Názory čitateľov


Názory k článku:
Odkladať si čo najviac: V čase krízy pomôžu úspory aj obmedzenie výdavkov na nevyhnutné veci

26. 3. 2020   anonym
Prečo v SK a iných postkomunistických zemích máme najdrahších mobilných a dátových operátorov, navyše v súčasnosti určite majú s ohľadom na zvýšenú komunikáciu aj určite podstate vyšší zisk, aj tu by im mohol niekto klepnúť po prstoch alebo poskytnúť prechodne nižšie ceny, najmä ak nemáme navštevovať našich starších a viac s nimi komunikujeme, tuto úspora určite nebude možná.
26. 3. 2020   anonym
Lebo sme kolonia. Podobna otazka je aj, preco mame tak drah energie, preco mame tak drahe pohonne hmoty, preco mame tak drahe byvanie, preco mame tak male platy..
Je to pravdepodobne z dovodu, ze to niekomu vyhovuje. V tomto pripade ako predavajucemu, tak aj kupujucemu. Ak by to tak nebolo, tak by to nebolo.
27. 3. 2020   Jaro
Milujem tieto kecy o koloniach. Spotrebnu dan na pohonne hmoty si urcujeme my , mobilnych operatorov nemame najdrahsich , sami sme si na vine, ze mame drahe byvanie . Zmenu uzemnych planov , stavebne povolenia atd. maju v rukach uradnici , ktori maju pocit, ze tym , ze nieco schvalia/povolia maju narok na velky podiel penazi. Tu sme si tiez sami na vine. Efektivita statnych vydavkov je na urovni prvotnopospolnej spolocnosti. Kazdy statom plateny zamestnanec pri minani penazi ( to su tie , co sme my poslali statu) ma pocit, ze na urcitu cast ma osobny narok. Zhrniem to. Sami sme si na vine a zaroven zodpovedni za to, ako to u nas vyzera. Nehladajme vinnikov niekde inde
27. 3. 2020   anonym
Ano aj nie Jaroslav.
V prvom rade si treba uvedomit hostoricke suvislosti. Prilis dlho, bola krajina a jej ludske zdroje pod sferou nejakeho vplyvu. Uz od doby, ked sa tuna v strdoveku tazilo zlato, sa jednalo o kolonialny stredovek. Po ukonceni sfery vplyvu, sa tuna zas len zbojnicilo a uzemie sa vyludnovalo. Potom sa zas muselo zaludnovat, lebo ludske zdroje sa nemnozili. Vid Valasska koloniazacia.
V case uhorska, zase slo o sferu vplyvu, neskor prva priemyselna revolucia, este v dobe neoindustrialneho feudalizmu, pri prechode na ranny kapitalizmus. To boli najma fabriky a prvovyroba, lacne huty, zlievarne, tazba rud, chemicke tovarne, budovane vo feudalizme, za transnacionalny kapital, prvych rannych kapitalistov.. Vid Alfred Nobel a dynamitka, Rinhofer, Ganz a mnohy dalsi.
Po rozpade monarchie, sme sa na urcity cas vymanili po I.sv, vojne zo sfery vplyvu Rakusko-Uhorska, ale pocas medzivojnoveho obdobia, prisli dve velke svetove hospodarske krizy, ktore znacne napomahali odchodu obyvatelov, za pracou, najma do USA. A nebolo to malo ludi. Sfera vplyvu vatsinou drzala otrokov doma. Toto bolo jasne a globalne predvidatelne. Pocas okupacie CR, aj Slovenskeho statu, sa zas objavila sfera vplyvu, budovalo sa neskutocnym tempom, co nemakalo doma, islo na prace do Rise. Teda v RBM islo o formu protektoratu a v Slovensku o fasisticky diktat klera.
Po vojne na 3 roky, skoro neposkodeny priemysel, hospodarstvo a minimalny uhyn obyvatelov pocas II.sv. vojny, okrem SNP, ci Prazskeho povstania, sa rozbiehal pomaly. Potom sa dostali k moci komunisti, resp. bolsevici.
A stali sme sa zapanym protektoratom ZSSR, v prvych rokoch na sposob Gulagu, islo v prvom rade o vytazenie dostupneho uranu, bez ohladu na nasledky. Ludske zdroje, boli zbavovane obcianskych prav a zatvarany do pracovnych taborov, PTP, alebo skratka makali v baniach, priemysle, stavali a budovali "nove hospodarsvo"..
27. 3. 2020   anonym
Nasledne po Stalinovej smrti, doslo k utlmu potreby tazby uranu a k utlmu tazkeho priemyslu, prisiel big beat, rockandroll, picovonky a Chruscov. Sfera vplyvu zacala slabnut a u nas neostalinisti zacali mat strach, ze ich povesaju, ako vesali Slanskeho, alebo Horakovu. Nakoniec tomu zatal tipec velky opicak Breznev, vysvetlil nam pomocou bratskej pomoci, co znamena "priatelstvo so sovietskym zvazom na vecne casy". Dalsich 20 rokov vlady neostalinistickych gerontov v politbyre a normalizacia na vrch. Akorat politika sa stala viac podporujucou rodinnu politiku, teda vystavba bytov, skol a ani to nestacilo, zrazu akoby nastala populacna explozia a semeno zieklo v potokoch, deti sa narodila hromada. Po roku 89, sme na kratky cas stratili sferu vplyvu a zavladla tuna na cas anarchia, casove okno, bez sfery vplyvu je tazke ohranicit. Teoreticky do konca vladneho obdobia velkeho Muftiho. Prichodom Mafuka, sa zacala prejavovat sfera vplyvu EU, najma ekonomicky vyspelych ekonomik kolonialnych, co potrebovali nielen zdroje pracovnej sily, ale bezpecne pieskovisko na stavbu montovni, na ornej pode, ale najma odbyt produktov, nizkej kvality a sklad odpadu nadproduktu zapadnej spolocnosti. Aby ludske zdroje udrzali hladne a na jednom mieste, teda v tejto krajine, uaviedli po vstupe do EU, opatrenia na trhu prace, opatrenia na ziskanie zamestnania, opatrenia opatreni, na relativne sice kratky cas, ale zaviedli. Inak by sa cele PL, SR, CR, RO, BG, LT, HU.. Vsiakli na hladnom pracovnom trhu DE, FR, CH, LX, ND..
Tak nam tu pomohli, za vyznamnej pomoci lokalnej vlady a miestospravy byvaleho protektoratu ZSSR, vybudovat modernu koloniu, presnejsie dominium EU.
Postavali tuna montovne a saturovali ludske zdroje v kolonii, uvermi na potrebne byvanie, pozickami na cokolvek, trhom prace, ktory vycerpal a to doslova vycerpal vsetky moznosti ludskych zdrojov v tejto krajine, mnoho motrokov zmizlo na pracovnych trhoch v nezaujimavych poziciach na zapade.
A to nieje rozhodnutie, ktore by vzniklo z demokratickej volby, ale je to tlak spolocenstiev, ktore su ekonomicky na urovni kolonizatorov a kolonie potrebuju, jednak pre lacnu pracovnu silu a pracovne miesta z nizkou pridanou hodnotou, rovnako ako potrebuju odbyt pre tovary, ktore sa produkuju, ako objemove krmivo otrockej pracovnej sily v koloniach.
A to nielen potraviny, ale aj auta, financne produkty, poistovacie produkty, lieciva, ba dokonca aj pohonne hmoty..
Nemam rad reci okolo kolonializacie, ale veci treba pomenovavat spravne!
26. 3. 2020   anonym
Problem uspor, ludskych zrojov v kolonii je, ze ak vykonavaju pracu z nizkou pridanou hodnotou, dostavaju almuznu, ktora sa musi rozumne delit na vadavky. Idelane je ma co najmensie pausalne vydavky, nemat hypoteku a uver..
Lenze aj tak, pracujuca chudoba, nemoze tvorit vhodne uspory, pretoze okrem toho je aj energeticka chudoba. Na zaciatok by velmi pomohlo, ale to sa nestane, jedine ze by museli z dovodu neschopnosti platby, odpojit ca aspon 20% odbernych miest, vo velmi kratkom case.
Zavedenie tzv. kreditnych meracov spotreby, ci uz plynomerov, ale najma elektromerov, by znacne pomohlo usporam, za nezmyselne pausalne platby, za odberne miesto. Kto chce, kupi si kredit, svieti, kuri. Kto nesvieti, nekuri, ani nemusi platit. Nemusi to byt na drobne, staci SMS, alebo stieracia karticka, pripadne dnes tak moderny internet banking.
U vodomerov na rekreacnych objektoch, je to podobne.
U nas ale neznama vec, jedine na luniku 9, to maju takto.
Lenze pride doba, ked sa to riesit bude musiet.
Uspory ludskym zdrojom sa minu v case krizy velmi rychlo. Pracujuca chudoba, aj ked sa dostane na podporu, ma sancu prezit najviac rok, nez skonci na ulici. V praxi skor do 6 mesiacov, konci sranda. Ak je na krku hypoteka, uvery, tak do 2-3 mesiacov, je po zabave. Kriza akakolvek, tieto problemy ukaze, nemusi ist ani o stratu zamestnania, staci znizenie prijmu a prave ono cerpanie uspor, urobi velke diery v rozpocte a moze znamenat znacny prepad do chudoby. Ak nie prepad do chudoby, tak znizenie standardu. Znizenie standardu pracujucej a energetickej chudoby, je nie prilis zabavne, pomenovat ako totalnu chudobu.
26. 3. 2020   M.V.
Finančná rezerva sa musí vytvárať podľa možností priebežne lebo umocňovať krízu nedostatkom rezerv môže mať veľmi zlý koniec. Neviem, čo sa dá spraviť s elektrinou a plynom, kde sa musia platiť zálohy a v elektrine platíme hlavne paušálne položky, niektoré aj pri nulovom odbere.Aj keby sme si zrušili odber plynu a odovzdali plynomer revízia bude chodiť ďalej a pri obnovení by sa vyžadovala celá nová dkumrntácia. Pre internet a televíziu existuje viazanosť zmluvami. Radšej nefajčiť a nechlastať.
26. 3. 2020   anonym
Inak je zaujimave, ze odberne miesto, ma vobec namontovany nejaky meraci system.
Pretoze poplatky za instalovane odberne miesto a jeho meraci system, plus vsetky distribucne poplatky, poplatky za straty, spotrebne dane a poplatky za poplatky, dan z prijmu za preplatky, pokuty za nedoplatky, tvoria marginalnu zlozku, samotna odobrata energia, ci uz plyn, voda, alebo elektrina, su v podstate nepodstatne polozky.
1/1