Názory čitateľov


Názory k článku:
Cena zlata za dva roky? Aj 3500 dolárov

29. 7. 2020   HOWK
V prvom rade, ak niekto tvrdí, že vie čo bude o dva roky, tak je to blbosť. Ak niekto tvrdí že cena zlata bude 3500€, tak tá predpoveď má rovnakú váhu ako, že cena bude 15€ za uncu.
Už som to milión krát písal. Zlato je rovnako o ničom ako peňiaze... nedá sa doň hryznúť, nedá sa z neho nič užitočné vyrobiť (okrem zubov, klbov, a minimum v elektronike). Hodnota zlata je iba imaginárna, založená na skúsenostiach z minulosti a špekulatívnom dopyte. Hlavnou podmienkou špekulatívneho dopytu je očakávaný súčasný rast ceny komodity v "zlých časoch" a zároveň aj budúce zotavenie. Ak by boli "zlé" časy naozaj "zlé" a nedošlo by k zotaveniu, tak by ani zlato nepomohlo... čiže z toho vyplýva, treba investovať do aktív, ktoré prinášajú výnos bez ohľadu na to aká je fáza hospodárskeho cyklu. HOWK
29. 7. 2020   jim45
Zlato sa ppuziva v elektrotechnike, elektronike, na vyrobu sperkov a predmetov, kde sa vyuziva jeho odolnost voci prostrediu. Ked si zo zlata urobis tazitko na papiere, klucku na dvere alebo kohutik do kupelne, budu krasne leskle tisice rokov. Zlato je dobra a uzitocna vec. Naozaj dobra.
29. 7. 2020   HOWK
Samozrejme, že sa dá vyrobiť zo zlata aj šarkanová cicina, a kým ti ju niekto neukradne bude odolná voči prostrediu tisíce rokov. Ale čisto ekonomicky to podla mna nebude stačiť na rast a udržanie ceny zlata. a nebodaj na rast jeho hodnoty na x tisíc eur? Ak tomu chceš veriť, nepresvedčím ťa.
29. 7. 2020   Rastes
Ono to ale v histórii bolo vždy tak, že práve zlato malo cenu a to skoro vždy tú najvyššiu. A to aj v tých "zlých" a dokonca aj v v tých "najhorších časoch" napr. v 2. svetovej vojne išlo nacistom hlavne o zlato lebo iba tým sa dala platiť celá tá vojna a v tejto vojne tak ako aj vo všetkých predtým sa aj obchodovali tie najväčšie transakcie v zlate (nie v peniazoch)...napr. medzi ENG a USA, FR a USA, GER - SWE, SUI atď. Takto to bolo doteraz vždy v celej známej histórií ľudstva - od veku faraónov až do 2.WW, takže neviem aké horšie časy môžu ešte nastať. Jedine už len úplná apokalypsa, ale vtedy by to už bolo fakt jedno čo kto vlastní, pretože by už nikomu nepomohlo úplne nič...
29. 7. 2020   HOWK
Veď práve o tom som písal, že v MINULOSTI to tak bolo ale toto vôbec nezaručuje, že to tak bude v budúcnosti. Na základe minulosti sa nedá predpovedať budúcnosť. Svet je už tak rýchly a zložitý, a ekonomické otrasy sú stále väčšie a častejšie. Môže sa stať hocičo... Počul som o firme v USA, že chce ťažiť na meteoritoch nerasty. Zaručí niekto že sa im to nepodarí a že potom nebude zlata viac ako striebra? Zaručí niekto, že sa geológovia neprevŕtajú po niekoľkých desiatkach kilometrov do "zlatej vrstvy"? Čo by zruinovalo cenu zlata? A toto som použil iba moju véeeľmi obmedzenú fantáziu za 3 minúty. Tie predpovede o cene niečoho píšu väčšinou ľudia, ktorí to majú kúpené a teraz to chcú predať za najvyššiu cenu.
28. 7. 2020   anonym
Aby to bolo relevantne prelozene z newspeaku, do ludskej reci, cena zlata ukazuje v akej riti a aka je skutocna "plavajuca inflacia" vasej hotovosti v penazenke a na ucte u bankstrov.
Nakolko ceny zradla, PHM, energii, maju velku zotrvacnost, tato plavajuca inflacia ich ceny nuti stupat len velmi pomaly. Ale aj to "velmi pomaly" je dost rychlo, ak si uvedomime, ze v case po koronasvoatkoch, ked maju vypadky ekonomik, cele bohate staty a vypadky prijmov ludskych zdrojov, oddaluju nakupy, aj hypoteky, spotreba aj drahych komodit a sluzieb, pada, ceny napriek tomu stale stupaju, takze ta skutocna plavajuca inflacia, asi bude renalna, aj ked ma zlato stupajucu tendenciu prudku, vdaka vysokemu dopytu, po zltom kove, ralita je taka, ze ak si niekto kupil zlato v roku 2005-2006, za 10.000 eur kilo, tak dnes si za tych 50.000 eur, kupi rovnake houno, ako vtedy za 10.
29. 7. 2020   Zlato-kop
To je pravda, ale ak niekto "zhodnocoval" tych spominanych 10k€ v 2005, obvyklym sposobom, resp to mal vo vankusi, tak je na tom nasobne horsie, ako ten, co investoval v 2005 10k€ do napr. zlata...
Zlato sa sice neda jest, ale nie len veci, ktore sa daju jest maju hodnotu.....
4. 8. 2020   anonyimus
Súhlasím. ALe...........
V zlých časoch by som chcel mať asi zlato ako papierové peniaze alebo akcie a zase v dobrých skôr akcie ako zlato.
No ale dnes sa raz dva z dobrých prehupneme do zlých a to môže byť problém.
1/1