Názory čitateľov


Názory k článku:
Nezištná pomoc: Ako nás zdieľaná ekonomika oberá o sociálny kapitál

9. 2. 2020   anonym
Nejde tak ani o to, ze nas to obera o socialny kapital, ale najma o to, ze sluzby zdielanej ekonomiky, uplne, alebo totalne, dokazu pokrivit a zlikvidovat priatelstva a vztahy, pracovne miesta a dokonca znicit a rozbit spolocnost.
Napriklad Uber, dokazal sice potlacit nekale praktiky taxikarov, ale zaroven rozobrat a znicit jeden z cechov, ktory daval zamestnanie ludom. Na miesto spolujazdy, sa vytvorila siet taxisluzby, ktora limituje prijem, vytvara zisk a nuti pracovat ludske zdroje, ako lacne taxiky, bez odvodov, poistenia, najlepsie na cierno.
Ked sa povie v Prahe AIRbnb, tak sa mnohym otvara nozik vo vrecku. Na miesto zdielaneho ubytovania, ked ma niekto v byte volnu izbu, alebo lozko na prespanie, sa prenajimaju cele byty, apartmany, alebo aj domy, ktore nesluzia na spolubyvanie, ale na kratkodoby nezdaneny prenajom, ktory vo viac bytovom dome, jeden byt, urobi z domu ubytovnu, kde cele dni a noci, hucia ubytovany "hostia" a po chodbach sa vo dne vnoci, premavaju kufre, stahuju sa a ubytovavaju, chlastaju a stia, hucia a robia bordel turisti. Keby majitel bytu byval z hostami, asi by nemohli kalit do rana a robit si dorazaci home bar a disco.
To je len ten spolunazivaci faktor. Ale zaroven stupaju ceny bytov a nehnutelnosti, pretoze turisticky a alkoholicko-toxikom anske hojne navstevovane mesto, ako napr. Praha, kde sa ubytuje legalne cca 2mil turistov rocne a dalsich 2mil "ilegalov" sa premele cez sluzby podobne Airbnb, vytvara enromny tlak na ceny byvania, najma toho najomneho, dlhodobeho najomneho, pretoze kazdy kto vlastni, ak dostane moznost zarabat, tak sa o to pokusi, bez ohladu na susedske vztahy, alebo na dobre mravy, spolunazivanie, lebo ak ma byt, co dokaze pomocou zdielanej ekonomiky vyuzit ako zarobkovu cinnost, tak ju vyuzije, aj keby tam ubytovaval islamskych teroristov, alebo predstavitelov IRA, co potrebuju kratkodobo niekde prebyvat. Peniaze nesmrdia.
Nezistne a pomocne, to nebolo nikdy.
Ale ak zdielana ekonomika, dokaze zlikvidovat moznosti byvania a dlhodobych prenajmov v mestach, ako Barcelona, Atheny, Praha, alebo aj Berlin a Brusel, znamena to, ze nieco nieje v poriadku.
Lebo vzdy na zaciatku nejakeho velkeho problemu, je nejaky dobry umysel.
Vidno to aj na sposobe prijimania migrantov do Europy, nasledne potom ked je toho uz moc, tak to potom sme svine, ze ich nechceme mat prerozdelovanych.
Podobne dobry umysel, mala riesir spolujazda, alebo zdielanie bytu, stal sa stoho fenomen, co sroubuje ceny na astronomicke ceny, bez toho ze by sa realne dali zhodnotit dopady, navyse kleptokracia vidi medzery v daniach a sposobe, ako sa na tom nabalit, co bude stat aj nepodnikajucich, alebo nezdielajucisch auta, alebo byty, nove vyssie dane, poplatky a odvody, ktore zaplatia, bez toho, ze by sa im nejak nieco vratilo, alebo by nieco za tie dane a poplatky, nieco ziskali.
To je socializacia strat a problemov, ktore umoznuju nadnarodnym spolocnostiam kapitalizovat zisk, na zaklade fenomenu zdielanej ekonomiky.
9. 2. 2020   Corona Andromeda
Ono to asi bude tým, že jediným zmyslom ľudskej existencie, cieľom života a skutočnou životnou láskou sú peniaze.
Že fuj ?
Bohužiaľ vývoj je naprosto jednoznačný ...
Čo sa týka zdielanej ekonomiky, tak tu je však aj iné, možné vysvetlenie:
elektronická štandardizácia rozhrania sociálneho kontaktu umožní postupné nahradzovanie jednotlivých účastníkov ich strojovými náhradami.
Včera si telefonicky volál taxislužbu, dnes internetom Uber a zajtra privloáš automatické vozidlo cez tú istú app-ku.
Neskôr donášku pizze a potom možno aj záchrannú službu - kde už nielenže nebude šofér, ale ani lekár a lapiduch.
Lapiducha nahradí nejaký transportný robot a ako nahradiť lekára podrobne popísal už pred polstoročím Michael Crichton vo svojom dielku Andromeda Strain (Smrť Andromeda).
A on to musel vedieť, lebo aj keď písal SciFi medicínu vyštudoval na Harvarde.
A tak postupne stroje nahradia ľudí a kremíková civilizácia tú slizkú uhlíkovú, čo v skutočnosti nepasuje do sveta, ktorý si prácne buduje.
Čo je zrejme zmyslom existencie ľudstva, lebo tak neskutočne intenzívne na tom makáme, že inak by sme boli magori ...
Možno sme však magori aj tak ;)
1/1