Názory čitateľov


Názory k článku:
Ďalšia krajina so základným garantovaným príjmom: Španielsko vyplatí občanom peniaze na zmiernenie účinkov koronavírusu

28. 5. 2020   PK
Minimalna mzda 1100E? Spanielsko je uz ekonomicky na urovni Slovenska. Takato minimalna mzda je pre tuto krajinu likvidacna. Nikto nezamestna cloveka na neodborne prace za takuto sumu.
27. 5. 2020   yzyz
Nastastie Velika Germania uz vystupila z Europskeho zvazu-velka a nova utopia! Najvyssi sud Velika Germania uz urcil ustava Nemecka je nad smernice Europskeho zvazu velka a nova utopia ... Ta porad si sam!
27. 5. 2020   @@@
neviem prečo všetky media maju potrebu kopať do chudobnych ....snaha media je často aby chudobny ludia ostali ešte viac chudobnymi potom to komu vyhovuje ??? podnikatelom a manažerom firiem ktory potom z chudobnymi ludmi narabaju ako z otrokmi lebo ti ludia nemaju na vyber ...ale je zaujimave že toto mediam neprekaža ak sa podnikatelia a manažeri spravaju k zamestnancom ako k otrokom ba prave naopak ešte to podporuju
............... .... tak si zoberme take slovensko ked sa kritizuje v članku že toto tym ludom nepomože ...tak ako je to na slovensku na slovensku ludia dostanu socialnu davku 60 eur a ešte si ju musia odpracovať čo mnohych vedie k tomu že o tu davku ani nežiadaju ukažka za april ked na slovensku sme mali 200tisic nazemstnanych ale socialnu davku dostavalo len 60tisic ludi takže mnohi neberu nič ...a teraz otazka na tych expertov z rôznych tink-tank organizaii ktory tvrdia že prave toto by mali rapidne zvyšovať zamestnanosť a znižovať nezamestnanosť tak prečo to na slovensku nefugnuje ked takto to na slovensku je zavedene už asi 16 rokov lebo to zavdzal ešte dzurindova vlada ale za cely čas sme v počet nezmaestnanych boli na tom horšie ako okolite štaty V4 a nie len to mnohi nezamestnanych konči mimo uradob prace čo opať ukazuju čisla ked z 200tisic nezamestnanych pred zaevidovani sa na urad prace nebolo zamestnanych až 110tisic ludi čo len ukazuje priliš vela vyhodenych ludi z uradov prace čo je dôsledok rôznych faktorov čo som pisal skratka urady prace nutili ludi do otrockych zamestnani ktore ale tito ludia odmietalia tak ich vyhodili takto to funguje na slovensku čiže len kopanie do nezamestnych aby opačna strana manažeri firiem a podnikateli zas len napchali si plne vrecka na ukor zamestnancov a niekto v mediach vybľakaval ako koza že to pomaha chudobnym alebo nezamestnanym ale nič z toho nie je pravda je to len dalšia podpora vykoristovania zamestnancov a chudobnych ludi ktoru takto často podporuju samotne media
27. 5. 2020   majlanko
ja by som sa napriklad pri poberani zakladaneho garantovaneho prijmu snazil robit to, co ma bavi, ale neuzivi. a podla mna takych ako ja je viac. treba vsak prizant, ze test na slovnesku by mohol ukazat, nakolko sme ako narod lenivi. a nepisom o tom, odkial na to vziat. jedno je ale jasne, coraz viac ludi chape svoje zamestnanie ako otrocinu, a keby mali moznost uniknut, tak to urobia.
27. 5. 2020   anonym
Lenze pracujuca chudoba, hypotekarne otroctvo, nutiace ludske zdroje vlastnit nehnutelnosti, ktore nepotrebuju, energeticka chudoba a vobec lacna pracova sila, pracujuca v sfere vyroby z nizkou pridanou hodnotou, je asi jediny motiv, preco nas zapadny kolonizatori, zakladajuci EHS, prijali do Europy.
Sme v podstate len kolonia. Kedysi zapadny protektorat ZSSR, dnes vychodne dominium EU.
Vo vysledku, ak by ludske zdroje, dostali v Slopakistane zakladny garantovany prijem, premenime sa na jednu velku takmer cigansku osadu.
Uz teraz, pocas korona opatreni, sme sa vlastne stali vsetci nedobrovolne z chudoby pracujucej, chudobou nepracujucou, poberajuc prevazne najaku formu davky, na miesto prijmu za pracu. A najviac postihnuty, su ti, co najviac robili, teda SZCO, zivnostnici a male s.r.o.. ktore vyrabali z vyssou pridanou hodnotou tovary a sluzby. Zamestnanci velkych firiem najma troj a stvor pismenovych, ostali na forme nejakej dotacie, zivostnici mozu zrat aj chrobaky.
Preto zakladny garantovany prijem nefunguje, lebo ak by bol zavedeny, nebude v kolonii postacovat na zivot, nieto na vykon niecoho, co cloveka bavi, ak to nieje prave freganstvo a nuranie sa v odpadkoch, pripadne kopanie zemlianok a stavba nudzovych obydli, zivot v slume, tukabelovanie, sqatting, stanovanie na chodniku a pod.
27. 5. 2020   @@@
ved prave preto by mala byť určita nepodmienena štatna davky ...
lebo ak maš nejaku nepodmienenu davku nie je to o tom že odradza od pracovania ale je to o tom že nuti podnikatelov a firmy aby zlepšili podmienky v praci pre ludi aby mali zaujem tam pracovať
je paradox že media prezentuju opak aj niektory akože ekonomovia čo veci len zhoršuje a mnohi ludia hovoria o tom že sa v praci citia ako otroci a čo im ti experti odporučia ?...no zas len niečo v prospech zamestnavatela dajte vypoved ...ale to že da vypoved nebude mať z čoho žiť tak skonči zas na tom istom
cely dnešny system je nastaveny tak aby čo najviac vykoristoval tych najchudobnejšich a prave akisi nedpomieneny štatny prijem by to vedel odburať ale viem že pre mnohych zamestnavatelov a ich vernych ekonomov je to nepripustne lebo pre nich je najlepšie ked su zamestnanci vo finančnej tiesni ked su skratka finančni otroci tohto ich vymysleneho systemu
27. 5. 2020   adam
Slováci sú národ Blbcov.patríme medzi krajiny ktoré odpracujú najviac hodín za týždeň,patríme medzi krajiny ktoré odrobia najviac víkendov a najviac nočných a poobedných smien. Slováci v rovnakej Fabrike aká je v NEmecku urobia dvojnásobne väčší výkon za 30 percent mzdy nemca. Lenže asi je to všetko málo neustále počujeme že máme nízku produktivitu práce.Tak sakra kde je chyba?
27. 5. 2020   anonym
My nemame nizku produktivitu prace, ale pracujeme na miestach, ktore vytvaraju nizku pridanu hodnotu. To je zakladnou podmienkou vzniku kolonie. Lebo lacna pracovna sila, nuti ludske zdroje, zit na hranici chudoby, teda presnejsie zit ako pracujuca chudoba. Nizka pridana hodnota prace, je dosledok eurokolonizacie.
Je uplne samozrejme, ze ak by praca mala rovnaku pridanu hodnotu, ako u kolonizatorov, nededikovali by takuto pracu do kolonii, ale vykonavali by ju prevazne vo svojich krajinach. A my by sme mohli cisto teoreticky, za tou pracou cestovat, ale stale by sme asi nemohli v tej krajine zit, lebo napriek vyssej pridanej hodnote prace, mzdy by nestacili na trvaly pobyt a zivot v drahsej krajine.
Staci sa na to pozriet ocami migrujucich pracovnikov z chudobnejsich krajin ku nam. Chyba-lo nam pred koronou, asi 0,9mil ludskych zdrojov. keby len pol miliona. Nemaju a nemozu za mzdu, ktora ma vyssiu pridanu hodnotu, ako v Srbsku, alebo v Bulharsku, je teda vyssia, ako mzdy u nich, ale neumoznuje takemuto ludskemu zdroju, sa prestahovat vdaka ziskanej praci na Slovensko. Moze tu len zarobit a peniaze minut tam, kde je lacnejsie, dokonca si postavit, alebo opravit dom, prenajat byt, alebo splacat byt. Ale nie na Slovensku.
Ak su vsak mzdy priblizne rovnake, pre Slovakov aj cezhranicnych, znamena to iba jedine, ze na rozdiel od migrujucich pracovnikov, my tuna musime zit, oni nie. A musime tu zit, aj ked praca nieje, alebo je jej menej, alebo je este horsie platena. Ludske zdroje sa nedavaju za pracou do pohybu len tak z rozmaru, ale zenie ich nejaka potreba, alebo bieda. To znamena, ze je mozne, ze vdaka krize sa bude musiet dat do pohybu aj cast ludskych zdrojov v SR. Akoze uz v pohybe aj je, ale stale je to dost malo. Problem je, ze potom ich splacane nehnutelnosti, alebo nehnutelnosti vlastnene, ale neobyvane, vdaka migraciiza pracou, su im tuna len pritazou, bez ohladu na fakt, ze su vlastne zbytocne a predrazene.
1/1