Názory čitateľov


Názory k článku:
Muskovo sklamanie: Gates si kúpil Porsche namiesto Tesly

20. 2. 2020   Ajtaksada
Mňa osobne zatiaľ elektromobilita nepresvedčila.
EU nám zakázala 100 W žiarovky kvôli vysokej spotrebe a na druhej strane nás tlačí do obrovskej spotreby pri prevádzke elektromobilu, kde sa jedna o niekoľko kWh na deň. Ja osobne som zatiaľ nikde nenašiel článok o pokrytí budúcej obrovskej spotreby elektrickej energie. Kde ju svet zoberie?
Ako ďalší protiargument je cena nabíjania. Už maličké zvýšenie spotreby elektrickej energie výrazne zvýšilo ceny nabíjania … koľko bude stáť až sa jej spotreba späťnásobí. Terajší stav je taký že na prejazd 300 kilometrov potrebuje elektromobilom nabitie za 60-70 eura. Za túto cenu prejde „nafťák“ trojnásobne ďalej. Potom je tu nezanedbateľná „veličina“ čas, lebo čas sú peniaze. Napríklad cestu z Bratislavi do Košíc a späť prejde nafťak bez dotankovania … elektromobil bude musieť dobíjať minimálne dva krát čo sú tri hodiny „straty“.
Na záver ekológia. Renomovaný nemecký inštitút vypočítal podľa takzvanej uhlíkovej stopy že dnešný malý mestský elektromobil začne byť ekologickejší od auta so spaľovacím motorom až po viacej ako piatich rokoch prevádzky … dnešný elektromobil strednej triedy bude ekologickejší až po desiatich rokoch prevádzky a dnešná luxusná limuzína nebude ekologickejšia nikdy !
20. 2. 2020   nazor
ako vzdy je to o egu , preco si vsetci myslia ze v elektrickom aute bude vacsina porovnavat podla potrieb vyvolanych este starym marketingom pri spalovacich motoroch, bude vobec treba nejaku kategoriu trebars SUV aut ak baterky nebudu na dojazd a santenie v terene dostatocne? vacsie baterky vacsia zataz na likvidaciu ,preco tito vizionari este premyslaju tak ze kategorie aut od spalovacich motorov budu pokracovat aj na baterky dalej...a budeme vobec rozlisovat premiove znacky od normalnych? v com bola vyhoda premioviek pri spalovacich motoroch o technologiach ktore ale dvihali spotrebu , budeme v elektrike pridavat dalsie baterky trebars na strechu aby sme si zabezpecili nove a nove premiove funkcie aut aj v elektrike je toto cesta??? mozno nas to caka iba skromnejsie v mestach male prditka a pohyb medzi mestami dlhsi ako 200km uz len vlakom trebars...
19. 2. 2020   anonym
Keby som na to mal, kúpim Porsche.
19. 2. 2020   a podla mna
je to všetko len otázka preferencií. u niekoho preváži jedno u druhého iné. aj na elektrické autá sa dá pozerať selektívnym pohľadom, "ej toto sa mi páči viac". a nemusí to znamenať, že v konečnom dôsledku bude lepšie. prečo by sa Gates nemohol rozhodovať ako bežný smrteľník? v jeho prípade nevieme presne na základe akých preferencií sa rozhodoval, ale evidentne nebral do úvahy "morálnu" podporu svojho "kolegu" z biznisu technológií. a ten veru, ako vieme, nemá problém, ak sa zvolí iné riešenie, ako to jeho, označiť niekoho za pedo-guya. tak v tomto ohľade ešte Zuckerberg aj Gates vyšli z jeho tweetov celkom dobre.
19. 2. 2020   Miro
Každý príčetný človek čo sedel niekedy v Tesle a Porsche vie, prečo, si Gates kúpil Porsche. Kto chce iPhone, nekúpi si 3x výkonnejšie a 2x lacnejšie Xiaomi. Napriek tomu, ze je to lacnejší, a asi aj lepší telefón.
Autorovi článku doporučujem pozrieť si aspoň základné fakty o tých autách - porovnateľné auto nie je Tesla 3 za 40tis dolarov, ale Tesla 100 za 90tis. Tesla by musela vyrábať aspoň trochu kvalitnejšie vypracované autá, aby mohla snívať o tom, že bude porovnávaná s Porsche.
Ďalším zaujímavým faktom je ten, že Teslu už 3x po sebe zachraňovali pred krachom a napriek velebeniu médiami, aj minulý rok skončila so stratou 700 milionov dolarov! Porsche je v takom zisku, ze takmer kupilo VW.
Šikovným patrí svet. Elon Musk je extrémne šikovný človek, navyše naozaj vizionár. Je zlý biznisman.
Bill Gates je extrémne šikovný človek - navyše výborný obchodník bez škrupúľ. A aj filantrop.
A Porsche je Porsche.
Hyundai tiež robí vynikajúce autá za 1/5 ceny Tesla napríklad, takže FIFIKLS - podla Vašej logiky, by mal každý kupovať Hyundai.
19. 2. 2020   FIFIKLS2 nemá
poviem ti to graficky:
na osu x-ovú nanes kvalitu (produktu) vzrastajúco
na osu y-ovú nanes cenu (produktu) vzrastajúco
pohybuj sa v prvom kvadrante
bežná krivka závislosti kvality od ceny bude dajme tomu priamka z 0XY pod uhlom Pi/4 radiánu
Keď Elon Musk podleze tú bežnú krivku z 0XY a dá tomu uhol Pi/6 radiánu v prvom kvadrante tak by mal Bil Gates nepochybne kúpiť Teslu namiesto Porsche ktorého krivka sa pohybuje z 0XY pod uhlom Pi2/6 radiánu tiež v prvom kvadrante. Lenže Bil Gates odmieta uznať že nejaká krivka závislosti ceny od kvality môže mať sklon menší ako je Pi/4 radiánu odmieta uznať aj že v danom časovom období neexistuje asymtota všetkých kriviek rovnobežných s osou y-ovou čo predstavuje maximálnu možnú vyrobiteľnú kvalitu v danej dobe z danými vedeckými poznatkami a priemyselnými schopnosťami. Bil Gates si naopak navráva že Elon Musk pokliezol asymptotu rovnobežnú s osou x-ovou čo predstavuje najnižšiu možnú cenu pri nejakej minimálnej kvalite ktorú človek požaduje pri kúpe produktu a že Elonova Muskova krivka produktov sa nacháza v prvom kvadrante pod s x-ovou rovnobežnou asymtotou čo pre Billa znamená šmejd ktorý podlieza minimálnu kvalitu ktorú Bill požaduje. Ale pripomínam že Elon má priestor na manévrovanie ohraničený x-ovou asymptotou, krivkou s Pi/4 radiánu a y-ovú asymptotu si môže posunúť v ideálnom prípade vzrastajúco smerom do kladného nekonečna smerom v osi x-ovej a tento manévrovací priestor má Elon čo odmieta Bill uznať preto si vyberie radšej Porsche s krivkou Pi2/6 radiánu.
poznámka: V skutočnosti to niesú priamky ale krivky zatočené a krútiace sa na nevycházajú s počiatku súradnicovej sústavy závislosti ceny na kvalite.
poznámka2: Článok má ilustrovať ako vysokoškolskí blbečkovia na ekonomických univerzitách rozmýšlajú nad problematikou. Pre rozumných stredoškolákov je určený vlog
"FIFIKLS nemá"
19. 2. 2020   fantocy
Ty si na praskoch ked hovoris ze musk je vizionar. Musk je akurat velmi dobry obchodnicky spekulant ktory vytiahol od prachacov kopec penazi na kopec koko..tin ktore sa nemozu nikdy v zivote ujat pretoze FYZIKA.
19. 2. 2020   FIFIKLS nemá
Prečo si Gates kúpil Porsche namiesto Tesly? Lebo cena Tesly je podozrivo nízka, a keď je cena príliš nízka tak to evokuje že aj kvalita je príliš nízka. Tak to majú obchodníci zafixované že pri výbere cena zodpovedá kvalite. A odpoveď Muskovi je že Bil Gates si chcel kúpiť výnimočnú kvalitu na ktorú mal kapitál a nie že si vybral Porsche namiesto Tesly pretože bola evokovaním lacnejšia s horšou kvalitou.
.
"Častokrát tá najkvalitnejšia a najzdravšia vec sa neskrýva v najligotavejšom cenovom pozlátku ale dá sa z nej dlhodobo nasýtiť a uspokojiť, a to spozná len labužník."
Častokrát odmietame uveriť v podnikaní obrovskému úspechu druhých a vidíme v tom podvod a nie ťažkú prácu. Aj akýkoľvek produkt ktorý vyčnieva obrovskou kvalitou za neprimerane nízku cenu berieme ako šmejd až pokiaľ sa masa ľudí nepresvedčí o opaku a kvalite výrobku.
Veď čo by Bil Gates spravil keby Nejaká neznáma firma AMD prišla s 5000 jadrovým procesorom 10 GHz taktovacou frekvenciou za 500$ a vedľa v nákupnom košíku by mal najnovší Intel i9.... s nejakými 12 jadrami len o 100$ drahší... , tak by Bil Gates odmietal uveriť že za 500$ dokáže niekto vytvoriť s kremíka s 10 GHz taktovacou frekvenciou a ešte s 5000 jadrami do jeho notebooku procesor a považoval by to za podvod a račej by si zvolil Intel.
.
Elon Musk nepresvedčil Bila Gatesa o kvalite svojej Tesly a o tvrdosti svojej práce a relevantnosti úspechu Muska za takú výrobnú cenu, alebo sa Bill bojí že ho bude Elon sledovať cez parkovaciu kameru, čo robí s fifíkom počas jazdy?
19. 2. 2020   5001. Jadro
Ty by si si zrejme uprednostnil aj babu s 5000 ceckami a tvojim snom je mať 5000 ftákov :) lebo presne tak to funguje. Čo chýba Gatesoviaj Muskovi je vyhodiť z kongresu podplatených senátorov a nastaviť Zákony pre IT rovnako, ako sú nastavené pre všetky ostatné podnikateľské odvetvia. Ale pravdou je, že to by Micorosoft neexistoval, pretože doposial vytvorili len dva fungujúce produkty a to je Windows 2000 a Office. MS DOs až Windows ME bol len donekonečna upravovaný Quick and Dirty DOS, šikovne ukradnutý inému podnikateľovi (vďaka konexiám Billovho tatka s bossmi IBM smeráckeho typu). XP bola varianta pre debilov s psíkom s vrtiacim chvostíkom, kde akurát zamkli dovtedy fungujúce sieťové funkcie - lebo sa nehodili pre firemné použitie, ktoré nechce dať zamestnancovi nástroj, ale ho uzmknúť do klietky. V snahe vliezť do riti korporáciam a spraviť z PC terminál však už vo Viste zašli priďaleko a tak sa museli so zveseným nosom vrátiť Windowsom 7 späť k W2K, inak by sa boli pochovali u jednotlivcov. W8 bol asi najidiotskejší a najkatastrofálenjší pokus preraziť na smartfónoch - a keď pochopili, že s Intelom to nepôjde, narýchlo preskočili na Windows Phone, ktorý definitívne zavraždili minulý týždeň - hoci bol o hodne pred Androidom (lenže bol zamknutý a to sa neodpúšťa - snaha o zisk za každú cenu, napokon aj stála cenu najvyššiu :( Windows 10 je zase snaha zničiť PC úplne, zmeniť ho späť na terminál - ako pred 40-tiomi rokmi - a nahnať ľudí do cloudu - čo nie je nič iné, ako terminálová sieť globálneho počítača (ktorých je zatiaľ viacej - Microsoft, Google, Facebook - ale časom iste zostane len jeden a zožerie tých ostatých) Spolu s pomocou Intelu však zámer zničiť PC bude zrejme úspešný -pretože konkurencia nespí a nemať Android je vlastne už dnes nemožné (iPhone nekomentujem - iste ho nahradí aj Android de Luxe s briliantmi a zlatým lemovaním - teda ak bude dostatočne drahý a bude z neho viditeľne visieť cenovka :) Ale vcelku by ma potešil ten hrmot, čo by nastal, keby ho Google vypol, tak ako Microsot vypol Windows Phone. Stovky miliónov mladých by zrazu stáli s fómi v rukách, ako zmoknuté kurence a najbližší týždeň by zrejme vôbec nevedeli, čo majú robiť :) Pritom je to možné, lebo investori Googlu si tiež môžu kedykoľvek zmyslieť, že lukratívnejšia je investícia do detskej pornografie, heroínu, či obchodu s bielym mäsom - a svoje investície stiahnuť. A zrazu je všetko preč - ešte aj autá by narážali do múrov, lebo by im vypadla navigácia. Súkromná spoločnosť totiž nie je povinná pokračovať v svojej činnosti a môže ju kedykoľvek ukončiť (napríklad bankrotom) a na trubirochov, čo pokúpili jej produkty hodiť masť. A štáty to robiť nevedia (lebo ak by tam mali byť obvyklé, demokratické, provízie - tak by to fungovalo asi ako Eurofightery, či nekonečná dostavba autostrády na Slovensku ...)
19. 2. 2020   Nokia 130 Dual Stout
Ja mám doma krabičke 3 roky používaný mobilný tlačidlový aparát Nokia 130 a predstav si s operačným systémom Windows a som s ním spokojný nadmieru.
Odkedy som si kúpil ťažko obrnený Oukitel WP2 s operačným systémom Android priamo z Číny mám vrásky na čele. Okrem aplikácie zdravotnej poisťovne som nepoužil žiadne pridané funkcie naproti Nokii 130 kde tlačidlá SMS a volania predstavovali všetko čo som naozaj potreboval. Nostalgia je tak veľká! A chýba mi dvoma klikmi na tlačidlá zavolať matke, jedným klikom zrušiť hovor alebo 4 klikmi 1+5+8+Enter zavolať fízla keď mi ide niekto odtrhnúť hlavu a opáči ma roxorom. Pravdou je že Oukitel WP2 sa dá použiť aj ako zbraň hodiť ho do hlavy a vrátiť úder, dá sa použit aj ako vodováha...
ale keď mi trenky padajú spolu s vytŕčajúcim phabletom ťažkej váhy a keď sa ma mobil pýta dookola stupidnú hlášku že "vysvetlite prečo ste volali(by SMS)" tak ma napadá asi len: "čo koho do toho, do Boha v Číne?" (ale tam je to asi prax) a cnie sa mi za ľahučkým miniatúrnym telefónikom Nokia 130, ktorému môže aj lízať za chodu cuplíčky a keď ho nenamočím slúži mi aj 2 týždne bez dobitia a to všetko s operačným systémom Microsoft na ktorom som nenašiel jedinú chybu a nepýtal sa ma stupidné otázky a to všetko za 25Euro namiesto 290Euro za Oukitel WP2.
20. 2. 2020   Nokian
Teba asi naozaj opacili tym roxorom :)
30. 3. 2020   Mount Neverest
Gates Windows Phone vypol - čiže de facto zavraždil, lebo mu nepriniesol očakávanú svetovládu.
Takto teraz skúša Cloudom a COVID-19 mu zjavne výdatne pomáha :(
Čo je - pre veriacich - jasný dôkaz že Gates podpísal Zmluvu s Diablom - ako Faust, či Jobs.
Neveriaci veriť nepotrebujú, lebo to vidia.
Alebo majú v očiach muchy a veria v demokraciu, komunizmus, čo podobné bludy ;)
21. 2. 2020   Fred
Suhlasim. Výborne zhrnuté.
1/1