Názory čitateľov


Názory k článku:
Kontroverzný plynovod: Hrozba pre energetickú bezpečnosť, embargá aj colná vojna

8. 7. 2020   hu@hu.hu
Aby politici obhájili nezmyselné sankcie Káčera Donalda, treba ovečkám vysvetliť len jednu veľmi jednoduchú vec:
Čím je plyn z Ruska nebezpečnejší, keď sa dopraví do Nemecka priamo, než ten doterajší, ktorý sa prepravoval cez Ukrajinu.
Motívom USA určite nebude fakt, že Nord Streamom II. stratia možnosť vydierať Rusko pomocou nespoľahlivých a ľahko úplatných Ukrajincov. O toto určite nejde, kdeže.
Rovnako vôbec nejde o to, aby sem USA mohli tlačiť svoj extrémne predražený skvapalnený plyn. Načo by sa dodával do Európy lacný plyn cez potrubie z Ruska, keď sa môže dovážať loďami cez pol zemegule drahý plyn z USA?
7. 7. 2020   straka
Škoda, že Donald nieje prezidentom Ruska. To by bolo terno.
7. 7. 2020   Pamätníček
V roku 1968 sme maľovali na mur vtedajšej ŠBČS (dnes luxusné byty vedľa kočnerovej Generálnej prokuratúry) "Na ochranu našej banky nepotrebujeme vaše tanky ..."
V roku 2020 treba US kongresmanovi vysvetliť, že všetky štáty EU sú suverénne a aby boli ešte suverénnejšie, väčšina z nich sa združila do nadnárodného celku EU, ktorý zamestnáva dostatočný počet veľmi kvalitne platených odborníkov, aby si vedela ustrážiť svoje záujmy sama.
To sa síce niektorým bábkovým štátom - ktorých warlordi roky mimoriadne dobre žili z Brežnevovho plynu a ropy - nemusí páčiť - nemali však prepínať tetivu luku, ktorý napokon praskol ...
Možno sú Rusáci prinitívne sviňuchy, ale pravdou ostáva, že po plynofikácii sa Bratislava zázračne zmenila - až tak, že dnes už predbehla Tatry (lebo tam dv zime domorodeci stále pália staré bagandže a iné pneumatiky - takže sneh "panenských" hôr je po pár dňoch čierny :(
V Bratislave už dávno nie :)
7. 7. 2020   anonym
Problem ma niekolko rovin a roznych aspektov.
Prvy a dolezity dopad, bude mat po dokonceni Nordstream I a II, odstavenie a znicenie stareho tranzitu cez Ukrainu. Na nebezpecnych uzemiach, vyhodia do vzduchu kompresorove stanice, stary plynovod poskodia a je koniec tranzitu.
Plyn dostaneme z Germanie a zaplatime aj z urokmi, sankciami a primeranym ziskom, cely humbuk a aj nordstream.
Druha vec je, miesanie sa USA do politiky a energetiky v EU. Tu sa ukazuje, ze cela Germanska politika, trci zo zadku USA oligarchii. Je to klasicky model, ktory od IIsv. vojny, je standardom.
7. 7. 2020   Človek Nikto
A kto za to môže ?
Nemci, alebo nenažraní, ukrajinskí plynoví baróni ?
Nemci plyn nemajú, potrebujú ho a vedia, že Rusi ho majú.
Jediný problém je prinitívna slovanká čvarga, ktorá sa vie akurát tak nabaľovať na cudzom.
Tak si natiahli rúry pod morom.
Ak by sa Poliaci, Ukrajinci a Slováci chvali slušne, tak to nikoho ani nenapadne.
Zhodou okolností mám jedného známeho, čo robí na tranzite - mesačne berie €10.000,- (naprosto legálne) a nielenže je stále doma na záhrade - on ani nemá žiadne pracovisko :)
A to je pritom v tom sobludnom súkolesí úplne bezvýznamným kolieskom.
Z tej prepravy utekjú Rusom až také miliardy, že je lacnejšie ťahať rúry na morkom dne - čo určite nie je lacný, ani jednoduchý špás (už len skrz US ponorky ;)
7. 7. 2020   miki229@azet.sk
kontroverzný nie je plynovod ale názory amerických plynových oligarchov, ktorí nebudú môcť zarobiť na drahom bridlicovom plyne
7. 7. 2020   straka
Obchod je obchod !
7. 7. 2020   Geiger Műller
Voľakedy sa tvrdilo, že návratnosť (Break Even) dosiahnu niekde pri USD 200,- za galón. To im Saudi aj OPECom a Rusmi prekazili - takže vlastne celý ten busniss mal už dávno skrachovať (odhliadnúc od ekologičnopsti, ktorá pripomína Dimitorvku :(
Ako to, že neskrachovali ?
Lebo to štát dotuje, ako strategickú záležitosť - podobne, ako atómové bomby, internet, či iné satelity (bárs aj "súkromné")
Lenže to je casus belli ako vyšitý :(
Že vojna v 21. storočí nemôže byť - lebo to je nepredstaviteľné ?
Nuž to sme si mysleli aj o pandémii a zrazu sme - ako na povel - nosili rúška.
Amíci si koledujú o vznik paktu: Nemecko-Rusko-Čína, pričom považovať Francúzsko a Japonsko za verných US spojencov je asi dosť smiešne naivné :)
A USA s UK, Poľskom a Ukrajinou to nedá, už len preto, že Angláni Poliakov nenusia ...
7. 7. 2020   ja
rozdeľuj a panuj...Rusi rozdeľujú.Boh nás ochraňuj,keď nám začnú i panovať.Merkelová by mala byť za to čo robí pranierovaná,ponižo vaná,opovrhovaná a zatratená
7. 7. 2020   apoliticky
a ty by si mal zase byt na psychiatrii a liecit sa !...USA okupant a agresor nepriniesol nikdy nic dobre !
1/1