Názory čitateľov


Názory k článku:
Peniaze sa zjesť nedajú

10. 1. 2020   M.V.
Doplňujem, že za peniaze dnes treba doplácať aj na lieky, kde jedna dávka vyžaduje celú mesačnú výplatu až niekoľko výplat. V podstate to nemá riešenie lebo takých žiadostí o schválenie liečby sú ročne tisíce a niekedy by na celú liečbu nestačil ani celý majetok pacienta a ani charita na to nemá.
9. 1. 2020   chrysos@chrysos.sk
Úplne tupé prirovnanie Ereboru so svetovým finančným systémom. V reálnom svete neexistuje izolovaný Erebor so svojím nedostupným nahromadeným bohatstvom, ku ktorému nie je prístup. Je veľmi smutné, že vraj nezávislý American Institute for Economic Research, ktorý sa uvádza, ako zdroj článku chce vysvetliť nepotrebnosť peňazí pomocou "fantasy" filmu. Áno, peniaze sa nedajú zjesť, ale jedlo sa kupuje za peniaze. Ak to jedlo vyrábate, tak suroviny sa kupujú za peniaze. Ak tie suroviny pestujete, tak voda, hnojivá, pracovná sila... sa kupujú za peniaze. A ak raz už nebudete môcť pracovať, tak na všetko budete potrebovať peniaze. A ľudia si v dávnej histórii vybrali ako prenášateľ hodnoty, čiže peniaze práve zlato. Bitcoin je experiment založený na nedôvere v súčasný finančný systém. Súčasné FIAT meny sú účtovné položky, ktoré centrálne banky vytvárajú podľa "stavu hviezd" (dokonca je ich už viac, ako hviezd na pozorovanej oblohe), dúfajúc, že to ešte nejaký čas vydrží. Ale bohužiaľ žiadna nekrytá mena nevydržala dlho. Akcie a dlhopisy a akékoľvek cenné papiere sú investíciou s rizikom druhej strany a minimálne ďalšími desiatkami rizík. Rozumný človek do investícií dáva len to, čo si môže dovoliť stratiť. A tiež autor článku zabúda na fakt, že rozumný človek chce sporiť. Sporiť znamená zakonzervovať hodnotu svojej pracovnej sily na časy, kedy tú silu už nebude mať. Ako to teda mám robiť? Kde mám najväčšiu pravdepodobnosť (hraničiacu s istotou) že moja "konzerva" pracovnej sily nestratí hodnotu a budem z nej môcť jesť aj za 20, 30, 50 rokov? Nech mi autor nájde obdobie v histórii zlata ako peňazí, keď ste z neho nevedeli kúpiť jedlo, keďže zlato sa samozrejme tiež nedá zjesť. Ak som kedykoľvek mal fyzické zlato (cca. 5000 ročná história peňazí), vždy som mal akceptovanú hodnotu. VŽDY!!! Tak keď sa niekto snaží rozdávať rozumy, ako sa peniaze (a to je len zlato) nedajú zjesť, nech mi dá aj riešenie na sporenie pre moju budúcnosť. Toto sú len veľmi základné fakty, ktoré som nevymyslel ja, ale ľudstvo so svojimi potrebami. Ak chce ktokoľvek viac informácií, pošlite mi mail a s radosťou sa s vami porozprávam.
9. 1. 2020   Tenčovás Prekukol
Veľmi múdro píšeš, že "ľudia si v dávnej histórii vybrali ako prenášateľ hodnoty, čiže peniaze práve zlato" - čím vlastne potvrdzuješ článok ktorý kritizuješ :)
Lebo článok tvrdí len to, že peniaze sú prenášateľ hodnoty tovaru v čase a priestore.
Inými slovami - ak nie je producent + spotrebiteľ + tovar - tak akékoľvek peniaze,ktoré sa nedajú spotrebovať priamo strácajú zmysel - a teda aj akúkoľvek hodnotu.
Pri FIAT menách zase robíš obrovskú chybu, ak si myslíš, že nie sú kryté.
To je dramatický omyl, poukazujúci na IQ húpacieho koňa :(
FIAT meny sú totiž kryté tým najcennejším čo existuje - pracovnou silou, ktorú si štáty vynucujú "cukrom" (fikciou nezmyselného luxusu) a "bičom" (políciou, justíciou a hrozbou existenčnej likvidácie v prípade neplatenia feudálno-otrokárske ho výpalného v podobe daní, odvodov, poplatkov, pokút, koncesií - ale aj núteného využívania bankového systému, ktorý je v skutočnosti agentom štátu)
Najväčším omylom tvojho intelektu je však predstava "sporenia" :(
Lebo bohužiaľ - podobne, ako elektrina - ani peniaze sa nedajú skladovať :(((
Trocha začneš chápať, ak nájdeš v zásuvke starú päťtisíc korunu (alebo inflačnú desaťmiliardovú ríšsku Marku :) ale určite pochopíš, keď zostarneš :(
Lebo v reálnej spoločnosti sa hodnota peňazí neustále (a prekvapivo dramaticky) zmenšuje - tak ako sa samovybíja aj ten najlepší lítium-iónový akumulátor (nehovoriac o klasickom olovenom, ktorý je "prázdny" už za púhy mesiac :(
A to je aj dôvod, prečo celebrity vo veku dinosaurov (športovci, speváci - ale aj podnikatelia) slávnostne hlásia come-backy - nie z lásky k športu, umeniu, či práci - ale preto, že si na ten falošný luxus rýchlo zvykli a ich úspory proste nedokážu udržať krok.
To je tá smutná pravda.
PS všetky články o zlate sú len skryté reklamy obchodníkov s falošným - tzv. "investičným" zlatom - čo sú v skutočnosti len yet another papieriky ...
10. 1. 2020   chrysos@chrysos.sk
No neviem, kto tu má IQ húpacieho koníka...
Mimochodom, nemusím zostarnúť, mám 52 rokov a 25 rokov sa pohybujem profesionálne vo finančníctve. Áno stará 5000 korunáčka, alebo ríšska marka v šuplíku je presná ukážka nekrytých peňazí. Ale keby si tam našiel kilo zlata, tak mi chceš povedať, že to je to isté? Ale no! Chcel by som vidieť, ako histerčíš, načo mi to bude? Čo s tým urobím? Nie! Vieš ním zaplatiť. Vedel si pred 100 rokmi, 1000 rokmi a budeš vedieť aj kedykoľvek v budúcnosti. Áno, sporiť sa dá, ak odkladáš to, s čím v budúcnosti zaplatíš. A väčšina tých hviezd nehlási comeback preto, lebo majú úspory v papierikoch, ktoré veľa znesú, ale ináč sú na dve veci...
A aby bolo jasné, nepíšem o papierovom zlate cez nejaký ETF, ale o reálnom, fyzickom zlate, ktoré máš v "kešeni".
A ten blud o krytí FIAT peňazí pracovnou silou... FIAT peniaze sú len účtovné položky, ktoré sa nevytvárajú prácou, ale vytvárajú ich centrálne banky, podľa toho, koľko ich potrebujú. To, že dostávame za prácu práve FIAT peniaze, je dočasný stav, ktorý sa neustále mení. Každé euro, dolár, libra,... je len účtovná položka v súvahe centrálnej banky, ktorá danú menu vytvára. Je to nový a nový dlh, ktorý je momentálne na rekordnej úrovni, neudržateľnej úrovni 250 biliónov dolárov, ten určite nebol vytvorený pracovnou silou, ale kvantitatívnym uvoľňovaním centrálnych bánk. Pozri sa na súvahy FED či ECB, možno to pochopíš.
Svetová banka predvčerom vydala oficiálne varovanie - https://www.cnbc.co m/2020/01/09/economy- world-bank-warns-of-g lobal-debt-crisis-as- borrowing-increases.h tml
Zlato sú peniaze, a môžeš sa hádzať o zem, ani ty ani ja to nezmeníme.
Takže áno, peniaze sa dajú skladovať, a centrálne banky, áno tie, ktoré "tlačia" FIAT meny ho zhromažďujú v rekordných množstvách, prečo to asi robia...?
Vzdelávaj sa a potom rozdávaj rozumy.
12. 1. 2020   anonym
Nemusí nájsť kilo zlata, stačí ak si prarodičia našporili niekoľko zlatých rakúsko-uhorských 100 korún a zostali v rodine doteraz,vo Viedni za jednu teraz dostanete okolo 1350 eur.Za staré fiat peniaze,ktoré boli tiež kryté pracovnou silou dostanete hovnoani to nie.Za môjho života som platil štyrmi druhmi fiat bankoviek ktoré teraz nemajú nijakú cenu:československé socialistické, československé socialistické kolkované (tieto platili len krátko),českosloven ské
federálne a slovenské koruny.Je mi luto,že som bol taký hlúpy a nechodil si raz
za 2 alebo 3 roky za úspory kúpit zlaté mince.
12. 1. 2020   chrysos@chrysos.sk
Radšej neskoro, ako nikdy. Viem ti pomôcť, ako sa dostať k peniazom (samozrejme zlatu) pri akýchkoľvek možnostiach, ktoré máš. Napíš mi na môj mail, neoľutuješ.
13. 1. 2020   anonym
Ja som ľutoval nad tým ,aký som bol pred 25 až 30 rokmi.Chodil som potom do Viedne do Schoeller Munzhandel a lepších nepoznám som s nimi pokojný(od2005)
Dakujem za snahu o pomoc.
11. 1. 2020   Erni
PEkne naoísané a vysvetlené.
1/1