Názory čitateľov


Názory k článku:
Kde vziať peniaze na dobrý nápad: Najbežnejšie možnosti financovania startupu

9. 7. 2020   Kapitalizmom ku Komunizmu
Že podnikateľ nedostane peniaze od banky, je v kapitalizme normálne.
Je to síce inštitúcia, ktorej zmyslom podnikania sú práve takéto úlohy - lenže to sa vývojom zmenilo a dnes je zmyslom podnikania banky živiť svojich zamestnancov, mangement a majoritného akcionára.
Vývoj však ide ďalej, lebo dnes už banky nielnže peniaze neposkytujú, ale ani ani nie sú ochotné odoberať od zákazníkov - dokonca ani po protekcii.
Pri záporných úrokoch vlastne ani niet divu.
Takže moderná banka si vystačí sama so sebou - a NBS.
A NBS zase so štátom, ktorý je majiteľom nevoľníkov - ktorí si zase naivne namýšľajú, že sú slobodní občania :)
Keďže bnaky sú "too big to fail", dostanú koľko treba od NBS a tá zase od štátu - ktorý síce má nefunkčnú armádu, ale zato dostatok hajdúchov , aby poddných zdral na dereši, ako za Márie terézie.
Akurát dnes sa to už robí sofistikovanejšie - a hlavne účinnejšie.
Lebo čo už z poriadne vypalicovaným poddaným, ktorý sa už ani nedokáže postaviť na nohy a teda je z finančne-hozpodársk eho hľadiska iba príťažou ...
To už je lepší robotník prezlečený za pána podnikateľa - ktorý sa pri každej sprostej "kulehe", ktorá sa mu otelí v makovici - vytešuje, ako šikovne vybabral s fiškusom, pričom mu uniká, že jediný s kým vybabráva je on sám.
Takže komerčné banky zrejme čokoro vyhodia všetkých zamestnancov (keďže sú evidentne zbytoční) a predajú všetky predražené budovy, lebo dôvod ich existencie už zanikol. Sú to len naprosto zbytočné náklady, pretože hypotéky môže rozdávať aj sociálna poisťovňa - ktorá k tomu má aj potrebnú výpočtovú kapacitu a systém na evidenciou nezamestnaných.
PS uvedené skúsenosti pochádzajú konkrétne z Poštovej banky.
1/1