Názory čitateľov


Názory k článku:
Koronavírus: Ako nám kríza trvalo zmení naše životy

25. 3. 2020   Frantisek Nahnevany
Pripodobnenie.
Ako sa v podobenstve /i keď v oveľa menšej mierke/ vo filme Titanic z roku 1997 v kartovej scéne tesne pred nalodením sa na RMS Titanic vyjadril Leonardo diCaprio alias Jack Dawson v tom zmysle, že niektorým sa zmenia životy. Aj sa zmenili.
23. 3. 2020   Revolucionar
Rýchlo prišla tá kríza, ešte nedávno sa tu písali články o tom ako investovat na akciovom trhu, veď akcie budú rásť naveky:) Racej začnite písať články o tom ako si materiálny konzumenti dokážu dopestovať vlastnú zeleninu, či ovocie, alebo začnú s chovom hrabavej hydiny, v budúcnosti pôjde hlavne o jedlo, nie o prázdne reči o tom čo bude, asi vám ešte nedošlo že v skrachovanom svete budú mať ľudia iné priority ako online nákup, veľa ľudí skončí na ulici, na nakupovanie zbytocnosti nebudú mať peniaze, online obchod síce bude, ale jeho obrat sa rozdelí pretože na trhu bude viacej hracou ako dnes a spoločnosť bude chudobnejšia, inšpiráciu hľadajte v povojnových časoch, alebo vo venezuele...
23. 3. 2020   anonym
No vo vertikalnom panelaku, alebo cinziaku, to bude vela radosti, aj keby len zajace choval kazdy na balkone..
Komunitne zahrady, vyzere luza skor, ako dorastie, mozno v horizontalnych panelakoch, okolo BA, si ludske zdroje dochovaju, ale bude problem, lebo v mnohych malebnych dedinach, ktore zaplavila naplava z panelakov a vychodu, je zakazane mat na dvore hydinu, nieto este prasa, alebo kozu..
Typicky priklad je Zahorska Bystrica, Stupava, ale aj Bernolakovo, Rovinka...
Tam sa nesmie cez weekend kosit a robit hluk, nieto este krmit svine.
Mozno sa to zmeni, ale pochybujem, pretoze az vypukne naozaj kriza, tak tie kuce ostanu prazdne a nesplacane, prelepene paskou od exekutora. Ja som nevidel bezdomovca, ze by mali niekde zahradky, alebo chovali hydinu, pripadne mali prasa.
Psov maju, ale nejedia ich, boja sa, ze im ostane v bruchu cip.
To by museli vzniknut nudzove kolonie, zahradne kolonie, slumy, zo zahradkami.
Ale to nieje legalne mozne a ak by sa to stalo standardom, tak opat bude velka zabava, pozorovat nestastne deti a najma teenagerov, co si hadzu maslu na hruske, bez datoveho pripojenia, niekde zahradnej kolonii, byvajuc v maringotke zo sestrou, mamou, starou mamou, otcom, bratom otca a strykom dokopy.
Na umyvanie lavor, na vodu pumpa z nepitnou vodou a v rohu zahrady na cierno latrina, plna az po okraj.
23. 3. 2020   anonym
Koronavirus nam zivoty nezmeni, ani kriza nam zivoty nezmeni.
Zmenia nam zivot opatrenia, ktore budu prijate a ovplyvnia nase zivoty.
Koronona a kriza, nam zobere len nejaku cast penazi, jednak z uspor, ak nejake mame, jednak z vyplat, ak ich ludske zdroje budu este mat po krize, moze nam zobrat byvanie, alebo zobrat iluzie o buducnosti.
23. 3. 2020   anonym
Koronavirus nam uz zivoty zmenil.
De facto, Europska unia, prestala existovat.
Aj schenhgensky priestor.
Mozu ta to laxny eurobyrokrati, co nic nerobia, ale hladaju moznosti, ako sa za kazdych okolnosti nabalit. Je to novodoba aristokracia, ktora bojuje o zdroje z beznymi ludmi.
Vysledkom je bud zvysovanie chaosu, alebo vytvaranie hmly a nekonecny prud buzeracie, sikany a predpisov, ktore vymysla skupina imbecilov, prehana tieto vyplody, cez komisiu pravdepodobnosti a nakoniec si to odsere kazdy z nas.
23. 3. 2020   apoliticky
Jedno je iste...co si mnohi ludia neuvedumuju...Svet uz NIKDY nebude takym akym bol pred ,,pandemiou koronavirusu,,...
23. 3. 2020   Božská Komédia
Rakušania práve zmobilizovali Ľudové milície (tvrdia zatiaľ len niekoľko praporov a nie celké pluky - zjavne však používajú vojenskú terminológiu - takže to budú skutočné milície)
My sme milície (po americky Národná garda) zrušili - lebo vraj komunistické.
Možno sa demokratickí privatizéri (napríklad Źaluď Steinhübel) báli, že by mohli dostať guľku do hlavy aj od niekoho iného, než (konkurencie - tzv. "mafie").
Zaujímavé, že VB ani ŠtB sme nezrušili (len premenovali).
Dôvod zrušenia ľudových milícií bol však zrejme podstatne demokratický.
Táto zložke totiž mala výzbroj - pištole, útočné pušku vy. 58, guľomety a dokonca aj mínomety a protipancierové zbrane s kumulatívnym strelivom.
A to sa iste niekomu - demokraticky šikovnému - náramne hodilo.
Nie že by tú horu zbarní mal niekde v pivnici, ale iste sazvýšilo revenue dodávateľov luxusných automobilov, na Slavíne pribudla slušivá vilka, a niekde v chorvátskej maríne utešená jachtička.
Lebo zase si povedzme úprimne - väčší vývar z toho asi nebol.
Akurát tí sprostí robotníci, ktorých zobrazovala socha milicionára na Račanskom mýte zase raz utreli pysky - a to je dobre, lebo to si zaslúža za to, že sa pred 30-timi rokmi ulievali z roboty a chodili vycengávaním privolávať diabla.
Síce to svojimi dutými hlavmai, lačne zhaladenými na Rolexky, nikdy nepochopia
ale aspoń dostali to o čo si koledovali :)
23. 3. 2020   anonym
LM, teda ludove milicie, boli osobna garda Komunostickej strany. Ludove milicie, boli guerilova a nasilna skupina preverenych debilov, ochotnych strielat do ludi, ak by armada nechcela, alebo verejna bezpecnost nemohla.
23. 3. 2020   anonym
Predstav si, ze by "ludove milicie" mal k dispozicii Meciar, Mafuko, alebo hranol..
To by nejake demonstracie, alebo gorila happening, skoncil krvavym kupelom..
23. 3. 2020   koks
akto bude trvat dlho zacne hlad a slovensko vdaka kap... demokr.... ktora prisla 89 rozjebala a dojebala cely soc. system este budu
od polnohos... skoly zdravot... co dokazali zabetonovat urodne polia sama hala ostuda budeme ohryzat stromi pokial
23. 3. 2020   Dana
Zmeny nastanu a naozaj niektore budu natrvalo, nielen docasne. Vsetko budeme musiet robit akokeby od zaciatku . Budeme aj viac kontrolovani, kedze skoro vsetko bude online
23. 3. 2020   Čarovná Budúcnosť
Ani nevieš, ako si trafil kliniec po hlavičke ...
Dobrá správe je, že my zomrieme a nastupujúcim generáciam to už vadiť nebude.
Človek má jednu fantastickú vlastnosť a to to prispôosobivosť.
Zvykne si aj na eskimácky život v mrazivom lade, nomádsky živod v prachu žeravej púšte, život v koncentračnom tábore - ba aj život v "socializme", či "demokracii".
Akurát tá stará generácia vždy frfle, lebo si ešte pamätá iné časy ...
Ale tá čokoro spadne zo saní a pamäť ľudstva siaha iba iba jednu generáciu - ďlaej je naprostá tma, v kotrej sa len občas vrcú niektorí vykukovia, ktorí ju však zásadne falšujú podľa svojich potrieb a streštených predstáv.
Takže našim potom kom iste nebude stratiť abolútna strata súkromia a nahý život vo výklade.
Lebo to je už dnes, akurát nie všetci si to uvedomujú a veľkí konšpirátori sa ešte nenaučili využívať všetky registre tohto čarovného politického nástroja.
Ale učia sa rýchle a technológia ešte nedospela ani len na vrchol svojich dnešných možností (absolútne totálna kontrola a ovládanie všetkého) ...
23. 3. 2020   fero z BA
tak mnohí veríme, že to niektoré veci zmení zásadne a natrvalo. Automobilky ukazujú svoju neschopnosť, zrazu nie sú v stave poskladať auto z komponentov, ktoré sa majú v montážnej dielni stretnúť z celej europy, príp. sveta. Tento automotive priemysel, kedy sú celé sklady automobiliek na kolesách kamionov je celý chorý a z enviromentálneho pohľadu neudržateľný a pomýlený. Lenže v takom prípade slovensko v tomto stave je zrelé na uterák do ringu a návrat na salaše
23. 3. 2020   Dig
To čo si popísal je JIT (Just in Time) a nie je to žiadna novinka.
23. 3. 2020   anonym
Navrat na salase, nieje mozny, lebo na salase a hole, holiny, prichadzali kolonizatori z rumunska, volalo sa to Valasska kolonizacia.
Valale neboli Slovania a ani povodny obyvatelia. Oni splynuli, asi vdaka frndzalici.
A neboli to otroci a dokonca ani poddany. Boli to slobodny ludia a mali znacne ulavy od robot na panskom a fungovali aj ako starzna sluzba a mali povinnu vojensku sluzbu.
https://cs.wiki pedia.org/wiki/Vala%C 5%A1sk%C3%A1_koloniza ce
1/1