Názory čitateľov


Názory k článku:
COVID-19: Aby sme dokázali prežiť, musíme znížiť závislosť ľudí od mzdy

7. 4. 2020   anonym
V praxi toto dokazala na nasom uzemi, len urcita etnicka skupina, ktora vyclenila zo solocnosti a tato dokaze prezit, vdaka mnozeniu sa na plne davky. Je prakticky uplne nezavisla od mzdy, ktora je odvodena od vykonavanej prace. Tato skupina, vdaka odlisnemu kulturnemu a fundamentalnemu zivotnemu postoju, dokaze v maximalnej moznej miere vyuzivat vsetky prirodne, ale aj neprirodne zdroje, na svoje prezitie.
Prezit znamena mnozit sa.
Aby sme dokazali prezivat, nie prezit, zvolili sme si pracu, ako zdroj obzivy, uver ako sposob zabezpecenia byvania a platbu za energie, ako sposob vykurovania.
V skutocnosti sme sa stali len pracujucou chudobou, energetickou chudobou a hypotekarnymi otrokmi.
V buducnosti kazdeho z nas, caka prijatie takych opatreni, ktore ak skutocne chceme prezit, znamenaju podobne prisposobenie sa podmiemnkam, aspon ciastocne, ako vyuziva napr. jedna etnicka skupina v nasom narode.
Moze to vsak znamenat aj niektore zaujimave aspekty, napriklad prijatie inych zivotnych postojov ku kriminalite, alebo k praci, pripadne sa nehanbit za vyhybanie sa zle platenej praci a budovaniu osobneho rozvoja, budovaniu nudzovych pribytkov, daleko viac sa venovat zberu druhotnych surovin, teda pomahat planete v obnove, vyuzivat lokalne zdroje vody povrchovej, teda prat rucne v potoku, chodit na vykonavanie potreby do prirody, najma v okoli svojho obydlia, odvyknut si od splachovania WC, odvyknut si od spalchovacieho WC, vykurovat lokalnymi zdrojmi nudzove obydlia, vyuzivat lokalne vykurovacie zdroje na varenie a mnohe dlasie.
Toto vsetko mozeme, ale aj nemusime, ak budeme chciet znizit zavislost lidskych zdrojov od mzdy.
28. 4. 2020   František Dobrota
Zase raz problém s Rómami. Keď začali za čias Márie Terézie prichádzať do Strednej Európy z Besarábie, už vtedy sa ich spoločnosť stránila. Mohli sa usadzovať, ale len za dedinou, mimo mesto atď. Pretože pochádzajú z Indie, majú snedú farbu pleti, líšia sa od domáceho obyvateľstva. Spoločnosť ich segregovala. Niečo ako černosi v Južnej Afrike. Nemali prístup ku vzdelaniu, vykonávali len najhoršie práce. Takto sa potom ťažko začleniť do spoločnosti. Preto prišli na to, ako využiť zákony tejto spoločnosti vo svoj prospech.
6. 4. 2020   venczel@azet.sk
nužé od štátu každý 2000 euro a kdo chce ,,,, môže pracovať !!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
5. 4. 2020   dino
Ja som jeden ten nechapavý. Môže mi niekto vysvetlit ked ako jediny na svete (Chirana Stara Tura( mame ten respirator co vsetci potrebuju nepostavime za 10 dni halu ktorá nimi zasype cely svet a zaplati nam celu pandemiu? Miesto toho pride Igor a zakaze im vyvažat. Mal ich podporit a pomoct aby mohli aj vyvažat. Keby sme mali premiera Činana tak sa to nestane. Nechce sa nam a ani nasim detom robit. Odvykli sme si. A to nas zabije ak sa nevratime k robote. Treba spravit krok vzad aby sme neskor mohli spravit 2 kroky vpred.
2. 4. 2020   ROBO
Verím, že si konečne už ľudia uvedomia, že kto je v tomto systéme najdôležitejší...a nie sú to úradníci-byrokrati, politici, menežéri, médiá, či marketingoví pracovníci. Najdôležitejší sú, a vždy boli zdravotníci, lekári, sestričky, celý medicínsky sektor a všetci napojení naň. Týchto pracovníkov je jednoducho málo, majú najväčšiu zodpovednosť so všetkých slovenských povolaní, zarábajú príliš málo s ohľadom na to, že celý život musia študovať, a akú majú zodpovednosť. Dosiaľ Smeráci, a média len huckali ľudí proti zdravotníckym pracovníkom, posielali im kontroly, buzerovali ich zo všetkých možných strán, keď si niekde uliali nejakú zadarmo dovolenku, zdaňovali im odborné semináre, s ktorých nevideli ani euro príjmu, a napr. dôchodci to brali už ako fakt, že doktori a sestričky sú tí zlí, čo zlí...najhorší, a preto sa treba voči nim aj tak správať....no a teraz im tlieskajú na balkónoch....načo?? ? Ste sa práve zobudili? Veľa doktorov poutekalo do zahraničia, však prečo neísť, keď im o 400km ďalej ponúkajú 10x viac vo výplate...na čo zase komunisti smeráčkovia zareagovali, že ich tu udržia nejakými zákazmi. Proste dosiaľ to bolo celé zlé, a dúfam, že sa to už konečne zmení. Priemerný slovák s klapkami na očiach mi na toto odpíše, že zdravotníci zarábajú veľa...na čo už dopredu poviem, že nemá pravdu, treba otvoriť oči, prípadne vyskúšať si túto prácu.
2. 4. 2020   KarolKarolKarol
Si určite pracovník zdravotníctva a zasa by ste chceli viacej peňazí, ako keby ste boli na Slovensku iba vy. Ostatní nerobia nič a zarábajú veľa? Len vy ste chudáci? Prečo by mali ostatní zarábať málo a vy, ako na západe? Ostatní si len váľajú šunky? Mnohí robia za oveľa menej peňazí a oveľa náročnejšiu prácu a nelamentujú. Ak sa ti nepáči, choď robiť niečo, čo pokladáš za nenáročné a oveľa lepšie platené. Čo robia lekári teraz v zdravotníctve zrazu také náročné? Veď tu máme 2 a 1/2 pacienta s koronavírusom, niektoré zdravotné sestry sú dokonca doma, operácia sa pomaly všetky odložili, tak mi vysvetli, prečo sú zrazu takí prepracovaní. Z čoho? Toto mám najradšej, keď ešte aj túto situáciu niekto ide využiť na požadovanie vyššieho platu. Vyskúšaj si Ty inú prácu, choď niekde makať, zober napr. lopatu, alebo choď za pás a potom sa Ty zobudíš a prestaneš vypisovať sprostosti, z ktorých je ostatným na grcanie. Uvedom si, že nielen lekári v zahraničí dostávajú viacej. Takéto "žvásty" tu môžu začať vypisovať zástupcovia každého povolania. Každý má možnosť robiť niečo iné, nik nie je nútený robiť to, čo práve robí. Žiješ na Slovensku, kde ekonomika stojí žiaľ tak ako stojí a nie je možné, aby jedna skupina ľudí zarábala toľko, ako na západe a ostatní sú okašľaní. Tak sa kľudne zbaľ a ťahaj čiaru na západ, kde ťa čakajú s otvorenou náručou.
5. 4. 2020   ROBO
Ach Karol Karol Karol, si ty ale...zbytočne plačeš pre nič. Nie som lekár, ani sestrička, ani zdravotnícky pacient. Iba vidím realitu, som ekonóm. Uvedom si jedno, nikto nemá väčšiu zodpovednosť ako lekár, no a logicky na to ostatné iba nadväzuje. Prečo je v Amerike najviac hodnotený lekár? Práve pre to, čo som hovoril. Vedel som, že sa ale nájde niekto, kto vie aj písať do diskusií a strašne sa hnevá na lekárov(rozumej strašne im závidí). Tak sa toľko nepaprč.
5. 4. 2020   anonym
Mam na teba otazku. Prečo je lekar v USA vysoko hodnotený ale ludský život nie?
5. 4. 2020   ROBO
Dovolím si odpovedať na otázku otázkou: Robil by si lekára na Slovensku za cca 1000-3000 EUR v čistom(pre hejtrov....lekára v trvalom pracovnom pomere, t.j. nie súkromného), pričom by si nesmel urobiť za celý svoju život ani jednu jedinú chybu(lebo inak by zomierali ľudia), a ešte by sa do teba pravidelne obúvali média, štát, dôchodci a iní ľudia, čo pojedli celosvetovú múdrosť?
6. 4. 2020   anonym
Ľudský život stráca na hodnote lebo je nás 7 miliard. Preto nemá lekár takú cenu akú by chcel mať. Pár mrtvych nikomu chýbať nebude. Nie som cynický, ale trh áno.
3. 4. 2020   anonym
Cim chudobnejsi pacient, tym chudobnejsi lekar. Cim sprostejsi otrok, tym bohatsi otrokar.
28. 4. 2020   František Dobrota
Najdôležitejší sú robotníci. Lebo keď tý vo fabrikách nevyrobia, nebolo by čo deliť ani medzi zdravotníkov. Výrobky sa na trhu zrealizujú, predajú, časť peňazí sa odvedie do štátneho rozpočtu vo forme daní, a z nich sa platí aj zdravotníctvo. Priemysel je základ.
2. 4. 2020   Miro
Chcelo by to systém a la Star Trek, t.z. zahodiť koncept peňazí a celkovo výmenného obchodu a pracovať pre dobro celej spoločnosti (a teda svoje vlastné tiež). Takéto niečo by výrazne zrýchlilo výskum, vývoj, umožnilo pomerne jednoducho kolonizovať ďalšie planéty a mesiace slnečnej sústavy, zanikol by hlad, bieda, nedostatok, bola by možná recyklácia našich zdrojov, vyčistenie morí a oceánov celkovo prírody od odpadu, atď atď. Samoozrejme, bolo by potrebné vysporiadať sa s príživníctvom niektorých ľudí, ktorí nie sú ochotní pracovať, ani keby čo bolo. Ale to by sa isto dalo všetko ošetriť zákonmi.
2. 4. 2020   Dig
Mislis KOMUNIZMUS, to sme tu uz mali. Dikes.
2. 4. 2020   korektor
Mislis = Myslis
7. 4. 2020   mikimaus
Správne!
2. 4. 2020   Pietro
Máš to trochu pomýlene, komunizmus sme tu nikdy nemali , ale bol tu socializmus a to je rozdiel a ak to nevieš tak si to naštuduj a potom tu vypisuj, no je tu ešte aj iná možnosť,možno si niekoho počul ako to hovorí a teraz chceš byť múdry.
2. 4. 2020   apoliticky
Spravne si napisal...komunizmu s sme nikdy nemali a nikde ani nikdy vo svete nebol...len debili ako ,,Dig,, si vzdy mylia socializmus s komunizmom...pritom su to UPLNE rozdielne systemy !
3. 4. 2020   Dig
Pre mňa sú KOMUNISTI aj SOCIALISTI tá istá banda zlodejov. Ja si nič nemýlim.
2. 4. 2020   jim45
No ved si to skus a mozes hned zacat. Uz ta vidim ako dries od rana do vecera, najprv pole, potom navozit drevo na zimu, potom si usit oblecenie, stavat dom. Mozes nam to predviest, uz sa tesim ako ti to pojde od ruky.
2. 4. 2020   anonym
To by ťa mohli inšpirovať myšlienky Jacque Fresca...https://ww w.thevenusproject.com /the-venus-project/ja cque-fresco/ alebo www.files.theve...
2. 4. 2020   WonderW
Takýto systém a la Star Trek ako si ho nazval a popísal hľadaj v starovekom Švédskom Vikingskom svete severanov kde bola deľba práce asi taká ako si popísal, kde panovala kolektívna zodpovednosť za komunitu, kde keď neboli dostatočne silní dôvtipní úprimní k sebe navzájom a nepracovali pre komunitu dostatočne, tak ich napadla susedná osada vyplienila ich, spravila si z nich sluhov...
"Mytologická voľba bola jednoznačná, buď zamrzneš v ľade ako cencúľ alebo sa budeš hýbať bude sa s teba pariť a budeš vyrábať teplo pre seba a pre svoju osadu rozumným ekonomickým spôsobom budeš smerovať svoju aktivitu pre blaho spoločnosti v ktorej si nie ste navzájom nepriatelia, jediný nepriateľ(či priateľ) je mráz (a hlad), ktorý tomu všetkému dáva význam a zmysel."
2. 4. 2020   anonym
V preklade z newspeeku, do zrozumitelnej reci.
Vysledkom prezitia kleptokratov, bude znizovanie zavislosti ludskych zdrojov od mzdy. V realenej praxi kolonialneho Slopakistanu, je to velmi jednoduche. Nedavat ludskym zdrojom mzdy, lebo ludske zdroje, si prilis zvykli na to, ze za mrzku almuznu a vdaka uverom, dosiahnu na to, co nikdy nemali mat.
Na miesto zivota na uver, sme mohli mat krasne zemlianky, alebo na miesto predrazenych bytov v hnusnych panelakoch, zateplenych polystyrenom, sme mohli mat nadherne gheta a na miesto dialnic, krasne gruntovky.
Staci velmi malo a budeme aj v realnom zivote vidiet, aka je skutocna realita, nezavisla od mzdy.
2. 4. 2020   Dig
Vyzdvihujem z tohto tvojho príspevku -> Prikrývaj sa iba takou perinou, na akú máš ... žiaľ väčšina slováčikov toto nie a nie pochopiť.
4. 4. 2020   Member
Neboj! Tentoraz pochopia!
2. 4. 2020   yzyz
Cize logicky krok je dat ludom konecne slusnu euromzdu! Vo vyske od 2000-5000. eur mesacne z toho sa da sporit ... A ukladat si aj na horsie casy vid suprapandemicky virus koronavirus-SARS 3.0 siriaci sa vzduchom. A najnovsie aj podla vedcov vodou ... A toto je uz na lync original ludi dole chudoby-novodobych otrokov! Preto su logicky aj ekonomika-ekonomia tie pavedy tak nic viac a nic menej ...
https://plus7dn i.pluska.sk/rozhovory /ivan-miklos-slovaci- zarabaju-prilis-vela- to-co-robia-viem-ludi a-budu-krutit-hlavou
2. 4. 2020   Dig
Len obávam sa, že toto sa Slovenska netýka.
2. 4. 2020   WonderW
Len sa tak idem jednoducho nad tým zamyslieť:
____
Prečo nemáme 2000-5000 euro mzdu tu na Slovensku za rovnako dobre odvedenú prácu tak ako zahraniční zamestnanci?
Pretože buď nás zamestnávateľ okradol alebo sme prácu nespravili tak kvalitne.
Prečo nás zamestnávateľ okradol?
Buď je zlý a neschopný zamestnávateľ alebo dostal Nezaplatené alebo nedostatočne zaplatené- vyjednanú sumu za zákazku, alebo je len sprostý zlodej a otrokár.
Prečo sme prácu nespravili tak kvalitne a dobre?
Buď sme sprostí a nevzdelaný a nevieme prácu urobiť- sme nekvalifikovaní alebo sme lenivý a nechce sa nám robiť.
Prečo sme sprostí a nekvalifikovaní?
Pretože nemáme dostatočné vzdelanie za ktoré zodpovedá školstvo a nemáme prax za ktorú zodpovedá firemná politika vzdelávania, plánovania a manažovania(vysokoš koláci).
Prečo školstvo nedostatočne vzdeláva svojich študentov?
Pretože za to zodpovedá vysoké školstvo ktoré produkuje nekvalitných pedagógov ktorí učia zle na stredných a vysokých školách a nekvalitných inžinierov magistrov a doktorov ktorý zaplavujú manažment a riadenie firiem podnikov a inštitúcií...
Prečo akademici vo vysokom školstve neprodukujú kvalitné ľudské zdroje a inovácie...?
Pretože sa venujú úplne niečomu inému než učeniu, než vede a výskumu.
Čomu sa teda venujú na vysokých školách akademici?
Venujú sa sťažovaniu sa na nízky plat, venujú sa bočným zárobkom, pre súkromný sektor, ktorý je podvýživený nedostatkom kvalifikovaných ľudí(ktorých majú vyrábať vysoké školy) a venujú sa strategickému plánovaniu pre kriminálne živly ako rozvrátiť túto krajinu, zničiť fungujúce a vymlátiť z kaput automatu posledné drobné...
___
Pre toto nemáme 2000-5000 eurové platy.
2. 4. 2020   Theway Tohell
Si ešte veľmi-veľmi naivný :)
To celé je v skutočnosti o klamaní, podrážaní a vykorisťovaní.
Skutočným insiderom sa však staneš až keď začneš klamať, okrádať a vykorisťovať aj sám seba, pričom si to ani neuvedomíš.
Spoznáš to, keď začneš byť úspešný a budeš sa snažiť zistiť prečo ?
Potom zostarneš a zistíš, že s takou sviňou, na akú si sa vypracoval, nechceš mať nič spoločné.
To je zrejme hlavný dôvod prečo ľudia umierajú ...
2. 4. 2020   anonym
Nadpis je pekny, ale to by bol obrat systemu, budovaneho globalne uz 100 a viac rokov na oboch stranach barikady. Lebo u nas v kolonii, sme budovali a to celkom hrdo, bez ohladu na kleptokrata pri moci, poslednych 30r kolonialny kapitalizmus, kde ludske zdroje, su zavisle od mzdy, ktora z nich vytvorila pracujucu chudobu. Pracujuca chudoba uz nieje zavisla len od mzdy, ale aj od poskytovanych uverov a poziciek, ktore vytvaraju z pracujucej chudoby, hypotekarnych otrokov. Ak teda nase prezitie, nema zavisiet od mzdy, museli by sme velmi schudobniet, alebo vyuzit prava a kaslat na povinnosti.
Prava ak vyuzijeme, musime sa pretransformovat, alebo byt schopny sa pretransformovat myslenim a zivotnym stylom na uroven etnickych skupin, ktore sa dokazu mnozit na plne davky. A to jednak sposobom riesenia byvania, sposobom ziadania o davky, sposobom pripojenia na dodavky energii, sposobom likvidacie odpadov, sposobom mnozenia sa a nebranit sa incestnym pokusom, taktiez sposobom komunikacie a zivelnej komunikacie, sposobom vyclenenia etnickej hudby, spod jarma SOZA.
Potom mame realnu sancu, ze dokazeme naozaj prezit a znizime zavislost ludskych zdrojov od mzdy.
Prezit neznamena jest, byvat a vylucovat, ale prezit znamena mnozit sa.
2. 4. 2020   nazor
Miklosov ekonomicky model Corona polozi..tento model je zalozeny na jedinej konkurencnej vyhode slov ekon a tou je nizka mzda globalne z nej sa usetrit neda nic... a .
2. 4. 2020   Dig
Z KAZDEJ MZDY SA DA AJ UŠETRIŤ, LEN AJ TO JE UMENIE AKO VSETKO.
1/2staršie