Názory čitateľov


Názory k článku:
Deloitte: Na nové bývanie si Slovák musí odložiť 9,9 priemerného ročného platu

20. 7. 2020   Chudobny ucitel v kapitalizme
"priemerný byt s rozlohou 70 m²"
kapitalisticky sen na celozivotnu hypoteku pre hornych 10%- 70stvorcova kralikaren :D
7. 7. 2020   anonym
V podsatate staci napisat, ze na byt, priemeny ludsky zdroj, zarabajuci priemerny rocny plat, na byt nikdy nedosiahne, aj keby 9,9 roku byval v stane, alebo v zemlianke, jedol len z kontajnera, obliekal sa v charite, jazdil stopom, vsetky peniaze by z vyplaty odkladal. Lebo po 9,9 roku jeho reholneho zivota bez telefonu, elektriny, plynu, vody, navstevy zubara a zdrevotnej prehliadky, umozni akorat umriet v tej zemlianke.
7. 7. 2020   anonym
Banky nic neriskuju v USA ked nevladzete splacat hypo tak jednoducho to zamknete a kluce hodite v banke na stol a tu v dzamhirii dlzite celu sumu co ste si poziciali
6. 7. 2020   anonym
Problem je, ze v nasej eurokolonii, je to cena za meter stvorcovy, za tych 10 rocnych platov..
Nie za byt.
6. 7. 2020   Frantisek Nahnevany
Plus prípadne tzv.DPH, ktorá daňou z pridanej hodnoty ani nie je.
6. 7. 2020   @@@
v portugalsku musia byť ake lacne byty a domy ?....na stranke štatistickeho uradu portugalska som našiel že priemerna mzda v roku 2019 bola 1286 eur za rok je to takmer 15,5tisic eur a ked na byt/dom potrebuju 4 ročne platy to znamena že by tam mali stať byty/domy okolo 62tisic eur
6. 7. 2020   apoliticky
zato osadnici nemusia !...Oni maju stavane byty zadarmo !...len slovač ma ,,vymozenosti zapadu,, ...otrocke hypoteky na 30 rokov !!!
6. 7. 2020   eXtrem
Ale treba dodat ze nikto nikoho nenuti a nedrzi zbran u hlavy na hypo otroctvo. Vina je ako v mladych tak aj ich rodicoch.
6. 7. 2020   Fero
Obrovská chyba štátu za posledných 30 rokov .Bývanie je na prvom mieste.Bohužiaľ sa Umelo drží cena bytov vysoko, pretože sa byty nestavajú a dopyt je oveľa väčší ako ponuka.Ceny bytov Nafúknuté ako Balón a to je obrovský Kšeft pre Banky a ich Hypotekárnym úverom.Veď je lepšie niekomu požičať 60000 ako 25000.Politici toto všetko vedia ale nie sú ochotný urobiť absolútne nič.
6. 7. 2020   Rasťo
akože nie, veď Mgr. Kollár už stavia byty pre Slovač. Aspoň to tak pred voľbami sľuboval.
6. 7. 2020   @@@
ano sľubil ale nestavia a to je problem
9. 7. 2020   cornflake
takze konecne aj pre nas diskriminovanych (bielych) ide vlada nieco spravit?
13. 7. 2020   lolo
a ani sa nebude... bankový lobbing zaúraduje, a presvedčí papášov, aký vie byť život krásny.
6. 7. 2020   Frantisek Nahnevany
Ceny bytov nafúknuté ako balón a prípadne plus tzv.DPH, ktorá daňou z pridanej hodnoty ani nie je.
6. 7. 2020   anonym
Problem je v tom, ze demograficky vyvoj, od roku 89 je uplne v prdeli, pretoze od roku 95, umiera viac ludi, ako sa novych narodi.
Takze vsetka vystavba a premrstene ceny, su len docasne, nakolko uz teraz, v tych bytoch nema kto byvat, najma na vychode, odkial sa len do velkych miest stahuju ludske zdroje, ale ceny byvania stupaju.
Najomne byty z regulovanym najomnym, su vymozenostou v mestach ako Vieden, avsak tam, je konkurencia velmi tvrda. Mesto vlasti cez 80% bytov a prenajima ich za relativne nizke ceny, takze sukroma konkurencia, musi bud ponuknut nizssiu cenu, alebo nieco velmi exkluzovne, co mesto nestavia a taktiez musia poskytovat sukromy prenajimatelia velmi dobre sluzby.
Toto v Slopakistane nehrozi, tu sa stavia hlava nehlava, povatsinou domy, ktore by mohli sluzit na startovacie byvanie su ponechane na pospas osudu, aby nekazili strategiu developkarskej mafie.
Napriklad taky internat byvaleho zeleznicneho ucilista na Pantoch v BA, mohol po zatvoreni skoly, sluzit ako starotovaci bytovy komplex malometraznych bytov, alebo ubytovna. Dielne ako vyrobne priestory pre sukromnikov, ucebne ako kancelarie. Ale kazda jedna prenajata bytova jednotka, rovna sa jedna bytova kednotka nepredana, rovnako vyrobny, alebo kancelarsky priestor.
Mnohe Vysoke skoly, su prakticky nevyuzite molochy, zivajuce prazdnotou. Avsak len napriklad v Blatisrave, keby tieto priestory, boli ponuknute na prenajom, za rozumu cenu, vzhladom na stav a podmienky, znamenalo by to uplnu katastrofu, pre developkarov, co nastavali neskutocne metre stvorcove, novych a este dnes prazdnych priestorov, bez najomnikov. Nehovoriac o tom, ze po koronasviatkoch, bude uz o rok, vsetko uplne inak.
1/1