Názory čitateľov


Názory k článku:
Európsky súd rozhodol, že o odškodné za škandál VW je možné žiadať v celej EÚ

9. 7. 2020   Email von Šerbeľ
Toto rozhodnutie je dosť nezmyselné, lebo je v rozpore so štátnou suverenitou, zaužívanou praxou medzinárodného práva a pravdepodobne je aj retroaktívne.
A to hovorím ako naprostý právny laik.
Dôvod je však nesledovný - automobilka uzatvára zmluvy s distribútorom, distribútor s dealerom a ten s koncovým zákazníkom.
Automobilka je silná a preto zrejme distribútorom zmluvne vnúti nemecké právo.
Ak je distribútor rakúsky, tak zase voči dealerovi použije rakúske a rakýsky dealer uzvavrie zmluvu s rakúskym zákazníkom nepochybne podľa rakúskeho práva.
Takže škodu z chyby produktu by mal rakúsky zákazník vysúdiť u rakúskeho dealera (veď ten robí vlastnú cenovú politiku - aj keď ho distribútor núti k jeho - ak sa však dealer vzprieči, distribútor ho nemá ako donútiť k poslušnosti (len ďalšími dodávkami). Dôležité je, že zákazník má nárok na akúkeľvek náhradu, len ak mu dokázateľne vznikla škoda.
Takže ak kúpil ten šrot pod cenou v nejakej akcii, potom si môže akurát tak hvízdať - Rakušáci sa síce teraz vytešujú, ako sa nabalia na Nemčúroch - al 9/10 prípadov zrejme odmietnu rakúske súdy rovnako, ako tie nemecké (teda s výnimkou podplatených sudcov, lebo Sklenka je všade na (demokratickom) svete). každopádne sumárnu škodu si mal distribútor vymáhať pred nemeckým súdom - myslím však, že ani nie je treba, lebo výrobca mu ju bez reptania uhradí v zľavách pri ďalších objednávkach - ako obyčajne ;)
Proste yet another masmediálna megabúrka v šerbli - v skutočnosti totiž nikto žiadnu škodu neutrpel (autá jazdia a životnému prostrediu to je v skutočnosti jedno - každopádne zatiaľ nepodalo žiadnu žalobu :)
Že klamať sa nesmie ani v SW - a prečo nie, keď za demokracie sa principiálne klame vždy, všade a o všetkom ?
Aj v SW - a to už desiatky rokov.
Všetky SW ku ktorým sa robia nejaké porovnaniavýkonnost i sú predsa nejako manipulované - tak aby niekoho zvýhodnili.
Lebo dosiahnuť skutočne lepší produkt je pri dnešnej rýchlosti šírenia informácií, vývoja a výroby prakticky nemožné.
A tak sa veselo klame ošálenými testmi, manipulovanými článkami a sem tam aj niekoho zastrelia ...
Business as usual.
1/1