Názory čitateľov


Názory k článku:
SPP Distribúcia sa pripravuje na pridávanie vodíka do zemného plynu

20. 10. 2020   roman
A kde su ti ekomaniaci teraz, plyn nie je spalovane palivo?
12. 10. 2020   Simon
SR aktualne nema prebytocny vodik a ani v blizkej buducnosti nebude mat. Vidim to len tak, ze preco sa nevenovat uz tomu co je zname a vlozit zopar europskych penazi do projektov co pre Slovensko su neperspektivne, ale ako pracka su velmi zaujimave. Treba si vsimat kam budu prudit takto efektivne vlozene financie.
12. 10. 2020   M.V.
Vodíkový horák by bola čistá energia, ale šporák by musel mať umelué prúdenie vzduchu, aby sa odstraňovala vznikajúca voda. Do 5% problém nebude len mi nie je jasné kde bude zdroj vodíka možno elektrolýza vody zo solárnych panelov.
20. 10. 2020   roman
vyrabat dalsie teplo? nebolo by lepsie ho radsej cerpat tepelnym cerpadlom?
11. 10. 2020   anonym
Trocha k inej teme moznom protiustavnom vyhlaseni nudzoveho stavu od 1.10. Vyhlasenie nudzoveho stavu vseobecne bez nariadení Vlady SR moze byt protiustavne. K uvedenému podali podnet na ustavny sud z troch opravnenych subjektov iba 2 subjekty, a to 1/ 30 poslancov (aktivita Smeru) 2/ Generálna prokuratura. Co je zarazajuce a nikto sa nad tym nepozastavuje je to ze ten tretí subjekt, ktory je opravneny na podanie na ustavny sud a mal byl predovsetkym obhajovat dodrziavanie ustavnosti a prav obcanov sa zdrzal podania, a to aj napriek tomu, ze má právne povedomie. Ano ako uviedol hovorca Martin Strižinec (6.10), prezidentka podanie na ustavny sud nezvazuje. Naskyta sa otazka ako potom zastupuje a reprezentuje občanov Slovenska.
12. 10. 2020   anonym

Podľa Tvojho príspevku predpokladám, že si právnik. A z toho usudzujem (keďže ja nie som právnik), že asi máš z právneho hľadiska pravdu.
.
Lenže právnici často zabúdajú, že práve právo a zákony majú zabezpečovať hlavne dosiahnutie nejakého cieľa, a že nie sú samoúčelné.
.
Problém však je, že práve na toto právnici často zabúdajú. Zároveň platí, že neexistujú absolútne presné, bezchybné a jednoznačné zákony a pravdaže ani nikdy nebudú.
.
Nakoniec potom my (neprávinici) môžeme vidieť, ako vy právnici sa vybíjate na slovíčkach, čiarkach a podobných nezmysloch buď naviac uvedených alebo naopak chýbajúcich v zákonoch a pri tom ten hlavný dôvod, prečo zákon vznikol vám uniká.
11. 10. 2020   anonym
SPP distribucia, toto nerobi preto, ze by to nejako pomohlo odberatelom, ale pre to, ze vodik je lacny odpad, pri spracovani ropy a odpadov. Zemny plyn vodik obsahuje v malom mnozstve, ale zamerne ho pridavat, znamena niekoko drobnych problemov.
Vodik je korozivny plyn, potrubia trpia vodikovou koroziou, je jedno ci su to stare zelezne rury, ale trpia aj medene, aj hliniko/plastove lisovane.
Pri spalovani vyssich primesi vodika v metane, vznika viac vodnej pary, tato vodna para je hladna, teda korozivna.
Stare velke kotle liatinove a stare prietokove ohrievace ziaden problem mat nebudu.
Problem budu mat prave nove kondenzacne a najma turbo kondenzacne kotle maleho vykonu v domacnostiach, vdaka vyssej korozivite a kyslym korozivnym kondenzatom, budu trpiet spalovacie komory a vymenniky, rovnako aj zvody kondenzatu a najvaiac budu trpiet koaxialne kominove telesa, ak su zhotovene zo zliatin hlinika, primrne najviac budu trpiet najmodernejsie kominove koaxialne vedenia, ktore pouzivaju nerezove trubky a hlinikove tvarovky.
Tento fakt sa stane zrejmym, az po par rokoch pouzivania "novej receptury" zlozenia zemneho plynu a poskodenych spotrebicov.
Ja sa pytam, teda jedine...
Preco sa prestal dodavat svietiplyn domacnostiam, jeden z argumentov odbornikov, bol vysoky obsah vodika v svietiplyne, zvysky acetylenu a potvrdena vysoka korozivnost vodika v potrubiach ocelovych.
svietiplyn bol a aj je, cisto domaci produkt, ktory vznika destilaciou uhlia, alebo pri vyrobe hnedouholneho koksu, ktory sa pouziva na kurenie, alebo sa spaloval ako pridavok v elektrarnach, ak nebol po nom sezonny dopyt.
Teraz po rokoch, na,m pridaju vodik do zemneho plynu a budeme platit za zemny plyn, ktory vlastne uz nieje zemny plyn, ale zmes plynov, nasambrovana u distribucie, aby klesli vstupne naklady a zvysil sa zisk distribucie, kedze zateplovanim sa zvysuju uspory a znizuje sa odber, niekde to dohnat musia.
Jedneho krasneho dna, nam budu pustat do trubiek bioplyn z primesou vodiku a tvrdit nam, ze to je eko/bio a preto to musi stat 3x tolko, plus spotrebna dan, a DPH
11. 10. 2020   torpedolou
Pišete samé riziká, ale nedozvedám sa prečo by to malo byť výhodné
12. 10. 2020   Vlko
Výhodné pre výrobcov a distribúciu. Plyn zriedený odpadovým vodíkom bude pri rovnakej cene prinášať väčšie zisky. O nič iné nejde!
12. 10. 2020   Miki
mas to trosku domotane :-)) Auta na vodik sa momentalne nevyrabaju vo vacsom prave pre to ze vyroba vodiku je draha a nie ze je to odpadovy lacny produkt :-))
1/1