Názory čitateľov


Názory k článku:
Štvordňový pracovný týždeň: Viac času, viac príležitostí

3. 6. 2020   buko1
Mne v článku CHÝBA podstatná informácia z iniciatívy novozélandskej premiérky, ktorá je v rozpore s nadpisom a obsahom článku (starší článok bol zverejnený týždeň, či dva dozadu). Totiž premiérka síce navrhla len 4-dňový pracovný týždeň, ale pri nezmenenom počte odpracovaných hodín za týždeň. Čo znamená že tých 40 hodín čo na Novom Zélande odpracujú zamestnanci za 5 dní by odpracovali za 4 dni - a teda by nemali ani o jednu jedinú hodinu voľna naviac, len by sedeli dlhšie 4 dni v práci... Vzniknutý trojdňový víkend by podľa jej predstáv mali stráviť výletmi po Novom Zélande a míňaním peňazí na podporu domáceho cestovného ruchu a podobne.
3. 6. 2020   anonym
To si mozu dovolit v kraninach, ktore maju svoje protektoraty a kolonie. V protektoratoch a koloniach, kde sa maka v praci z nizkou pridanou hodnotou a zije prevazne neuvedomela pracujuca chudoba, alebo hypotekarny otroci, by sa stal 4 dnovy pracovny tyzden, 6dnovym, lebo ludske zdroje, by si nasli na miesto weekendovych brigad, 2 dnovych, brigady a ciernu pracu, muracky a ine, na 3 dni.
Pekne by to vyzeralo na vonok, ale v praxi by sa z neoficialneho 7 dnoveho tyzdna, nezmenilo nic.
3. 6. 2020   anonym
Nadpis je v newspeaku spravne. Viac casu, viac prilezitosti. Viac volneho casu, znamena viac priletosti na pracovne vytazenie ludskych zdrojov.
3. 6. 2020   Kronen Zeitung
Pamätáte si na český, komunistický film: "Bony a klid" ?
Bol natočený ešte za totality o pražskom podnikateľskom prostredí - vtedy prehanlivo prezývanom "vexláci" - ktorého najsamdemokratickej ší prdstavitelia to však za 30 rokov dotiahli až na najvyššie priečky ústavných funkcií.
nezapomenuteľný bol napríklad výrok jedného z hlavných protagonistov : "Ty vole, dyť já vlastné rozvíjím vědecko-technickou revoluci !" (išlo o pašovanie osobných počítačov)
Že podnikateľský duch nezapadol prachom ani počas náročnej parlamentnej práci pre blaho národa však zjavne dokázal nemenovaný SK poslanec za stranu vexlákov, ktorí tvoria rodinu - ako tvrdí rakúsky denník Kronen Zeitung (ktorý už čítavam 50 rokov - takže viem, že nezvykne klamať tak, ako je to už v modernej žurnalistike bežné). Lebo nejaký pán Goga vraj zo Slovenska vyviezol do Rakúska milióny rúšok, ktoré lukratívne predával ako respirátory FFP3. Takže ak ste si svojee rúško museli ušiť sami - ako za akcie "Z" počas komančov - asi začínate tušiť, kam sa podelo to Vaše - napriek tomu, že Kičuru zavreli. Keďže v demokracii je normálne, že väčší pes má lepšie reprodukčné šance, nie je na tom nič zlého - lebo proste ste len občania druhej kategórie ("slave" = otrok), ktorí nemajú dosť love na poriadne rúška - a tak prednosť dostane solventnejší (tak ako napríklad pán Niki Lauda, keď sa pre neho hľadali pľúca na transplantáciu a iste len čírou, demokratickou náhodou ich dostal ich na zavolanie - že pri tom musel predať aerolínie Ryanairu, je iste len náhodná zhoda nesúvisiacich okolností ;)
Takže obcod so slovenskými rúškami je nepochybne OK, keďže untermenši si ich - na rozdiel od Rakušákov s tuleňou chorobou - vedia ušiť aj sami. Problém je však v tom, že tie rúška nespĺňajú príslušné normy a certifikácie - takže sú vlastne závadné a pán Goga nás vlastne pred nimi vlastným telom (a peňaženkou) ochránil (doma ušité rúška nepochybne spĺňajú všetky normy a certifikácie ;)
Ale našich rakúskych bratov v demokracii najviacej zarazila rýchlosť vybavenia všetkých byrokratických povoľovačiek - v Rakúsku nevídaná, pretože to je bývalá monarchia, zvyknutá na pomalú a pedantnú prácu svojich C&K úradníkov (od doby Márie Terézie sú tam mimochodom stále tí istí :) A tak isto ich zarazila nepreniknuteľne komplikovaná sieť firemných prepojení - ktorá je u nás až príliš dôverne známa a privádza do úžasu aj ctihodných donov Cosa Nostry ... Aby sme ale zostali na zemi - investigatívna práca rakúskych novinárov nie je žiaden boj o dobro a spravodlivosť - ale len obyčajný protiútok EU mafie - ktorá pre zmenu svoje obete zabíja ďaleko účínnejšími zbraňami, než sú lupary, Semtex, či útočná puška vz. 58 - konkrétne nezmyselnými certifikáciami, normami, zákonnými nariadeniami a ostatnou byrokraciou. Lebo účelom väčšiny z nich je len vyradiť konkurentov, ktorí nemajú love a čas na podplatenie certifikátorov a ostatných normotvorcov.
Ale to ste si iste všimili napríklad pri homologácii automobilov, či iných štvorkoliek ...
3. 6. 2020   Tomáš Marný
Takže se ukázalo, že zaměstnanci se 20% času flákali.
OK, místo 5 dní budou v práci 4 dny.
Jak dlouho bude trvat, než si na nový počet pracovních dní budou zvykat?
A proč by se pak neměli vrátit k potvrezenému modelu 20% flákání se?
Tak pak zkrátíme počet dní v práci na 3 dny?
A stále za stejné peníze jako za 5 denní pracovní týden?
To jako fakt?
A že to tak je, stačí se podívat na to, co se stalo ve Francii po zkrácení pracovního týdne. :D
3. 6. 2020   Monroe
..u nás by to určite nešlo, pretože už zatvorené obchody v nedeľu by bol pre Slováka fatálny problém! Kratší pracovný týždeň by určite stál za za zváženie , aspoň v niektorých odvetviach.Minimáln e by to odľahčilo dopravu .....zmenila by sa čistota ovzdušia...Lenže Slováci sú v tomto ťažko "svetoví".Veď napr. aj Izrael má úplne iný pracovný týždeň, začína v nedeľu a končí v piatok napoludnie.V sobotu tam nenájdete otvorený obchod.A v sobotu nefungujú ani letiská.....A to už je čo povedať.
3. 6. 2020   M.V.
Teraz len tak strelím: Čo keby sa skrátila pracovná doba napríklad po 60-tke?
3. 6. 2020   Tonooo
Ideálne by bolo po 50 pracovať o hodinu menej a po 57 o dve hodiny menej pri zachovanom plate. Takým spôsobom by sa to dalo do dôchodku vydržať.
Ľudia, ktorí robia ťažkú fyzickú prácu by mali už od 50 rokov o dve hodiny menší pracovný čas.
3. 6. 2020   anonym
Tonooo na hrad tiež :))
3. 6. 2020   anonym
M.V. na hrad :))
3. 6. 2020   Dig
Som za a aj za viac prace z domu.
3. 6. 2020   Ahmed
IT firmy. Skuste to navrhnut na Slovensku montovniam. Vas vysmeju.
Je pekne, ze EU ohlasila 750 miliard na nastartovanie ekonomiky, ale cast pre nas sa minie tak ako dosial.
Zle pripravene projekty, korupcia.
Eurofondovu dotaciu pre vzdelavanie zamestnancov som zazil v minulej firme.
dotacia 160 000€ a zamestnancov vzdelavali tak, ze ich donutili podpisat 40 papierov, aby mali vsetko zdokladovane a funguje vsetko po starom.
-A potrebne skolenia a obnovovania odbornych skusok -zaplat si zo svojho!
3. 6. 2020   Dig
Tam nie je na výber, ale niekde je a tam to môžeme eventuálne skúsiť.
3. 6. 2020   Orok Prorok
V 21. storočí už nemajú montovne čo hľadať vo vyspelom svete.
Na montovanie boli roboty už pre 30-timi rokmi a to mali počítače ani nie tisícinu výkonu tých dnešných.
Že nepracujú stroje je len a len chyba bolitického systému, ktorý nekoná vo verejnom záujme, ale vuýhradne v záujme okrádna väčšiny privilegovanou menšinou.
Ak by ste zavreli všetkých Kočnerov, tak nielen parlament aj vláda budú prázdne - ale aj všetky súdy, všetky dekanáty (a rektoráty) a zdravotníctvo skolabuje aj bez Covid-19.
Sme na konci slepej ulice.
Našťastie svitá na časy - lebo psychoptický diktátor skutočnej ríše zlasa už tak pomiatol na svojom brežnevovskom rozume, že proti svojim občanom nasadil vojsko - a to tabu - asi tak ako ľudožrútstvo.
Na verejný poriadok je totiž polícia a nasadenie vojska - určeného pre obranu (či expanziu) voči vonkajšiemu nepriateľovi je neklamný príznak strachu z agóie a rozpadu systému, ktorý sa v skutočnosti rozpadol už dávno - a už drží pohromade len silou byrokracie.
Zažili sme v roku 1968, keď senilný Brežnev nepochopil, že systém vyžaduje inovácie a uveril, že ho udrži tankmi.
Smutnou pravdou je mal sčasti pravdu - syestém ho prežil a my sme si musli ešte 20 rokov počkať.
Deštrukcia však bola o to bolestnejšia a z rumoviska svetlých zajtrajškov sa dymilo ešte 10 temných rokov.
Na druhej strane svet neustále zrýchľuje a kým Rímska ríša umierala stáročia a skamenelý pseudokomunimus desaťročia - tak jediná správna demokrcia pod hviezdami a pruhmi zrejme zhrmí ďaleko rýchlejšie ...
3. 6. 2020   Ahmed
Tak v demokracii s hviezdami a pruhmi sme od 90's. Cize aktualne 30 rokov.
Komunisti to udrzali 41 rokov.
1/1