Názory čitateľov


Názory k článku:
Čínsky Trojan v Európe

12. 5. 2020   anonym
Avanti popolo, avanti rossa.
Taliani su koliskou Fasizmu, ku komunistom ma blizko aj mafia, takze priatestvo na vecne casy z komunistickou stranou CLR, nebude robit Talianom velky problem.
12. 5. 2020   poslucháč
George Marshall - po ktorom bol Marshallov plán pomenovaný - nebol ekonóm, bankár, národohospodár, ani finančník - ale päťhviezdičkový armádny generál.
Je to tak vysoká vojenská hodnosť, že USA mali pred ním len troch: Granta, Shermana a Sheridana (všetci traja však do tejto vysokej hodnosti boli povýšení pred rokom 1900) a po Marshallovi sa túto vysokú hodnosť podarilo dosiahnuť iba McArthurovi, Eisenhowerovi (autorovi strategického plánu preventívneho termonukleárneho útoku proti Rusko-Čínskemu bloku SIOP-62 - ktorý je mimochodom nepretržite platný dodnes len bol posledne premenovaný na OPLAN 8010-12 - podpísali ho však aj Obama, aj Trump a podliehajú mu aj nukleárne ponorky UK zo škótskeho Faslane), Arnoldovi a Bradleymu.
Dôležité je, že Marshall nevošiel do histórie ako vojvodca na bojovom poli (napr. ako McArthur) - ale ako organizátor, plánovač a odborník na inovatívne metódy vedenia bojových operácií (čas ukázal, že úspešný lebo dezinformácie šírené masmédiami, ekonomika dlhu a inflácie, ako aj finančníctvo bojujúce privatizáciami sa ukázali byť ďaleko účinnejšie než atómové, chemické a biologické zbrane dohromady s lietadlovými loďami, vojenským letectvom, raketami, tankmi aj kavalériou so všetkými mušketami, hlapartňami, lukmi a šípmi ... )
12. 5. 2020   one eyed king
a čo tým vlastne chcel poslucháč povedať? že si z neho Čína berie príklad? Albo že sa človek takého formátu rodí raz za storočie?
22. 6. 2020   Lyzicka
Trepes a strasne.
Hodnost General of The Army sa zaviedla ako 4 hviezdickova hodnost pre velitele celej armady po obcianskej vojne. a v rokoch 1866-1888 ju mali Grant, Shermann a Sheridan. Po Sheridanovej smrti hodnost zanikla.
sucasna hodnost General of the Army, bola zavedena az pocas druhej svetovej vojny uz ako 5 hviezdickova. a jej prvym nositelom bol prave Marshall, ktory bol v tom case Chief of Staff, zodpovedny za distribuciu personalu v celej armade. nebol polnym velitelom, ale skvelym organizatorom a dokazal za tri roky urobit americku armadu asi 40 nasobne silnejsou.
dalsim nostitelmi tejto hodnosti boli McArthur (2 dni po Marshallovi), Eisenhower (2 dni po McArthurovi) a Arnold (1 den po Eisenhowerovi). 5 a poslendy nositel (Bradley) dostal tuto hodnost asi 6 rokov po ostatnych.
okrem nich mali ekvivalentnu hodnost styria 5 hviezdickovi admirali - Leahy (1 den pred Marshalom), King (1 den po Marshallovi), Nimitz (1 den po McArthurovi) a Halsey (asi rok po uvodnych udeleniach)
teoreticky existuje este General of the Air Force, ktory vsak nebol udeleny nikomu. jediny 5 hviezdickovy general v Air Force bol Arnold, ten vsak dostal 5 hviezdickovu hodnost pred tym, nez sa Air Force oddelila od Army. A tak bol Arnold neoficialne nazyvany General of the Air Force, ale v oficialnych dokumentoch ma General of the Army.
okrem toho existuje aj 6 hviezdickovy General of the Armies, ktoru dostal iba jeden jediny general za zivota (Pershing - 1919) a druhy 177 rokov po smrti (George Washington - 1976). teoreticky existuje aj 6 hviezdickovy Admiral of the Navy, no v praxi nebol nikomu udeleny. Jediny Admiral of the Navy bol od roku 1899 Dewey, vtedy to vsak bolo povazovane za 4 hviezdickovu hodnost.
co sa Marshallovho planu tyka, George Marshall nebol jeho autorom. Povodny plan napisal priemyselnik Lewis Brown na ziadost generala Claya, ktory bol vojenskym guvernerom americkej okupacnej zony nemecka. povodne sity na mieru nemecku. povodny plan bol detailnejsie rozpracovany a rozsireny na celu europu uradnikmi ministerstva zahranicnych veci Claytonom a Kennanom podla poziadaviek senatora Vandenberga, predsedu senatneho vyboru zahranicnych vztahov. Marshall bol vtedy ministrom zahranicnych veci. Iniciativa jeho podriadenych mu neunikla, a plan korespondujuci s jeho vlastnymi nazormi aktivne podporil.
strucne aj jasne pocet hviezdicie a to co reprezentuju sa sasom meni, hojenske hodnosti nie su vytesane do kamena, a mozno sa o par desiatok rokov dockame aj 10 hviezdickovych generalov. v style viac pruzkov, viac adidas
12. 5. 2020   Fanatix
HOAX, HOAX, HOAX!
1/1