Názory čitateľov


Názory k článku:
Chudoba je výsledkom osobného stresu, nie lenivosti

2. 3. 2020   ROBO
Uvediem taký príklad, kde bude vidno, že Nobelovú cenu za ekonómiu asi nezískajú...mal som zamestnanca, postihnutého. Snažil som sa mu pomôcť kde sa dalo, ale akákoľvek finančná pomoc vždy vyústila do väčšieho zadĺženia jeho osoby. Tak sme mu pomáhali aspoň v naturáliach. Potom mu zomrel otec, ktorý ako tak riadil rodinné financie. Jeho syn následne po jeho smrti dal u nás výpoveď, lebo našiel v otcových sakách niekoľko tisíc EUR v hotovosti. Ako prvého ho napadlo, kúpiť čo najdrahší telefón a značkové ošatenie. Následne cca po dvoch mesiacoch bolo po peniazoch, pričom v otcových veciach našiel okolo 10.000 EUR, ktoré mu nestačili na uspokojenie jeho potrieb, a musel si ešte od nebankoviek požičať ďalších 10.000 EUR. Výsledok? Čím viac takíto ľudia majú peňazí, tým viac sa snažia minúť. Keby takýto človek vyhral vymýšľam si 1.000.000 EUR, tak mu tiež za mesiac nič nezostane, lebo by si kúpil Bugatti Chiron, a na zvyšok by si zobral pôžičku. A toto je príbeh každého druhého zadĺženého človeka. Ich situácia sa nezhoršuje kvôli tomu, že sú v strese, ale kvôli tomu, že nerozmýšľajú, nevedia, že koľko je 1+1, sú finančne a matematicky negramotní, a nemajú v hlave ani základný plán. Takíto ľudia potrebujú niekoho, kto by im dokázal viesť základné mesačné financie, tak ako to robil napríklad jeho otec, ktorý aj z malého platu dokázal ušetriť 10000 EUR.
28. 2. 2020   stres v chudobe
dobry vecer vie mi niekto poratit kedy mam investovat do ETF fondov a akych uz je spravny cas alebo mam pockat dakujem za kladnu odpoved
29. 2. 2020   @@@
musiš to dobre sledovať teraz akciove trhy padaju .,...všetko je to vysledokom kornavirusu až to odznie možu trhy opať rast ....otazne je ake kedy to odznie ?...a prave to je potrebne sledovať ...či sa situacia zlepšuje v tejto oblasti alebo zhoršuje ak zhoršuje potom trhy budu dalej padať lebo to ohrozuje ekonomiku a aj zisky firiem a tym padom aj vynosy na akciovom trhu ....takže kedy nakupovať to sa nedozvieš lebo to je ako vedieť aka bude buducnost skôr je potrebne pozorne sledovať čo sa deje ....v pripade zhoršovania možu trhy ešte vyrazne padnuť preto sa netreba ponahľat nakupovať hned
28. 2. 2020   jojo
aha takze nasi cigani nie su lenivi, ale oni su len vystresovani :)))
28. 2. 2020   Ľuboš
Autorovi článku šibe.
28. 2. 2020   @@@
ja suhlasim ....štat by mal davať určitu davku nepodmienečne ...dnes je to tak že aj ti čo dostavaju 60 eur socialnej davky si ju musia odpracovať ...vedie to ludi k ešte väčšej chudobe ked mnohi o tu davku ani nežiadaju a končia bez prijmu čo ukazuje aj to že mame sice nejakych 170tisic nezamestnanych ale socialne davky z nich pobera menej ako 90tisic....tymto su tito ludia pod ešte horšim tlakom a nemožnosti sa dostať vyššie a to tym že v takejto extremnej chudobe a tlaku štatu mnohi prijmaju nizko platene prace lebo načo by im niekto dal viac ked vie že štat takto trapi tych najchudobnejšich a tak to firmy zneuživaju ....štat by tym padom mal určiť nejaku zakladnu davku pre ludi ktory nepracuju (napriklad 150 alebo 200 eur na mesiac ) ktora by vlastne bola nepodmienena ničim tym paodm by ju brali všetci ti čo nemaju pracu a zaroven by tito ludia neboli pod tlakom že musim brať akukolvek pracu za nizku mzdu v zlych otrokarskych podmienkach .....uvedome si že minimalna mzda je dnes 580 eur to je ovela viac ako keby ta zakladna davka bola napriklad 200 eur ....teraz by sa asi mnohi pytali že odkial na to zbrať prachy ok tak si počitajme žeby štat zaviedol niečo tak pre tych čo nepracuju dnes mame 170tisic nezamestnanych jasne že keby to štat zavedie tak sa prihlasia aj ti ktorych urady prace vyhodili alebo aj ti čo už nevladzu pracovať z nizku mzdu v zlych podmienkach nejakej firmy ...takže by možno počet ludi narastol aj na 300tisic ale toto by nam aspon odkrylo realitu aka skutočne je čo nam dnes percenta nezamestnanosti neurčuju kedže mnohi ludia su vyhodeny z uradou prace ....čiže pri 300tisic by bolo ročne potrebne na tuto oblast 720 milionov eur (postupne ak by si ti ludia našli pracu tak by to kleslo aj finančna zataž ) takže okdial nabrať 720 milionov eur ked dnes na všetky druhy socialnych davok ide 140 milionov eur ?....skratka je to jednoduche dnes štat prevadzkuje niečo take ako aktivnu politiku trhu prace v preklade biznis pre kamaratov kde ide ročne 280 milionov eur dalšich 250 milionov eur ide na mzdy pre uradnikov na uradoch prace a ministerstva prace takže to spočitajme 280+250+140 je to 670 milionov eur takže velky rozdiel v tom nie je čo prevadzkuje teraz štat a čo by sa prevadzkovalo potom a pritom si myslim že nakoniec by ten počet tych ludi nezamestnanych klesol a klesli by aj naklady dokonca aj pod uroven 670 milionov eur .....
28. 2. 2020   @@@
doplnenie: teraz niekto ale isto by povedal ale prečo si zaratal aj platy uradnikov na urade prace lebo podla mna je potrebne urady prace zrušiť nie su dnes potrebne skôr škodia nezamestnanym ale aj zamestnancom škodia ked tlačia na zamestnnacov aby prijmali prave tie vyššie spomenute zle pozicie za nizku mzdu alebo v zlych firmach zo zlymi podmienkami v praci a takto škodia nie len nezamestnanym ale aj zamestnanym lebo tym sa nakoniec nezlepšuju pracovne podmienky ale ani nezlepšuju mzdy .... tym padom zrušiť urady prace čim sa ušetri na platoch uradnikov stači jednoduchy rychli register nezamestnanych a je to s ovela nižšim počtom uradnikov skratka len maly registrer kde sa zaregistruju a odregistruju ked pracu stratia a ked si ju najdu ....toto by pre tych ludi bolo ovela lepšie aj pre chudobnych aj pre nezamestnanych aj pre chudobnych zamestnancov ktory by tak neboli pod tlakom firiem ako dnes že nemam kam odis
28. 2. 2020   Ľuboš
Píšeš hlúposti.
29. 2. 2020   @@@
prečo ?
28. 2. 2020   nazor
globalny kapital stanovuje mzdy , nemecke, svajciarske aj slovenske.. pracovnik na pohovore nema na to dosah, uz je na nom co si vyberie..ti ktori maju na to dosah to zmenit ,to nechcu menit, oni ale nemaju slovenske platy...je to zacarovany kruh , male platy male dochodky ziadne svajciarsko ani nemecko v buducnosti nebude
28. 2. 2020   Dig
meni sa to a volby 2020 to dufam na plno ukazu
28. 2. 2020   @@@
ale opačne ako si mysliš ....lebo niektore strany chcu zamestnancov ešte viac zničiť
28. 2. 2020   M.V.
Spýtajme sa takto:Je chudoba LEN výsledkom stresu, ktorý bráni pochopiť všetky možnosti? Bol by takzvaným riešením nepodmienený príjem? Aké diskusie prebehli okolo 13 dôchodku napísané v strese s nenávisťou k jednej skupine ľudí a to len pre jedinú dávku. Jej poberatelia môžu zostať v osobnom strese lebo u starého človeka hovoriť o lenivosti po odpracovaní takmer 50 rokov sa nedá. Námetom pre úvahy je tlačivo A1 sociálneho poistenia - hlásenie kde bude osoba pracovať a v ktorej poisťovni bude poistená.Mali by ho dostať všetci mladí ľudia a aj dôchodcovia, aby si nad ním každý spísal širšie súvislosti.
28. 2. 2020   anonym
Problem je napriklad u nas relativizovana chudoba.
Chudoba ma vela foriem a prejavy su vzdy ine.
U nas je povatsinou najviac ludskych zdrjov nie ohrozenych, ale realne zijucich v chudobe, takzvanej pracujucej chudoby. Z pracujucej chudoby, vznika hypotekarne otroctvo, alebo uveroev otroctvo.
Spolocnost, alebo spolocenstvo Europskej unie, je roznorode a povatsinou aj neumyslne, sa bohatrsie staty, prejavuju, ako kolonizatori a chudobnejsie narody, alebo regony, sa javia, ako kolonie, pripadne dominia. Vysledkom je pracujuca chudoba, ktora v ramci svojej chudoby, pracuje za nike mzdy, alebo vykonava pracu z nizkou pridanou hodnotou. A to plati aj pre mensie lokalne firmy, zivnostnikov, lekarov, ba doknca aj pravnikov.
Vyplyva to z malej kupnej sily obyvatelstva, pretoze HDP nevypoveda o schopnosti a moznostiach, nakupu ludskych zdrojov sluzieb a tovaru. A pod tym vsetkym, je este aj energeticka chudoba, ktora sa zmiernuje len v regionoch, kde je mozne kurit pevnym palivom, ktore je dostupne obvykle ako odpad v lepsom pripade ako nehrubie a konare z lesa, v pripade horsom,ako spalitelny komunalny odpad, pripadne odpad priemyselny.
Jednoducha skuska spravnosti, je kvalita ovzdusia v roznych regionoch, napriek uz dnes skoro neexistujucemu priemyslu.
Dalsi podstatny faktor je, chudoba sa u nas neprejavuje u ludskych zdrojov vyrazne ako bezdomovectvo, alebo squatting, pretoze v nasich regionoch, je relativne chladno a velmi neutulno, pocas polovice roku, na trvale byvanie na uliciach.
Okrem ineho, neexistuju u nas vo vatsich mestach slumy.
Existuju prevazne len vylucene lokality a osady, kde vsak prevazuje jedno etnikum, ktore vdaka vlastnej integrite, jazyku a navykom, sa vyclenuje zo spolocnosti a je schopne, vdaka kulture a zavedenym sposobom zivota, cerpat pasivny prijem, bez ohladu na vykonavanu , alebo nevykonabvanu pracu. Toto je vsak takmer vylucene, pre ludske zdroje, nepatriace a nesympatizujuce z tymto etnikom. Najhorsi problem je uplna ignoracia a pocit ohrozenia, ak by napriklad mesto, ako je Bratislava, zacalo stavat najomne byty, uprostred sidlisk a centier, dnes prevazne vlastnikov a spolocenstiev vlastnikov.
Pokusy, ako postavat moderne a sukrome byty v blizkosti napriklad pentagonu, su vysledkom nevhodne zvolenej lokality a nasledky uz existujucej vylucenej bytovky a zahustovanim zastavby investicnej v podobnej lokalite, nedokazalo vyriesit problem byvania socialne vylucenych.
A chudoba domacnosti, alebo chudoba ludskych zdrojov nasej kolonii EU, je prakticky neviditelna, lebo kde nieje definicia, nieje ani problem..
https://euracti v.sk/section/energeti cka-ucinnost/news/ene rgeticka-chudoba-ked- nie-je-definicia-nie- je-ani-problem/
28. 2. 2020   Dig
Pekný nadpis :) ;).
1/1