Názory čitateľov


Názory k článku:
EK sa musí rozhodnúť či chceme v Európe oceliarne

6. 6. 2020   Pedro7
V Kosiciach je strsne znecisteny vzduch a nikto sa o to nezajima no hnusne sa tu zije .. idem odtial prec.
6. 6. 2020   anonym
Nadviazem na M.V.
Problem oceliarni v priestore EU, nieje len samotna byrokraticka aristokracia v podobe EK, EP, alebo velkych karuselov oceliarskych.
Problem je v tom, ze okrem ekobuzeracie, drahych energii a emisnych povoleniek, su drahe a problematicke aj suroviny a ich ziskavanie v priestore EU.
Zacneme napriklad zeleznou rudou, je jej obrovske mnozstvo druhov a len niektore su ekonomicky vyhodne na vyrobu suroveho zeleza. Na vyrobu zeleza, ocele, ale aj preformovanie a dalsie technicke postupy, je treba na vstupe kvalitne cierne uhlie. Z tohoto uhlia sa vyraba kvalitny oceliarsky koks.
Popri vyrobe koksu, sa vytvaraju dalsie technicky dolezite plyny, ako svietiplyn, acetylid vapenaty, z ktoreho sa vyraba hasenim karbidu acetylen. Mimo to este fenolicke kreozoty a zvysok je obrovske mnozstvo CO2.
Okrem teda dvoch dolezitych surovin, pre vyrobu zeleza, uhlia a rudy, treba cely rad komponentnych legurovych surovin, lampove sadze, manganovych konkrecii a mnohe dalsie.
A najdolezitejsim komponentom celeho procesu, su ludia a najma ludske zdroje. Od posledneho zametaca a nosicky obcerstvenia, ci vody, vo fabrike, cez oddanych oceliarov, po management a riaditelstvo.
A to je problem. Z afriky prichadzaju doktori, inzinieri, jadrovy fyzici, ale neprichadzaju oceliari. A oceliari sa nerodia, ani oddany banici, ani pracovnici koksarenskych prevadzok, ba dokonca ani pracovnici u vysokych peci.
Povatsinou su to dnes len zufalci z neistou buducnostou, ze zajtra na miesto krasneho cierneho soplika a popalenin od iskier, budu musiet byt kadernici, alebo opatrovnici africkych neoeuropanov.
Kedysi hrde povolania, dediace sa generacne, neznamenali chudobu, a to nielen za sociku u nas, ale aj na zapade.
Povolanie banika, aj operatora vo valcovni, alebo pri vysokej peci, platilo za dobre platene a odmenovane povolanie, nesmierne narocne a nebezpecne, ale z istotou.
A kedze vsetko je o ludoch, aj taka spinava robota uz dnes nieje in, tak skratka ocel nebude.
Koks sa dovaza z ciny, lebo vdaka eurobuzeracii sa neoplati vyrabat, ocel sa vozi z prdele hotova z ciny, lebo sa neoplati vyrabat. Plechy na vyrobu automobilov sa vozia z ciny, lebo sa neoplatia moc u nas vyrabat, po zaplateni vsetkych emisnych a ekologickych dani a poplatkov, jedine niekde na vychode kolonie EU v USS steel, pri praci za velku almuznu, aj tam sa uz nevyplaca valcovat plechy.
A tak sa da povedat, ze nakoniec pride jeden velky pruser a budeme vsetci malovat obrazy, alebo dostavat podporu, nech vymrieme a dame pokoj prirode.
6. 6. 2020   Toro
Pri rozhodovaní, či chceme oceliarne, alebo nie, treba myslieť aj na možnosť zhoršenia medzinárodných vzťahov. Toto sa týka celého priemyslu, poľnohospodárstva. Ak zrušíme v Európe priemysel, kto nám potom dodá potrebné výrobky? Amerika cez Atlantik? Od Ruska nič nechceme veď sme NATO a Rusko je potenciálny protivník. Čína je ďaleko a vzhľadom k jej vývoju, je otázka času, kedy bude chcieť ,,prebrať,, rolu svetového policajta od USA. Už teraz si dovolí Turecko cez migrantov ,,vydierať,, EÚ. V II.svetovej vojne mala V.Británia ,,šťastie,,že mala rozvinutý priemysel a potravinovú ,,sebestačnosť,, riešila rozoraním golfových ihrísk, trávnikov a čiastočne dovozom. Obilie vyrastie za pár mesiacov, priemysel sa buduje roky.
6. 6. 2020   M.V.
Z dlhodobých vplyvov na oceliarne sa ťažko vymaňujú aj také dobré firmy ako sú Železiarne Podbrezová aj keď im minuloročný zisk poklesol asi o 40%.K celému radu rizík sa pripočítava aj nákup emisných povoleniek, kurzové riziká a aké ešte naviac vedia len oni- napríklad keď im vyhorí veľký drahý transformátor alebo nepredpokladateľný zvrat na trhoch.Takéto historické vlajkové lode majú každopádne dlhšiu históriu ako EÚ a aj význam pre zamestnanosť.
5. 6. 2020   yzyz
Europsky zvaz velka a nova utopia a aj BruSSel neoliberal bolsevici multikultiKomunisti ! Znicili cely europsky oceliarensky priemysel do tla ... Cez tie eko europske smernice a spol! Europsky zvaz ako velka a nova utopia sa bude rozpadavat cez vojnu. Ako kazda doteraz ludska utopia vasa!
5. 6. 2020   anonym
Europa mala oceliarsku krizu uz v dobe, ked nasa krajina, sa stala eurokoloniou.
Prve, co nam priniesla ta trhovo sa spravajuca EU, bolo, ze zaviedli kvoty na vyrobu ocele v SR.
5. 6. 2020   fero z BA
žiadne obmedzovanie nie je v poriadku ---- treba to nechať na trh
5. 6. 2020   Chudobny ucitel v kapitalizme
no ved prave ten trh osklbal Europu o pracovne miesta v oceliarstve
1/1