Názory čitateľov


Názory k článku:
Kiež by bola ekonómia jednoduchá ako niektoré iné vedy

17. 5. 2020   Vilo
Som prekvapený, koľko kritických názorov na " ekonomiu" som našiel v diskusii na tomto portáli. Hádam už konečne ľuďom začína svitať, že vládu ktorú dnes na Slovensku máme, tu máme jedine masovej propagande, čo nie je nič iné ako iný názov pre popieranie slobody slova !
16. 5. 2020   yzyz
Peter Nobel hovori jasne ... Kto spaja Nobel ich priezvisko s ekonomikou-pavedou uvidite sa na sude! Nobelova cena za ekonomiku neexistuje ... A kazdy vie kto vyhra ten sud s Peter Nobel. No ty alebo vy to nebudete! A este na to odskodne tak ...
16. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Boli však laureáti tejto pavedy . . .
16. 5. 2020   anonym
Ekonomia je jednoducha, vedu z nej robia akorat spekulanti.
16. 5. 2020   Dochtor
Kiež by ekonómia bola vedou a nie zbraňou hromadného ničenia :(
Lebo narobila viac bipolárnych porúch, než Černobyl radioaktívneho spadu :(
16. 5. 2020   @@@
ekonomika je hra ...je to len hra žiadna veda ...a tak ako hra niekto vymyšla pravidla a v tych pravidlach je často problem ked sa časom menia často sa prispôsobuju prave ludom nahore lebo tito ludia tieto pravidla často vymyšlaju ale vymyšlakju ich preto aby si udržali svoje posty na ukor ostatnych ....
......zakladom ekonomiky je sebectvo a chamtivost jednodlivca ludia sa medzi sebou lišia len v tom ako kto je viac sebec a chamtivec ...niektory idu až do takej krajnosti že porušuju zakony ale väčšina ludi len porušuje moralku ktora vlastne ani nie je a nikdy nebola ...služila opať len na nazužitie ludi skratka moralkou sa lepšie ludia využivali pre vlastne obohatenie ....moralka tak vystriedala naboženstva z minulosti predtym sa na to využivali naboženstva ked sa ludom nakecalo čo maju robiť dnes sa to robi cez moralku pričom pravda je taka že ludia moralku nemaju žiadnu len sa dobre vedia pretvarovať a moralkou vedia len zakryvať svoju nemoralnosť .....v našom systeme nema tym padom nikto rovnaku štartovaciu poziciu aj keby nam to zas niektory radi nahovorili a chceli tvrdiť že všetci ludia maju take posty ako si zaslužia ale ako som pisal vyššie nič z toho neplati kedže za všetkym tym často hľadaj nemoralnost jednotlivca a jeho extremne sebectvo a chamtivost ked je ochotny tieto veci porušovať aj ked niektory do moralky radi obajuju ...tym padom že v systeme existuje takato obrovska nespravodlivosť vysledkom je cely svet ked niekto bez väčšej namahy sa dopracuje k obrovskemu bohastvu a inych nech robi čokolvek tak stale ostane chudobny ....zvyšok kecy o tom ako sa z chudobych stali bohači ked vytiahneme jeden priklad a potom ideme tvrdiť že to plati pre všetkych aj ked vyše 80% miliardarov sa už narodilo do ovela lepšej rodiny tym myslim rodiny ktora mala nadpriemerny prijem len ukazuje ako to skutočne je ....zvyšok su omačky pre naivnych čiže stale dookola to iste moralka za ktorou sa skryva sebectvo a chamtivosť tych ktory manipuluju z ludmi aby oni sami z toho mali vúčši prinos pre seba bezohladne čo najviac vidieť v čase krizy ako napriklad aj dnes
16. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Tragédiou je, že napríklad pri narábaní s tzv.DPH /s takzvanou daňou z pridanej hodnoty/, ktorá od roku 1993 na Slovensku aj v Česku denno-denne kvári obyvateľstvo, tak pri narábaní s touto nezmyselnou a ničím neopodstatnenou daňou /okrem podvodu/ sú porušené zákony najvyššie, prírodné v tomto prípade matematické.
16. 5. 2020   @@@
ake zakony ?.....keby sa ta dph premenovala na dan z obratu alebo tržieb alebo neviem ako už by to bolo ok ???
16. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Napríklad Zákon o dani z pridanej hodnoty /DPH/ je založený na podvode.
To nie je o premenovaní. Pretože: Od roku 1993 daňové subjekty /firmy, podnikatelia, obchodníci, exekútori . . . s.r.o., a.s., . . ./ na Slovensku a v Česku inkasujú pod ZÁMIENKOU DPH od klientov, spotrebiteľov, zákazníkov a vôbec od občanov v skutočnosti finančne VYŠSIU daň t. j. daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane. Následne štátu odvedú /teda keď už odvedú/ de facto finančne NIŹŠIU daň t. j. daň z rozdielu predajovej ceny /na výstupe/ a nákupnej ceny /na vstupe/. Týmto nekalým spôsobom zostáva značná časť sumy dane horemenovaným daňovým subjektom.
Pri narábaní s tzv.DPH vznikajú štátu straty. Od roku 1993 boli a sú to miliardy SK /od r. 2009 Euro/. Stovky miliárd SK /od r. 2009 Euro/.
Od roku 1993 je tzv.DPH podvodom na obyvateľstve a teda na štáte resp. na štátoch alebo na kráľovstvách. Podvodom par excellence.
Poznámka.
Niekdajšia daň z obratu /v Československu/ bola v poriadku.
17. 5. 2020   @@@
dph odvadzaju štat nič žiaden rozdiel o ktorom pišeš ty tam nie je
17. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Daňové subjekty odvádzajú štátu finančne NIŽŠIU daň ako je tá, ktorú od roku 1993 denno-denne inkasujú pod zámienkou DPH od klientov, spotrebiteľov, zákazníkov a vôbec od občanov.
Daňové subjekty inkasujú pod ZÁMIENKOU DPH v skutočbosti finančne VYŠŠIU daň, t.j. daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane. Štátu odvádzajú pod tou istou skratkou DPH de facto finančne NIŽŠIU daň t. j. DAŇ z rozdielu medzi predajovou cenou /na výstupe/ a nákupnou cenou alebo cenou nákladov /na vstupe/.
Tzv.DPH je od roku 1993 na Slovensku ale napríklad aj v Česku podvodom na obyvateľstve a teda na štátoch.
18. 5. 2020   @@@
takže ty chceš tvrdiť že ak napriklad obchody retazec ma tržby 1,2 mld eur čiže 1 mld ma ako normelne a 200 milionov vybral na DPH tak tych 200 milionov neodvedie štatu ????.....tak kolko z tych 200 milionov odvedie štatu ???
18. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Predovšetkým: 1 mld. Euro NIE JE pridaná hodnota. 200 mil. Euro je de facto 20%-ná daň zo sumy 1 mld. Euro. / Je predsa požadovaná, nariaďovaná, prikazovaná . . . daň z PRIDANEJ HODNOTY - DPH, ale sa nekoná/. To je podvod na spotrebiteľoch, zákazníkoch a vôbec na občanoch.
A ďalej. Obchodný reťazec odvedie štátu daň z rozdielu medzi predajovou cenou /v tomto prípade 1,2 mld. Euro/ a nákupnou cenou /v tomto prípade nie je známa/ s tzv.DPH plus prípadne s cenou ďalších výdavkov. A hoci štát obchodnému reťazcu tzv.DPH v podobe tzv.vratky DPH vráti, tak o.i. nákupná cena s daňou /s tzv.DPH/ je zakalkulovaná v koncovej cene. V tomto prípade v sume 1,2 mld. Euro.
Poznámka.
Zámerne píšem tzv.DPH, pretože to v skutočnodti daň z PRIDANEJ HODNOTY ani nie je.
"Tzv." píšem aj v prípade vratky DPH, pretože to v skutočnosti vratka dane z PRIDANEJ HODNOTY nie je.
19. 5. 2020   @@@
štat obchodnemu retazcu nič nevrati ...tych 200 milionov si zoberie ....presne ako som pisal možeš to nazvať aj dan z obatu alebo aj dan z h.vna je to jedno ako sa to nazve ked pre teba to bude lepši nazov....keby bola pravda čo pišeš ty tak tie obchodne retazce by mali zisky v stovkach milionov eur ....lebo ked som pozeral vyroočne spravy obchodnych retazcov tak to vychadza cca že pri takych tržbach by podla tvojho praveho DPH mali zaplatiť len 60 milionov eur alebo v preklade štat by im musel vratiť 140 milionov eur ale chod sa pozrieť na tie veľke obchodne retazce take zisky nemaju tak prečo take zisky nemaju ak to čo tvrdiš ty by mala byť pravda
19. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
To,že obchodné reťazce nedostánú tzv.vratku DPH na skutočnosti, že o.i nákupná cena a daň /tzv.DPH/ z nákupnej ceny je započítaná v koncovej cene, nič nemení.
Daňové subjekty, v tomto prípade obchodné reťazce si od koncovej sumy odpočítajú o.i. nákupnú cenu s daňou, náklady, ďalšie výdavky, réžiu . . . a z výslednej sumy odvedú štátu 20%-nú daň /DPH/. A táto daň je finančne nižšia ako tá daň, ktorú zinkasovali pod zámienkou DPH od spotrebiteľov, zákazníkov a vôbec od občanov.
Poznámka.
Ja som ten blbý názov pre túto nezmyselnú a ničím /okrem podvodu/ neopodstatnenú daň nevymyslel.
19. 5. 2020   @@@
ako vieš že je to tak ?....podla mna klameš a nič im nevracaju spať nič take tam nie je ...čo som pozeral vyročne spravy tych firiem tak nakup predstavuje až 72% z tržieb (bez dph) takže taka ochodny retazec čo ma 1 mld eur tržieb by malo 720 milionov naklady na kupu tovaru čiže len 280 milionov toho čo ty nazvyvaš pridana hodnota a z tej pridaneho hodnoty musia finacovať mzdy zamestnancov energie a podobne nakoniec taketo obchodne retazce dosiahnu zisk 50 milionov napriklad ale ako som pisal vyššie podla toho by mali mať zisk až niekde o 140 milionov eur vyšši tak prečo nemaju ???
19. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
V tomto prípade a príklade 280 miliónov JE pridaná hodnota.
Požiadavka nariadenie, príkaz . . . sú jednoznačné a jasné: DPH /daň z pridanej hodnoty/.
Pridaná hodnota je rozdiel medzi predajom /výstupom/ a nákupom /vstupom/ resp. medzi ich cenami /sumami/.
V tomto prípade a príklade obchodný reťazec zinkasoval na tzv.DPH od spotrebiteľov, zákazníkov a vôbec od občanov 20%-nú daň /tzv.DPH/ vo výške 200 miliónov /Euro/, hoci 1 mld. /Euro/ nie je pridaná hodnota. Obchodný reťazec má nariadené, prikázané. . . odviesť štátu DPH /predpokladám/ 20%-nú sadzbu dane z pridanej hodnoty t.j. 20% z 28O miliónov = 56 miliónpv /Euro/.
16. 5. 2020   yzyz
Ekonomika je paveda ... Kazdy ekonom ma vlastne falosne cisla a aj statistiky! A dneska je vsetko na dlhy. Na to realne ani ekonomov-pavedakov nepotrebujes.
16. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Ekonómia je pseudoveda, paveda. . .
V ekonómii sa porušujú zákony takej prírodnej vedy ako je napríklad matematika. Ekonómia vykazuje znaky nespoľahlivosti, ktoré môžu prerásť v chaos.
16. 5. 2020   Peter
Systém v ktorom Banky Generujú peniaze Multiplikáciou je podvod na obyčajných občanov.Tento ekonomický model jš špatný a občania by sa mali dať dokopy a dať boháčom poriadne po hrbe.Je to slušný podvod v ktorom žijeme a väčšina ľudí o tom ani netuší.
16. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Veru tak. A ešte navyše tá denno-denná tzv.DPH. Od roku 1993 na Slovensku a v Česku podvod na obyvateľstve a teda na štátoch. Podvod par excellence.
16. 5. 2020   @@@
netuši a media robia všetko preto aby to tak aj ostalo aby o tom ani netušili ...ako povedal jeden finančnik keby ludia vedeli ako tento system fugnuje hned zajtra visime všetci na najbližšich stromoch ale pozrite sa sme tu cely čas ....takže ludi netuši a ani tušiť nebude lebo toto nie je hlavnou propagandou medii ...tie skôr budu propagovať to že vlady zdarmo su problem alebo že dôchodkovy vek treba zvyšovať a podobne nezmysli len aby ta druha strana čiže ich ludia na tom sa dobre nahrabali a potom vysmievali ostatnym ako ich dobre odrbavaju cez media kedže im media patria ....takže ako sa maju ti ludia niečo dozvedieť ?...ked nemaju najmenšiu šancu o tom vedieť .....zvyšok im vyvratia ich akože ekonomicky experti ktory su zas len plateny ludmi v pozadi čiže korporatom
16. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Áno. Médiá robia všetko preto aby obyvateľstvo ani netušilo, že sa v podstate ekonomicky potápa. Médiá balamútia. Osobne to sledujem od roku 1993 predovšetkým pri tzv.DPH. Konkrétne RTVS, tv Markíza, TA3 . . . redakcie Pravda, SME, HN. . . dobre vedia o podvode tzv.DPH na obyvateľstve a teda na štáte. A zatĺkajú a zatĺkajú a zatĺkajú . . .
16. 5. 2020   @@@
a čo tym chceš dosiahnuť ?...zrušiť DPH ...ok tak zruši štat bude mať nejakych 6 až 8 mld eur ročne vypadok a už bude skvele lebo to pôjde len do dlhov ale isto predajcobvia sa nabalia kedže oni isto tie ceny neznižia takže ti podakuju za 6 až 8 mld eur navyše :D
16. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
Píšem to v tejto diskusii o niečo vyššie.
Žiadny výpadok.
Keď budú daňové subjekty o. i. firmy, podnikatelia, obchodníci, exekútori . . . s.r.o., a.s., . . . odvádzať štátu plnú výšku sumy dane, ktorú od roku 1993 denno-denne pod ZÁMIENKOU DPH inkasujú od nič netušiacich, naivných klientov, spotrebiteľov, zákazníkov a vôbec od občanov, tak bude v štátnej kase financií že až . . .
21. 5. 2020   Vilo
No hej, ale z každeho obchodu typu : Kúpim za 9,99 a predám za 10, by som musel odviesť 20 % daň z obratu - zostalo by mi mínus 19,99!
Takže obchody riadené nejakým " robotom- programom " na burze by museli ihneď skončiť!!!! A tým by skončila aj celá burza !!!
21. 5. 2020   Frantisek Nahnevany
V tomto príklade pridaná hodnota predstavuje sumu vo výške 0,01 Euro. Ale daňový subjekt účtuje a inkasuje od kupujúceho 20%-nú tzv.DPH z 10 Euro vo výške 2 Euro. Suma 10 Euro nie je pridaná hodnota. Pridaná hodnota nie je ani suma 9,99 Euro.
Výsledkom tohoto príkladu je skutočnosť, že značná časť sumy dane zostáva daňovému subjektu, pretože daňový subjekt v skutočnosti odvádza daň z rozdielu medzi predajom /na výstupe/ a nákupom /na vstupe/ resp. medzi ich cenami /sumami/. V tomto príklade je to 20% z 0,01 Euro = 0,002 /Euro/.
1/1