Názory čitateľov


Názory k článku:
Analýza: Reality naďalej výrazne rastú, koronakríza ceny zatiaľ príliš nezasiahla

8. 5. 2020   anonym
V dnesnej dobe, ked sa objavili nove ekonomicke trendy, teda nastup svetovej hospodarskej krizy, sa na zaklade poznatkov z doby minulej, moze kludne zacat z vyclenovanim lokalit, pre stavbu nudzovych kolonii, ktore budu pravdepodobne dominantnym trendom v v byvani ludskych zdrojov v obdobi svetovej hospodarskej krizy. Ak budu viac menej uzavrete hranice, cestovanie za pracou, bude problemom, rovnako ako lacnejsie byvanie za hranicami, predrazenej kolonie, objavia sa nove trendy a fenomeny, ktore su vo svete bezne, ale u nas sa na ne pozera z despektom odporom, alebo niektore trendy byvania, su nedocenene a niesu mainstreamove, pretoze su spopjene kombinaciou tradicnych a modernych sposobov, ktore vyuzivaju najma etnika, mnoziace sa na plne davky.
V tychto vzacnych chvilach, sa jedna o trend byvania, ktory nieje popularny, ale v podstate tam uz smeruje ta cast dnesnych ludskych zdrojov, ktora nema pracu a pobera davky, alebo si musela odlozit splatky, alebo skratka zije a mozno sa teraz aj mnozi na plne davky v karantene. V podstate majoritna cast obyvatelov nielen tejto kolonie, sa stala presne rovnako zijucim etnikom, ako zatracovany cigani na osadach a luniku 9.
Ak pride urcita cast obyvatelov kolonie o prijem a nebudu zdroje na davky, nebude ani trend byvania rovnaky, ako pred koronou. Je to dane z podstaty veci, ze budu byty, budu asi aj najomne byty a mozno dokonca aj lacne najomne byty, ale nebude mat na byvnie v tychto bytoch znacna cast populacie.
Nemusi to byt ani viac ako 20%, ale mnohe sa zmeni, niektore lokality sa stanu no-go zonami nie koli naplave z afriky, ale mnoho rodenych slopakov, sa prisposobi situacii. Okrem ineho Bratislava nema vlastne ghetto, ani nudzovu koloniu, ani karavnove mestecko. Preto v podstate Petrzalka, ktora by mohla splnat tieto atributy, ako zlozenim obyvatelov, tak ich moznou socialnou inkluziou, je zatial pokojny 5ty obvod mesta. Je to ako Harlem, alebo Bronx, pripadne Soho, ktore tiez neboli vzdy hnusne, ale aj po rokoch upadku, sa zase stali krasnymi a zase vedeli upadat a tak stale dokola. Mnoho dobrych umyslov, architektov brutalizmu, spravilo z mnoho miest, zaujimave kolonie vrazdiacich sa ludskych bytosti, obyvajucich betonove kralikarne. Ale aj plosne rozlozene radove zastavby, malych RD, mozu sa stat sucastou urcitej vylucenej lokality, hoci majitelia su movity, pracuju a maju peniaze, tak ale okolie, kriminalita a cudne sposoby zivota, meniace sa z krizou, alebo opatreniami, menia aj sposob zivota ludskych zdrojov v danej lokalite.
Pravda je, ze ti co su na davkach cely zivot, asi ich netrapi, ci stoji m2 500eur, alebo 2000eur, nepremyslaju nad sposobom, ako sa zadlzit, lebo uz davno su zadlzeny, ani nepremyslaju o tom, ze ci piecka v chalupke v osade, je bytovy doplnok, alebo aku energeticku treidu ma ich obydlie, ci splna svetlotechnicke normy, alebo ma vobec stavbne povolenie a dokonca ich netrapi ani ci su vlastnikmi pozemku, na ktorom maju postavene obydlie.
7. 5. 2020   @@@
prilišny optimizmus len či bude taki aj dalšie štvrtroky aby tu na konci roka reality nevyplakavali že nikto nechce kupovať aj ked ceny vyrazne znižili
8. 5. 2020   Adam
Klamstvo je silný nástroj tohoto smradľavého a prehnitého systému.Vo veľkých mestách sú tisíce bytov na krátkodobý prenájom ktoré sú dva mesiace prázdne.Ceny za prenájom týchto bytov klesli viac ako 30 percent.toto tvrdia združenia prenajimateľov po celom svete.Logicky ak nie je byty komu prenajímať ako môže stúpať cena?
8. 5. 2020   a.likavcan@zoznam.sk
nemozes porovnat prenajom/podnajom s kupou/predajom, ceny zavisia od toho ako chcu ludia kupovat a nie ako nechcu ist do podnajmu. a po dalsie ked sa krizy riesia kvantitativnym uvolnovanim nerataj s tym ze ceny bytov pojdu dole, musela by prist velka kriza pri ktorej by nikto nemal zaujem o kupu. to sa teraz pri koronaviruse nestane
7. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
DPH - daň z pridanej hodnoty sa nekoná /?/.
7. 5. 2020   Member
Mám ti ju vyrubiť?
7. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Predovšetkým by ste musel uviesť výšku sumy PRIDANEJ HODNOTY.
7. 5. 2020   Fero
Hovori sa, ze nehnutelnosti je malo. Skor si nehnutelnosti ludia sialene nakupuju na hypoteky, lebo su nizke urokove sadzby. Teraz je dovoleny dokonca pausalny odklad splatok. To je cesta do pekla, lebo ak niekto nedokaze hypoteku splacat pri dnesnych urokovych sadzbach, tak bud je maximalne nezodpovedny a nema ziadnu financnu rezervu alebo patri do takej nizkoprijmovej skupiny, ze hypoteku nemal v ziadnom pripade dostat. V oboch pripadoch by mali byt ludom nehnutelnosti bankou odobrate a odpredavane a na trhu by bolo dostupných nehnutelnosti viac.
8. 5. 2020   apoliticky
Vieš čo...take svine ako ty vo svete vešaju ! ...si riadny bastard !
8. 5. 2020   anonym
Fero ma v podstate pravdu, problem je, ze banky, najma pobocky u nas v kolonii, nespravne urocovali bonitu klientov. Na zapad od nas u nasich kolonizatorov, klienti bank zvucnych mien, ktore u nas maju pobocky, by klientovi z prijmom, ktory ma u nas bezny hypotekarny otrok, nedali ani debetnu kartu. Pri 10 rocnej aproximacii bonity klienta, by ho zaradili do programu socialne vylucenych ludskych zrojov, co sa nedokaze vymanit z kruhu chudoby, napriek jeho vysokej pracovnej moralke, minimalnej chorobnosti, vysokemu poctu odpracovanych hodin..
Na miesto spotrebneho uveru, by dostal skor program socialnej podpory, odobrali by mu deti aj psa. Dostal by pravdepodobne socialne byvanie z dotovanymi energiami.
Po 20 rokoch, aproximacie bonity, pri zarobkoch ako u nas v kolonii, napriek valorizacii, socialnej podpore, by dostal akorat interview, v nejakom socdemackom casopise, ako prezit v kritickych podmienkach pracujucej chudoby.
Ale na hypoteku by nedosiahol, aj keby uz pracovali aj jeho deti, mangelka a pribuzny.
Takze pravda je, ze u nas v kolonii, sa hypotekarne a uverove otroctvo, zaviedlo cielene a urcovanie bonity pracujucej chudoby, na schvalene cerpanie pozicek, hypotek a leasingov, bola cielena likvidacia obyvatelov.
8. 5. 2020   Fero
ked neplatis lizing za auto, tak Ti ho tiez zoberu. V zmluve sa ludia zavazuju, ze budu splacat podla dopredu danych pravidiel. Je blbe, ze si ludia beru hypoteky na 30 rokov, ale nikto ich k tomu nenuti, len tuzba vlastnit byt. Za posledne 4 roky z môjho pozorovania v krajskom meste v ktotom byvam stupli ceny bytov tak o 40 percent. Platy tu urcite o 40 percent za ten cas nestupli a este par rokov nestupnu. Kazdy sa snazi co najskor naskocit na rozbehnuty vlak stupajucich cien nehnutelnosti, aby na tom zarobil. Vacsina vsak nakupuje na dlh. Toto nemoze trvat donekonecna.
7. 5. 2020   Mirec
by ma zaujimalo, k comu je dobre donekonecna zdrazovat nehnutelnosti, zvysovat mzdy, inflacia atd. To bez toho by svet zanikol ? Nac je v reale dobra inflacna spirala pre vacsinu ludi ?
7. 5. 2020   Member
Na to, že keby si rozbehol deflačnú špirálu, tak by prestali nákupy všetkého, čo v danej chvíli nie je bezpodmienečne nutné a teda výroba a obchod by takmer zanikli. Ale je pravdou, že vzduch by bol o veľa čistejší.
7. 5. 2020   a podla mna
a co je v sucasnej situacii lepsie? inflacia, alebo deflacia?
9. 5. 2020   Pismeno
Priatelu inflacia je dobre premyslena kradez preto existuje sluzi zlu
7. 5. 2020   Robot
Prvy kvartal teda nie je v ziadnom pripade aktualne obdobie. Je druhy kvartal a korona zasiahla od polovice marca.
Australia pada, Amerika pada a my budeme coskoro.
Treba byt trpezlivy.
1/1