Názory čitateľov


Názory k článku:
Zlato v portfóliu: Moderný investičný dôvod prečo vlastniť toto starodávne aktívum

16. 12. 2020   anonyim
Dobrý večer všetkým.
Nie som za a ani proti zlatu.AKO ale vidno je to hodne protikladná téma.
Ide mi len o to či sme múdrejší ako vlastne všetky generácie pred nami, ktoré si zlato proste považovali. A ďalšia poznámka do úvahy ........ak je také nanič ........prečo ho všetky banky sveta pchajú do trezorov????? a to naozaj všetky.............
majte sa
26. 12. 2020   Lstrxx
zavádzaš, nepreveril si si všetky CB, pretože minimálne bank of canada nemá zlato a čnb trocha nakúpila nedávno.
Predchádzajúce generácie nemali na výber, ale keď v roku 1300 čínania vymysleli papierové peniaze, tak sa začali používať tie, lebo boli lepšie deliteľné a prenosné ako zlato.
Preto vyhráva to čo je lepšie, nie to čo je staršie.
16. 12. 2020   Perly Sviniam
Aj Kičura naletel :)
Zaujímavé, že už starí Gréci vysvetlovali deťom nezmyselnosť zlata v podobe bájky o kráľovi Midasovi - ktorému dali bohovia výsadu, že premenil na zlato všetko čoho sa dotkol (takže skoro zomrel, lebo na zlato sa mu v ústach premenili aj chlieb a voda :) a pritom to ani o tisíce rokov neskôr nepochopila vygumovaná hromada debilných vypĺznutých opíc so smartfńmi (preferenčne Apple, BMW a Vuitton).
A ak by ani to nestačilo, tak ešte elegantnejšie to urobil súdru Nixon, ktorý chrapúnskym porušením Bretton-Woodu vytrel kocúra ziskuchtivým francúzom aj angličanom :)
Peniaze sú výhradne a len nástrojom na realizáciu tovarovej výmeny (aj služba je tovar - a bohužiaľ aj vynútená služba je tovar). Akonáhle tovarová výmena končí, končia aj peniaze. Devalvácie, inflácie a štátne bankroty sú len následkami stavov, keď vydavateľ peňazí spôsobí, že množstvo obeživa prestáva korelovať s množstvom tovaru ktorý reprezentuje. Spravidla preto, že politici odjakživa zneužívajú seigniorage - bohužiaľ zatiaľ každý zanámy režim bol v tomto smere kriminálny - včítane komunistov (o demokratoch nehovoriac :(
Z tohoto pohľadu je úplne jedno či a ako sú penize materializované (bankovky, mince, apod.) v dnešnom dátovo/elektronicko m svete je ich materializácia mimochodom rovnako zbytočná, ako LP-čky, CD-čka, či DVD-čka ...
A prečo sa potom zlato ešte stále používa ?
Lebo pár ľudí na jeho predaji, kúpe, skladovaní, atď. zarába.
A hlavne je ochotná platiť politkom provízie na súkromnú spotrebu za vynaložené verejné peniaze.
Zlato je v dnešnom svete rovnako nezmyselné, ako technický kreslič, podnikový šofér, sadzač, či ten piaty člen francäzskeho družstva delostrelcov, ktorý mal pri výstrele chrániť koňa, aby nezdivel. Lebo dnes už kanóny neťahu kone :)
Že a čo keď príde globálna katastrofa, keď sa svet rozpadne a vrátime sa do doby kamennej ?
Nuž potom najlepším platidlom zase raz budú cigarety a mäsko z potkana ...
Na druhej strane - s kľudom si nakúpte aj pergameny a husie brká :)
16. 12. 2020   Perla svini
Tvojim jedinym pokladom su tie "mudrosti", ktorymi pravidelne obdaruvas diskusie 😂
16. 12. 2020   Múdrosť Hlúposti
Tona zlata má mimochodom rovaký význam ako tona bitcoinov - lebo tonu v príručnom kufríku neodnesieš ...
Ak stojí gram zlata €50,- potom potrebuješ na blbý, panelákový byt v petržalke aspoň 2-3kg - to už je ťažší notebook.
Ak si chceš kúpiť slušnejšie bývanie v Londýne, tak na check-in musíš dať zo dva 50kg kufre.
A garantujem ti, že keď pôjdeš s tými dvma kuframi cez východ s tou zelenou nálepkou v Heathrow, tak sa k tebe veľmi rýchlo pripojí zopár sympatických pánov v slušivých uniformách s množstvom hlúpych otázok.
Ale povedzme, že nie si socka a si aspoň z destiny tak bohatí, ako chlapci z ESETu.
Potom však potrebuješ, aby tvoje súkromné lietadlo bolo schopné odviezť aspoň tonu toho ligotavého kovu lebo ak pôjdeš na dovolenku predsa ho nenecháš doma - už len preto, že si ho chceš stále užívať a kochať sa v ňom, ako Göring, nie ?
Najsilnejšia Cessna CitationJet verzia MJ4 síce toľko uvezie - ale ty budeš musieť ostať doma, lebo to by už bolo príliš :(
Našťastie je už pre demokratov sloboda a tak si môžeš kúpiť rovno Antonov 225 (resp. sovietsku Mriju) - tá uvezie až 350 ton zlata (teda ak poletí ako vetroň ;)
Jeff Bezos z Amazonu by ich potreboval 10 - bohužiaľ Sovieti vyrobili len jeden kus a hoci si ho naši americkí priatelia rutinne požičiavajú (aj Pentagon a Boenig) - zaťiaľ ni nedokázal výrobiť druhý :(
Je to však aj dostupnejšia alternatíva - dokonca aj pre Sk dôchodcov - zlatá žila !
16. 12. 2020   Hlúposť Múdrosti
Ty potrebujes na seriozne a triezve uvazovanie kvalitneho psychiatra.
16. 12. 2020   anonym
Zlato je najlepsia poistka voci politikom a roznym hygienikom v dnesnom rozbitom svete
je to istota
16. 12. 2020   fero z BA
áno, ale len fyzická držba zlata je zaujímavá, tie papieriky, ktoré len "garantujú" držbu zlatu sú prakticky bezcenné, pretože ich vydané množstvo je viac tisíc raz vyššie, ako sú celosvetové zásoby fyzického zlata
16. 12. 2020   anonym
Ak nechcete vlastnit tie "papieriky", kludne si mozete kupit akcie taziarov zlata ktore viac-menej kopiruju cenu zlata a usetrite na poplatkoch za uskladnenie zlata ktore by ste pri vlastneni tych "papierikov" museli platit. Vlastnit fyzicke zlato doma ma tiez svoje nevyhody a vacsinou je to biznis pre toho kto vam to zlato predal a toho kto ho v buducnosti od vas odkupi kvoli marziam. V tomto maju tie "papieriky" vyhodu lebo nakupujete alebo predavate za trhovu cenu.
16. 12. 2020   fero z BA
ale bez záruky možnosti dodania ---- čiže platíte len za sľuby, to môžete mať aj peniaze alebo akcie. Fyzické zlato je bez poplatkov a najbezpečnejšie tam, kde o ňom nikto nevie (v záhrade pod stromom - hihi)
16. 12. 2020   Heller Forever
Keďže čisté zlato je mäkké skoro ako olovo - a navyše má vyššiu mernú hmotnosť - je to vlastne ideálny kov na výrobu streliva.
A keď niekto po ňom tak neskutočne túži, bolo by takýmto spôsobom možné ho podkožne implantovať prostredníctvom obyčajného samoplu (útočnej pušky) vz. 58.
Tým pádom by takýto jedinec po aplikácii nepochybne viacej zavážil a zároveň mal to zlato naozaj bezpečne ukryté - dokonca mobilne.
Pokiaľ by však cieľom implantácie bola hlava - a použili by sa aspoň dva palebné priemery, tak inteligencia takto ošetrených osôb by nepochybne signifikantne vzástla ;)
Zaujímavé, že vedci ešte neodhalili, že prečo sú ľudia idioti.
Asi preto, že sú to tiež len ľudia a tak nevidia, že majú v očiach muchy, lebo majú muchy v očiach ...
16. 12. 2020   anonym
potrebujete ho iba na ochranu pred inflaciou ? to uplne postacuje. dodanie tam nepotrebujem. fyzicke zlato uschova je jedna vec ... ale nakup a predaj je vec druha. Schvalne skuste si pozriet kolko by vas stal nakup zlata, striebra fyzicky ? Asi o 10-15% viac nez je aktualna cena na trhu. Mam zlato chcem ho predat ? zase presne naopak, dostanem okolo 20% menej ako je cena aktualna. Inymi slovami ak su kupis fyzicke zlato, striebro ... musi trhova cena poskocit cca 25-30% aby si zan dostal aspon do co si zan dal. Pri "papierovom" toto odpada lebo ak si dnes kupim to papierove a zajtra poskoci cena povedzme o 5% tak ked ho zajtra predam tak mam tych 5% zisk. Pri tom istom priklade s fyzickym zlatom by ste ho dokazali predat iba zo stratou.
Aby som bol korektny, fyzicke zlato ma svoj zmysel pri nejakej mimoriadnej situacii akou je vojna, totalny rozvrat a nefunkcnost trhov a statu ale to by muselo byt nieco na globalnej urovni. vtedy by sa pocitalo iba to co mate fyzicky v ruke.
Ale pokial sa tu bavime iba o ochrane pred inflaciou s tym ze trhy aj staty funguju tak papierove zlato uplne postacuje a je vyhodnejsie.
19. 12. 2020   Mudrc
Neviem, co za tupiny to trepes. Tot v Rakusku www.smh.net rozdiel vykup a predaj je cca 2,5% podobne ako pri zmenarni oenazi. To ze je drahsie od spotoveho je pravda, ale ked kupim uncu a predam uncu( nebudem ju predsa tavit), je to jedno,
16. 12. 2020   fero z BA
švajčiarske banky (min. 1 Kantonalbanka) predáva svojim klientom (mať tam účet) fyzické - investičné zlato v tehliach za cenu v daný deň na londýnskej burze - bez poplatkov
16. 12. 2020   anonym
urcite nie. dostanes iba akysi papier certifikat od banky ze ho v nej mas ulozene. bez naroku na fyzicke dodanie. Takze je to ten isty princip papieroveho zlata.
16. 12. 2020   fero z BA
nie je pravda.... hovorím o nákupe fyzického zlata, nie papieriky. vlastná skúsenosť
16. 12. 2020   Poklad Múdrosti
Hlinené podlahy barákov v Treblinke, Sobibore, Oswienczime a tak podobne boli údajne plné zakopaneho zlata, šperkov a drahých kameňov.
Mám pocit, že ich majiteľom to moc nepomohlo :(
Dnes existujú podstatne spoľahlivajšie a výnosnejšie spôosoby, kam uložiť dočasne voľné prostriedky, aby ich nezožrala inflácia, banky, burza, či nekonenčná hromada ostatných podvodníkov a podobných právnických osôb.
Isteže mám nejaké zalto aj ja - ale len ako dedičstvo, ktoré odovzdám ďalej tak, ako som ho dostal a ako ho dostali moji rodičia.
Z praktického hľadiska mi je sympatickejší titán - aj keď samozrejme mám aj strieborný príbor a hliníkovú kostru bicykla.
Ale ako povedal klasik: "Hliník sa používa na pozinkovanie kovov a vytvára medenku"
17. 12. 2020   apoliticky
Zaujimalo by ma co budu ludia žrať v pripade vojny...myslim tych co maju zlato...zožeru ho ? Lebo v pripade celosvetoveho konfliktu si za neho jedlo nekupia ...
17. 12. 2020   Mates
Chod sa opytat tych, co prezili balkanske konflikty. Ked si strihali zlate retiazky na chleba a zakladne potraviny. Myslis si, ze cierny obchod bude v konfliktoch fungovat na nejakych bezcennych papierikoch alebo akciach?
20. 12. 2020   anonym
zaujimalo by ma, co budes v pripade vojny robit ty? nebudes mat prud, tvoje bitcoiny si mozes strcit vies kam a teslu si mozes tlacit pred sebou...
21. 12. 2020   anonym
venuj sa tomu, comu rozumies, myslim tym rozvoz pizzy. chod dalej rovazat pizzu na svojom renaulte zoe. comu nerozumies, to nekomentuj
16. 12. 2020   trader
"A prečo sa potom zlato ešte stále používa" ?
Používa sa v elektrotechnike.
Zlato je pekný a trvanlivý šperk.
Zoberme si údaje za minulý rok.
Až 48 % zlata sa spotrebovalo v klenotníctve.
Technológie 7.5 %.
Cenrálne banky 15 %.
Zbytok sú investície.
16. 12. 2020   Múdrosť Pokladu
Šperky sú úchylka a duševná vada ;)
Antimón je mimochodom krajší.
1/1