Názory čitateľov


Názory k článku:
Pôvod ďalšej krízy je známy, regulátori ale nevedia ako voči nemu bojovať

12. 2. 2020   Toobig Tofail
Dôležité je si uvedomiť, že poslednú krízu nespôsobili banky, ale vláda USA.
Na banky len bola zvalená všetká vina.
Asi tak, ako vidí palicu pes, ktorý je ňou bitý.
Banky len veľmi usilovne hrali svoju hru na piesočku, ktorý im dali k dispozícii zákonodarci.
Žiadna banka žiaden zákon neprekročila, ani neporušila.
Proste makali ako Lemmingsovia.
Pravdou ale je, že banky u zákonodarcov lobovali (americká názov pre úplatok) aby získali čo najväčšie pieskovisko.
A pravdou je aj to, že zákonodarci bankám verili, lebo predsa nie sú bankári a tak predsa bankári musia vedieť čo je pre nich najlepšie,lebo to je ich job.
Ale tak to predsa robia aj elektrikári, plynário, stavári, farmaceuti, novinári a iné profesie.
Kde teda nastal problém ?
Problém nastal v dvoch zvláštnych (ale obrovských) hypotekárnych spoločnostiach - ktoré u nás nemajú obdobu: "Fannie Mae" a Freddie Mac".
Lebo tieto spoločnosti pôvodne prevádzkoval štát (aby zabezpečil bývanie pre všetkých), ale jedného dňa povedal, že sú súkromné.
Štát totiž mení svoje pravidlá tak, ako sa menia politické frakcie, ktoré ho ovládajú.
A keď sa banky dozvedeli, že štát už nemieni vykrývať potenciálne straty Fannie Mae a Freddie Mac z peňazí daňových poplatníkov (keďže demokratické politické elity vždy vedia tieto zdroje využiť aj lepšie - napríklad pre seba), tak v zasadačkách veľkobánk vypuklo peklo ...
12. 2. 2020   pokračovanie ...
...
Pretože CDO (Collateral Debt Obligations) - rafinované cenné papiere, vychádzajúce z majstrovského využitia poistnej matematiky (Gaussova kopula) v bankovom sektore - potrebovali pre svoju bezchybnú funkciu splnenie viacerých okrajových podmienok (v každom remesle platí, že čím sofistikovanejší nástroj používam, tým náročnejšie je jeho použitie - na betonárske kladivo stačí mukl z osady, ale na elektrónový mikroskop je nutná stabilizovaná elektrina, vysoké vákuum, čistá miestnosť, inžinier a technik s hromadou náhradných dielov)
Nikto pritom nepovie, že elektrónový mikroskop je podvod, lebo sa s ním neadjú zatĺkať kolíky do zeme.
Takže CDO boli skutočne vymakané - a geniálne !
Hrozbou odpojenia Fannie Mae a Freddie Mac od daňového peňazovodu však "elektrónový mikroskop" stratil schopnosť fungovať a nikto ani nepredpokladal, že bude schopný rúbať uhlie :(
Banky padli do hystérie - hoci sa v skutočnosťi ešte absolútne vôbec nič nestalo - len hrozilo, že by sa mohlo stať.
Korunu Kocúrkovu nasadil fakt, že vláda USA napokon Fannie Mae a Freddie Mac od federálneho rozpočtu ani neodpojila, takže celá kríza vypukla len z paniky a chaotických rekcií na ňu.
Banky sa totiž začali priznávať, že ak je tá klebeta pravda, tak to neustoja a budú potrebovať prekleňovaciu pomoc od štátu.
Až smiešne je že sa priznať MUSELI - lebo Zákon ich k tomu núti. Keby to boli ututlali, tak sa zrejme nič nestane.
A bodku na "i" dal zase štát, keď prvého žiadateľa (Lehman Brothers) poslal kade ľahšie (lenže iekto musel byť prvý a poslednúmu žiadateľovi by sa už možno neušlo ...)
Po páde veľkobanky aj tí najväčší magori vo vláde USA konečne pochopili, čo spáchali a že je zle. Takže všetkým ostatným tie prekleňovacie úvery dali (a všetci ich aj poslušne - a so ziskom pre vládu - postupne vrátili).
Nakoniec novinári všetko zvalili na zlé banky (a matematikov) a je dobra, ako za Husáka - lebo vtedy sa to robilo tiež tak.
Samozrejme, že tá hra bola komplikovanejšia, lebo tam je ešte FED (ktorý - akože - nie je štát) a iné medzihry.
Ale línia je jasná - bola to len hlúpa ekonomická oscilácia, navyše bez akejkoľvek vonkajšej príčiny a dôvodu (tými by napríklad bol hladomor, pandémia, revolúcia, vojna, pád asteroidu, či útok mimozemšťanov :)
Inak povedané - bežné zlyhanie a huncútske hry politickej elity - ako u nás Rázsochy, či budova starej pošty v Dúbravke (a tisícky iných pomníčkov tých čo za svoje zločiny nikdy nemusia niesť žiadnu zodpovednosť - ale od všetkých ostatných to drakonicky požadujú)
16. 2. 2020   anonym
Si dobry, prietel velky na pruser!
Lolova skola behavioralnej ekonomie sa nezaprie.
12. 2. 2020   kovo
Zapornymi urokovymi sadzbami neviem, ci krizu odvratia...
1/1