Názory čitateľov


Názory k článku:
Ceny bytov rástli počas pandémie rýchlejšie, je za tým viacero dôvodov

9. 9. 2020   grepfruit
Skusim takto:
- bytov je dost, dnes je vsak trend ze kdekto chce byvat sam lebo ved uz ma vyplatu (otazka pre kupujucich - dokedy ju budes mat? Aj o 30 rokov budes podavat v praci take vykony?)
- ceny vyhnal zaujem kobiliek zvanych HUSAKOVE DETI - fenomen ked sa ich vela narodilo do 85teho a potom uz len polovica.. som zvedavy co sa udeje az tato vlna opadne, dedici nebudu mat po rodicoch zrejme komu byt predat. Budu majitelia X nehnutelnosti a nebude komu, cenu samozrejme par rokov budu dufat ze udrzia, ale trh donuti zlacnovat skrz znehodnotenie prazdnych nehn.,v resp prelak nehnutelnosti na trhu..chce to cas
- ked kupim cokolvek, cena casom obvykle klesa. Niekto kupi byt a cena casom stupa, naklady na udrzbu taktiez stupaju, to ma co za rozum ?? Nehovoriac o tom ze padaju kdekade mosty a kvalita stavieb je otazna - co vlastne za svoje peniaze dostanem? Prislub realitneho agenta a majitela ze to bude len rast? Nech to daju do zmluvy :)))))))))))
10. 9. 2020   Mirec
pozeram po bytoch, pozemkoch dlhsie a ponuky od zaciatku roka skoro tie iste, moc sa nepredava ale ani moc neponuka. Ponuky su neraz znasoene tym, ze jednu nehnutelnost predava 4,5.... realitiet
13. 9. 2020   grepfruit
Ako sa to vezme, bolo vidiet iste obmeny na inzertnych portaloch ale je pravda ze v podstate to tam kysne. Zaujimave veci idu obvykle mimo inzeraty, castokrat ked je to zhodnostitelne tak realitka to kupi sama o sebe --> clovek sa ani nedozvie.
Najlepsie na realitkach a kdejakych "clenoch realitnej unie" su bludy ktore siria medzi ludia a obcan uveri vsetkemu panovi v obleku ked uz je taky panko realitak... stacilo ked sa uvolnili nedavno opatrenia a uz dristy do medii ze badaju narast cien... jasne ze badaju, musia ich stale dvihat, chut zvysovat zisk je nekonecna, REALITAK si nikdy neprizna ze veci mozu padnut -> isiel by proti sebe a holt aj on ma seky/leasingy/uvery /hypoteky a oportunisticke spravanie ktore je prirodzene pre cloveka :).
8. 9. 2020   MarioRodriguez
Môžete kritizovať ako len chcete, ceny vždy dvýha dopyt... ak sú ludia ktorí sú ochotní zaplatiť viac za bývanie tak cena bývania bude nadalej stúpať. Uplne jednoduchá matematika.
8. 9. 2020   Frantisek Nahnevany
Avšak ak cena bytu /a nie iba cena bytu/ obsahuje tzv.DPH, tak sú matematické zákony porušené, pretože množina /predajná cena/ sa považuje za podmnožinu /pridaná hodnota/.
8. 9. 2020   džoni pif-paf
ale treba dodat, ze za to mozu lacne pozicky v podobe hypotek, kedy sa ludia rozhodnu, ze je lepsie splacat vlastne pocas 50 rokov, ako niekomu platit najom. ale ked jedneho dna lacne hypoteky skoncia, mozno budu banky vlastnit viac nehnutelnosti, nez by chceli.
8. 9. 2020   anonym
chamtivosť,len a len nehorázna chamtivosť !!!
8. 9. 2020   Robo
smutná realita kapitalizmu. Banky a ich nulové úroky, túžba ludí po bytoch resp ich konzumný život a nehnutelnosti ako dobrá investícia pre bohatých vyhnali ceny bytov na takú úroven kde už jednoducho hypoteká na 40 rokov Vám ten byt nezaplatí. Bude sa bývat v prenájmoch celý život. Ja len pripomenie ze mzdy vôbec nerastli takže tie nožnice medzi možnostou kúpy bytu a Vášho platu sa ešte viac zvačšili. Snažím sa zarábat ako sa dá ale túžba mat vlastný dom sa mi každým rokom vzdaluje v preklade kedže každy rok zarobím o 10 eur viac ale ceny nehnutelsti vzrastu o 12EUR. Potom čítam články o nulovej inflácii ako škodí bankám. mimochodom ak si pozriete 20 najvacsích platičov daní tak až je v nej 6 bánk, a 4 automobilky a 5 podnikov zaoberajucich sa transferom alebo predajom plynu a elektriny. tento systém nemôže dlhodobo fungovať. 200 najbohatších ludí na svete má majetok ako 3milardy ludí.
8. 9. 2020   aaa
Hej máš pravdu. Rebríček najziskovejších firiem na Slovensku ovládli banky. cca 30% marža (obratom/zisk). A ak tam mám peniaze tak mi dajú úrok 0,1% ročne. A oháňajú sa tým, že nemôžu dať vyšší úrok, lebo by skrachovali. :-) A najlepšie na tom je, že ak ich niekto dodatočne zdaní, tak to posunú na občanov. Ako chápem, že väčšinu ziskov majú z nekresťanských poplatkov, ale je čas sa zamyslieť, či tie poplatky ktoré majú iste, nepôsobia kontraproduktívne. Banky nemusia vyvíjať žiadnu aktivitu a svoje majú isté.
8. 9. 2020   Vlko
Situácia sa dá opísať jednou vetou: Bytov je málo a dopyt po nich neustále rastie, čo logicky zvyšuje ich cenu.
8. 9. 2020   aaa
Myslím, že nemáš pravdu. Bytov je dosť v tom problém nevidím. Problém je v príjmovej nerovnosti, v obmedzených investičných príležitostiach a očakávaniach ľudí. Príjmová nerovnosť spôsobuje, že istá časť obyvateľstva vytvára obrovské úspory. Krach prvej vlny privatizácie v kombinácii s nevymožiteľnosťou práva (napr. nebankovky) spôsobila obrovskú nedôveru v kapitálový trh. Do toho aj nenažraní správcovia fondov, ktorí aj v čase keď sú rekordné roky a fondy majú výnosnosť 9-10% investorom dajú iba 2-3% a ostatné si nechajú. Ľudia chcú investovať do niečoho čo je reálne. Tak nehnuteľnosti sú logickou voľbou. Ľudia očakávajú, že ceny budú z dlhodobého hľadiska iba rásť a toto drží ceny hore. A toto je chyba, čo vytvára bublinu, ktorá raz praskne a bude to mega.
10. 9. 2020   Mirec
tlacia sa nicim nekryte peniaze, hovori sa o velkom znehodnoteni penazi, preto ludia sa snazia nedrzat hotovost a kupuju co sa da, nebyt otho tak tue nieje tento bum. Ked si dnes odlozis 100t na dochodok ktory pride za 30r, tak tych 100t bude mat mozno len polovicku hodnotu,= kupis si za to o polovicu menej ako dnes a to je pre ludi problem a odradza od setrenia hotovosti ktora potom chyba bankam a tak si to tlacia a rozdavaju istym skupinam
13. 9. 2020   grepfruit
Pises mudro o pricine a nasledku, ale aky bude dosledok ked budu mat ludia nazvys nehnutelnosti (trebars aj na prenajom co kupia teraz - ved nech sa to samo splaca :D) ?
Co vsak s nakupenymi nehnutelnostami o 15-20-30r az niektori ich budu chciet predat a vyssie spominany efekt kobiliek aLa HUSAKOVYCH DETI pominie (v podstate coskoro)?
Komu tu nehnutelnost predas a este k tomu aj vyhodne?
Ci budu akcie u Zeleneho muzicka 100 bytov tyzdenne?
Alebo to vari budu skupovat gentlemani v oblekoch schovani za nastrcenych obetavcov na utopenie sedych/ciernych penazi?
Nehovoriac o tom ze EU ako taka moze byt casom z pohladu svetoveho biznisu vyrazne horsie na tom nez je dnes, holt cinan ma zaujmy ovladat taktiez...
1/1