Názory čitateľov


Názory k článku:
Euro ako maják stability v neistých časoch: Dokedy?

7. 9. 2020   Hlas zo Žumpy
"Komunistický systém" mal hospodárstvo postavené na princípe prevahy dopytu nad ponukou. Všetko, čo sa vyrobilo sa muselo predať a spotrebovať a preto zákazníci ťahali za kratší koniec a boli stále neuspokojení.
Paradoxne práve to bola skutočná ekológia (čo bohuľ neznamená, že aj výrobné prevádzky boli ekologiclké) - Budaj to bohužiaľ nepochopil.
"Demokratický systém" má hospodárstvo postavenéna princípe prevahy ponukyu nad dopytom - každý dopyt musí byť uspokojený. Preto ťahajú za kratší koniec výrobcovia, ktyorí dokážu slušne prežívať len ak sa im podarí získať nejakú otvorenú, či skrytú formu monopolu. Inak musia bojovať vo vražedonom konkurenčnom boji - ktorého výsledkom je obyčajne monopol. Tí čo sú plní energie a a prišli s nejakou významnou inováciou si síce konkurenčný boj nevedia vynachváliť - lebo im zabezpečuje neprimerné zisky - ale keď sa časom unavia a stratia nápady už takí nadšení z konkurencie nie sú. Najmä keď zistia, že tá konkurencia je dosť nečistý boj, lebo na trhu sa v skutočnosti dokáže presadiť skoro všetko, čo si vie zabezpečiť bezodné kapitálové krytie.
Takže napríklad v pohode roky fungujú firmy, čo nevyprodukovali dolár zisku a ani im to tak skoro nehrozí.
Ideálny systém by dokázal spotrebu a výrobu spárovať - v minulosti to však principiálne nebolo možné, lebo chýbal globálny komunikačný prostriedok typu internetu. To samozrejme predpokladá individualizované produkty a vývoj sa tým smerom aj zjavne uberá.
Dokiaľ však bude vládnuť "demokracia" dlhy sa musia nutne zvyšovať, lebo prebyutok výroby musí byť niečim kompenzovaný. Inak sa výroba zastaví. A to sa politicky nesmie, lebo by zanikli pracovné miesta. Má to svoj zmysel, lebo zánikom pracovných miest by zanikli spotrebitelia a zánikom spotrebiteľov by výroba stratila zmysel, pretože potom by vyrábala už len dlhy. Inými slovami aspoň časť prostriedkov vytváraných vládnymi dlhmi by mali dostávať spotrebitelia a nie výrobci - hoci aj dôchodcovia formou 13-tych, 14-tych a hoci aj 15-tych dôchodkov. Nespotrebujú oni, spotrebujú ich deti a vnúčatá. Inak sa štáty totálne zad=lžia výrobou, ktorú nebude mať kto kúpiť, lebo nebude začo, keď všetkých vyhodia skrz automatizáciu a Covid-19.
A prečo to nejde ?
Lebo (demokracia) má aj svoje temené stránky :(
Politické rozhodnutia totiž neovplyvňujú spotrebitelia, ale výrobcovia ("kapitalisti"), ktoré si svojich bielych koníkov platia - a nie je to lacný špás.
Spotrebitelia si voľbami bohužiaľ môžu vybrať len farbu obleku, ale nie druh oblečenia :(((
A čo bude ďalej ?
Nuž dlhy štátov budú narastať, lebo musia.
Pokiaľ by dlhy všetkých štátov narastali rovnako - tak je to úplne jedno - nie je dôvod, aby nenarastali do nekonečna.
Ak však rovnako narastať nebudú, tak niekto sa časom dostane do problémov.
Smutné je, že vždy to budeme práve my.
Lebo to súvisí aj nukleárnou výzbrojou, mechanizmom svetovej rezervnej meny a inými, rafinovanými faktormi.
8. 9. 2020   Milan
Kapitalizmus? Kde je tá Konkurencia? Jedna Fabrika vyrába 11 značiek televízorov ,jedna fabrika vyrába päť značiek pračiek? Nie je to Klamanie spotrebiteľa? Ponuka výrobkov ktoré sú nekvalitné majú krátku životnosť , na väčšinu z nich neexistujú náhradné diely.Kapitalisti naučili ľudí inak myslieť.Veď to bolo lacné zahodím to a kúpim si nové.Veď to nové ani nie je drahé.Inovácia výrobkov je v tom že zmenia dizajn a pridajú dve ledky ktoré blikajú je toto naozaj inovácia?Že mobil má čtyri fotoaparáty ale nedá sa rozobrať pretože je celý zalepený lepidlom, žiadného politika ekológa nezaujima.Kapitaliz mus je Obrovské Klamstvo a lož.
7. 9. 2020   fero z BA
veru tak, socialisti s populistami ovládli EU a to je začiatok konca.... sme typickým príkladom, kedy za posledných 10 rokov komunistov pri moci je slovenský rozpočet v troskách
7. 9. 2020   apoliticky
Ja som pri moci ziadnych komunistov nevidel...ale SMER...pokial viem komunisti skoncili v 1989-tom na Slovensku...ostali len zradcovia a pohrobkovia komunistov !...Jedina krajina kde komunisti ostali v parlamente je Cesko !...tak uz prestan zvalovat vinu za neschopnost kapitalistickeho systemu... na kommunistov...uz si fakt trapny !!!
7. 9. 2020   Vyhynulý Pozemšťan
Skutoční komunisti skončili úmrtím Stalina. Tie ďalšie várky boli už len karieristi, špekulanti, sabotéri a magori. Paradoxne ešte aj Lenin a Stalin boli v skutočnosti pravičiari, nedokázali dotiahnuť Marxove myšlienky do konca a ich vlastné napokon priviedli systém ku kolapsu. A pravdou je, že sa narobilo veľmi veľa zlého - ale s tým problémom sa stretla každá ideológia. Internetový vek má šancu všetky tieto chyby napraviť a zrejme definitíven dá odpoveď na otázku, či je človek dobrý, alebo zlý. Lebo ak je dobrý, naozaj môže nastať raj na Zemi. Ale ak je zlý, tak ľudstvo pochovajú jeho vlastné výdobytky a vyhynie aj bez pádu megaasteroidu, výbuchu supervulkánu, alebo superpandémie. Sú tu síce náznaky, že človek nie je až taký zlý, ako ukazuje história, ale faktom je aj to, že vývoj človekom neskončil a tak raz príde čas, kedy sa bude musieť vybrať za dinosaurami, aby ho nahradilo niečo dokonalejšie. Pritom nikde nie je napísané, že to dokonalejšie nemôže byť jeho výtvorom. Lebo aj vývoj sa vyvíja ;) Takže Good Luck páni a Zdrastvujte súdruhovia - stretneme sa v pekle :)
7. 9. 2020   anonym
Tak teraz si tomu dal, cha-cha:
"Ja som pri moci ziadnych komunistov nevidel...ale SMER...pokial viem komunisti skoncili v 1989-tom na Slovensku...ostali len zradcovia a pohrobkovia komunistov !"...
°
To myslíš Vážne? Osobne poznám viacero starostov, podnikateľov, štátnych úradníkov, ktorí vehementne sú telom a dušou SMERáci. Zároveň všetci boli osobne alebo boli ich rodičia ťažký komunistický pohlavári. Ak sem tam spadne komunikácia na politiku, všetci do jedného si neodpustia chváliť aký bol dobrý komunizmus. Zároveň všetci sa majú teraz dobre, lebo sa mali dobre aj za komunizmu ako papaláši a zároveň aj ako SMERacký stranícky pohlavári alebo podnikatelia napojení na štátne zákazky.
°
SMER je na Slovensku len prezlečená komunistická strana.
7. 9. 2020   apoliticky
Ja som SMERACKU bandu nikdy nevolil...a ani som nikdy komunistom nebol...porovnavam len dva systemy...vtedajsi a tento...Da sa to nazvat inak...vtedy poriadok a istoty...a dnes chaos a bordel ! ...a cudujem sa ovciam co budu volit Pelegriniho stranu HLAS...tym volicom uz niet pomoci !...len lutujem tych volicov ktori vedia ze je to len odnož SMERU kde sa nachadzaju navacsi zlodeji...ale to male mnozstvo uvedomelych ludi doplati na rozhodnutia vacsieho mnozstva sprostych oviec vo volbach!
7. 9. 2020   anonym
apoliticky palec hore ferko z blavy je blb , tak akio pises komunisti su tu neni uz 31 rokov a tak ako je to v tom vtipe to co spravili za 40 rokov tito 40 budu burat ..
1/1