Názory čitateľov


Názory k článku:
Koronavírus: Skutočne sa nedokážeme lepšie pripraviť na pandémiu?

4. 4. 2020   anonym
Koronavirus nieje problem. Je to akcelerator a katalyzator existujucich prolemov.
Pripravenost existuje a platime si ju vsetci, avsak uvedenie do praxe nieje mozne, lebo kazda institucia, ktora ma na starosti podobne veci, ak dostava peniaze, zachranuje najprv sama seba. Vid policia, zdravotnictvo, ale najma Civilna Ochrana.
Civilna ochrana zlyhala pred nedavnom v meste Presov a neslo ani o nejake bombardovanie, alebo priemyselnu havariu, slo len o jeden panelovy dom.
Cela organizacia CO, sa vobec nepodielala na rieseni vzniknutej situacie, napriek tomu, ze existuje a je zo zakona zriadena, platena a organizovana.
https://www.pre sov.sk/civilna-ochran a-zakladne-informacie -clanok/mid/313043/.h tml#m_313043
Evakuácia sa rozumie odsun ohrozených osôb z určitého územia a vykonáva sa z dôvodu nevyhnutného časového obmedzenia pobytu osôb na ohrozenom území.
Evakuácia sa plánuje a zabezpečuje
a) krátkodobo s možným návratom osôb do 72 hodín,
b) dlhodobo s možným návratom osôb po 72 hodinách.
Na tento účel je určená civilná ochrana ako systém úloh a opatrení zameraných na ochranu života, zdravia a majetku, spočívajúcich najmä v analýze možného ohrozenia a v prijímaní opatrení na znižovanie rizík ohrozenia, ako aj určenie postupov a činnosti pri odstraňovaní následkov mimoriadnych udalostí.
zákon NR SR číslo 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov
4. 4. 2020   anonym
Zachrana topiacich, je vecou topiacich sa.
Kedze CO, zlyhala uz pri jednoduchej ulohe, ako je docasne ukrytie maleho poctu osob, ktore sa vzniknutou vynimocnou situaciou, ocitli bez osobnych veci a bez strachy nad hlavou, nedokazali odstranit v ramci jedneho mesta, trosky objektu, zniceneho po vybuchu plynu, ako by asi fungovala CO, pri bombardovani, alebo pri priemyselnej havarii? Podla mna rovnako, teda vobec. scenare a rozne nacviky krizovych situacii, mozu pomoct, ale az v praxi sa vzdy ukaze, ako variabilna je pripravenost a mozne riesenia okamzite, ci budu kompetentny previest a realizovat. Podotykam, ze sa jedna-lo o jeden panelovy dom, dvoch mrtvych a par desiatok postihnutych. Technika musela byt ale poslana z CR, peniaze sa nakoniec musia riesit zbierkou, poistovne riesia, ci je to zivelna pohroma, alebo sa to bude dat inak zaonacit, Civilna ochrana sa skryva tak silno, ze stranku mesta PO, asi zablokuju.
............... ....
koronavirus.. Je to iste, vo vatsom meradle. Opatrenia prijate, mozu sa stat smrtelnejsie, ako samotny koronavirus. Dovod je na to jednoduchy, pretoze doteraz prijate opatrenia, sa tykaju prevazne len toho, co nas ihned neboli. Mrtvy by nas boleli viac, keby umierali na koronavirus. Poskodena ekonomika a nastavajuca velka recesia, alebo svetova hospodarska kriza, bude tiez smrtelna kombinacia a nebude sa dat prezit v karanene, ani nebudu peniaze na dotacie pre podnikatelov, odklady splatok hypotek, uverov a ineho pozicaneho. Takze smrt hladom, uz bude prirodzena a samozrejma, rovnako ako sebevrazda, alebo byvanie na ulici, alebo vystavba nudzovych kolonii.
7. 4. 2020   terezkaterka
No za toho zlého socializmu CO fungovala. Dnes nefunguje, čo je štátne nič. Na nič nie sú peniaze.
4. 4. 2020   fero z BA
pripravovať krajinu na ekonomické šoky, zdravotné komplikácie stojí peniaze. A to voliči nechcú, oni chcú radšej vlaky zadarmo, obedy zadarmo a podobné nezmysly. A na prevenciu potom neostáva
4. 4. 2020   Member
...a moja 82-ročná testiná má už iba jednu starosť. Či jej dajú trinásty dôchodok.
5. 4. 2020   ROBO
Ak sa ho dožije, tak možno aj hej. Alebo ani skôr nie, možno jej nevyjde ani na ten 12 dôchodok.
7. 4. 2020   terezkaterka
Voliči to nechcú, iba niekto im to ponúka, aby ho volili.
4. 4. 2020   Jozef14
Mato vždy narábal s grafmi a plagátmi,zostalo mu to doteraz.....
4. 4. 2020   fero
Matovic nechce, aby ludia zomierali, co su toto za taraniny, nakoniec nam pan Matovic asi bude rozdavat zivu vodu; nad virusom nevyhra, ale ekomiku zlikviduje urcite.
11. 4. 2020   Zdeno
Virus musí postupovať určitou rýchlosťou.Nadmerné spomalenie je obrovská chyba na ktorú doplatíme ekonomicky.Predsa nemôžeme vrchol epidemie oddialiť o 5 mesiacov.Preto niektoré krajiny nechali prefrčať vírus cez svoje územie, ak sa nakazí 60% obyvateľov epidemia skončí a vírus nie je schopný sa rozširovať.
4. 4. 2020   Test Systému
Ešte je priskoro hodnotiť, kto reagoval dobre a kto zle.
To sa bude dať tak najskôr o 50 rokov.
Každopádne zatiaľ vidne dve línie:
1} krajiny ktorých vodcom na ľuďoch nezáleží, pretože ľudia sú z ich pohľadu len nutné zlo, ktoré je zatiaľpotrebné v pracovnom procese - kým konečne nebudú lacné roboty s AI.
Títo vodcovia majú ochranu ľudí v paži, lebo sú presvedčení, že smrť jednotlivca je jeho súkromným problémom - podstatné je, len koľko sa z neho dá vymačkať.
Konkrétne to sú tie "dobré" krajiny - USA, UK - ale aj Švajčiarsko,či Rakúsko - nehovoriac o Španielsku, Taliansku, či Nemecku.
2) krajiny ktorých vodcom na ľuďoch záleží - a preto robia extrémne opatrenia, ktoré aj amjú výsledky.
Sem patrí aj Slovensko a samozrejme Čína (ktorá je zatiaľ vzorová - lebo ako jediná pandému zvládla - a zvládla ju so smiešnym počotm obetí - pretože 3000 mŕtvycj je pre 1,5 miliardovú krajinu menej než pľuvnutie do oceánu (mimochodom ani Taliansko, či Španielsko ani USA na tom nie sú najhoršie - najkatastrofálnej situácia je v San Marine - sebo tam sú chorí, čí mŕtvi - skoro všetci :(
Samozrejme Slovensko a Činu tiež nezaujíma človek ako jedinec - ale ako daňový poplatník.
A stratégia extrémnych opatrení pre zamedzenie šírenia vírusu tiež nemusí byť najvhodnejšie riešenie.
Lebo ak ho napokon dostaneme všetci, je to len odľahčoavnie medicínskych zariadení na úkor hospodárstva.
Pretože tí "zlí" ktorí sa o svoje obyvateľstve zdanlivo nestarajú (Trump, či Johnson) sa oň v skutočnosti starajú - ibaže cynicky.
Ak totiž majú ochorieť všetci (a z doterajšieho priebehu je isté, že to tak skončí - proste máme o jednu detskú chorobu viac - a aj na tie ostatné umierajú ľudia - dokonca deti) tak potom je dobre, ak to budemem mať za sebou čo najrýchlejšie - a kto zomrie, zomrie - je to v podstate jedno, lebo raz zomrie každý.
Okrem toho, ak zomrú neschopní jedinci - je to len oceľový zákon prírody, že len najsilenjší, najodolnejší a najväčší kriváci majú právo na prežitie.
Lenže predsalen to nie je až také jednoduché - lebo zomrie priveľa takých, ktorí ešte sú poutiteľní, akurát by potrbovali menšiu pomoc zdravotného systému.
ten však bude beznádejne preťažený a tak budú zomierať aj tí, čo s COVID-19 nemajú vôbec nič spoločné a majú inú (liečiteľlnú) chorobu, či úraz ...
Takže preto tých 50 rokov - lebo bude trvať, kým bude možné spočítať nutné a zbytočné obete a hlavne ich prínos či záťaž spoločnosti, ktorej boli súčasťou.
4. 4. 2020   M.V.
Vznikajú aj nečakané prekážky z náboženských dôvodov sa napríklad nepočíta s výstavbou krematórií a pretrváva predstava, že sa bude dať večne pochovávať do zeme. Len aby mali v Taliansku na konci aspoň truhly alebo aspoň vhodné vrecia a nech zabudnú na rozvoz zosnulých ľudí a odkladaním pohrebov. Rozlúčka sa dá spojiť s uložením urny keď opadnúť emócie. Teraz nie sú pre obyčajných ľudí ani rúška lebo nie sú v takzvanej prvej línii. Keby boli treba pištole, tých by sa dalo vyrobiť aj doviezť av sofistikovaných verziách plné kamióny. Na Zemi je 7,7 miliardy ľudí a prírastok je asi 20 miliónov ročne. Urobme si odhady.
4. 4. 2020   Member
Pokúsim sa o prvý odhad: Bude treba viac pištolí.
1/1