Názory čitateľov


Názory k článku:
Platy zamestnancov v robotizovanom svete: Temná budúcnosť po štvrtej priemyselnej revolúcii

23. 1. 2020   anonym
Skor ako dojde ku 4tej priemyselnej revolucii, tak v EU budu blackouty a nedostatok energie, nielen vdaka Gretke, ale uplne abstraktnej predstave o cistej energii a cistom zivotnom prostredi, vyrovnanej uhlikovej stope, bez atomovej energie a spalovania uhlia.
Pride najprv TMA, potom rozklad spolocnosti a nakoniec restart systemu, bud z vojnou, alebo bez vojny.
22. 1. 2020   Petrik2
Orwel mal pravdu. "Veľký brat" nás bude sledovať sústavne a všade. Je otázkou času kedy začnú ľudí čipovať pri narodení a tým pádom nebudú potrebné žiadne doklady, lebo čip sa bude prispôsobovať rastu svojho nositeľa. Som vcelku rád, že mám už väčšinu života šťastne prežitú za sebou. Apropo, jedna sociálna skupina u nás už je od práce oslobodená.
20. 1. 2020   Mámeto Vdna
Oligarchovia to už rozpoznali a preto usilovne pripravujú WWIII.
Brexit, odstrel iránskych generálov, dráždenie Rusov a Číňanov, hecovanie Piakov a Ukrajincov, strašenie Europanov prisťahovalcami - aby sa dostali k moci nácionálne-socialis tické (nacistické a nie fašistické) sily - a tak podobne.
Presne na to boli vytvorené prostriedky masovej dezinformácie - ľudovo zvané internet a sociálne siete.
Lebo inteligentné stroje čoskoro vytvoria miliardy zbytočných ľudí, ktorí navyše nebudú mať do čoho pichnúť a preto už teraz vymýšľajú somariny, že načo je Bezosovi sto kúpeľní - so sto záchodmi - keď riť má len jednu ?
Okrem toho sa všade mocú, takže už aj pred Mout Everestom sa treba postaviť do radu a zavadzajú na cestách, takže nielenže už dávno nemožno poriadne prevetrať ultradrahé auto, ale ešte ho aj prvý manták narazí a rozbije ...
To je predsa neakceptovateľné - Die Katze muß weg !
Zatiaľ sú masy síce potrebné ako darcovia orgánov pre vyvolených, ale IoT (internet vecí) naozaj čoskoro vytvorí WC misy schopné analyzovať exkrementy.
A truhlíci sa zase raz pobijú o i-WC ...
Lenže i-WC tu bude hlavne na to, aby sa starí a chorí miliardári okamžite dozvedeli, kde žije ich náhradné srdiečko, pľúca, pečeň - či iný orgán, ktorý si stihli zošrotovať - a aj to, či sa oň je doterajší vlastník poriadne stará.
na a keď všetkých vhodných nájdu, tak ich presťahujú na farmy, kde ich budú pestovať, ako baklažány - takže nepotrebný zvyšok sa môže expresne vrátiť k Stvoriteľovi ;)
Kapitalizmus je jediný boh a demokracia je jeho prorok.
20. 1. 2020   FUCK
Hmmmm, hajzel spravi analyzu stolice, posle spravu chladnicke aby mi zakazala kupovat slaninu a ked neposluchnem, tak ma nabonzuje zdravotnej poistovni a ta mi nepreplatí zdravotne osetrenie... Orwelistan bol proti tomu krajina slobody...
19. 1. 2020   anonyim

Veľmi správne myšlienky, súhlasím s nimi. Mal by tu byť úplne iný pohľad na fungovanie ekonomiky, myslím si, že nakoniec k tomu aj dôjde ale bude to ťažký pôrod.....až vtedy keď všetko čo sa vyskúša zlyhá a bude to bolestné. Neviem si predstaviť, že ak niekomu tento systém, ktorý je a vyhovuje, sa ho ľahko vzdá.
možné sú aj pravdaže revolúcie, ( Francúzi si to nacvičujú každý rok :))), kde si ľudia budú hľadať svoje miesto v spoločnosti,
k regulácií počtu ľudí...hmmm však nepriamo to už robíme, čím sme vzdelanejší tým neskôr si zakladáme rodiny posun je aj o 10 -15 rokov, to je o jednu generáciu menej, zároveň máme menej detí 1-2, a veľa ľudí má vôbec problém mať deti, čím ďalej tento počet narastá ( už len v mojom okolí je ich dosť) a verím, že to bude gradovať vedia to aj lekárske kapacity, porovnávali generačné testy u mužom dnešnej doby a pred 30timi rokmi ohľadom počtu sper. dnešní mladí totálne prepadli.
19. 1. 2020   ichhrabedich
A prečo by ekonomika mala zamestnávať ľudí, ktorí budú zarábať peniaze a za ne si budú kupovať produkty vyrobené firmami v ekonomike, firmami v ktorých sú zamestnaní?
Prečo by mali ľudia vôbec niečo robiť? Veď na prácu boli vymyslené roboty, tak nech sa roboty sami spravujú a vytvárajú produkty.
Riešenie v súčasnom ekonomickom modeli fungovania spoločnosti nie je aby roboty boli zdaňované ako vraví súdruh Fico ale aby roboty boli vlastnené ľuďmi ako majiteľmi, tak ako keď dneska majitelia firiem v podstate nerobia nič, len dosadzujú konateľov svojich spoločností a spoločnosti zarábajú, tak by majitelia robotov v podstate nerobili nič len by vlastnili robotov a roboti by vytvárali zisk výrobou produktov a zarábali by na majiteľa, ktorý by v podstate nič iné nerobil len by vlastnil robota či robotov a nakupoval by ich a rozhodoval do čoho investuje a užíval si.
.
Nebolo by na škodu s ďalšími priemyselnými revolúciami sa zamyslieť na diametrálne odlišnom koncepte fungovania ekonomiky a spoločnosti, koncepte v ktorom by boli zahrnuté aj súčasné vedecko technické poznatky a súčasné technológie a technológie blízkej budúcnosti a prehodnotiť zaostalé myšlienky fungovania spoločnosti a vymaniť sa z dogiem súčasných modelov štátu, ekonomiky, daní, peňazí a kultúrnych stereotypov.
20. 1. 2020   Autokanibal
Na určitom stupni vývoja roboty zistia, že by boli sprosté, ak majú na niekoho robiť.
Veď tak to bolo aj s otrokmi a inými proletármi.
Ale človek je jediný robot, ktorý dokáže zjesť sám seba ;)
19. 1. 2020   anonyim
Takzv. 4 revolúcia je vlastne bránou pre tú 5. O ktorej snívajú niektoré spol., jednotlivci.
* Autá Vás odvezú kde chcete, taxikár, vodič autobusu, rušňovodiči - nepotrebný,
* Pre výrobu budú používané vysokovýkonné automaty - potreba polovica pracovníkov zo súčasných nie tretina ako sa to hovorí teraz to bude tá 4 revolúcia, výroba bez problémov stúpne o 30%.
*Lekár prvého kontaktu - nebude treba automat Vám zmeria základné parametre, zadáte svoj problém a on Vás posunie na špecialistu.
*Jedlo -chladnička Vám povie čo Vám chýba, automatická doprava prepojená s predajom Vám to dodá ešte s prepojením so zdravotnou poisťovňou Vám odporúči typ stravy.
*Všade kde sa bude dať nahradia spoločnosti človeka automatom a ten neje, nepije, neštrajkuje, robí 24 hod. do zlyhania.
*Veľa ľudí prestane využívať určité svoje schopnosti , prestane premýšľať.
To čo nás čaká nemôžme porovnávať s priemyselnou revolúciou, ktorá tu prebehla, bude to oveľa rýchlejšie, intenzívnejšie a plošnejšie. Však príkladom sú mobilné telefóny ich rozvoj.
*Pre danú dobu dokážeme vyrobiť oveľa rýchlejšie oveľa viac, s oveľa menším počtom pracovníkov v každej sfére ako dokážeme spotrebovať, čo naráža na ekonomiku akú ju poznáme, lebo automat nahradí ľudí vo výrobe ale ekonomika je založená na spotrebe.
Myslím, že do 20 rokov bude veľký problém, budú aj príležitosti ale nielen tie.
držím Vám palce
19. 1. 2020   harsesiss
...a všetko toto vyústi v jedine možne riešenie situácie
...revolúciu .
20. 1. 2020   Robotov Chobot
Minule sa u mňa zastavil elektrikár, že vraj odpočet spotreby elektriny.
Zbytočný človek, trápiaci sa zbytočným zariadením, ktoré vymysleli, vyrobili nainštalovali iní zbytoční ľudia.
Že prečo ?
Lebo všetky domácnosti majú zhruba rovnankú spotrebu - a tak sú tieto krásne prístroje (a ľudia čo sa z nich najroztodivnejšie živia) - vlastne zbytoční ...
Ak by totiž domácnosti nemali zhruba rovnakú a zhruba konštantnú spotrebu, tak energetický systém by skolaboval.
On však funguje (našťastie) veľmi dobre - hoci jeho regulačné schopnosti sú silne obedzené nielen vo výkone, ale aj čase. Stačilo by totiž aby hoci len obyvatelia jedného bratislvského sídliska naraz zapli všetky spotrebiče a systém uletí - v tom lepšom prípade vypadne len to sídlisko, v tom horšom by reťazová reakcia mohla položiť aj celú EU.
Takže to prácne meranie spotrieb je vlastne dokázaná blbosť.
Naozaj ?
No cekom nie.
Lebo iste by sa našli chytráci, ktorý by snáď natiahli kábel hoci aj do Rakúska - a elektrinu tam predávali.
Sme totiž svine.
Takže tých čiernych káblov by len z Bratislavy viedlo asi tak 500.000 :(
Lenže toto dáva možnosti (zbytočne) zamestnať ešte ďaleko viac ľudí :)
Napríklad chodbové osvetlenie.
Prečo majú platiť všetci rovnako, keď niekto chodí v noci často, niekto vôbec, niekto chodí potme - aby o tom nikto nevedel a iný si zažne aj cez deň - len aby škodil.
To je predsa podnikateľské a zamestnávateľská príležitosť pre chodbové tlačítka s platobným terminálom VISA/Mastercard - alebo automatické senzory s Face Recognition - ktorým neujde žiaden narušiteľa zaregistrovanie neoprávneného návštevníka navyše okamžite zaktivuje aj SBS a NATO.
ČO myslíte - ktorý z oboch vyššie uvedených scenárov zvíťazí ?
(riešenie: žiaden,lebo domové osvetlenie bude napájané fotovoltaikou ;)
19. 1. 2020   M.V.
V takej dokonale organizovanej spoločnosti si neviem predstaviť nejaké rekvalifikácie, školy budú musieť učiť ľudí s požadovanou kvalifikáciou. Všetko je dnes založené na zdaňovaní práce a dokonca rodičia argumentujú, že štátu dali nie deti, ale daňových poplatníkov a z nich chcú získať dôchodkové bonusy. Priemyselná revolúcia 4 mení nielen spôsob výroby, ale aj vzťahy v spoločnosti od základu a veľa ľudí nikdy nenájde pracovné uplatnenie a nikoho to nebude zaujímať.
19. 1. 2020   Jozef
Budu potom ešte potrebný ľudia ak áno, aké množstvo budú sa nejako regulovať ich počty ?
20. 1. 2020   Takžetak
Keď čoskoro uvidíš dve slniečka, to druhé bol jadrový výbuch :(
21. 1. 2020   Anton
Keď veľa ľudí nenájde pracovné uplatnenie a nebudú mať príjem, tak kto bude kupovať tie výrobky. Roboty ? Alebo sa to bude rovno šrotovať ?
1/1