Názory čitateľov


Názory k článku:
Analýza: Vianočné nákupy sú dnes výrazne dostupnejšie ako za socializmu

14. 1. 2020   Pokrok Dozadu
Keď už dnes všetci vedci neustále "bijú na poplach" skrz globálne otepľovanie, možno by stálo za úvahu pripomenúť aj rozdielnosť systémov pred a po 1989.
Tzv. "komunistický" systém - správnejšie: "komunisticky orientovaný socializmus" uprednostňoval záujem spoločnosti pred záujmom jednotlivca, takže sa snažil šetriť zdroje tak, aby žiaden výrobok (a energia) nevyšiel nazmar, nič sa nevyhadzovalo a všetko bolo použité. Riešil to neprimeraným vyzdvihovaním ceny ľudskej práce (viď.: "ja som baník , kto je viac" :) a umelým zabezpečovaním permanentného nedostatku. Lebo - bohužiaľ - všetko sa predá len vtedy ak dopyt prevyšuje ponuku :(
Tzv. "demokratický systém" - správnejšie: "kapitalisticky orientovaný socializmus" uprednostňuje záujem jednotlivca pred záujmom spoločnosti, takže sa snaží plniť individuálne potreby za cenu plytvania zdrojmi (a teda aj energiou). Spôsobuje to však previs ponuky nad dopytom a teda masívne vyrábanie výrobkov, kotré nikto nikdy nekúpi - lebo jednoducho niet dosť spotrebiteľov. Boihužiaľ len tak sa však dá dosiahnuť splnenie každej individuálnej potreby.
Možno sa raz dopracujeme aj k skutočnému socializmu, lebo previs informačných a komunikačných technológií by už pomaly mohol dokázať spárovať výrobu so spotrebou 1:1. To však zatiaľ nebolo technologicky možné a tak plánovacie orgány fungovali tak ako fungovali.
Otázka je či sa dokáže prispôsobiť aj feudálna forma súčasného kapitalizmu, ktorá zaostala minimálne 200 rokov za možnosťami kybernetickej prítomnosti (tvorba "zákonov", riadenie štátu, justícia, zdravotníctvo, školstvo - a tak ďalej, až na koniec rebríčka :(
Lebo zo spoločenského pohľadu sa bohužiaľ stále chováme ako Nendertálci s počítačmi - nejakým zvráteným strojom času presunutí do doby Márie Terézie :(((
19. 12. 2019   BORAT
Z takýchto článkov je mi na zvracanie! Bluéé, bluéé, bluééé!!! :-( Voľby sa blížia, že? Treba oj.ebávať voličov, hlavne mladých, ktorí nemali to šťastie porovnať skutočnú pravú tvár kvality života pred rokom 1989 so súčasnosťou! Realita je taká, že dnes (30 rokov po "nežnej" revolúcii) je všetko v riadnych sr.ačkách, zdravotníctvo, školstvo, občianska spoločnosť, rodiny atď.! Pred rokom 1989 sme boli sebestační, na vysokej kvalitatívnej úrovni fungovalo školstvo, zdravotníctvo, poľnohospodárstvo, podniky, boli sme nezadĺžení, kvalita produktov bola na vysokej úrovni, marketingovo sa neznižovala gramáž výrobkov, zloženie nenahrádzali náhražky a éčka, normy boli oveľa prísnejšie než západné, fungovala podpora a bytová výstavba pre mladé rodiny! Po roku 1989 sa v prvom rade vytunelovali a zlikvidovali podniky a poľnohospodárstvo, potom všetko ostatné a dnes sme tam kde sme, v totálnych sr.ačkách a rozklade, kupujeme odpad zahraničnej produkcie, stali sme sa tým čo západ potreboval, stali sme sa dojnou kravou, otrokmi novodobých otrokárov, odrodilcov, renegátov, odpadlíkov, ktorí zapredali Slovensko a slovenský národ, stali sme sa východnou kolóniou vlastného banánového Slovakistanu v područí mocností a západnej EÚ! Totalita komunizmu bola vystriedaná ešte horšou totalitou z EÚ, páchajúc genocídu na našom národe! Čo z toho, že sa po roku 1989 otvorila klietka, ale otrokom nezabudli pristrihnúť krídeľká a pripevnili im na nohu dlhovú a hypotekárnu oceľovú guľu na reťazi? Čo z toho, že dnes je pestrý výber produktov, ale v skutočnosti sme spotrebiteľmi zahraničného odpadu, ktorý navyše ani nieje z našej domácej produkcie, pretože tá bola a dlhodobo je systematicky a účelovo likvidovaná? Navyše, oči by aj jedli, ale nieje za čo, prežíva sa od výplaty do výplaty! Pred rokom 1989 nikto nehladoval, každý mal strechu nad hlavou a o každého bolo postarané! Sloboda slova sa začína cenzúrovať a trestnoprávne stíhať! Takže tak, dementný štát v zajatí práva neprávneho!
19. 12. 2019   heh
škoda, že rovnako obsiahlo nevymenúvaš aj negatíva predchádzajúceho režimu.
20. 12. 2019   BORAT
Negatíva? Za komunizmu si musel držať hubu a krok nedobrovoľne, žil si síce v klietke, ale najdôležitejšie základné životné podmienky pre život človeka si mal zabezpečené, ľudia žili v menšom strese, boli spokojnejší a dnes? Musíš držať hubu a krok ešte viac, ale "dobrovoľne", s tým rozdielom, že jediným mottom legálnej štátnej mafie je otrokov dobre podojiť, vycicať, zodrať z kože a na sklonku života ich vyklopiť, ale nie do domova dôchodcov ani do nemocnice, ale rovno do márnice! Legálnej štátnej mafii nejde o dobro či ochranu otrokov, legálna štátna mafia nechce, aby sa otroci vymanili z područia otroctva, ba práve naopak, tento stav jej vyhovuje a ešte viac ich dusí pod krkom, podráža im nohy ako sa len dá a zároveň im neustále sľubuje krajšie zajtrajšky, pričom sústavne rozkráda a vyberá výpalné od otrokov, ale protislužby za ne priam mizerné, skoro žiadne, namiesto nich len samá buzerácia a miešanie sa do bežných životov a posledných 30 rokov ide všetko len dole vodou! To si vážne myslia, že im otroci vždy všetko zožerú aj s navijákom? To skutočne považujú otrokov Slovakistanu za hlupákov, alebo majú pocit, že sú nesvojprávny? Legálna štátna mafia môže vždy všetko, len otroci nemôžu nikdy nič? Hanba jej!!!
20. 12. 2019   BORAT
Oprava: To skutočne považujú otrokov Slovakistanu za hlupákov, alebo majú pocit, že sú nesvojprávni?
20. 12. 2019   Frantisek Nahnevany
Presnejšie: Za socializmu . . .
18. 12. 2019   L.P
Za socializmu sme mali 99% vyrobkov z domacej produkci.Dnes vsetko vyrobene v Cine.Dokonca uz skusaju Cinu nazvat skratkou I.R.C ?Ludia sa snazia kupovat ine vyrobky...
18. 12. 2019   KoVo
Pán analytik však opomenul, že vtedy mal priemernú mzdu oveľa širši okruh ľudí, nakoľko bol malý rozptyl okolo stredu. Dnes je síce priemerná mzda vyššia, ale tú dosahuje oveľa užší okruh ľudí, lebo je okolo stredu veľký rozptyl a prevažná časť priemer nedosahuje. Priemer zvyšuje úzka časť vysokopríjmových pracovníkov. Okrem toho zabudol na sociálnu oblasť. Vtedy sa za lieky napr. neplatilo (úplatky lekárom boli vtedy a sú aj teraz). Dnes človek so zdravotnými problémami zaplatí za lieky a liečbu majland. Ďalej bývanie, vtedy za kúpu 3-izb. bytu ste zaplatili v prepočte smiešnych 1000-1200 Eur, teda ak ste ho nedostali zadarmo ako podnikový. Rekreácie platené odbormi... Tak by sa dalo pokračovať pán analytik. Kto sa teda má lepšie ?
18. 12. 2019   Moniker
1. "Dnes je síce priemerná mzda vyššia, ale tú dosahuje oveľa užší okruh ľudí, lebo je okolo stredu veľký rozptyl" - median mzdy je vyse 90% priemernej mzdy, to znamena, ze vacsina ludi sa ma lepsie. Uzka cast vysokoprijmovych pracovnikov ma minimalny vplyv na priemernu mzdu prave preto, lebo je uzka.
2. "Vtedy sa za lieky napr. neplatilo" - dnes mas moznost kupit si v lekarni lieky, ktore vtedy oficialne vobec neboli dostupne a ludia ich zhanali nacierno zo zapadu za velke peniaze.
3. "Ďalej bývanie, vtedy za kúpu 3-izb. bytu ste zaplatili v prepočte smiešnych 1000-1200 Eur," - to nebola kupa. Byt bol statny alebo druzstevny.
4. "Rekreácie platené odbormi..." - no ved prave preto boli tak male mzdy, lebo komunisti si kupovali ludi sprostostami ala Danko....
4. 1. 2020   Nalim
No máte pravdu v tom, že za byt sme zaplatili v prepočte smiešnych 1000-1200 Eur," - to nebola kupa. Byt bol štátny alebo družstevný. Ale po splatení po dobu cca 20 rokov to činilo 7000€ (náš štvorizbový) a je náš.
No a to, uznajte, ani z ďaleka nieje 70 000 - 120 000€ a možno aj viac.
Ale čo už. Vy budete tvrdiť len to čo Vám bolo predsunuté.
18. 12. 2019   anonym
V roce 1989 u nás zase nebyli bezdomovci a 10.000 dětí co jejich rodiče neměli na jejich obědy ve školních jídelnách . Myslím si , že Goebbels byl ve vymývání mozků lepší .
1/1