Názory čitateľov


Názory k článku:
Solárna a veterná energia patria k najlacnejším zdrojom

12. 1. 2020   anonym
Solarna a veterna energia, patria k najlacnejsim zdrojom tam, kde svieti slnko a fuka vietor.
Ale nieje to energia stala, ani lacna.
NAjdrahsou polozkou pre ostrovny system, je akumulacia energie.
A uplne najdrahsou polozkou je, akumulacia elektrickej energie.
12. 1. 2020   Qualter
Bohužiaľ všetci vedci sú zrejme zamestnaní cvičením hry na bicie - aby mohli 24/7/365 neustále biť na nejaký pseudoekologický poplach - a tak nemajú čas urobiť serióznu štúdiu, aký gigantický podvod sú tzv. obnoviteľné zdroje energie.
Lebo elektrina sa nedá skladovať vo veľkom a pritom spotreba musí byť v každom momente úplne presne spárovaná s výrobou. Inak by napätie okamžite vybehlo nad - či pokleslo pod - 240V. Pritom elektráreň sa sa vo veľkom nedá regulovať ako transformátor modelovej železnice a aj prečerpávacie elektrárne nabiehajú aj brzdia pomaly a navyše majú obmedzenú kapacitu.
Ako to teda, že sa celý systém nerozsype, akonáhle vyjde (či zájde) slnko za obláčik, alebo vetrík začne, či prestane fúkať ?
Nuž lebo - nie medeveď - ale Nikola Tesla.
Ak by bol totiž vyhral Thomas Alva Edison so svojim jednosmerným prúdom - tak presne toto by sa stalo. Slniečko by vyšlo spoza obláčika, fotovoltaika by zarevala, napätie by vyletelo, ističe by poodskakovali a bolo by po internete aj mäse v chladničke ;)
Ale Nikola Tesla vymyslel striedavý prúd a všetko zmenil tak, že ani väčšina profesionálov nerozumie ako to dnes vlastne v skutočnosti funguje.
Pritom veľmi jednoducho.
Streidavý prúd pozná totiž niečo, čo jednosmerný nie - a to sa volá "fáza".
Pre bežného elektrikára je bohužiaľ fáza ten hnedý (resp. čierny, či šedý) drôt čo "kope" - ale matematik okamžite začína tušiť zradu. Elektrikár síce vie, že exituje nejaký Kosínus Fí - snaží sa ale s tým pánom nestretnúť, lebo nerozumie reči jeho kmeňa. Matematik síce vie, že to je len obyčaný časový posun, ale až ekonóm začína chápať, že že nie je jedno kedy peniaze prichádzajú a kedy odchádzajú. Lebo ak dostanem výplatu práve vtedy, keď mám splatiť rovnako veľký dlh tak sa nič nedeje - lebo som na nule. Ak však namiesto výplaty príde druhý dlh tak som v defaulte a ak naraz prídu dve výplaty, tak som úspešný podnikateľ - čo si okamžite kúpi Touarega, zbudnúc na povinnosť splatiť ten dlh.
Ako hovoria tí, čo nevedia po nemecky: Zeit im Bild: čas sú peniaze :)
(tajnička nasleduje ...)
12. 1. 2020   Qualter Again
(... vyvrcholenie)
Polopatisticky: ak je spotreba elektriny práve vyrovnaná s výrobou a slniečko vylezie spoza oblakov - či vetríček začne fúkať do mohutných vrtulí - tak prebytočná energia niekam musí zmiznúť, lebo ju nikto nepotrebuje a sieť by sa rozpadla :( No ale kam zmizne ? Zmizne do klasických elektrární a to tak, že napríklad vážske stupne proste začnú brzdiť vodu, namiesto aby ju poháňali :)
A to bez toho aby sa nad tým niekto musel zmyslieť, lebo automatické regulačné systémy to urobia za nich drobným posunom fáze. Kým sú výkony fotovoltaických článkov zanedbateľné proti klasickým zdojom, je to v podstate nepostrehnuteľné. Atomka proste bude kúriť viac a z hyperbolidných chladiacich veží vyjde o niečo viac pary. čo si naozj nikto nevšimne - a hlavne nezmerá - lebo také merače nikoho nenapadlo nikam inštalovať :) Len čo však raz nejaký politický debil prikáže zvýšiť podiel - potom začne rodeo - lebo (ako hovorieva Dežo z IV. cenovej) všetky regulačné systémy majú pre svoju homeostázu obmedzené definičné intervaly. Ale to Grétku (zatiaľ) netrápi ...
12. 1. 2020   protinozec
Som za morom uz viac ako 50 rokov,teda neviem ako to funguje v SK.Uz 10 rokov mam na streche solarny ohrievac vody,tak 10 mesiacov v roku mam horucu vodu v kuchyni a kupelni a tak asi 2 mesiace musim iba tak PRIhrievat.Tiez mam 6 fotovoltickych panelov na vyrobu elektriny.Moji susedia co nemaju panely platia rocne 1600-2000 dolarov za elektrinu.Ja platim tak 20-80 dolarov rocne… a to mam cely dom iba na elektrinu,plyn nemam.Moja investicia sa mi vratila za 3 roky! Solar je najlepsia investicia! To iba bane a elektrarne nas zastrasuju!
11. 1. 2020   kapoja@seznam.cz
keby dali peniaze na fotovoltaické panely ludom a nie "oprávneným zhotovitelom" ktorý si celú dotáciu zoberú pre seba tak hneď by sme boli na 25%, takto sa v byrokracii dotácie strácajú a pre ludí je to zbytočne predražené.
12. 1. 2020   Vytriezvenie
Ty si asi z tých, čo si myslia, že podvody s karuselovými DPH sú nejaký prírodný úkaz, ktorý bol zrejme zoslaný na dobrých demokratov nejakým komunistickým diablom :)
Prezradím ti teda, že DPH bol v pote tváre skonštruovaný inštitút naozaj chytrými - a navyše vysoko vzdelanými mozgami - práve preto, aby sa karuselové podvody realizovať dali :)
To je prekvapko čo ?
A iste si presvedčený aj o tom, že Slovensko je dnom svetovej demokracie, lebo Fico a Kočner :))
Smutná pravda je, že Fico aj Kočner sú len mizerné a zle vydarené produkty "kultúry" našich západných priateľov.
Ale keď už čoskoro prídu tie vydarenejšie a vymakanejšie, tak ti možno dôjde až na koniec tvojho veeeeľmi dlhého kábla, že s tebou zas niekto poriadne vybabral - akurát už ďaleko sofistikovanejšie, než voľakedy primitívny, no inak vcelku úprimný Mečiar.
Lebo sorry - ale na vymakané konštrukcie nastupujúcej generácie mladých šmejdov z elitných západných škôl už naozaj nemáš potrebné intelektuálne vybavenie.
Na druhej strane je to dar, lebo "blahoslavení chudobní duchom, lebo ich je nebeské kráľovstvo" - čo v dnešnom jazyku znamená, že naozaj šťastný a spokojný môžeš byť len ak nechápeš, ako s tebou vymrdávajú, inak končíš na psychiatrii, alebo zháňaš modré sluchátka ...
11. 1. 2020   jim45
Dufam ze poriadne spocitali a co skody narobi na prirode vyroba slnecnych kolektorov, veternych turbin aj vsetkeho prislusenstva, akumulatorov atd.
11. 1. 2020   anonym
jim45. No počítaj a vyvráť to, prosím. A nie len kecať do vetra.
11. 1. 2020   anonym
rataj, motor v aute pracuje s tridsat percentnou ucinostou, Elektrarna, ktora dobija bateriu v elektromobile pracuje s tridsat percentnou ucinostou, straty v sieti su petnast percent, dobytie bateria a opetovna premena na energiu v elektromotore je len petdesiat percent, Vysledok je 0,3 krat 0,5 ze elektromobil pracuje s petnast percentnou ucinostou, To znamena ze elektrarna vyprodukuje dvojnasobne mnozstvo CO2 z uhlia v porovnani ako ked do auta priamo nalejes benzin.
12. 1. 2020   anonym
jadrová a vodná elektrárna vyprodukuje dvojnásobne množstvo CO2 z uhlia?
benzín a nafta sa vyrábať nemusia,lebo tečú z tých hadíc čo sú na pumpách,tak?
1/1