom, ale deti sa rodia ponajviac etniku, co prave tych psov pojeda, mnozi sa an plne davky, ale zasadne nepracuje.
Deti ludskych zdrojov, nechcu byt eln ludske zdroje, castokrat zmiznu okamzite po dovrseni plnoletosti, niekde kde mozu cely zivot zit v najme a pracovat a stahovat sa za pracou podla potreby, bez toho, ze by sa na nich nejaka spolocnost pozerala ako na nomadov.
Len u nas skratka preto a mnohe dalsie vymierame.
13. 10. 2020   M.V.
Dĺžka života je veľmi neistý predpoklad lebo zlom zdravia je otázka z večera na ráno hlavne srdce, oči a nech si nikto nemyslí, že sa ho to netýka. Kto bude zamestnávať ľudí nad 65 rokov to nikto a nevieme ani to, či sa nezlikvidujú národné štáty.Trčať nedobrovoľne v robote po 60-tke je životná prehra.
13. 10. 2020   fero z BA
každý má možnosť zariadiť si svoj osobný dôchodok a nepotrebuje na to štát. Len veľmi naivný človek sa spolieha na štát
14. 10. 2020   Miro
Ked budes potrebovat krv ... pri resp po operacii ... tak sa naivne nespoliehaj na druhych a hrdinsky cerpaj zo svojich vlastnych krvnych rezerv. Alebo ich este nemas? Tvoj virtualny individualizmus je pokryvkou tvojho parazitizmu nalakovanym pseudo racionalitou. Predpokladam, ze si este nic uzitocne v zivote nespravil a vezies sa iba na vlne. Niekto druhy by Ta nazval asocialom.
14. 10. 2020   fero z BA
všade vo svete sa za odber krvi platí, len v komunistickej gubernii sa "daruje", krvi je habadej
21. 10. 2020   anonym
a ešte je škaredý a možnože aj kradne, že?
.
Nechápem. Bariéra klávesnice robí z ľudí, ktorí sú na základe iného názoru schopní obviniť iného z hocičoho. Presne z takého prístupu sa v stredoveku upaľovali čarodejnice, po prvej svetovej vojne sa likvidovali v Turecku Arméni, takto vznikol židovský holokaust, takisto rôzne boli ďalšie rôzne pogromy.
.
Apropo - ja predpokladám, že si asi vrahom.
14. 10. 2020   koks
mas u mna palec hore dobre vynikajuco napisane
13. 10. 2020   fero z BA
smutné, že to nezaviedol najlepší min.financí kazimír, keď skákal okolo fica a strápňoval sa so svojimi grafmi
1/1