Názory čitateľov


Názory k článku:
MMT: Nie je moderná, nie je menová a nie je to ani teória

4. 7. 2020   Viditeľ
MMT je zrejme platná v svojom definičnom obore - t.j. intervale v ktorom je štát schopný zabrániť úniku svojho pracujúceho obyvateľstva.
Lebo dovtedy je exekutíva schopná vytĺcť z ľudí koľko je treba.
Špeciálne pre USA je však tento definičný obor zatiaľ nekonečný - t.j. je obmedzený len kapacitou celého ľudstva.
Ako je to možné ?
Neokolonializmo m prostredníctvom Intellectual Property.
Bieda európy a zvyšku sveta po WWII umožnila zhromaždiť všetky brilantné mozgy, ktoré sa síce štítili manuálnej práce ale v abstraktých teoretických úvahách dokázali vytvoriť namodernejšie technológie (kybernetiku, nukleárne zbrane a tak podobne)
Prostredníctvom US univerzít sa toto know-how okamžite sprístupnilo US študentom, ktorí tak získali možnosť vytvárať nové objavy a vynálezy skôr než zvyšok sveta.
Kongres následne takto vzniknuté know-how ochránil absurdnými zákonmi na ochranu duševného vlastníctva - a teraz si občania všetkých štátov zvyšného sveta platia svojich colníkov, aby im znemožňovali import vecí pre nich - len preto aby z toho mohol profitovať US plutokrat.
Lebo business s právom sa v USA stal super kšeftom.
Pritom všetky autorské práva zásadne nepatria autorom samotným, ale kadejakým rakovinovým chobotniciam, ktoré takto nútia svet platiť výpalné bez toho, aby čo i len museli poslať Al Caponeho na služobku.
A ľudia sú už natoľko osprostelí, že tých, čo sa snažia tomuto gangsterskému útlaku brániť nadávajú do pirátov ...
Ale je šanca, že nenažrané brucho napokon strávi samo seba, lebo bohužiaľ je faktom, že kazajka je dokonalá, keďže blázon sa z nej teší ...
4. 7. 2020   @@@
ako članok ok ale mam pocit že to všetko chce hodiť na ľavicu pričom ked sa pozrieme po svete tak to iste robia aj pravicove vlady len tie v mene nič nie je zadarmo oblbuju chudobnych aby im zobrali a potom pridali svojim ludom ale v konečnom dôsledku sa zas nič nemeni len to že zatial čo jedna strana dava aj masam ta druha dava len svojim pre bežnych ludi sa nič v tom nakoniec nemeni ani pri jednej ani druhej vladnucej strane kedž nakoniec na to vždy doplacaju ti bežny ludia zatial čo vyvoleny su vždy pri moci a myslia len na blaho seba a svojich ludi
4. 7. 2020   Raketová Brzda
Robíš jednu veľkú chybu - neexistuje žiadna ľavica a pravica, žiadni demokrati a komunisti, žiadni kresťania a islamci, žiadni bla-bla-bla-bla - ale eln a výhradne zmrdi a tí slušní.
Lenže zmrdi sú prefíkaní a neustále menia mimikry, pričom tí slušní sú tak trocha retardovaní (lebo majú škrupule) a zásadne okamžite naletia na každý kaleráb čo zmrdi vypustia (s obrovským rehotom).
To platí samozrejme aj o parlamente - nie je žiadne OĽANO, SME, SMER, KSČ, bla-bla-bla-bla - ale len a výhradne zmrdi a tí slušní.
Bohužiaľ v parlamente je vysoká prevalencia - asi nemusím hovoriť koho.
Pritom by bola relatívne škôlkarská úloha urobiť deliacu čiaru - stačí prístup do všetkých informačných registrov, CV od škôlky a štvrťhodinový pohovor s každým - špina a plevy vyplávajú samé.
Na druhej strane je však zrejmé, bez zmrdov by zrejme skrachovalo národné hospodárstvo, lebo vláda, parlament, ministerstvá, centrály podnikov, ale aj miestne zastúpenia by osireli :(
A tí slušní by proste odmietli ísať do mlyna, aby sa nezamúčili.
(možno sú aj trocha lenioví a nie sú ochotní rozhodovať, ani riskovať - lebo to považujú za nezodpovedné :(((
Takže musíme našich zmrdov ešte chvíľu vydržať, však čoskoro ich nahradia počítače, ktorú už snáď kradnúť nebudú.
Čo je ovšem otázne, lebo ak sa AI (umelú inteligenciu) podarí dotiahnuť na úroveň prirodzenej, možno sa ukáže, že okrádanie svojich blížnych je jej nedeliteľnou súčasťou (?)
5. 7. 2020   @@@
no ano len by som nepovedal že zmrdi a slušni ....skôr všetci su sebecky a rozdiel medzi ludmi je len v tom že niektory su viac a iny menej sebecky ....niektory su tak sebecky že prekračuju aj zakony iny zakon sice dodržiavaju ale su nemoralny a potom su aj ti slušni ale tych je mala skupina a prave tito najviac sebecky zapričia to že ich vyltačia na okraj alebo utupu takže nakoniec ta hierarchia ide od najmenej sebeckych ktory su najnižšie postaveny v systeme po najviac sebeckych ktory dosahuju najvyšie posty prave kvoli svojej extremnej chamtivosti a sebectvu častokrat na ukor ostatny lebo bez toho by žiaden bohač nebol bohaty ak by si neprivlastnil čast cudzej prace a nevydaval to za svoj majetok a takto niektory bohatnu na ukor ostatnych a politici v tom sa tvaria že oni ten problem vyriešia alev skutočnosti im zaleži len na vlastnom profite ktory je ale často podporovany prave tymi extremnymi sebcami v sukromnej sfere skratka im financuju kampane a tak je jasne že do politiky sa slušni ludia nikdy nedostanu lebo to ti ktory to financuju o to nestoja aby niekto tam dotiahol slušnosť lebo potom by oni sami na to doplatili a to porušuje zaklad kapitalizmus čiže byt sebecky a maximalizovať ....tym padom nikdy opak nedosiahneš aby bohaty podporovali slušnych ludi ktory prinesu spravodlivost do systemu o ktoru nakoniec nikto nema zaujem lebo sebectvo nemože byť slušne a tym ani spravodlive
4. 7. 2020   Frantisek Nahnevany
Tá snímka tlačiarenského valca na tlačenie ružových bankoviek hodnoty 500 Euro nie je vhodná ani ako ilustračná.
4. 7. 2020   bob
Krajšie je to tu: https://www.bbc.com /news/business-505798 97
Ináč všetci títo štátom platení mudrci nám akosi "zabúdajú" povedať jedno: Ak svetové ekonomiky nepretržite rastú, potom spotrebúvajú zdroje, čo sa stane potom, keď dôjdu zdroje ?
Alebo ináč - keď je možné vytlačiť 11 triliónov USD, prečo nemá ešte každý američan Teslu, prečo nelieta každý deň raketa k mesiacu, prečo nemá každý obyvateľ dom s 10 hektárovou záhradou ? Niektoré veci sa proste tlačiť nedajú.
4. 7. 2020   Frantisek Nahnevany
Vďaka za tip.Asi tak.
4. 7. 2020   @@@
zdroje su irelevantne ....
prečo nema každy 10 hektarovu zahranu ?...každy chce 10 hektarovu zahradu ?...ked 99% ludi a problem s upravou 10 arovej zahrady načo by im bola 10 hektarova ?
1/1