Názory čitateľov


Názory k článku:
Trh práce by podporila flexibilita zamestnávania aj vzdelávanie

1. 8. 2020   anonym
Je zbytocne pisat na toto thema nejaku zmysluplnu odpoved.
30 rokov, po roku 1989, presla doba, ktora trva 3/4 doby vlady nenavidenych bolsevikov. Nebyt prikazu z moskvy, niekedy po roku 1969, ze nam v krajine chyba 3,7 miliona ludskych zdrojov, demograficky vyvoj je v prdeli, napriek proklamovanemu "blahobytu" a socializmu, vlade jdenej strany, utieklo po prichode bratskej pomoci dalsi 1,2 mil ludskych zdrojov, lebo nechceli znasat "novu dobu" neostalinizmu, ani z Afriky, Vietnamu, ba dokonca ani z juznej ameriky, sem do soc. bloku nikto neprichadzal, co by nahradil tych co sa nenarodili a ani tych co utiekli, museli zacat bolsevici a neostalinisti prezleceny za komunostov, podporovat rodinu, zabezpecit byvanie, ale ja pracu, dalsim ludskym zdrojom. Investovali a riadili to tak dobre, ze babyboomu, co nastal v 70tych rokoch toho obdoboa normalizacie, sa zacalo hovorit nasukanym ludskym zdrojom "Husakove deti".
A nestacilo len prepichovat primerosy, miasat vojakov zakl. voj, sluzby po celej republike, ani brigady SZM, museli komousi riesit komplexne, nielen babyboom, ale aj byvanie, obciansku vybavenost, zamestnanie, skoly, skolky, jasle a vsetko tak dostupne, aby to malo nejaky zmysel.
Vysledkom bolo, ze do skoly, chodili deti vo vatsich mestach na dve smeny, lebo skratka bolo tolko deti, ze sa do skol nezmestili, nastastie mali co jest, rodicia aj deti, ale v podstate sa pdriadilo v tejto ohrade, vsetko vyrobe ludskych zdrojov, nielen proletariatu, ale aj ciastocne ne-mysliacej igelitencii. Skoly vyprodukovali ziakov, ucilistia proletariat, priemyslovky majstrov, vysoke skoly vysokoskolakov. No a prisiel rok 1989... Vsetko podlahlo zmaru, rozkladu.
Prve nam odstranili ohradu, najlepsi ihned zmizli, ako sa im naskytla prilezitorst. Potom uz demograficky vyvoj len a len upadal, v podstate 30 rokov vymierame, ako keby sa na tuto koloniu zniesla akasi genocida.
1. 8. 2020   anonym
Pravda je ale taka, ze zrojove moznosti sa stratili, rovnako ako RVHP, sovietsky zvaz, aj vychodny blok.
Taziari ludskych zdrojov, kapital nadnarodny, len vyuzil pomocou kleptokracie, oligarchie a darebakov, to co tu v byvalej ohrade ostalo, najprv vyhladovel a nechal sa pozierat tych co ostali a potom tuna spravil z tejto kolonie, montazno-logisticke centrum lacnej pracovnej sily. Ziaden podnik, alias montovna, nevybudovala ziadne byvanie, pre "ludske zdroje" zvaza ich z kopanic, ak sa im to oplati a neriesi nejaku kontinuitu vzdelavania, proste tazi tie ludske zdroje, ktore su tu v kolonii, pripadne tie chudobnejsie ludske zdroje, co sem pridu z krajin mimo EU.
Ale tu je ten rozdiel, ze aj cezpolny prichadzajuci robosi a ludske zdroje, tu nemozu a ani nechcu ostat na trvalo, je jedno ci su to Srbi, Chorvati, Macedocnci, Cernohorci, alebo trebars Madarai, alebo Rumuni, ci Bulhari. Pretoze zo mzdy u nas obvyklej, si nedokazu tuna vybudovat existenciu, presnejsie byvanie, priviest, alebo zalozit rodinu. Mozu len odmakat cas vymedzeny a utekat z almuznou domov, kde je lacnejsie a mozne si existancne za almuznu u nas zarobenu pomoct a prezit.
Takze ziadna flexibilita, ani vzdelavanie nepomozu, ak mzdy a moznosti na trehu prace, moznosti byvania, prispevkov na deti, alebo opat len vyssie mzdy, aby skolka za 300 evri na mesiac, alebo v BA, za 560 evri na mesiac, nebolela, ale bola platbou nelikvidacnou, aby mlady ludia, ak tu este nejaky ostali, mohli mat deti a utiahli to zo mzdy tuna poberanej a nemuseli sa vystahovavat za vyssou mzdou, lacnejsim byvanim, lacnejsou skolou atd.
A to nieje mone riesit, ak tuna vladne kleptokraci akonstitucna a zamer oligarchie, je udrzat co najlacnejsiu pracovnu silu v tomto priestore, za cenu otroctva na hypoteky.
1/1