Názory čitateľov


Názory k článku:
O prácu pastierov nie je na východe Slovenska záujem

29. 5. 2020   Ahmed
Slovensky farmari nevedia na pode podnikat.
Nerobia nic preto, aby zvysovali produktivitu a vynosnost na hektar.
Cest vynimkam.
Aj preto su v agrosektore zabetonovane nizke mzdy.
Tym vynimkam ale hadzu polena pod nohy ako stat, tak aj agrarna mafia rozneho druhu, pri necinnosti policie a sudov.(ne/vymozitel nost prava)
Ohladom chovu oviec -
https://zivot.p luska.sk/pribehy/chov -oviec-ho-zavial-opac nu-stranu-zemegule
29. 5. 2020   @@@
skôr si myslim že problemom su dotacie ...
na slovensku mnohe firmy v polnohospodarstve podnikaju len pre dotacie aj preto ich niečo take ako zvyšovať produktivitu ani nezaujima a potom su prekvapeny z toho čo sa deje ked si myslia že za minimalnu mzdu im tam budu pracovať ludia zatial mnohi čo vlastnici si len nabaluju vrecka cez dotacie
29. 5. 2020   anonym
Mozu sa pokusit verbovat neoeuropanov z rad prichodzich na gumovych clnoch, ci by neboli ochotny, zmenit si kvalifikaciu, alebo priznat skutocnost, ze niesu inzinieri, lekari a ani gynekologovia, ale pastieri, najma z Afganistanu a mozu sa pokusit ich zamestnat.
Problem je v tom, ze taky hnedy, alebo cierny baca, bude rovnako v Slopakistane, ako aj slopak, postaveny pred problem existencie zo mzdy, ktoru mu zamestnanie pastiera vytvori.
Mohli by zacat novu valasku kolonizaciu, ale problem Rumunskych pastierov v SR, bude uplne rovnaky, vdaka globalizovanemu svetu.
Ak Baca za tu almuznu ponukanu, pri extenzivnom chove pasuceho sa dobytka, od jari, do jesene nejako prezije na pastvinach v kolibach a maringotke, problem nastane v zime, ked mu zima bude, nezajde do doliny, lebo tam nema kam ist a jeho bytova otazka sa zo mzdy bacu nevyriesi, takze na trvale presidlenie moze zabudnut, len past ovce a ist potom do pr..
Valasska kolonizacia toto vyriesila na urcity cas, lebo bol nedostatok obyvatelov a ochotnych pracujucich poddanych, na holinach, museli vsak pani nielen zaplatit, ale ponuknut aj urcite privilegia a ulavy, pre kolonizatorov.
Dnes mame ludi dost a mozno aj ochotnych pracovat a to velmi tvrdo, lebo zivot bacu a pomocnikov, je chleba tvrdsi, ako ist na muracky, alebo do fabriky, lenze prijem ak nestaci na zivot a nie len na prezitie, ale na platenie energii, byvania, stravy, dopravy, na takto pracu, moze hodit bobek kazdy, kto nieje uplne padnuty na hlavu. Pracujuca chudoba, je v nasej kolonii standardom, aj pre robotne a remeselne povolania, nieto este hrdlacit niekde na pastve, riesit debilnych ochranarov a nemoct vystrelit luparou na medveda, alebo vlka, dostat boreliu od kliestov, alebo si polezat z encefalitidou, nieje prijemne.
29. 5. 2020   kakadu
Za 2.700€ na mesiac v čistom,
pokojne zmením kvalifikáciu a budem robiť aj pastiera
29. 5. 2020   @@@
to bude asi tym ....asi tam bude ponuka 580 eur ...ale je možnosť že aj viac ale za 300 hodin :D :D :D
1/1